Autor Wątek: Non Stop Comics  (Przeczytany 562427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blind

Odp: Non Stop Comics
« Odpowiedź #2010 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 20:14:19 »
@Blind

Oceniasz całość, jakaś część?

Tom 1. Już dopiszę, żeby było wiadomo.
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline Pinto

« Odpowiedź #2011 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 14:48:12 »
Na razie z trudem przeczytałem 2 pierwsze tomy "Departamentu prawdy" i stwierdzam, że to jeden wielki bełkot. Więcej: to chyba najgorszy komiks jaki przeczytałem w życiu - i piszę to jako miłośnik "Z archiwum X".

Offline PJP

« Odpowiedź #2012 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 15:02:26 »
Po pierwszym wymiękłem - jedno z większych rozczarowań  8)

Offline GSPdibbler

« Odpowiedź #2013 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 16:17:25 »
Myślałem że tylko dla mnie ten komiks to jedno wielkie pierdololo.

Offline Kandor

« Odpowiedź #2014 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 16:23:26 »
Przeczytaliście swoje tomy "Maski"? Ja muszę w ogóle dokupić drugi omnibus i ten "cienki" tom. "The Goon" wychodzi wciąż w USA, widziałem preorder nowej mini-serii. Trzecia seria "Weather Mana" na finiszu.

Offline Voitas

« Odpowiedź #2015 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 19:35:17 »
Przeczytałem Maskę. Pierwszy tom był OK. Drugi słabszy, trzeci w ogóle meh. Poszło na handel.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2016 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 21:32:09 »
Ja przeczytałem pierwszy, stwierdziłem, że średnie (takie 6/10) i ostatecznie się pozbyłem, chociaż zastanawiałem się, czy nie spróbować drugiego.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2017 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 23:36:30 »
Ten cienki ostatni tom Maski wszedł mi bardzo dobrze. Zaskoczony byłem wysoką jakością scenariusza i rysunków.

1 tom to dla mnie nostalgia i nie jestem obiektywny. Jedynie spier... z okładkami 3 części. Wstyd.
2 tom bardzo nierówny. A crossover z seriami Dark Horse dla większości nie znających tych postaci będzie nie strawny.

Ale fanom Maski polecam. Ja się bawiłem bardzo dobrze.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #2018 dnia: Nd, 07 Styczeń 2024, 21:24:51 »
Pierwszy tom świetny. Trzeci ogromne pozytywne zaskoczenie. Drugi niestety męczarnia (poza dwoma opowieściami).

Offline Blind

« Odpowiedź #2019 dnia: Pn, 08 Styczeń 2024, 12:09:34 »
Po odłożeniu pierwszego tomu"Departamentu Prawdy" nie mogłem się doczekać sięgnięcia po kontynuację. Scenarzysta Tynion IV zaplótł niezwykle intrygującą sieć powiązań, która zrodziła we mnie wiele znaków zapytania.

Geniusz fabularnej konstrukcji tego komiksu polega na tym, że objaśniając, jak to w ramach świata literackiego bohaterowie kreują rzeczywistość, sam lawiruje niepokojąco blisko naszej rzeczywistości. Pod płaszczykiem political-fiction kryje się inteligentnie i sprawnie podany wykład na temat wpływu propagandy i ludzkich wierzeń na kształt naszej codzienności. Bardzo zgrabnie w połowie tomu zostaje wpleciona poboczna historia, która daje nam na chwilę odpocząć od bombardowania nas kolejnymi informacjami o kreowaniu świata przez gabinet cieni. Połowa albumu to dymki wykładające w szczegółowy sposób to, jak kreuje się obraz świata dla szarych śmiertelników. Nie jest to jednak gadanina pusta i bezcelowa, nie czuję, że mój czas zmarnowano, wszystko składa się w zadowalającą, intrygującą całość. Przede wszystkim cały monolog jest doskonale napisany i przybliża również jedną z bardziej interesujących postaci. Człowieka, który zaskakuje nas potężnym twistem, gdy fabuła znów zaczyna przeć do przodu. W "Mieście na wzgórzu" nie dzieje się wiele, ale gdy już zaczynają grać tam-tamy, to wieści zmieniają w naszej głowie wiele.

Graficznie to wciąż majstersztyk, idealnie pasujący do opowieści. Jestem zafascyniwany kadrami z tego komiksu. Tyle głębi, niedopowiedzeń i mistycyzmu w obrazie dawno nie widziałem.

MOJA OCENA DRUGIEGO TOMU 8️⃣/🔟
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Styczeń 2024, 12:58:41 wysłana przez Blind »

Offline Konrad

« Odpowiedź #2020 dnia: Pn, 08 Styczeń 2024, 23:25:00 »
W maju Monstressa tom 8
✅Uchylamy rąbka tajemnicy planów na rok 2024.✅
💥W maju powróci "Monstressa" z ósmym tomem ☺

Offline Blind

« Odpowiedź #2021 dnia: Wt, 09 Styczeń 2024, 20:08:10 »
Trzeci tom "Departamentu Prawdy" daje nam odpoczynek od nawałnicy informacji, jakie mamy przyjąć, aby zrozumieć cały sens istnienia tej instytucji.

Na chwilę główny bohater Cole Turner, zostaje odstawiony na boczny tor. W "Końcu świata" poznajemy historię początków w firmie Lee Harvey'a Oswalda. Lata 60 można uznać za okres, kiedy Amerykanie masowo uwierzyli, że ktoś steruje porządkiem świata zza kurtyny i zaczęli te wnioski przenosić na przekaz medialny. Tynion IV wykorzystuje, więc kolejne karty komiksu, aby zapoznać nas z ówczesnymi lękami mas. Zeszyty opowiadają o różnym okresie działalności Lee - od jego początków do momentu objęcia sterów w Departamencie. Wiele nieścisłości fabularnych z poprzednich tomów zostaje wyjaśnionych, a dzięki temu jeszcze bardziej doceniam całą złożoność scenariusza laureata Eisnera. Podziwiam to, jak udanie scenarzysta opisał świat przedstawiony i scalił go z czytelnikiem. Wsiąkamy w kolejne kadry, mając cały czas z tyłu głowy myśl, jak bardzo blisko jest im do naszej rzeczywistości.

Ten tom jest pit stopem przed kolejnymi okrążeniami. Idealnie wyliczonym, który wymienił zużyte ogumienie na lepiej pasujące do nowych warunków fabularnych.

To co wybijało mnie na początku z lektury to zmiana rysownika. Martina Simmondsa zamieniło kilku artystów. Ich style są różne. Jedni działają klasycznie (Elsa Charretier lub Tyler Boss). John J. Pearson skradł moje serce swoim realizmem. Alison Sampson swoją psychodelą, połączoną z cudownymi kolorami Jordie Bellaire, wzniósł na szczyt kreatywności zeszyt o dzieciach kwiatów. Mimo początkowego poczucia zagubienia, szybko kolejne plansze zaczęły mnie do siebie przekonywać. A ponieważ całościowy wydźwięk tego tomu jest retrospektywny, ta zmiana grafiki broni się finalnie bez problemu.

MOJA OCENA TRZECIEGO TOMU 8️⃣/🔟

Offline Blind

« Odpowiedź #2022 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 07:44:02 »

W kwietniu nastąpi epicki finał serii "Raz i na zawsze".

Offline Midar

« Odpowiedź #2023 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 19:49:15 »
🔥Finał "Pewnego razu we Francji" już tuż tuż. Premiera w najbliższą środę 😃

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #2024 dnia: Pt, 12 Styczeń 2024, 09:25:10 »