Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59737 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #405 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 22:01:36 »
  Całkiem mądrze. Łap za to gratis obrazek na awatar.

Offline Leyek

« Odpowiedź #406 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 22:06:18 »
Daj spokój, nie będę Twojej podobizny na avatara wrzucał :)

Ale spoko zaraz przyjdzie @Zwirek i wykorzysta tą grafikę do spirali i złotych podziałów ;) Bo jeśli ich tam nie ma to znaczy, że rysownicy z Disney'a też nie potrafią rysować ;)

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #407 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 22:12:13 »
Ad rem:

Autor bloga kompletnie nie czyta sztuki komiksowej i nie zna się. Tak nowatorska forma sztuki kompletnie przekroczyła jego ciasny umysł.
Cykl wpisów:
Introducing: Wirus!
Wirus zaraził Woody'ego Allena
Wirus łamie schematy, wyznacza nowe trendy i bije rekordy
Mniej znaczy więcej?
Telefon
Rozmówki
A tutaj nie ma promieniowania
Tu major Wilson (dzwoni)
Kto nie lubi przebieranek?
O masowej publikacji:
Grozdew, Wesley, Tarr (pseud. Taranienko Janusz, Szymański Wiesław) - "Wirus"  ( Versus & Robert, Białystok, 1990)
Źródła:
http://najgorszykomiksswiata.blogspot.com/

"Wirus" jest obłąkańczo zabawny - i o to chodzi!

"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

Offline Mertusor

« Odpowiedź #408 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 23:17:01 »
Koledzy @Skandalisto i @turucorp, obaj jesteście w porządku, obu Was cenię, indywidualnie potraficie pisać ciekawe rzeczy a te wasze niby superhero naparzanki słowne też lubię czytać, dodają forum życia.
Ale obaj czasem brzydko przeginacie i robi się wtedy niemiło i nudno.

Uwaga do kolegi Leyka była nieakceptowalna.
Kolega turucorp też nie jest święty i czasem dowala niewinnym forumowiczom.

@Skandalisto, skoro kolega @turucorp postanowił być miły i merytoryczny, to daj mu szansę, nie drażnij na siłę.
Pomówmy o konkretach, żeby zachować ten jakiś złoty balans funu do shitu.

Czemu pałasz tak zażartą nienawiścią i prowadzisz krucjatę przeciw nieszczęsnym patyczakom?  ;-p
Zgaduję co by to tłumaczyło i w pełni usprawiedliwiało: kupiłeś komiks z rozpędu bez spojrzenia na plansze przykładowe i przeżyłeś przykre zaskoczenie, jak go otworzyłeś? :-)
Skoro taka forma graficzna sprawnie opowiada fabułę, to autor spisał się na 100%, jeśli na to stawiał i ma na to amatorów, ale zrozumiałe jest, że ktoś może preferować bardziej wrażenia estetyczne.
Myślę, że nikt pod względem poziomu grafiki nie będzie stawiał tego komiksu na równi z np. "Najemnikiem".

Uwaga o stagnacji w dziale polskim była boleśnie trafna.
Najżywszy jest tam Wydział 7, w którym udziela się @turucorp za co ma dużego plusa.

Wracając do Twojej Skandalisto kategorycznej, trochę skrótowej opinii, że Polacy nie potrafią rysować, (niech nikt już nie pyta o definicje), co dało początek tej długiej dyskusji...
Przyjmuję, że chodziło Co o to, że na rynku brakuje Ci polskich rysowników, którzy by mieli styl taki, jak ...
Myślę, że pożyteczne będzie, jeśli podasz przykłady swoich ulubionych autorów, których odpowiedniki byś z radością widział wśród naszych rodaków.  :-)

Kolego @Jaszczu, recenzja którą zacytowałeś wzbudziła we mnie przekorną chęć przeczytania Barbarzyńców.
Sprawdziłem i mam! :-))
Nawet przypadkiem dwie sztuki.
Jeśli się zdarzy, że postanowisz uświetnić swoim udziałem imprezę komiksową w Kielcach, to Ci dam jeden w prezencie. :-)

Offline turucorp

« Odpowiedź #409 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 23:32:39 »
Uwaga o stagnacji w dziale polskim była boleśnie trafna.
Najżywszy jest tam Wydział 7, w którym udziela się @turucorp za co ma dużego plusa.

Utrzymując konstruktywny i nieagresywny ton moich wypowiedzi, pozwolisz, że się odniosę.
Wydział 7 jest "najżywszy", bo jest serią zeszytów, które cały czas wychodzą.
Trudno równie aktywnie rozmawiać o pojedynczych albumach czy twórczości jednego autora.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #410 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 23:47:47 »
jakbyście kompletnie nie rozumieli, że nie o to chodzi w komiksie.

Powiedz proszę, o co chodzi w komiksie?

Kadr, plansza, kompozycja kadrów i plansz, ciąg narracyjny, zależność tekstu i grafiki, to wszystko dla was jakby nie istniało. A może po prostu staracie się, żeby wykazać, że ma to znaczenie drugo-trzeciorzędne?

Sam podrzuciłeś rysunki (gdzie to co wymieniasz było szczątkowe, albo wcale), a teraz masz pretensje, że rozmawialiśmy o tych rysunkach? :o
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #411 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 00:32:27 »
Powiedz proszę, o co chodzi w komiksie?

Oceniając po twoich dotychczasowych wypowiedziach, potrzebowałbyś znacznie bardziej utytułowanego i uznanego autora, żeby uznać jakiekolwiek argumenty, dlatego pozwolę sobie jedynie odesłać cię do książek Scotta McClouda. Tam masz to wszystko bardzo ładnie i starannie wyłożone. Wystarczy, że się trochę postarasz podczas lektury.

Sam podrzuciłeś rysunki (gdzie to co wymieniasz było szczątkowe, albo wcale), a teraz masz pretensje, że rozmawialiśmy o tych rysunkach? :o
"Rozmawialiście"? Wybacz, ale z trudem mi przychodzi nazwanie tego co tutaj wyprawiacie rozmową.
Na mój argument, że w "minimalu" da się zarówno wprowadzać rozpoznawalne portrety jak i sensownie komponować komiksy, wklejasz na obrazki jakieś trójkąty i spirale, próbując udowodnić, że jeden z twórców jest geniuszem, bo komponuje kadry zgodnie z zasadą złotego podziału, a drugi nieudacznikiem, bo na jakimś swobodnym rysunku (nawet nie komiksie) tego nie zrobił.
Opowiadasz o jakimś "kalkowaniu", ale tylko w przypadku polskich autorów, bo już podani przeze mnie zachodni klasycy, twoim zdaniem nie używali referencji, chociaż cały internet jest zawalony analizami, kto i z jakich zdjęć, fotosów filmowych i cudzych rysunków korzystał przy pracy przy swoich komiksach.
To nazywasz "rozmową" i "argumentami"?
Wybacz, ale nie, to tak nie działa.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline PJP

« Odpowiedź #412 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 06:41:08 »
Coś do zastanowienia w tym jakże zacnym temacie :D
Czy polscy wydawcy komiksowi dbają o swoich czytelników?
Czy polscy wydawcy komiksowi betonują rynek?
Czy polscy wydawcy komiksowi rozwijają fandom?

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #413 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 09:03:10 »
Kolego @Jaszczu, recenzja którą zacytowałeś wzbudziła we mnie przekorną chęć przeczytania Barbarzyńców.
Sprawdziłem i mam! :-))
Nawet przypadkiem dwie sztuki.
Jeśli się zdarzy, że postanowisz uświetnić swoim udziałem imprezę komiksową w Kielcach, to Ci dam jeden w prezencie. :-)

Trzymam za słowo! Bardzo chętnie "Barbarzyńców" przytulę. Swoją drogą to jest właśnie kielecka produkcja, jeśli się nie mylę :)

A Janusz Ordon dziś rysuje takie rzeczy. Tzn. udaje, że rysuje, bo przecież Polacy nie potrafią rysować:

https://janusz_ordon.artstation.com/projects/AqnAqX

Offline greg0

« Odpowiedź #414 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 09:12:31 »
Ad rem:

Autor bloga kompletnie nie czyta sztuki komiksowej i nie zna się. Tak nowatorska forma sztuki kompletnie przekroczyła jego ciasny umysł
(...)
"Wirus" jest obłąkańczo zabawny - i o to chodzi!

dzięki @xetras!
...
to było fajne:

Cyt.
"Widzimy zamyślonego pułkownika. Na pierwszy rzut oka siedzi on wygodnie na tronie Imperatora Palpatine'a. Jednak gdy przyjrzeć się bliżej widać wyraźnie, że pułkownik wcale nie siedzi! On stoi przed fotelem na lewej nodze, a prawą ma w dziwny sposób uniesioną. Być może ma tam zamontowany czujnik promieniowania, który skierował na jakiś obiekt w swoim gabinecie. Znaczy się w sali tronowej Imperatora. Ta dosyć niewygodna pozycja wymaga sporej siły i sprawności fizycznej, którą musiał zapewnić rygorystyczny wojskowy trening. Chociaż w tym przypadku to raczej dzięki tytanowej protezie lewego biodra, którą widzimy wystającą na jakieś pół metra w bok.
Swoją drogą Imperator trochę przearanżował wystrój swojego ulubionego pokoju."
Ważne żeby narzekać...

Offline komiks

« Odpowiedź #415 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 09:42:06 »
Oceniając po twoich dotychczasowych wypowiedziach, potrzebowałbyś znacznie bardziej utytułowanego i uznanego autora, żeby uznać jakiekolwiek argumenty, dlatego pozwolę sobie jedynie odesłać cię do książek Scotta McClouda. Tam masz to wszystko bardzo ładnie i starannie wyłożone. Wystarczy, że się trochę postarasz podczas lektury.
Rozumiem, że jeśli ktoś inny zada to samo pytanie, to odpowiesz?

"Rozmawialiście"? Wybacz, ale z trudem mi przychodzi nazwanie tego co tutaj wyprawiacie rozmową.
Ja rozmawiałem, pisz konkrety o co Ci chodzi, bo używasz ogólników, żeby zaciemnić odpowiedź i sprawić wrażenie, że mas w czymś rację, ale nie wiadomo w czym i czy w ogóle.

Na mój argument, że w "minimalu" da się zarówno wprowadzać rozpoznawalne portrety jak i sensownie komponować komiksy, wklejasz na obrazki jakieś trójkąty i spirale, próbując udowodnić, że jeden z twórców jest geniuszem, bo komponuje kadry zgodnie z zasadą złotego podziału, a drugi nieudacznikiem, bo na jakimś swobodnym rysunku (nawet nie komiksie) tego nie zrobił.
Przecież sam przyznałem Ci rację, że jest podobieństwo na rysunku który wkleiłeś.
Wklejałem złoty podział, żeby pokazać warsztat rysownika i tylko tyle, potem to się przerodziło w "kurs podstaw rysunku", teraz widzę, że niepotrzebnie, będę się pilnował.

Opowiadasz o jakimś "kalkowaniu", ale tylko w przypadku polskich autorów, bo już podani przeze mnie zachodni klasycy, twoim zdaniem nie używali referencji, chociaż cały internet jest zawalony analizami, kto i z jakich zdjęć, fotosów filmowych i cudzych rysunków korzystał przy pracy przy swoich komiksach.
To nazywasz "rozmową" i "argumentami"?
Wybacz, ale nie, to tak nie działa.
Proszę, mój cytat, gdybyś czytał uważnie to byś mi tego nie zarzucał.
Według mnie, można rysować z referencji, pod warunkiem, że czytelnik tego nie dostrzega, wtedy można powiedzieć, że jest to zrobione umiejętnie.
W skrócie, jeśli artysta korzysta z referencji, ale ja tego nie dostrzegam, to bez różnicy. Tytuły komiksów polskich autorów, które podałeś, wyszukałem w sieci przykładowe strony i przy niektórych miałem nieodparte wrażenie, że są z referencji, wręcz chamsko przekalkowane. Nawet jeśli nie wszystkie były kalkowane, to nadal tak wyglądały, jakby były z plotera.
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Marzec 2023, 09:57:15 wysłana przez Zwirek »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #416 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 10:30:12 »
@Zwirek wpadaj na Małopolski Festiwal Komiksu. Przemysław Truściński w dniu 01.04.2023 będzie Gościem panelu dyskusyjnego pt.: Meandry komiksu. Będzie można na miejscu podpytać autora o proces tworzenia "Andzi". To niewątpliwa zaleta takich festiwali, że można zaczerpnąć informacji u źródła.

Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Leyek

« Odpowiedź #417 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 10:45:38 »
@Rodrigues

No i po co tak prowokujesz i taki rysunek wklejasz? Przecież widać, że katedra i reszta budynków chamsko przekalkowana, twarz dziecka pewnie też z referencji. Patrzeć się na to nie da ;)

« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Marzec 2023, 10:50:26 wysłana przez Leyek »

Offline komiks

« Odpowiedź #418 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 10:56:10 »
@Zwirek wpadaj na Małopolski Festiwal Komiksu. Przemysław Truściński w dniu 01.04.2023 będzie Gościem panelu dyskusyjnego pt.: Meandry komiksu. Będzie można na miejscu podpytać autora o proces tworzenia "Andzi". To niewątpliwa zaleta takich festiwali, że można zaczerpnąć informacji u źródła.

Na odtrutkę dla tego wątku, polecam wywiad z panem Przemysławem "Trust" Truścińskim.
https://culture.pl/pl/artykul/przemyslaw-trust-truscinski-zanurzylem-sie-w-swiecie-obrazkow-po-czubek-glowy-wywiad
Jeszcze nie doczytałem do końca, ale już widzę, że jest wyborny. Wspomina w nim o malarstwie ;) Co nie zmienia faktu, że akurat Andzia jest częściowo książką ilustrowaną, a częściowo komiksem. Mam też nieodparte wrażenie, że patrzę na kolaż, a na niego, mam alergię od dziecka. Kolaż to dla mnie "powklejane" obrazki, którym brakuje spójności, więc kolejnym skojarzeniem są oczywiście te nieszczęsne referencje. W skrócie, to nie moja stylistyka. Chętnie za to poznam inne prace Trusta, jeśli tylko mają bardziej komiksową formę niż Andzia.

@Rodrigues

No i po co tak prowokujesz i taki rysunek wklejasz? Przecież widać, że katedra i reszta budynków chamsko przekalkowana, twarz dziecka pewnie też z referencji. Patrzeć się na to nie da ;)
Czytaj waść mój komentarz i ucz się, jak można merytorycznie i konstruktywnie odpowiedzieć, zamiast hejtować.

Offline burberry

« Odpowiedź #419 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 12:02:46 »
Trzymam za słowo! Bardzo chętnie "Barbarzyńców" przytulę. Swoją drogą to jest właśnie kielecka produkcja, jeśli się nie mylę :)

A Janusz Ordon dziś rysuje takie rzeczy. Tzn. udaje, że rysuje, bo przecież Polacy nie potrafią rysować:

https://janusz_ordon.artstation.com/projects/AqnAqX

Z ciekawości: te rysunki Janusza wyglądają świetnie. To jest jakiś komiks gdzieś wydany? Bo chętnie bym wsparł polską twórczość.  :D