Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #390 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 20:08:32 »
Jeśli chodzi o środki wyrazu typowo komiksowe, to pełna zgoda. Komiks jednak operuje także obrazem i tutaj otwierają się dodatkowe możliwości.
Problem, Zwirku, polega na tym, że zarówno ty, jak i wielu innych czytelników komiksów, traktujecie rysunek i tekst w komiksie, jako byty odrębne. Dokonujecie jakiś absurdalnych analiz, wyciągając podręczniki z teorii sztuki, szukacie "poprawnej kreski", "złotego podziału", stygmatyzujecie (wybiórczo) użycie referencji czy rysunek z natury, symultanicznie wykluczając minimalizm czy rysunek natychmiastowy, jakbyście kompletnie nie rozumieli, że nie o to chodzi w komiksie.
To zadziwiające, że takie argumenty padają akurat tutaj, na forum komiksowym, na którym wszyscy (?) deklarują nie tylko znajomość medium, ale stały z nim kontakt.
Kadr, plansza, kompozycja kadrów i plansz, ciąg narracyjny, zależność tekstu i grafiki, to wszystko dla was jakby nie istniało. A może po prostu staracie się, żeby wykazać, że ma to znaczenie drugo-trzeciorzędne?
Nie wiem, nie pojmuję, w jaki sposób jesteście w stanie czytać komiksy, bez tych umiejętności.
Dlatego napisałem już na samym początku, dosyć uogólniające stwierdzenie, że Polacy nie potrafią czytać komiksów. A ty i kilka innych osób, bardzo staracie się, żeby to moje twierdzenie udowodnić. :(
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #391 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 20:12:24 »
Nie rozumiem co ty w ogóle do mnie mówisz?
[...]
Poczytaj jakiś tutek i daj mi człowieku spokój, dosyć już straciłem tutaj czasu.
https://howtoartist.com/golden-ratio-in-art/
1. O spirali.
2. Spirala jest z łuków.
3. Architektura to = piętrzenie łuków (funkcjonalnie, można nazwać też, że to potoczne określenie).
https://pl.m.wiktionary.org/wiki/arcus
4. Nie zamierzam rysować komiksów
Coś o dymkach komiksowych jest w filmach z YT?

Generalnie: komiks dla mnie jest bardziej ruchomym plakatem ze stopklatek niż ścienną dekoracją.

Wojciech Stefaniec lepiej żeby pod mikroskopem nie sprawdzał czy zachowuje złoty podział i nie zbacza z linii złotego podziału.
Niech rysuje z psychiatryka :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Marzec 2023, 20:20:03 wysłana przez xetras »
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

« Odpowiedź #392 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 20:39:42 »
  Problem leży w tym, że sam podsunąłeś mu ten kadr żeby powiedział co o nim sądzi w domyśle, żeby wykazał jego przewagę nad rysunkami Świdzińskiego. Facet powiedział co wiedział, to nagle okazuje się, że nie, nie to w sumie nieważne, zapomnijmy o sprawie, zmieniamy zasady. Otóż nie potraficie, czytać komiksów bo...

Offline turucorp

« Odpowiedź #393 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 20:50:09 »
  Problem leży w tym, że sam podsunąłeś mu ten kadr żeby powiedział co o nim sądzi w domyśle, żeby wykazał jego przewagę nad rysunkami Świdzińskiego. Facet powiedział co wiedział, to nagle okazuje się, że nie, nie to w sumie nieważne, zapomnijmy o sprawie, zmieniamy zasady. Otóż nie potraficie, czytać komiksów bo...
Uwierz mi, że teraz bardzo będę się starał, żeby ci odpowiedzieć bez żadnych personalnych ataków.
Jaki "kadr"?
Kadr jest w komiksie elementem planszy, a ja wstawiłem pojedynczy rysunek, nie będący żadnym elementem większej całości.
Rozmawialiśmy o uchwyceniu podobieństwa, a Zwirek zrobił z tego epos o złotym cielcu.
Wyrywacie coś kompletnie z kontekstu, przypisujecie temu kompletnie inne znaczenia, dokonujecie jakiś absurdalnych "analiz", dokładając do tego błędną terminologię. Jak chcesz prowadzić dyskusję w taki sposób?
Ja mówię "kółko", a wy robicie z tego trójkąt i zaczynacie rozkminiać w oparciu o twierdzenie Pitagorasa.
Zacznij, proszę, używać słów zgodnie z ich znaczeniem, bo inaczej nigdy nie dojdziemy do żadnego porozumienia czy nawet kompromisu.

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

« Odpowiedź #394 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 20:58:16 »
  O Świdzińskim pewnie by nie dał rady nawet fraszki napisać. No to co z tym podobieństwem w końcu?

Offline turucorp

« Odpowiedź #395 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 21:11:12 »
  O Świdzińskim pewnie by nie dał rady nawet fraszki napisać. No to co z tym podobieństwem w końcu?
Wszyscy na forum są świadkami, że staram się. Możecie sobie sami odpowiedzieć, dlaczego w niektórych przypadkach po prostu się nie da. Mimo najszczerszych chęci. No nie da się i już.

« Odpowiedź #396 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 21:12:56 »
  Starasz się co?

Offline LukCook

« Odpowiedź #397 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 21:16:59 »
Kadr, plansza, kompozycja kadrów i plansz, ciąg narracyjny, zależność tekstu i grafiki, to wszystko dla was jakby nie istniało. A może po prostu staracie się, żeby wykazać, że ma to znaczenie drugo-trzeciorzędne?
Nie wiem, nie pojmuję, w jaki sposób jesteście w stanie czytać komiksy, bez tych umiejętności.

Zgadzam się całym sercem i rozumem. Jeżeli ktoś, nie rozumie tych zależności to powinien trzymać się kartkowania marveli.

« Odpowiedź #398 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 21:19:04 »
Zgadzam się całym sercem i rozumem. Jeżeli ktoś, nie rozumie tych zależności to powinien trzymać się kartkowania marveli.

Uuuuuu poważne słowa LukCook uważaj mane, tekel, fares.

Offline Leyek

« Odpowiedź #399 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 21:27:46 »
Problem, Zwirku, polega na tym, że zarówno ty, jak i wielu innych czytelników komiksów, traktujecie rysunek i tekst w komiksie, jako byty odrębne. Dokonujecie jakiś absurdalnych analiz, wyciągając podręczniki z teorii sztuki, szukacie "poprawnej kreski", "złotego podziału", stygmatyzujecie (wybiórczo) użycie referencji czy rysunek z natury, symultanicznie wykluczając minimalizm czy rysunek natychmiastowy, jakbyście kompletnie nie rozumieli, że nie o to chodzi w komiksie.
To zadziwiające, że takie argumenty padają akurat tutaj, na forum komiksowym, na którym wszyscy (?) deklarują nie tylko znajomość medium, ale stały z nim kontakt.
Dlatego napisałem już na samym początku, dosyć uogólniające stwierdzenie, że Polacy nie potrafią czytać komiksów. A ty i kilka innych osób, bardzo staracie się, żeby to moje twierdzenie udowodnić. :(

Jakbyś nie napisał wczoraj, że teraz będziesz "ugrzeczniony" to bym podejrzewał, że poprosiłeś kogoś innego, żeby ten post za Ciebie napisał :) Brawo jednak się da i do tego świetnie się to czyta.
A adwersarzy jak widać Twoje grzeczne wypowiedzi jeszcze bardziej nakręcają, więc tylko nie daj się sprowokować :)

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #400 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 21:30:32 »
Rozwinę nieco o tym komiksie - plakacie.
Na pewno okładka musi być "plakatowa" - ma walić po oczach wśród gazet.
Gazety - warto gazetowy rodowód w komiksie zachować. Po części komiks to bieżąca publicystyka, a jeśli też nie tylko rzemiosło komentatorskie wobec realiów spełnia lecz tworzy coś więcej - ciąg fabuł, crossover z inną serią, kontrowersje (Chopin New Romantic, hehe). Niech coś się dzieje i w realu na skutek tych kredek, pędzelków...
(Karaczany od piwniczenia niegdyś tak mąciły, a to przecież odludki - dorosłym chyba nie brak wyobraźni i skutecznosci w kulturze? Też niech mącą)
Podobało mi się, kiedy "Żywa woda" z okładką Prosiaka wyszła akurat w maju, kiedy są nabożeństwa majowe. Przypadek? Nie sądzę,..., jak to mawia Artur Lalak.

Dlatego z dekoracją ścienną bym komiksu nie skojarzył. Natomiast z tym, że ten komu się jakiś plakat nie podoba  to chce go zerwać i zniszczyć.
Właśnie z tym komiks mi się kojarzy - z ostrymi na niego reakcjami. Ma walić po oczach i zostawiać ślad w wyobraźni.
(Okładki "wiedźmińskie" choćby- akurat mi się skojarzyły)

PS. O najważniejszym zapomniałem - komiks jest dla czytelnika plotkarskich gazet, tabloidów, niewyrośniętego dzieciaka, znudzonego pasażera w pociągu, itd., czyli dla masowej publiki.
Dla konesera sztuki - to tak jedynie przy okazji.
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Marzec 2023, 21:51:48 wysłana przez xetras »
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

« Odpowiedź #401 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 21:36:18 »
Jakbyś nie napisał wczoraj, że teraz będziesz "ugrzeczniony" to bym podejrzewał, że poprosiłeś kogoś innego, żeby ten post za Ciebie napisał :) Brawo jednak się da i do tego świetnie się to czyta.
A adwersarzy jak widać Twoje grzeczne wypowiedzi jeszcze bardziej nakręcają, więc tylko nie daj się sprowokować :)

HAHAHAHAHAHAHA!!! Leyek wstań z kolan.

Offline Leyek

« Odpowiedź #402 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 21:41:45 »
Leyek wstań z kolan.

Żeby się dostosować do Twojego poziomu to musiałbym się położyć ;)

« Odpowiedź #403 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 21:45:37 »
  Nie musisz się dostosowywać do mojego poziomu, po prostu wykaż chociaż odrobinę ludzkiej godności. Ile lat już tu usługujesz swojemu Księciuniu, może już wystarczy?

Offline Leyek

« Odpowiedź #404 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 21:58:37 »
Ostro odleciałeś, ale mnie przepychanki z trollami w necie nie interesują i nie bawią, więc odpuszczam. Będziesz miał więcej czasu na szukanie układów, kolesiostw czy co tam jeszcze ostatnio wymieniałeś.