Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chmielu

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #375 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 14:07:46 »
Chmielu, dobry post (pozdrawiam!), ale przeczytałem ten fragment i nie mogę w tym miejscu nie przytoczyć jednej recenzji "Barbarzyńców". Zgadnij skąd i kto jest jej autorem :)

Też pozdro :)

Zapewne Krzycha, z "Produktu", nie? ;D

Zawsze mówiłem, że te jego perełki cyzelowane jadem mogą ranić ludzkie uczucia. ;)
To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #376 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 14:18:30 »
Bingo! Pod wpływem tej recenzji nie sięgnąłem nigdy po ten komiks  :D

Offline daniel gizicki

« Odpowiedź #377 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 14:24:56 »
Pewnie kwestia co rozumiemy, przez indie. Ale dla mnie, poszukujacego czegoś pomiedzy zinami a mainstreamem, nadal na polskim rynku nie ma nic (albo bardzo mało), co by mnie porwało czymś innym niż chęcią wspierania rodzimych twórców.
Nie wiem na ile szukałeś (proszę nie traktuj tego jako przytyk, wiem, że nie zawsze łatwo znaleźć info o polskich komiksach indie) ale myślę, że warto zwrócić uwagę na choćby (to mogą być oczywistości):
- Produkcje Rafała Szłapy (Seria Bler)
- Produkcje Norberta Rybarczyka
- Produkcje Łukasza Obłażewicza
- To co robi Piotr Biczyński
- To co robi Sinsitra
- Wydawane na papierze webkomiksy (np. "Necros", "Wianek", "Beskid Boty", "Cwaniara")
- i tu trochę autolans - seria "Postapo" od Celulozy.

To są komiksy o różnych poziomach warsztatowych ale może coś Ci podpasuje?
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Marzec 2023, 14:28:34 wysłana przez daniel gizicki »

Online michał81

« Odpowiedź #378 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 14:41:51 »
No jak bym tu jeszcze dorzucił Black Hound Kamil Dukiewicz.

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #379 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 14:42:13 »

Nie chodzi o żadną spiralę, tylko o linie podziału, które narysowałem na zielono.

Skoro tak to po co ją rysowałeś?
Wytnij ją i będzie po sprawie.

Najbardziej widoczne są łuki i ich piętrzenie, czyli architektura.
Zwłaszcza ogniskoczerwonej spirali jest widoczne - a tam jest akurat szaro na szarym czyli nic nie ma.

« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Marzec 2023, 14:56:24 wysłana przez xetras »
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

Offline xetras

« Odpowiedź #380 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 14:50:47 »
@Zwirek, akurat w tych kadrach złotego podziału w ogóle nie ma ;)  To ze sie zbiegło kilka linii ze złotym podziałem ma niewiele wspólnego ;)
Dokładnie.
Można sobie przekątne dowolnie naskos fabularyzować i gawędzić o nich.
Co i tak jest jałowe samo w sobie.
Propsuję Bendera
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Marzec 2023, 14:57:28 wysłana przez xetras »

Offline komiks

« Odpowiedź #381 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 15:22:36 »
Skoro tak to po co ją rysowałeś?
Wytnij ją i będzie po sprawie.

Najbardziej widoczne są łuki i ich piętrzenie, czyli architektura.
Nie rozumiem co ty w ogóle do mnie mówisz?

Po co wstawiłem "spiralę"? Wstawiłem gotowy obrazek - akurat taki znalazłem ze spiralą. Gdybym narysował same poziome linie przecięcia, to byłyby pytania skąd te linie. Założyłem - widocznie na wyrost - że wstawię gotowca i już każdy załapie o co chodzi. Niestety jak widać, jest to wiedza tajemna dla fanów opowieści obrazkowych. I chyba nadal nikogo tutaj nie przekonałem, bo przecież to musi być czysty przypadek, że te linie pasują. Szkoda klawiatury, możesz rysować, tłumaczyć, smutne to, tym bardziej, że ciąg Fibonacciego był w szkole.

Poczytaj jakiś tutek i daj mi człowieku spokój, dosyć już straciłem tutaj czasu.
https://howtoartist.com/golden-ratio-in-art/
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #382 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 16:33:48 »
Chyba część użytkowników trochę tutaj missuje pointa.

Nie jesteśmy na forum malarstwa, tylko na forum komiksowym.

Czy powiesiłbym pojedyncze rysunki Świdzińskiego lub Mazura obok prac Rosińskiego czy Moebiusa, by sycić oczy doskonałą perspektywą, subtelnością kreski, światłocieniem, detalem i czym tam jeszcze się syci?

No jasne, że nie. Bo i po co?

A czy postawiłbym wyżej wymienionych w jednym rzędzie, jeśli chodzi o opowiadanie obrazem, budowanie napięcia, umiejętność przekazania sugestywnej historii?

Abso-kurde-lutnie!

Chłopaki przyjęli taką konwencję, która im pasuje i pozwala sprzedać historie, jakie chcą opowiadać.
Pod tym względem nie odstają, a czasem wręcz przeskakują, bo świadome operowanie umownością, aluzją, uproszczeniem świadczy o inteligencji i artystycznej samoświadomości bardziej niż narysowanie konia jak z obrazka.

Konia.

Serio? Znów powrót do rozmowy o plecach konia?

Grubo. Świdziński, Rosiński, Mazur, Moebius, Dębski, Burgeon, Pałka, Manara, Topor, Mignola, Koza, Andreas itd. itd. Ogólnie to taka gra z czytelnikiem, ilustracja koniecznie musi pokazywać pokazywać zero umiejętności autora, żeby zwrócić uwagę na opowiadanie (chuyowym) obrazem, taką mam koncepcję, od koncepcji to jestem tutaj ja. Taka konwencja, umowność, aluzja, halucynacja, hemoglobina, dwutlenek węgla, taka sytuacja.
  A później lato nad morzem, namiot niedaleko promenady i "obniżka ceny" 12,50 ten egzemplarz z góry trochę wymiętolony, bo kto otworzył ten odłożył. Walka z rasizmem na forum (nawet się nie dziwię, też bym nie chciał być kojarzony). Cały dział "komiksy polskie", 10 stałych piszących, 20 stałych czytelników, najpopularniejszy temat nowe wydanie "Kajka i Kokosza".
  Tyle lat gadania o plecach konia a niektórzy dalej nie potrafią ich narysować. Śpiewać każdy może, ale nie każdy powinien.
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Marzec 2023, 16:36:00 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline Popiel

« Odpowiedź #383 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 16:38:34 »
   Śpiewać każdy może, ale nie każdy powinien.

Zupełnie jak z pisaniem na forum Funky. Bez żadnej różnicy.

Offline turucorp

« Odpowiedź #384 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 17:00:17 »
Cały dział "komiksy polskie", 10 stałych piszących, 20 stałych czytelników, najpopularniejszy temat nowe wydanie "Kajka i Kokosza".
Tyle lat gadania o plecach konia a niektórzy dalej nie potrafią ich narysować. Śpiewać każdy może, ale nie każdy powinien.

Bez komentarza.  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

« Odpowiedź #385 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 17:16:44 »
Zupełnie jak z pisaniem na forum Funky. Bez żadnej różnicy.

Oczywiście, ale to mój dar dla czytających. Całkowicie gratis, całkowicie altruistyczny, bez żadnych ukrytych podtekstów czy złej woli.

Offline komiks

« Odpowiedź #386 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 17:50:57 »
Tak całkowicie off-topowo, dla osób które jednak chcą poszerzyć swoje horyzonty z zakresu sztuki i przykładowo dowiedzieć się, dlaczego ktoś może wpatrywać się w "obrazek" przez pół godziny. Polecam przystępną analizę obrazu Emanuel de Witte, która uchyla rąbka warsztatu malarskiego.

Offline Popiel

« Odpowiedź #387 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 17:55:00 »
Bardzo fajny materiał, tylko nijak nie ma zastosowania do komiksów, gdzie kompozycja kadru podporządkowana jest jego funkcji narracyjnej.

Co więcej - w komiksie bardzo istotne jest to, co jest pomiędzy poszczególnymi obrazkami. A tu już żadnej teorii przypisać się nie da.

Offline komiks

« Odpowiedź #388 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 18:34:45 »
Bardzo fajny materiał, tylko nijak nie ma zastosowania do komiksów, gdzie kompozycja kadru podporządkowana jest jego funkcji narracyjnej.

Co więcej - w komiksie bardzo istotne jest to, co jest pomiędzy poszczególnymi obrazkami. A tu już żadnej teorii przypisać się nie da.
Jeśli chodzi o środki wyrazu typowo komiksowe, to pełna zgoda. Komiks jednak operuje także obrazem i tutaj otwierają się dodatkowe możliwości.

Przykładowo, w prawdzie to jest okładka, a nie regularna strona komiksu, ale zastosowano tutaj tą samą sztuczkę, którą omawia pan Gaida w poniższym wideo ;) W skrócie, widzimy Wolverine i widzimy to co on widzi, w wideo jest to fajnie omówione na przykładzie obrazu.

« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Marzec 2023, 19:16:45 wysłana przez Zwirek »

Offline xetras

« Odpowiedź #389 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 19:50:27 »
Szkoda klawiatury, możesz rysować, tłumaczyć, smutne to, tym bardziej, że ciąg Fibonacciego był w szkole.

Poczytaj jakiś tutek i daj mi człowieku spokój, dosyć już straciłem tutaj czasu.
https://howtoartist.com/golden-ratio-in-art/
Piszę o tym skąd się wziął naturalny ciąg przyrostowy.
Po prostu z natury.
To co nazywasz "Fibonacciego" to właśnie ten ciąg.
Przyrost polega na tym że kolejny wyraz ciągu utworzony ze zsumowania 2 (i tylko) poprzednich wyrazów dąży do stałej wartości między kolejnym a bezpośrednio poprzednim.

To że jest typowy w naturze oznacza że wzrok jest z nim oswojony bezwiednie.
I tyle .
Złote proporcje są różne - jest też superzłota proporcja, czyli stosunek.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Supergolden_ratio

To że przywołujesz zasady i reguły kompozycyjne to chwali Ci się.
No offence, ale jestem uparty.
Nara!
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Marzec 2023, 19:55:15 wysłana przez xetras »