Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #345 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 22:20:14 »
Chociaz w sumie mozna bylo zalozyc ze chodzi o jakis komiks Jacka Świdzińskiego, jest różnica jaki?
Dla mnie jest, dla ciebie widocznie nie ma, proste.
Z czystej ciekawości, po co tracisz swój, niewątpliwie cenny czas, na przepychanie się w kwestii komiksów, które kompletnie cię nie interesują?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #346 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 22:21:36 »
Czyli tutaj jest to portret karykaturalny, a w komiksie to samo też jest karykaturalne czy jednak uniwersalne, żeby każdy mógł się identyfikować (właściwie po co?)?

W nawiązaniu do rysunku W7 Świdzińskiego: Jedno nie wyklucza drugiego. Rysunek dla kilku odbiorców może stanowić portret karykaturalny. Ta sama ilustracja użyta w komiksie uzyska efekt uniwersalności - jest ziomek w okularach - czytelnicy w okularach pomyślą: "o to ja hue hue". Po co? Żeby zwiększyć liczbę odbiorców. Chyba, że są jakieś inne, ukryte intencje - trzeba by dorwać autora i podpytać.

Ogólnie sam nie jestem fanem aż tak uproszonej kreski, jednak funkcjonuje ona w naszej komiksowej rzeczywistości. Rzeki nie zawrócimy. Dyskusja zaczyna przypominać pytanie "czy lubisz piwo?". Jeden powie tak, drugi powie nie, trzeci powie nie mogę alko, czwarty mam uczulenie na gluten, piąty tylko kraftowe. Innymi słowy, nie uzyskamy tu jednej, jednoznacznej i uniwersalnej odpowiedzi na pojawiające się pytania.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #347 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 22:22:58 »
Już wiem, jakie to szkloki - rabarbarowe

Offline komiks

« Odpowiedź #348 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 22:29:36 »
Miałem nie brać udziału, ale dorzucę swoje spostrzeżenia:

- Proporcje kadru z paska Gaulda nie wskazują na zastosowanie spirali Fibonacciego.

- Zastosowanie patyczaków w komiksie w zamyśle zwiększa uniwersalność postaci (każdy może się z nią utożsamiać, ponieważ nie ma cech wyróżniających się) - pomijając sprawy techniczne i warsztatowe - może to być główny cel użycia takiego zabiegu.

Odpowiem Ci, bo mnie nie hejtowałeś.
Nie chodzi o żadną spiralę, tylko o linie podziału, które narysowałem na zielono. Obiekty umieszczone w ich pobliżu przyciągają wzrok i są często wykorzystywane do budowania kompozycji. Nawet nie musiałem tego mierzyć, od razu to zauważyłem, bo znam podstawy rysunku i takie rzeczy widzę z zamkniętymi oczami. To, na czym się zapewne wszyscy skupili - korelacja krzywizny dymka ze spiralą - może być zamierzone, a może być całkowicie przypadkowe (chociaż wątpię aby ktoś po Royal College of Art, pozostawiał cokolwiek przypadkowi, co najwyżej niektóre rzeczy robi instynktownie), ale najważniejsze są te linie podziału.

Całą tę historyjkę, można było narysować na wiele różnych sposobów. Autor wybrał nieoczywisty układ i połączył różne efekty, o których pisałem wcześniej, a że jest to zrobione dobrze, to dla przeciętnego widza jest przeźroczyste, ale działa i o to chodzi.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #349 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 22:35:43 »
Już wiem, jakie to szkloki - rabarbarowe

Najlepsze :)

Nawet nie musiałem tego mierzyć, od razu to zauważyłem, bo znam podstawy rysunku i takie rzeczy widzę z zamkniętymi oczami.
Podstawy "kalkowania" też znasz?
Znalazłeś już to sobie te "kalkowania" francuskich i włoskich klasyków? Pamiętaj, że do takiego "szukania" będziesz potrzebował otwartych oczu.  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #350 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 22:48:58 »
Nie chodzi o żadną spiralę, tylko o linie podziału, które narysowałem na zielono.

Czemu nie napisałeś tego od razu? Inaczej pokierowałoby to dyskusję. Nie jestem w stanie określić jak pracuje Gauld. Przyjęte przez niego proporcje kadru mogą być uwarunkowane różnymi czynnikami (doświadczeniem, wykształceniem lub też zwyczajnie miejscem, które otrzymuje od wydawcy na prezentację pasków). Sama kompozycja jest, tak jak napisałeś bardzo dobra i naturalnie kieruje wzrokiem odbiorcy.

Turu, podobne jak Chmurny zwracam się do Ciebie z prośbą, żebyś wyrażał swoje opinie bez przytyków do piszących. Na forum jest dużo nowych użytkowników (ja również jestem praktycznie świeżakiem), którzy nie wiedzą wielu rzeczy (nawet tego, że kiedyś próbowałeś je wytłumaczyć na innym forum).

Zluzujmy majty. Łączy nas komiks  ;)

« Odpowiedź #351 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 22:53:43 »
  Rodrigues, ja nie pytam o to co kto lubi i dlaczego. Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki to normalne. Nie mam nic do tego czy to funkcjonuje na rynku czy nie, skoro są chętni to niech kupują, raz kupiłem więcej tego błędu nie popełnię. Po prostu gdzieś tu wyczytałem jakąś sugestię, że facet jest mistrzem. Ku**a mistrzem w rysowaniu. To nie jest żadna uproszczona kreska, żeby coś uprościć to to coś musi być najpierw bardziej skomplikowane, nie widzę tutaj kompletnie żadnego znaku, że mogłoby takie być. To nie jest żaden "autorski styl", to nie ma jakichkolwiek cech charakterystycznych, takie ludziki miliony dzieciaków bazgrzą codziennie w książkach na co nudniejszych lekcjach, nie ma nic podobnego na rynku bo chyba nikt się wcześniej nie odważył czegoś takiego sprzedawać. Może jakiś "Melon" czy jeszcze inna amatorka.

Offline Leyek

« Odpowiedź #352 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 22:59:23 »
Po prostu gdzieś tu wyczytałem jakąś sugestię, że facet jest mistrzem. Ku**a mistrzem w rysowaniu.

To chyba jakiś ghostuser napisał, którego posty tylko Ty widzisz :)

Dobra zhejtowaliście Spella, teraz Świdzińskiego, kto następny w kolejce?

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #353 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 23:02:01 »
No właśnie się Frąsiowi dostało :)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #354 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 23:05:22 »
Po prostu gdzieś tu wyczytałem jakąś sugestię, że facet jest mistrzem. Ku**a mistrzem w rysowaniu.

Dla jednego jest, a dla wielu nie jest ;). W każdym razie udało nam się dojść do takiego momentu, gdzie wszyscy, w kulturalny  sposób, który nie obraża reszty ziomków, wyjaśnili swój punkt widzenia :)

EDIT: korekta - o to mi dokładnie chodziło.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Marzec 2023, 23:09:59 wysłana przez Rodrigues »

Offline turucorp

« Odpowiedź #355 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 23:27:43 »
No właśnie się Frąsiowi dostało :)
"Krytyka" ze strony "komiksowego otworu"? Nawet na tym forum nikt tak nisko/głęboko nie zanurkował w bagno.  :D
BTW Ale te komcie, które tam lecą, to jeszcze ciekawsza lektura.

Dobra, spróbuję być miły tutaj przez jakiś czas, zobaczymy co z tego wyniknie.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #356 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 23:31:41 »
"Krytyka" ze strony "komiksowego otworu"? Nawet na tym forum nikt tak nisko/głęboko nie zanurkował w bagno.  :D
BTW Ale te komcie, które tam lecą, to jeszcze ciekawsza lektura.

Dobra, spróbuję być miły tutaj przez jakiś czas, zobaczymy co z tego wyniknie.

Nie, no tu kolega Skandalista pisze

Może jakiś "Melon" czy jeszcze inna amatorka.

Offline turucorp

« Odpowiedź #357 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 23:41:16 »
Nie, no tu kolega Skandalista pisze
A, no dobra, chwilowe zaćmienie, pozajączkowałem Frąsia ze Stefańcem.
Trzymam się twardo w ryzach, nie skomentuję.

Offline greg0

« Odpowiedź #358 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 23:57:05 »
W tej chwili zacząłem dopuszczać możliwość, że cała nasza konwersacja ma taką a nie inną formę, (...)
Ważne żeby narzekać...

Offline komiks

« Odpowiedź #359 dnia: Wt, 28 Marzec 2023, 00:50:25 »
Czemu nie napisałeś tego od razu? Inaczej pokierowałoby to dyskusję. Nie jestem w stanie określić jak pracuje Gauld. Przyjęte przez niego proporcje kadru mogą być uwarunkowane różnymi czynnikami (doświadczeniem, wykształceniem lub też zwyczajnie miejscem, które otrzymuje od wydawcy na prezentację pasków). Sama kompozycja jest, tak jak napisałeś bardzo dobra i naturalnie kieruje wzrokiem odbiorcy.
Bo założyłem że to wiesz, jeśli się wypowiadasz, dla mnie to było oczywiste. Wystarczy, że wspomniałem o kompozycji i tutaj od razu jest czytelny podział poziomo. Ta spirala którą wstawiłem - po pierwsze jej ramy wyznaczają prostokąt o złotych proporcjach, dolna linia wyznacza przecięcie, dalej widać co jest grane. Linie w złotym podziale biegną nie tylko poziomo ale i pionowo, Gauld oparł kompozycje tylko na poziomych. Wprawna ręka i oko, potrafią takie rzeczy rysować bez linijki, tak samo jak idealny okrąg bez cyrkla. Tom Gauld skończył 2 szkoły rysunku, więc ma za sobą tysiące, a pewniej dziesiątki tysięcy szkiców. Widać że w swoich pracach przywiązuje wagę do szczegółów.

Dla przykładu, tutaj zastosował kompozycję złotego trójkąta, co dobrze podkreśla scenkę.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness