Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59706 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #315 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 19:10:43 »
No dla mnie np. to powyżej brzmi jak pojazd. No ale spoko, może faktycznie błędnie odebrałem intencje i to tylko takie heheszki :)
Wyluzuj, pliz bo się poleję ze śmiechu...
Vide: temat wątku.
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

Offline Leyek

« Odpowiedź #316 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 19:14:09 »
Może zamiast hejtować, napisałbyś coś merytorycznego? Dlaczego uważasz, że od strony graficznej, "kilka kresek polaka" jest równie dobrych, potrafisz to uzasadnić, czy tylko będzie hejtował?

Człowieku co ja Ci mam udowadniać. Ja jestem prosty czytelnik:
- podoba mi się,
- nie podoba mi się,
- jest takie se.
Świdziński mi się podoba, Gauld mi się podoba. Oboje prostymi środkami przekazują treści o jakie im chodzi. I tyle.

I nigdzie nie hejtowałem. Pokazałem tylko Twoją i paru innych osób postawę w skrócie - "proste kreski od Amerykańca dobre, proste kreski od Polaka złe". Po prostu czytam te Wasze głupoty to reaguję. Jako zwykły czytelnik, bo obrażacie nie tylko twórców, ale i nas ich czytelników - "Polacy rysować nie umieją, a Ci się nimi zachwycają - debile".

PS. A i słowo "Polak" jak coś się pisze z wielkiej litery.

Offline xetras

« Odpowiedź #317 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 19:16:12 »
Ta mi umknęła, faktycznie. Nadal jest to jedna wypowiedź, a nie całe forum, a odniosłem się do Twojego wpisu, bo sam skomentowałem tego "hipopotama" i nie chciałem żeby moja wypowiedź była traktowana jak pojazd.
No wiesz, jak można?

Tak się staram wyróżnić i być wzorem do naśladowania w polemice, a tu zonk!
Nie udało mi się.
PS. Z wiewiórką jak mrówka i dzikiem bez śladu dzikości i z jego "nosem" to mój prawdziwy pierwszy odruch.

« Odpowiedź #318 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 19:30:53 »
  Obaj lub obydwaj, to faceci więc nie oboje.
  Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek użył tutaj słowa debil, nie padła jakakolwiek ocena czytających. Podoba ci się to ci się podoba. To ja wyciągnąłem trochę tego Gaulda na zasadzie "skoro tamten doprowadził minimalizm do perfekcji" to co niby jest z tym?". Nie wiem czym tu się ludzie broniący Świdzińskiego zajmują w życiu zawodowym, ale jedno wiem napewno nie chciałbym, żeby byli moimi adwokatami, bo za przekroczenie prędkości skończyłbym na sznurku. Porównanie Jacka Świdzińskiego z Tomem Gauldem to jest typowe betonowe koło ratunkowe. Ci dwaj nie to, że nie leżeli na tej samej półce, oni nie leżą w tej samej bibliotece.

Offline komiks

« Odpowiedź #319 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 19:32:28 »
I nigdzie nie hejtowałem. Pokazałem tylko Twoją i paru innych osób postawę w skrócie - "proste kreski od Amerykańca dobre, proste kreski od Polaka złe". Po prostu czytam te Wasze głupoty to reaguję. Jako zwykły czytelnik, bo obrażacie nie tylko twórców, ale i nas ich czytelników - "Polacy rysować nie umieją, a Ci się nimi zachwycają - debile".

PS. A i słowo "Polak" jak coś się pisze z wielkiej litery.
Hejtowałeś, wyśmiewałeś i nawet tutaj nadal mnie hejtujesz. Gdzie ja pisałem głupoty? Gdzie kogoś obrażałem?
Człowieku, nie masz nic merytorycznego do powiedzenia w temacie - co sam przyznajesz - masz jedynie swoją opinię i za jej pomocą wyśmiewasz moje argumenty, w ten sposób generujesz hejt. Z opinią nie można dyskutować, jest subiektywna i niepodważalna, dyskutuje się na argumenty.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xetras

« Odpowiedź #320 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 19:33:55 »
Jest tutaj 5x więcej z komiksu, niż na poprzednim obrazku ze szklokami.
Są tylko 2 kadry, ale mamy sekwencyjność, iluzję ruchu i upływ czasu. Każdy kadr jest samodzielny, ale połączone tworzą trzeci kadr. Sposób w jaki zostały narysowane dymki, podkreślają cechy które wymieniłem, ich umiejscowieni oraz to że pierwszy dymek wchodzi na drugi kadr. Całość jest pod względem kompozycji zgrabna i przemyślana (kierowanie wzroku czytelnika, złoty podział - dodałem obrazek). Forma jest bardzo prosta, autor nie skupia się na postaciach, rysunek wręcz flipowy, ale umieszczenie tylu cech charakterystycznych dla komiksu w dwóch prostych kadrach, pokazuje, że autor ma duży warsztat komiksowy i potrafi się nim bawić. Jeszcze jakieś pytania?

Cóż w 2 rysunkach jest takiego osobliwego skoro sugerujesz zastosowanie spirali przyrostowej*  przez autora?
Właściwie to wcale nie uważam, że 2 rysunki sugerują jej użycie przez autora.
Może tak- może nie, nie wiem.

*To właśnie naturalnego przyrostu w przyrodzie dotyczy ciąg Fibonacciego i także złoty podział z geometrii  ma proporcje wynikajace proporcji wyrazów ciągu przyrostowego - tak po dyletancku go uproszczę. Stąd że widać go wszędzie to i oko do niego przywykło.

Offline turucorp

« Odpowiedź #321 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 19:39:32 »
@turucorp
Chcecie się kopać, Wasza rzecz, niepotrzebnie coś mi się ubrdało, to może jakieś zaszłości już nie do odkręcenia.

Iiii tam, przecież ja za tydzień nawet nie będę kojarzył, z którym z tych "antagonistów" toczyłem tutaj tą szmaciarską przepychankę, a już na pewno nie będę pamiętał, o czym to było.
Gdyby nie 60 dni bana na FB, to bym zapewne nawet nie dał się tutaj wciągnąć w tę prowokację cwaniaka z Bałut, który skręcił ten temat, bo wolę naparzać putinowskie onuce, a przecież nie będę odreagowywał na dzieciach w domu.  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #322 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 19:40:21 »
masz jedynie swoją opinię i za jej pomocą wyśmiewasz moje argumenty,

Jakie argumenty? Że dorysowałeś spiralę będącą prezentacją ciągu Fibonacciego na satyrycznym rysunku? (tylko mi tu zaraz nie wyskakuj z Mona Lisą czy muzyka klasyczną).
To może jakbyśmy rozmawiali o kosmosie, biologii byłoby warte uwagi.

Offline xetras

« Odpowiedź #323 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 20:02:35 »
Może wykluje się wspólne stanowisko i będzie wiadomo kto ma większy?
https://www.syssoev.de/BHD53.html
(Z galerii Wiaczesława Sysojewa)

Offline turucorp

« Odpowiedź #324 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 20:19:46 »
Może wykluje się wspólne stanowisko i będzie wiadomo kto ma większy?
Oj tam, Bitwy pod Grunwaldem i tak nikt nie przebije :P
@Zwirek, dawaj tutaj z tym ślimakiem:
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Spiff

« Odpowiedź #325 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 20:23:07 »
 ;)
Ja to nawet nie zauważyłem, że nie mają krzeseł pod tyłkami.

krzeseł nie widac bo są białe. 8)

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Popiel

« Odpowiedź #326 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 20:27:15 »
Gdyby nie 60 dni bana na FB, to bym zapewne nawet nie dał się tutaj wciągnąć w tę prowokację cwaniaka z Bałut, który skręcił ten temat, bo wolę naparzać putinowskie onuce
Ale jakaż to prowokacja? Temat krotochwilny, żeby sobie ulać żółci i jadu, a że spiknęły się nad wodopojem wrogie plemiona i jedni widzą warsztat a inni landszaft, bez szans na bruderszaft - to Polska właśnie!

PS. A onuce naparzać zawsze i wszędzie, to podstawa, resztę się dogada.

Offline komiks

« Odpowiedź #327 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 20:27:55 »
@xetras @Leyek Wiecie co? Nie będę wam tłumaczył, bo już próbowałem, opisując pasek Gaulda - jak to Leyek określił - "poematem", ale jedyne co dotarło to "obrazek ze spiralą", bo wy potraficie tylko w obrazki, ale nadal ich nie rozumiecie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #328 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 20:42:30 »
Miałem nie brać udziału, ale dorzucę swoje spostrzeżenia:

- Proporcje kadru z paska Gaulda nie wskazują na zastosowanie spirali Fibonacciego.

- Zastosowanie patyczaków w komiksie w zamyśle zwiększa uniwersalność postaci (każdy może się z nią utożsamiać, ponieważ nie ma cech wyróżniających się) - pomijając sprawy techniczne i warsztatowe - może to być główny cel użycia takiego zabiegu.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline turucorp

« Odpowiedź #329 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 20:45:47 »
A onuce naparzać zawsze i wszędzie, to podstawa, resztę się dogada.
No właśnie nie mogę, totalna blokada, 60 dni na wszystkie konta (nawet te lewe).

... bo wy potraficie tylko w obrazki, ale nadal ich nie rozumiecie.
Za to ty rozumiesz? Bo widziałeś filmik, na którym Manara daje autograf? XD