Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59777 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bender

• Gość
Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #285 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 11:16:03 »
i mam gdzieś wszelkie dywagacje domorosłych teoretyków czy ma on warsztat czy nie

Szambo to się zaczyna np od takiego lekceważącego tonu. A. Nie wiesz czy są domorosłymi teoretykami. B. Nikomu z nich nie zależy żebyś zmieniał zdanie na ten temat. Trochę sam zamieniasz ten "jazz" w disco polo.

Offline turucorp

« Odpowiedź #286 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 11:16:51 »
Ja się zastanawiam, czy forumowa komisja weryfikacyjna przepuściłaby prace Bilala albo Gibbonsa?
Bilalowi to wydawca zasponsorował swego czasu wyjazd do Los Angeles, żeby sobie tam zdjęcia porobił, na refki do komiksu, więc wiesz, żenada.  :D
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline starcek

« Odpowiedź #287 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 11:57:28 »
Mam rysunek Świdzińskiego, na którym sportretował część ekipy tworzącej W7, wszyscy są na nim rozpoznawalni na pierwszy rzut oka (testowaliśmy na zwie… ludziach).

Dawaj, dawaj. Przetestuj na zwie... ludziach z forum. :)
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline turucorp

« Odpowiedź #288 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 12:27:06 »

;D
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #289 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 12:37:16 »
Ech ten minimalizm, nawet się nie chciało dorysować krzesła z 3 kresek, żeby biedni twórcy mieli na czym siedzieć ;)
Pewnie nie umie skomponować krzesła z nogami postaci :)

Online Martin Eden

« Odpowiedź #290 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 12:44:34 »
Może kręcą dzbana i trzymają się umywalki, żeby nie polecieć do tyłu.

Dla mnie taka konwencja jest do przyjęcia. Ja się na komiksy nie obrażam.

BTW, szkloki są super, co jestem w KATO, to kupuję kilka paczek na zapas.

Offline turucorp

« Odpowiedź #291 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 12:55:07 »
szkloki są super, co jestem w KATO, to kupuję kilka paczek na zapas.

Które smaki?

Online Martin Eden

« Odpowiedź #292 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 13:04:58 »
Hm... każdy, który wisi na haku. Mam dwa sklepy: Stokrotka w Galerii i taki trochę lump-sklep na Warszawskiej na przeciwko kościoła na Mariackiej od drugiej strony ulicy. Biorę, co dają. Teraz nie mam, ale smak podstawowy to taki ciemno-fioletowy. Kurde, to jest jeżyna albo coś w tym stylu.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #293 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 13:19:44 »
@starcek
Nie. Umiejętności warsztatowe są ocenne bez względu na styl. Sam podstawowy warsztat rysownika jest dla kogoś, kto chce pójść dalej, poszukać siebie, być artystą, tylko bazą startową, rzemiosłem do wyuczenia. To potem zaczyna się przekształcanie rzeczywistości, konstruowanie odrealnionych postaci, łamanie perspektywy, zabawy formami, światłem, kompozycją (co nie znaczy, że w czymś bliskim realizmowi nie można błyszczeć). I ktoś z dobrze opanowanym warsztatem znacznie łatwiej zachwyci umiejętnościami w dowolnie nazwanym czy wymyślonym stylu od kogoś, kto niewiele popracował.
Ale przy bardzo dużym uproszczeniu form, po wyrugowaniu wszystkiego, z czego składa się warsztat, nie da się go ocenić.
Przecież każdy z nas, gdyby miał narysować pudełko zapałek, to zrobi to i to w jakiejś perspektywie. Czy na podstawie tego ktoś stwierdzi, że opanował warsztat rysownika?

Pewnie niepotrzebnie przytoczyłem nazwiska, ale to nie było po to, żeby ujmować tym twórcom, tylko do zilustrowania zjawiska, że w takim przedstawieniu nic nie mogę powiedzieć o warsztacie, a nie o tym, czy mi się podoba, to całkiem inna inszość.
I do oceny warsztatu, moje podejrzenia o świadomym wyborze (lub jedynym możliwym) takiej formy wypowiedzi nie mają znaczenia. Odbiorca komiksu nie musi mieć pojęcia o jakimkolwiek warsztacie twórcy, żeby mu się podobało bądź odrzucało.

Pytałeś o warsztat rysownika. Jeśli na wuj Ci ta wiedza, mogłeś to napisać od razu obok pytania.
A portret może być choćby karykaturą.

Tu będzie z nazwiskiem: jest taki komiksiarz, nazywa się Marek Turek i te rzeczy, które są w jego stylu bardzo mi się podobają, mimo pewnych niedociągnięć warsztatowych. Ale to jest tak ciekawe, że to, czego nie przepracował, nie lezie w oczy (no, poza tymi rzeczami nie w stylu, tam już boli). I to jest ten przypadek, że można błysnąć, będąc trochę na bakier z warsztatem.

@turucorp i @Jaszczu
A może zamiast budować front twórcy kontra czytelnicy, to byście zwyczajnie pogadali z ludźmi, poprostowali krzywe według Was różne opinie, bez zakładania z góry złej woli.
Rok temu padł tu głos forumowicza, że nie kupuje żadnego polskiego ze względu na "dyskusją".
Tu jest wielu ludzi (i pewnie wielu niezarejestrowanych się przygląda), którzy kupują polskie, jeżdżą na festiwale, stoją po wrysy, zamawiają blanki.

Podejrzewam, że niekoniecznie wiecie o wielu sprawach, którymi wspierają Was czytelnicy.
Jaszczu, jeśli nie mylę osoby i Ty jesteś ten od "Niebieskiej Kapturki",  to podam Ci na priv, o kogo zapytać swojego niekomiksowego wydawcę ze stolicy, bo może się okazać, że to akurat ja znalazłem najwięcej czytelników Twoich rzeczy, niecałą dekadę temu i to przez niedługi czas. A mieliśmy te książki, bo były wyłącznie polskich autorów i ilustratorów, i były jakieś, od wydawcy, który wydawał tylko Polaków, w miejscu zupełnie nieksiążkowym.

Cała ta dyskusjo-pyskówka przypomniała mi o czymś, co miałem już jakiś czas temu popisać w " plusach minusach". Jak się zbiorę, to bardzo bym chciał, żebyście się obaj odnieśli.

Offline komiks

« Odpowiedź #294 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 13:27:10 »

;D
Jeśli się podoba i jest podobieństwo to super. Czy coś poza podobieństwem jest tutaj wartego uwagi od strony graficznej? Pytanie retoryczne. Styl raczej oryginalny nie jest, podobne tworzono tysiące lat temu.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline greg0

« Odpowiedź #295 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 13:42:43 »
Jeśli się podoba i jest podobieństwo to super.
Na pewno podoba się tym białym myszom ze Shreka :)
Ważne żeby narzekać...

Online Martin Eden

« Odpowiedź #296 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 13:43:28 »
Ja to nawet nie zauważyłem, że nie mają krzeseł pod tyłkami.
Widzicie, taki ze mnie wzrokowy imbecyl.

Ale tę konkretną grafikę kupuję, mi się podoba, dużo sobie dopowiadam spoza kadru. Można by tu walnąć dużo o roli project managera, który przyniósł szkloki  :)

Bo komiks, jak pisał Parowski, to najlepszy możliwy pojedynczy kadr z filmu. A czytelnik dobudowuje sobie resztę świata. I pytanie, czy autor go do tego skłania czy nie.
Poza tym, jest to do rozpoznania personalnie, kto przynosi cukierki. I podejrzewam, że są tu podobieństwa do innych autorów. Tak więc najważniejsze w takich przypadkach cechy indywidualne zachowane.

U mnie chyba decyduje przekaz/treść. Nie wiem, czy ten sam autor, ale była taka antologia o Powstaniu Warszawskim i tam był też taki epizod w tym stylu graficznym i scenariuszowo to była trochę żenua (nie mówię o wyrażanych poglądach, a o kwestiach czysto treściowych). Tak więc oprócz formy graficznej pozostaje jeszcze kwestia treści i u mnie ona decyduje.

@Chmurny: fajny wpis, bardzo konsyliacyjny.

Offline turucorp

« Odpowiedź #297 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 13:53:56 »
Styl raczej oryginalny nie jest, podobne tworzono tysiące lat temu.

Meh… a co powiesz o tym?

Offline starcek

« Odpowiedź #298 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 15:13:49 »
@Chmurny
"I ktoś z dobrze opanowanym warsztatem znacznie łatwiej zachwyci umiejętnościami w dowolnie nazwanym czy wymyślonym stylu od kogoś, kto niewiele popracował".

A to wiemy skąd, skoro można stosować styl z tak wyczyszczony z warsztatu, że nie sposób ów warsztat ocenić? Iskra Boża sprawi, że co innym zajmie tydzień, inny ogarnie szybciej i co wtedy?

Skłaniam się do tezy, że obecnie najbardziej o sukcesie decyduje sprawny PR, który wyjaśnia maluczkim artystyczne głębiny i lobbuje gdzie trzeba.

Plwajmy na warsztat, chwytajmy dzieła w ręce!
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Marzec 2023, 15:45:55 wysłana przez starcek »
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline komiks

« Odpowiedź #299 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 15:32:31 »
Meh… a co powiesz o tym?

Jest tutaj 5x więcej z komiksu, niż na poprzednim obrazku ze szklokami.
Są tylko 2 kadry, ale mamy sekwencyjność, iluzję ruchu i upływ czasu. Każdy kadr jest samodzielny, ale połączone tworzą trzeci kadr. Sposób w jaki zostały narysowane dymki, podkreślają cechy które wymieniłem, ich umiejscowieni oraz to że pierwszy dymek wchodzi na drugi kadr. Całość jest pod względem kompozycji zgrabna i przemyślana (kierowanie wzroku czytelnika, złoty podział - dodałem obrazek). Forma jest bardzo prosta, autor nie skupia się na postaciach, rysunek wręcz flipowy, ale umieszczenie tylu cech charakterystycznych dla komiksu w dwóch prostych kadrach, pokazuje, że autor ma duży warsztat komiksowy i potrafi się nim bawić. Jeszcze jakieś pytania?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness