Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chmurny

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #270 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 00:28:08 »
Może tak: ja, patrząc przykładowo na komiksy Mazura czy Świdzińskiego, nie jestem w stanie stwierdzić, czy, bądź w jakim stopniu, opanowali warsztat rysownika, bo nie ma tu nic, co podlega ocenie pod względem umiejętności warsztatowych. Takie coś jest ocenne tylko jako podoba się/nie podoba się.
Te hipki może narysować i ktoś z ogromnymi umiejętnościami, a równie dobrze ktoś bez umiejętności w rysunek.

Jeśli ktoś (odejdźmy od realizmu) zaprojektuje sobie jakąś cartoonową postać i stworzy dla niej świat, w którym zacznie ją umieszczać w różnych pozach, to to daje już możliwość oceny warsztatu. Często po samej konstrukcji i rysunku postaci da się określić umiejętności (a nawet po szkicach), ba, w komiksach można zobaczyć na dwóch stronach i w ośmiu rysunkach przedstawiających jednego bohatera kilka różnych postaci (inne rysy twarzy, inne proporcje).

Jeśli masz jakiegoś ulubionego twórcę i on narysuje Ci kółko od cyrkla i przekreśli je iksem, to jak stwierdzić warsztat? Ale jak narysuje Twój portret, to już można.

Jeśli czegoś nie da się ocenić w jakiejś kategorii, to się nie da i się nie ocenia, inaczej nie umiem wytłumaczyć.

Offline turucorp

« Odpowiedź #271 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 00:34:24 »
Nie wiem skąd czerpiesz takie informacje, tutaj masz Milo Manarę jak wykonuje wrys.

A co ma wspólnego dokonywanie wrysu przez jakiegokolwiek autora, z faktem, że nie tylko korzysta ze zdjęć referencyjnych, ale bardzo często je po prostu, jak ty to określiłeś? „Kalkuje”?
I teraz kluczowe pytanie, jaką masz wiedzę na temat takich działań w wykonaniu autorów których wymieniłem?
Bo temat był poruszany wiele razy, nawet na tym forum. Poświęć chwilę swojego życia, wyszukaj sobie, zweryfikuj, a potem spróbuj ponownie napisać te farmazony o komiksach Trusta czy Gawronkiewicza.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #272 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 08:32:13 »
Post roku , spadłem z krzesła jak rano czytałem.
Dziecko rozbiło bank!
 Możemy zakończyć dyskusję. :D

Jedno dziecko coś palnęło a forumowi eksperci od sztuki urządzają sobie wesoły pojazd po autorce jednej z najpopularniejszych polskich serii komiksowych dla dzieci. Serii, która doczekała się wydań w Hiszpanii, Norwegii i USA. Tam oczywiście też się nie znają. Bo w Polsce to wiadomo, Egmont wydaje liska i dzika po znajomości. Wszyscy zapomnieli zapytać forumowiczów czy to jest prawidłowo namalowany komiks. Bo zwierzątko w komiksie ma wyglądać jak z podręcznika do biologii. Najlepiej gdyby wszystkie komiksy malował Alex Ross (oczywiście bez referencji). Bo nie ma czegoś takiego jak stylizacja czy przerysowanie. Ciekawe czy dziecko gasha poznałoby, że taki np. Ariol to jest osiołek.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 08:43:55 »
Ja tam nie odebrałem żadnego z tych postów jako pojazd, a tym bardziej jako pojazd po autorce, to było po prostu zabawne.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #274 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 08:45:52 »
i generalnie wszyscy kochają jej liski. ❤

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #275 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 09:06:42 »
Lis wielkości mrówki na nosie dzika - sorry, na ryjku dzika - dziecko chyba odkryło, co Autor (kulawego malunku okładkowego) miał na myśli...

No dla mnie np. to powyżej brzmi jak pojazd. No ale spoko, może faktycznie błędnie odebrałem intencje i to tylko takie heheszki :)

Offline greg0

« Odpowiedź #276 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 09:10:53 »
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Marzec 2023, 09:12:24 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #277 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 09:13:10 »
No dla mnie np. to powyżej brzmi jak pojazd. No ale spoko, może faktycznie błędnie odebrałem intencje i to tylko takie heheszki :)

Ta mi umknęła, faktycznie. Nadal jest to jedna wypowiedź, a nie całe forum, a odniosłem się do Twojego wpisu, bo sam skomentowałem tego "hipopotama" i nie chciałem żeby moja wypowiedź była traktowana jak pojazd.

Offline Spiff

« Odpowiedź #278 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 09:21:22 »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline starcek

« Odpowiedź #279 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 10:10:27 »
@Chmurny

Czyli wracamy do punktu wyjścia - wejście w pewne style może być równie dobrze ucieczką przed obnażeniem braków warsztatowych. I pozostaje tylko subiektywna ocena, czy nam po drodze z tym stylem, czy nie.

A z drugiej strony.  Skoro ktoś sprawnie robi w jakiejś oddalonej od realizmu konwencji - wyraża emocje, opowiada historię - na wuj mi wiedza, czy dobrze narysuje mój portret?

Najłatwiej cięgi - przynajmniej ja to tak odbieram - można oberwać im bliżej jest się kreski realistycznej.

Ja również nie naigrywam się z wiewiórki. Tym bardziej, że mam blanka od Bereniki, na którym wykazała swoją biegłość warsztatową. :)
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Popiel

« Odpowiedź #280 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 10:31:34 »
Jako autor tego wątku z zachwytem patrzę, ile z tych offtopowych kwestii wylewa się szamba. Widać potrzebny był taki luźniejszy temat a sam uważam, że odchodzenie od tematu jest wspaniałe. Jak najlepszy jazz. I znacznie więcej mówi o użytkownikach i ich podejściu do komiksu i nie tylko, niż dukane od linijki "no mi podeszło, ale ta okładeczka opasłego tomiszcza byłaby tańsza o cztery złote gdyby kod rabatowy i gdyby nie lakier, który na poczcie i tak ktoś porysował" i tym podobne pierdoły.

Ale żeby było w zgodzie z główną ideą:

- Jacek Świdziński doskonale panuje nad materią komiksowej narracji i mam gdzieś wszelkie dywagacje domorosłych teoretyków czy ma on warsztat czy nie - mnie uwodzi, wkręca w historię, prowadzi przez nią i zabiera tam, dokąd się nie spodziewałem;

- Alex Ross to grafoman, odpowiednik Matejki, posągowe postaci bez ducha dobrze wyglądają na okładkach, ale w komiksach są tak nieruchable jak zbyt wypacykowana kurtyzana;

- Zawsze jakąs tam dziecięcą sympatią darzyłem Batmana, ale jarmarczno-folklorystyczny zestaw jego przeciwników (Joker, Pingwin, Kapelusznik, Catwoman, Two-Face itp.) powtarzający się co chwilę jest tak kretyński i tandetny, że kompletnie odbiera jakikolwiek nimb powagi prawdopodobieństwa "najlepszego detektywa na świecie" i powoduje, że komiksy z nim mało kiedy są w stanie wyjść poza rozrywkę dla fefnaftolatków.

Offline turucorp

« Odpowiedź #281 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 10:34:57 »
A z drugiej strony.  Skoro ktoś sprawnie robi w jakiejś oddalonej od realizmu konwencji - wyraża emocje, opowiada historię - na wuj mi wiedza, czy dobrze narysuje mój portret?

Mam rysunek Świdzińskiego, na którym sportretował część ekipy tworzącej W7, wszyscy są na nim rozpoznawalni na pierwszy rzut oka (testowaliśmy na zwie… ludziach).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline KzT

« Odpowiedź #282 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 10:51:45 »
- Alex Ross to grafoman, odpowiednik Matejki, posągowe postaci bez ducha dobrze wyglądają na okładkach, ale w komiksach są tak nieruchable jak zbyt wypacykowana kurtyzana;

Ja się chętnie zgodzę odnośnie Rossa, ale żeby przy okazji Matejkę szkalować... Znaczy się są u Matejki posągowe postacie, ale bez ducha to one nie są. Przynajmniej te najlepsze.

Offline turucorp

« Odpowiedź #283 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 11:14:14 »
Ja się chętnie zgodzę odnośnie Rossa, ale żeby przy okazji Matejkę szkalować... Znaczy się są u Matejki posągowe postacie, ale bez ducha to one nie są. Przynajmniej te najlepsze.

Tyle, że obaj metodą „kalkowania”, a tu jest jakaś akcja, że „kalkowanie” to brak umiejętności. XD

Offline Brvk

« Odpowiedź #284 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 11:14:23 »
Ja się zastanawiam, czy forumowa komisja weryfikacyjna przepuściłaby prace Bilala albo Gibbonsa?