Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59523 razy)

Offline PJP

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #210 dnia: So, 25 Marzec 2023, 13:00:50 »
Zasada trójek jest bardzo ładnym komiksem pod względem graficznym, ale scenariuszowo to nieporozumienie. Dla mnie jedno z większych rozczarowań roku. Janek jest ok, niczego nie udaje i daje frajdę ;)
Nasi rysownicy mają ten problem, że dopóki żyją klasycy, ciągle będą do klasyków porównywani, czy w ten deseń, czy w inny... Szukający własnej drogi zderzą się z hasłem bazgrołów, więc pójdą mocniej... w bazgroły i ideolo zamiast rozwijać warsztat.

Offline LukCook

« Odpowiedź #211 dnia: So, 25 Marzec 2023, 13:06:51 »
Ja tam lubię i Drnaso i Świdzińskiego i Kulik i Rosińskiego i Unkę Odyę i Jodorowskiego. Nawet superhero czasem lubię (choć to akurat bardzo rzadko :P ). I dobrze mi z tym.

To jest najzdrowsze podejście! Ja dodam do powyższego mangę  :)

Nawet nie staram się zrozumieć co pcha ludzi w tej dyskusji. Jak ktoś, nie daje szansy komiksom polskim to tylko traci. W samym zeszłym roku było kilka świetnych tytułów - wystarczy spojrzeć na forumową top listę 2022.

Są gusta i jeden może zaczytywać się w kolekcyjnym SH, drugi czytać komiksy ambitniejsze a trzeci polskie. Nie ma opcji, że dyskutując w taki sposób ktoś przekona kogoś do czegokolwiek. Jedyne co mogę napisać to tej wymianie to, że jest taka śmieszno - straszna.

Offline komiks

« Odpowiedź #212 dnia: So, 25 Marzec 2023, 13:19:47 »
Są gusta i jeden może zaczytywać się w kolekcyjnym SH, drugi czytać komiksy ambitniejsze a trzeci polskie. Nie ma opcji, że dyskutując w taki sposób ktoś przekona kogoś do czegokolwiek. Jedyne co mogę napisać to tej wymianie to, że jest taka śmieszno - straszna.
Kto kogo przekonuje? Wydawało mi się, że rozmawiamy o niskiej jakości polskich komiksów, czego konsekwencją jest niska ich poczytność. Jeśli ktoś sięgnie jeden, drugi, trzeci raz po te najbardziej polecane, albo najgłośniejsze w danym roku polskie tytuły i za każdym razem się zawiedzie, to trudno takiej osobie cokolwiek zarzucać, może problem nie jest w czytelniku? Tym bardzie, że z drugiej strony jest cały świat komiksowy i polecanych komiksów na wyższym poziomie tyle, że mało kto jest wstanie to przerobić.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: So, 25 Marzec 2023, 13:27:17 »
To jest najzdrowsze podejście! Ja dodam do powyższego mangę  :)

Słusznie, mangę też lubię :)

« Odpowiedź #214 dnia: So, 25 Marzec 2023, 13:44:32 »
  Nie zapominaj, że tutaj cały czas trwa walka z rasizmem w polskim komiksowie....eee w komiksowie "X".
  Niczego się tutaj nie dowiedziałem. No oczywiście z wyjątkiem tego, że powinienem skończyć Royal College of Arts zanim powiem, że jak dla mnie rysunki w komiksach "X", to w zdecydowanej większości lipa, że patyczki Świdzińskiego to "doprowadzony do perfekcji minimalizm" (biedny Tom Gauld się nie załapał), że rysują nazwiska a nie dłonie (słaby rysunek kogoś znanego z automatu staje się znakomity) i że "Zasada Trójek" (wyglądająca jak Super Meat Boy przerysowany przez Śledzińskiego) to klasa światowa. No i żebym najlepiej wsadził mordę w kubeł, ale to wiadomo. Taka śmieszna pocztówka z polskiego komiksu...jeszcze raz przepraszam, komiksu "X". Mimo wszystko głęboko wierzę, że polscy twórcy to jednak porządni ludzie i nie identyfikują się z tym...czymś.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #215 dnia: So, 25 Marzec 2023, 13:49:28 »
Widać dla niektórych jak coś nie jest amerykańskie, ew. z "cywilizowanej" części Europy to już złe. A stamtąd wszystko, nawet śmieć zawinięty w złoty papier, jest już wyjątkowe.

Nie. Nie widać, tylko Ty na siłę chcesz zobaczyć taki stan rzeczy. A zapewniam Cię, że mylisz się. Nie jestem fanem MASY komiksów zagranicznych uważanych za klasyki i dzieła.  Co do wytłuszczonych opinii, nadal je podtrzymuję.

Offline starcek

« Odpowiedź #216 dnia: So, 25 Marzec 2023, 16:39:45 »
Czytelnicy nad Wisłą nie są wystarczająco dorośli żeby docenić rodzimych twórców. Amen.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline komiks

« Odpowiedź #217 dnia: So, 25 Marzec 2023, 17:01:22 »
  i że "Zasada Trójek" (wyglądająca jak Super Meat Boy przerysowany przez Śledzińskiego) to klasa światowa.
Czuję się trochę wywołany do tablicy, bo to ja napisałem ;) Styl jaki jest każdy widzi i nie każdemu musi się on podobać. To też nie jest mój styl, brakuje mu pazura, wszystko jest ugrzecznione, ale od strony graficznej nie sposób odmówić jakości. Widać ogrom pracy włożony w ilustracje, dbałość o detale, umiejętności i warsztat autora, przemyślana kolorystyka, zabawa konwencją, eksperymentowanie z dymkami, widać pomysłowość w kreowaniu różnych postaci. Z resztą nie widziałem argumentów przeciwko. Podoba / nie podoba, to nie jest argument, a jedynie opinia i każdy ma do niej prawo, ale jeśli chcemy coś ocenić, to wypadałoby podać argumenty, tak aby każdy mógł się do nich odnieść.

« Odpowiedź #218 dnia: So, 25 Marzec 2023, 17:16:46 »
  Ach to Ty napisałeś, przeczytałem, nie pamiętałem. Nie powiedziałem, że to jest brzydkie. Ale klasa światowa? Poważnie? Jeżeli coś się nie zgadza z tym co napisałeś to pomysłowość, chyba że pomysłem było użycie tych stworków jako easter-eggów, bo tu wszystko jest wyraźnie skądś zerżnięte. Czy jakby mnie się ktoś zapytał czy rysunki mi się podobają. To bym odpowiedział, że tak - są fajne. Czy bym to kupił ze względu na nie? No napewno nie. Doceniam za to spory wkład pracy autora, przynajmniej nie czuć, że olewa swojego czytelnika.

Offline Leyek

« Odpowiedź #219 dnia: So, 25 Marzec 2023, 17:27:51 »
bo tu wszystko jest wyraźnie skądś zerżnięte.

Wyrocznia przemówiła :)

Offline Moreroms

« Odpowiedź #220 dnia: So, 25 Marzec 2023, 17:32:24 »
Nawet nie staram się zrozumieć co pcha ludzi w tej dyskusji. Jak ktoś, nie daje szansy komiksom polskim to tylko traci. W samym zeszłym roku było kilka świetnych tytułów - wystarczy spojrzeć na forumową top listę 2022.

Brak miejsca, brak czasu na zainteresowanie się każdym jednym komiksem który się ukazuje. W jakiś sposób trzeba sobie ograniczyć przekrój hobby, szczególnie jak oprócz komiksów gram w gry (tu też mocno wybiórczo, mam swoje ulubione gatunki/autorów), gry planszowe, seriale.
Czy w każdej z tych dziedzin pomijam jakieś rzeczy wybitne? Na pewno. Ale nie sposób przeczytać/obejrzeć/ograć wszystko co jest warte uwagi.

« Odpowiedź #221 dnia: So, 25 Marzec 2023, 17:36:47 »
 I po co ta zgryźliwość? Nie bierz przykładu z tego tam z powyżej, bo to wstyd. Ten bohater to niby nie jest Super Meat Boy? Nie widać tam stworków z Gwiezdnych Wojen albo tego gostka z Dragon Balla? Postaci z tej starej gry Stupid Invaders? Wszystko to co zobaczyłem na tych grafikach to już gdzieś kiedyś widziałem.

Offline Leyek

« Odpowiedź #222 dnia: So, 25 Marzec 2023, 17:46:24 »
Grałem w SMB i w sumie w życiu bym go tutaj nie podpasował. Reszty nie komentuję, bo ani SW ani DB nie znam, a postaci ze Stupid Invaders to już zupełnie nie pamiętam. Widocznie Ty widzisz wszędzie zapożyczenia, a ja nie.
Co nie zmienia faktu, że w popkulturze wszystko już gdzieś, kiedyś było.

Autor swoimi inspiracjami się otwarcie dzielił: http://kreskotok.blogspot.com/2022/02/zasada-trojek-inspiracje.html  (są jeszcze 2 inne, nowsze wpisy na jego blogu)

Offline komiks

« Odpowiedź #223 dnia: So, 25 Marzec 2023, 17:50:13 »
@SkandalistaLarryFlynt To jest oczywiście kwestia co uznamy za klasę światową. Dla mnie to jest po prostu poziom, jaki trzeba osiągnąć, żeby sztuka była traktowana poważnie, poza granicami naszego kraju. To nie oznacza poziomu wybitnego, tylko taki który sprawia, że nie trzeba się tego wstydzić za granicą, w wielkim świecie komiksowym. Według mnie, Spell spełnia te warunki i nie tylko on, jest sporo polskich twórców, którzy tworzą na światowym poziomie, ale z oczywistych względów to nie wystarcza, żeby osiągnąć komercyjny sukces na zachodzie. To nie wystarcza nawet, żeby polski czytelnik wybrał taki komiks, bo do wyboru ma perełki za zagranicy, które są wybitne, a nie tylko na poziomie.

Dla przykładu, spójrz na komiks Rick i Morty, to jest klasa światowa i jednocześnie nie jest to nic specjalnego, sztuka w tym komiksie jest zachowawcza, kolorystyka płaska, bo ma przypominać serial, według mnie jakość gorsza niż Zasada Trójek. Ale sprzedawane jest to na cały świat i robi pewnie niemałe pieniądze i nikt się tego nie wstydzi. I co najsmutniejsze, według mnie, większość naszych rodzimych twórców, od tych "artystycznych" komiksów, nie byłaby wstanie narysować czegoś podobnego, bo nie potrafią rysować postaci i nie mają żadnego warsztatu komiksowego, pozwalającego projektować sensowne plansze.

« Odpowiedź #224 dnia: So, 25 Marzec 2023, 17:54:33 »
Grałem w SMB i w sumie w życiu bym go tutaj nie podpasował.

Poważnie?  Kurde nie wiem jak tu wkleić ten drugi obrazek.

Widzisz Zwirek, widocznie to kwestia rozumienia pewnych słów. Dla mnie klasa światowa to znaczy czołówka światowa, "world class" to jednak dosyć jednoznaczne pojęcie. Porównując do wczorajszych wyników eliminacji. Francja - klasa światowa, Polska - nawet nie okręgowa. Rick i Morty to chyba przede wszystkim jakaś kreskówka, więc to trochę insza, inszość.
« Ostatnia zmiana: So, 25 Marzec 2023, 18:03:17 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »