Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline srogin

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #180 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 22:01:59 »
Kilka miesięcy temu kupiłem chwilę po premierze Wieloryba z Lorino z cudownymi rysunkami Gawrona.
PS. Idiotyczna ta Wasza dyskusja się zrobiła. Wracam do meczu kibicować dalej Polakom (chociaż ni kuśki nie potrafią grać).

Offline NuoLab

« Odpowiedź #181 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 22:23:12 »
I po co ten cudzysłów?

Sam go użyłeś pisząc "nieaktywny"

Skup się, bo będę polecał ponownie.
Tradycyjnie polecam nabyć wszystkie ich najnowsze komiksy i arbooki, zarówno „Andzię” jak i  „Zwrotnik panny”, „Beneficio” czy „Bałwana w lodowce”, każdemu, kto jest fanem ich twórczości. Hejterom i sarkastycznym „ekspertom”, odradzam.
Zadowolony i spełniony?

Ale fani ich twórczości już dawno to kupili. Naprawdę myślisz, że te tytuły zmienią u przeciętnego forumowego zjadacza frankofonów i rajtuzowców zdanie o komiksach polskich twórców? Bo ja uważam, że wręcz potwierdzą u nich najgorsze stereotypy o artystowskiej hermetyczności itp.
Poza tym to są rzeczy sprzed kilku lat.

Offline komiks

« Odpowiedź #182 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 22:31:56 »
I po co ten cudzysłów?
Skup się, bo będę polecał ponownie.
Tradycyjnie polecam nabyć wszystkie ich najnowsze komiksy i arbooki, zarówno „Andzię” jak i  „Zwrotnik panny”, „Beneficio” czy „Bałwana w lodowce”, każdemu, kto jest fanem ich twórczości. Hejterom i sarkastycznym „ekspertom”, odradzam.

Zadałem sobie trud i sprawdziłem, każdy z tych komiksów.

Andzia - kolaż rysowany z referencji.
Zwrotnik panny - komiks w stylu patyczaków, same kontury, pewnie też z referencji.
Beneficio - też kontury, być może z referencji, chociaż dodano w niektórych miejscach kolor i wygląda to nieco lepiej, oczywiście podpisy pod ilustracjami, bo dymki są dla amatorów.
Bałwan w lodówce - książeczka z ilustracjami, ilustracje całkiem niezłe, ale znowu, pomieszczenia wyglądają jak rysowane z referencji, no i to nie jest komiks.

Te przykłady idealnie opisują problemy Polskiego komiksu, brak podstaw rysunku, więc jest ucieczka w kierunku "sztuki" i "artystycznego stylu" oraz wykorzystywanie referencji, bo przecież nikt się nie zorientuje, jeśli przerysuję ze zdjęcia, prawda? Słowem brakuje warsztatu i zgaduję, że podobnie jest w przypadku scenariuszy, chociaż tutaj łatwiej skopiować trendy z zagranicy. Stawiam jednak, że równie często jest silenie się na "oryginalny styl", który w rzeczywistości ma za zadanie maskować braki w umiejętnościach.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #183 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 22:37:43 »
Ale fani ich twórczości już dawno to kupili. Naprawdę myślisz, że te tytuły zmienią u przeciętnego forumowego zjadacza frankofonów i rajtuzowców zdanie o komiksach polskich twórców? Bo ja uważam, że wręcz potwierdzą u nich najgorsze stereotypy o artystowskiej hermetyczności itp.
Poza tym to są rzeczy sprzed kilku lat.

Teraz to ja już kompletnie nie rozumiem, o co ci właściwie chodzi?
Omawiany tutaj wątek dotyczy domniemanego „braku umiejętności rysowania”, który podobno jest cechą genetyczną (?) polskich rysowników.
Ty wyskakujesz z opowieścią o „artystowskiej hermetyczności”, która ma odrzucać jakiś zunifikowanych zjadaczy frankofonów i rajtuzowców.
Co ma jedno wspólnego z drugim?

Przy okazji, możesz wyjaśnić własnymi słowami @Moreromsowi, jak wygląda twoja znajomość komiksów twórców, o których tak usilnie się dopytujesz? Bo zdaje się, że on ma z tym bardzo poważny problem.

Zadałem sobie trud i sprawdziłem, każdy z tych komiksów.

Andzia - kolaż rysowany z referencji.
Zwrotnik panny - komiks w stylu patyczaków, same kontury, pewnie też z referencji.
Beneficio - też kontury, być może z referencji, chociaż dodano w niektórych miejscach kolor i wygląda to nieco lepiej, oczywiście podpisy pod ilustracjami, bo dymki są dla amatorów.
Bałwan w lodówce - książeczka z ilustracjami, ilustracje całkiem niezłe, ale znowu, pomieszczenia wyglądają jak rysowane z referencji, no i to nie jest komiks.

Te przykłady idealnie opisują problemy Polskiego komiksu, brak podstaw rysunku, więc jest ucieczka w kierunku "sztuki" i "artystycznego stylu" oraz wykorzystywanie referencji, bo przecież nikt się nie zorientuje, jeśli przerysuję ze zdjęcia, prawda? Słowem brakuje warsztatu i zgaduję, że podobnie jest w przypadku scenariuszy, chociaż tutaj łatwiej skopiować trendy z zagranicy. Stawiam jednak, że równie często jest silenie się na "oryginalny styl", który w rzeczywistości ma za zadanie maskować braki w umiejętnościach.

Te przykłady idealnie opisują problemy jakie ma część tzw. „czytelników komiksów” w naszym kraju.
Nie chce mi się nawet odnosić to tak chorych zarzutów jak „rysowanie z referencji”. Ty naprawdę myślisz, że na zachodzie (i wschodzie), komiksy rysuje się bez referencji? JPDL.  :o
BTW Gawronkiewicz „Zwrotnik” i „Beneficio” rysował z natury, bez żadnych szkiców czy fotografii.
Jeżeli taki rysunek to dla ciebie „brak warsztatu” to możemy zakończyć dyskusję.

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #184 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 23:01:26 »
Teraz to ja już kompletnie nie rozumiem, o co ci właściwie chodzi?
Omawiany tutaj wątek dotyczy domniemanego „braku umiejętności rysowania”, który podobno jest cechą genetyczną (?) polskich rysowników.

Wątek dotyczy braku umiejętności rysowania komiksów a nie braku umiejętności czy talentu graficznego jako takiego. Tak przynajmniej ja to rozumiem. Doprecyzowując zapewne chodzi o komiksy mainstreamowe, z akcją, fabułą, dialogami w dymkach, objętością która umożliwia zagłębienie się w świat przedstawiony na dłużej niż 5 minut. Podane przez Ciebie pozycje nie spełniają tych kryteriów.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 23:03:07 »
Warsztat jeszcze nie gwaratuje, że kreska będzie interesująca. A tu niestety nie jest, z warsztatem czy bez. I generalnie zgadzam się ze Zwirkiem, że zazwyczaj go nie ma a jego brak jest maskowany czy to mamanieryzmami, czy celowo prymitywyną kreską. Niestety efekt zawsze jest ten sam. Nie ma w tym nic fajnego, porywajacego, odkrywczego.  I w sumie to ja naprawde kibicuję. Taki Podolec, Prosiak czy Glaza, niby fajne rzeczy (znacznie lepsze niż pretensjonalne artsy-wyziewy) i chcę to lubić, ale na tym etapie to nadal echa rzeczy które już widziałem, lub fajna stylistyka która jednak po chwili nie domaga, bo nie jest wystarczająco elastyczna żeby przedstawić to co powinna.

@NuoLab i nie, Nie chodzi tylko o komiksy mainstremowe. Moim zdaniem nie daja rady także na tej offowej płaszczyźnie.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Marzec 2023, 23:05:08 wysłana przez Bender »

Offline PJP

« Odpowiedź #186 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 23:10:21 »
Dziwię się trochę, że jeszcze nikt nie ruszył wątku niektórych "starych" mistrzów i klasyków polskiego komiksu oraz "inspiracji" 8) Skoro już jesteśmy przy niepopularnych opiniach.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 23:11:41 »
Wracajac do tematu wątku: mit Rosińskiego jest wiele większy niż jego rzeczywisty talent i umiejętności ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #188 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 23:15:30 »
Serio uważacie, że Zasada trójek wypada słabo przy zagranicznych komiksach wizualnie? Fungae też?

Offline turucorp

« Odpowiedź #189 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 23:19:26 »
Wątek dotyczy braku umiejętności rysowania komiksów a nie braku umiejętności czy talentu graficznego jako takiego. Tak przynajmniej ja to rozumiem.

Ciekawe, bo ja z wypowiedzi adwersarzy wywnioskowałem, że cały czas mówią o brakach warsztatowych w kwestii rysunku.
Swoją drogą, brak umiejętności rysowania komiksów u Gawronkiewicza? Po tym co zrobił w Zeligu? Serio?   :o

Warsztat jeszcze nie gwaratuje, że kreska będzie interesująca. A tu niestety nie jest, z warsztatem czy bez. I generalnie zgadzam się ze Zwirkiem, że zazwyczaj go nie ma a jego brak jest maskowany czy to mamanieryzmami, czy celowo prymitywyną kreską. Niestety efekt zawsze jest ten sam. Nie ma w tym nic fajnego, porywajacego, odkrywczego.  I w sumie to ja naprawde kibicuję. Taki Podolec, Prosiak czy Glaza, niby fajne rzeczy (znacznie lepsze niż pretensjonalne artsy-wyziewy) i chcę to lubić, ale na tym etapie to nadal echa rzeczy które już widziałem, lub fajna stylistyka która jednak po chwili nie domaga, bo nie jest wystarczająco elastyczna żeby przedstawić to co powinna.

@NuoLab i nie, Nie chodzi tylko o komiksy mainstremowe. Moim zdaniem nie daja rady także na tej offowej płaszczyźnie.

Nie ukrywam, że jesteś dla mnie (od dłuższego czasu) jednym z największych (negatywnych) zaskoczeń na forum. Serio i z przykrością. Człowiek, który uwielbia Jasona czy Schrauwena, a jednocześnie wyraża swoje jednoznacznie negatywne opinie o całej krajowej scenie komiksowej, to jest dla mnie jakieś niepojęte ekstremum.
Z wielbicielami klasycznych frankofonów czy rajtuziarzy mogę się przekomarzać dla sportu, bo wiem, żę 90% z nich nawet sensownie nie będzie próbować, bo są zaimpregnowani.
Ale u ciebie tego zwyczajnie nie ogarniam.  :o

Dziwię się trochę, że jeszcze nikt nie ruszył wątku niektórych "starych" mistrzów i klasyków polskiego komiksu oraz "inspiracji" 8) Skoro już jesteśmy przy niepopularnych opiniach.

Zrobiłem to bardzo szczegółowo, w swoim pierwszym wpisie w tym temacie.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

« Odpowiedź #190 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 23:23:31 »
 Z mojej pozycji, przeciętnego zjadacza chleba nie mającego pojęcia o żadnych warsztatach, niektóre z tych rysunków to chyba wogóle mało które kryteria spełniają. NuoLab, nie zapominaj, że zwracasz się do gościa, który mi tu kiedyś wciskał, że te satyryczne rysuneczki Mrożka to małe arcydzieła grafiki, a komiksy Świdzińskiego świetnie wyglądają i ich autor mnóstwo pracy włożył w wyrobienie swojego stylu.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 23:29:23 »
Człowiek, który uwielbia Jasona czy Schrauwena, a jednocześnie wyraża swoje jednoznacznie negatywne opinie o całej krajowej scenie komiksowej, to jest dla mnie jakieś niepojęte ekstremum.

Kiedy właśnie sam sobie odpowiedziałeś dlaczego! :)

A opinie nie są jednoznacznie negatywne. Kilka komiksów mam, trochę rzeczy rokuje i nawet kibicuję. Ale nie będe zaklinał rzeczywistości, i udawał, że coś mnie porywa. A już na pewno nie po to (z calym szacunkiem) by Cię nie rozczarować ;)

Offline Nephilim

« Odpowiedź #192 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 23:30:32 »
No najprościej mówiąc, co jest na wprost tam powiedziane, to o jednym złym dniu, który może dzielić zwykłego człowieka od szaleńca. I o paru innych rzeczach, ale już choćby ta jedna udowadnia, że nie jest o niczym :) Zresztą mi zupełnie nie przeszkadza, że ktoś tego komiksu nie lubi, nie angażuje go on czy nie wywołuje emocji. Odnosiłem się tylko do tego, że "jest o niczym".
Troszkę źle się wyraziłem bo pisząc 'o niczym' miałem na myśli to, że niczego z niego nie zapamiętałem i niczego nie wyniosłem. Ale rysunki wysoka liga ;)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #193 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 23:33:24 »
Ciekawe, bo ja z wypowiedzi adwersarzy wywnioskowałem, że cały czas mówią o brakach warsztatowych w kwestii rysunku.

Dla porządku zaznaczę, że od początku odnosiłem się do pisania komiksów, a nie do kwestii rysunku, który dla mnie ma drugorzędne znaczenie. A przy tym uważam, że polscy rysownicy nie mają się czego wstydzić.

Offline turucorp

« Odpowiedź #194 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 23:41:28 »
… nie zapominaj, że zwracasz się do gościa, który mi tu kiedyś wciskał, że te satyryczne rysuneczki Mrożka to małe arcydzieła grafiki, a komiksy Świdzińskiego świetnie wyglądają i ich autor mnóstwo pracy włożył w wyrobienie swojego stylu.

Nikomu, nigdzie (i w nic) tutaj nie wciskałem. Rozumiem, że w przypadku mojej osoby, wyrażanie swojej opinii jest dla ciebie „wciskaniem”, a ty możesz tutaj napisać każdą bzdurę i to tylko twoja opinia, więc nie wolno jej komentować. Ale niestety nie, to tak nie działa.

Kiedy właśnie sam sobie odpowiedziałeś dlaczego! :)

A opinie nie są jednoznacznie negatywne. Kilka komiksów mam, trochę rzeczy rokuje i nawet kibicuję. Ale nie będe zaklinał rzeczywistości, i udawał, że coś mnie porywa. A już na pewno nie po to (z calym szacunkiem) by Cię nie rozczarować ;)

Ale nie rozmawiamy o moim rozczarowaniu, tylko o niepojętej dla mnie, twojej opinii.
Rozumiem, że nic cię nie porywa, ale serio, wrzucasz „Sabrinę”, „Incala” czy „Gusa” do 10/10, a z pogardą (?) odnosisz się do „Małpy” Gosi Kulik, „Będziesz się smażył…” Prosiaka czy genialnych rzeczy Świdzińskiego? No wybacz, nie ogarniam. Przepraszam, ale mnie to zwyczajnie szokuje.