Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59546 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #165 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:26:41 »
Ale kolega nie wie, które z nich polecasz. Bo o to pytał. Nie o to, jakie zostały wydane.
Nie obraź się, ale czy ty naprawdę jesteś tak naiwny, czy tylko udajesz?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #166 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:32:55 »
Nie obraź się, ale czy ty naprawdę jesteś tak naiwny, czy tylko udajesz?
Widocznie jestem naiwny, bo wierzyłem, że Ty jako orędownik polskiego komiksu potrafisz polecić warte uwagi pozycje lub chociaż wyjaśnić, czemu służy wyodrębnienie komiksu polskiego jako osobnej kategorii na forum/w sklepie.
Ale już koniec naiwności. Teraz już wiem, że od Ciebie nic się nie można dowiedzieć. W żaden sposób nie zachęcisz do zapoznania się z polskim komiksem. Tylko plucie jadem na lewo i prawo.
EOT z mojej strony.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #167 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:35:45 »
A niby dlaczego mam się ograniczać do pięciu lat?
Umiejętności Moebiusa czy Rosińskiego też chciałbyś tak oceniać?

Sam się podkładasz przywołując twórców nieaktywnych na polu komiksu od kilku lat.
Nie oceniam umiejętności tylko staram się dociec przyczyn marnej prasy polskiego komiksu wśród miłośników tego medium. Rosiński i Moebius gdy byli w wieku wymienionych przez Ciebie rysowników to trzaskali komiksy jeden za drugim. Zgadzam że prace Truścińskiego, Gawronkiewicza i reszty są na światowym poziomie ale ileż można żyć przeszłością...

Offline Koalar

« Odpowiedź #168 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:40:03 »
Co do mojego wpisu, to był on lekko prowokacyjny, ale generalnie to był on odpowiedzią na fragment innego posta i najlepiej mój wpis rozpatrywać w kontekście tamtego posta. Oto te wpisy:

1. Polacy nie umieją rysować
2. Jeff Lemire nie potrafi pisać scenariuszy

Prędzej bym dał:
1. Polacy nie umieją pisać scenariuszy
2. Jeff Lemire nie potrafi rysować

Każdy może sobie to rozumieć, jak chce, ale jeśli wziął to tak naprawdę serio, serio, to gratulacje. Natomiast chodziło mi przede wszystkim o to, że gdyby już porównywać, to Lemire nie umie rysować (bo ma lepsze scenariusze niż rysunki), a Polacy nie umieją pisać scenariuszy (bo rysunki > scenariusze). Oczywiście jest to generalizowanie (zwłaszcza to o Polakach). Z mojego punktu widzenia ma jednak sens w tym znaczeniu, że moim zdaniem problem polskiego komiksu leży w scenariuszach, a nie w sferze graficznej. Zapewne wynika to z tego, jak odbieram komiksy (ważniejsza dla mnie jest sfera scenariuszowa, tj. fabuła, postaci, dialogi itp.). Ale proza życia też pokazuje, że polscy rysownicy mogą się przebić na Zachodzie i zarabiać pieniądze na rysowaniu komiksów, a scenarzyści o wiele rzadziej. Przeczytałem sporo polskich komiksów wydanych po 2000 r. (na szybko naliczyłem 60, które mi nie podeszły i przestałem dalej liczyć) i taką już sobie wyrobiłem opinię. Nie odrzucam komiksów tylko dlatego, że są polskie (tak samo nie gloryfikuję komiksów zagranicznych; jakiś procent też mi nie podchodzi). Część polskich autorów zwyczajnie lubię, choć nie zawsze mi podejdą. Na koniec mam jednak uniwersalną radę dla polskich twórców komiksów:

pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline turucorp

« Odpowiedź #169 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:45:37 »
Widocznie jestem naiwny, bo wierzyłem, że Ty jako orędownik polskiego komiksu potrafisz polecić warte uwagi pozycje lub chociaż wyjaśnić, czemu służy wyodrębnienie komiksu polskiego jako osobnej kategorii na forum/w sklepie.
Ale już koniec naiwności.
To teraz przeczytaj kolejny wpis @NuoLaba i zastanów się, jakie masz wyjścia. Bo możesz albo przeprosić za to co tu wypisujesz, albo dołączyć do chóru „ekspertów”. Twój wybór.  ::)

Sam się podkładasz przywołując twórców nieaktywnych na polu komiksu od kilku lat.

Ja się podkładam, bo w ciemno jestem w stanie odpowiedzieć na twoje prymitywne podchody?
W styczniu byłem na wernisażu Trusta w Angouleme, zapewniam cię, że Przemek jest jak najbardziej aktywny i robi doskonale rzeczy, chociaż, jak rozumiem, ty temu zaprzeczasz?
Z Gawronem widziałem się jakieś pół roku temu, dłubie przy drugiej części „Powstania” i nadal cały czas rysuje „na żywo” w kolejnych szkicownikach, ale dla ciebie jest „nieaktywny”?
Co to za głupie zagrywki?
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Marzec 2023, 20:50:28 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #170 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:47:28 »
Z mojego punktu widzenia ma jednak sens w tym znaczeniu, że moim zdaniem problem polskiego komiksu leży w scenariuszach, a nie w sferze graficznej.
Zgadzam się w stu procentach. Dla mnie takim sztandarowym i tragicznym przykładem tego problemu jest ś.p. Andrzej Janicki, który mimo doskonałego warsztatu nie pozostawił po sobie tak naprawdę żadnego komiksu.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #171 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:48:22 »
To teraz przeczytaj kolejny wpis @NuoLaba i zastanów się, jakie masz wyjścia. Bo możesz albo przeprosić za to co tu wypisujesz, albo dołączyć do chóru „ekspertów”. Twój wybór.
Za nic nie będę przepraszał. Wierzę w dobre intencje ludzi, tak też odebrałem wpis @NuoLab. Natomiast całà resztę podtrzymuję, zamiast zrobić „coś” dla polskiego komiksu, plujesz jadem.
Bez odbioru

Offline turucorp

« Odpowiedź #172 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:52:17 »
Za nic nie będę przepraszał. Wierzę w dobre intencje ludzi, tak też odebrałem wpis @NuoLab. Natomiast całà resztę podtrzymuję, zamiast zrobić „coś” dla polskiego komiksu, plujesz jadem.
Bez odbioru
Ta, ja „pluję jadem” bo odpowiadam na jednoznaczne zagrywki forumowicza równie jednoznacznie.
Chłopie, weź doczytaj, co w kolejnej wypowiedzi napisał @NuoLab i zastanów się o co ci chodzi.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #173 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:57:38 »

W styczniu byłem na wernisażu Trusta w Angouleme, zapewniam cię, że Przemek jest jak najbardziej aktywny i robi doskonale rzeczy, chociaż, jak rozumiem, ty temu zaprzeczasz?
Z Gawronem widziałem się jakieś pół roku temu, dłubie przy drugiej części „Powstania” i nadal cały czas rysuje „na żywo” w kolejnych szkicownikach, ale dla ciebie jest „nieaktywny”?
Co to za głupie zagrywki?

No to ponawiam pytanie, które najnowsze komiksy tych "aktywnych" twórców polecasz nabyć?

Offline turucorp

« Odpowiedź #174 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 21:15:52 »
No to ponawiam pytanie, które najnowsze komiksy tych "aktywnych" twórców polecasz nabyć?

I po co ten cudzysłów?
Skup się, bo będę polecał ponownie.
Tradycyjnie polecam nabyć wszystkie ich najnowsze komiksy i arbooki, zarówno „Andzię” jak i  „Zwrotnik panny”, „Beneficio” czy „Bałwana w lodowce”, każdemu, kto jest fanem ich twórczości. Hejterom i sarkastycznym „ekspertom”, odradzam.
Zadowolony i spełniony?

« Odpowiedź #175 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 21:22:03 »
  "Bałwan w lodówce" brzmi intrygująco.  Jak tam panowie, ktoś po lekturze tego tematu nabrał ochoty na zakup jakiegoś polskiego komiksu, a pardon komiksu "X"?

Offline turucorp

« Odpowiedź #176 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 21:25:07 »
  "Bałwan w lodówce" brzmi intrygująco.  Jak tam panowie, ktoś po lekturze tego tematu nabrał ochoty na zakup jakiegoś polskiego komiksu, a pardon komiksu "X"?

I właśnie na takie prymitywne „podsumowanie” liczyłem.

« Odpowiedź #177 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 21:27:17 »
  No to łapsia w górę no nie?

Offline turucorp

« Odpowiedź #178 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 21:29:04 »
  No to łapsia w górę no nie?

Masz tego jednego czasowo zbanowanego, który ci nieustannie popsuje, chyba ci wystarczy?  ::)

« Odpowiedź #179 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 21:34:06 »
  No mi wystarczy, ale tak rzuciłem od niechcenia bo dla ciebie to chyba ważny temat, skoro często o nim wspominasz.