Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #150 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 18:57:19 »
No debilizmy, nazywajmy rzeczy po imieniu. Niepotrzebna skromność z twojej strony. Bardziej parszywego poziomu niż dyskusje z twoim udziałem z naprawdę różnymi użytkownikami to na tym forum nigdy nie było.

A to już zasługa moich adwersarzy. Bardzo się staracie, żeby pokazać po jakim dnie pełzacie.  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #151 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 19:14:17 »
Kurde skoro to taka oczywista oczywistość, której ja nie rozumiem, to uświadom mnie proszę, w jakim celu zostały stworzone te szufladki?
@turucorp
Znajdziesz chwilkę, żeby mnie uświadomić?

« Odpowiedź #152 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 19:20:43 »
  Oczywiście wszyscy dookoła winni, tylko ty jeden jesteś zajebisty.

Offline turucorp

« Odpowiedź #153 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 19:24:02 »
@turucorp
Znajdziesz chwilkę, żeby mnie uświadomić?

W ramach tych „szufladek” masz taki odrębny dział „O stronie i forum”, tam sobie pójdziesz i zapytasz.
Maila do Gildii też chcesz?

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #154 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 19:28:43 »
W ramach tych „szufladek” masz taki odrębny dział „O stronie i forum”, tam sobie pójdziesz i zapytasz.
Maila do Gildii też chcesz?

Dziękuję za wyczerującą odpowiedź. pozdrawiam.

« Odpowiedź #155 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 19:32:54 »
  Moreroms dodatkowo pokłoń się panu grzecznie, bo Cię łaskawie potraktował. Nie zostałeś nazistą ani nie usłyszałeś historii jak się skradasz gdzieś po kiblach.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #156 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 19:36:40 »
Ja rozumiem, że killing joke może się nie podobać, nudzić, cokolwiek, to jest wtedy opinia. Ale mówienie, że jest o niczym, raczej świadczy o niezrozumieniu o czym on jest i to nie jest opinia wtedy, tylko zaprzeczanie faktom.
Możliwe, że masz rację. W latach '90 kiedy czytałem po raz pierwszy za sprawą TM Semica weszło jednym uchem, wyszło drugim. Historia mnie nie zaangażowała, nie wywołała emocji. Tak było i dwa lata temu kiedy kupiłem i przeczytałem wznowienie. Nic. Po prostu nic. Nie wiem o czym był ten komiks ale możesz wyjaśnić.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #157 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 19:46:36 »
W sensie, że zapoznałeś się z komiksami Krzysztofa Gawronkiewicza, Marka Oleksickiego, Wojciecha Stefańca, Przemysława Truścińskiego, Szymona Kudrańskiego, Jerzego Ozgi… i na tej postawie doszedłeś do wniosku, że Polacy mają jakąś tajemniczą wadę genetyczną i nie potrafią rysować?

A z którymi komiksami Truścińskiego, Gawronkiewicza czy Ozgi powstałymi w ciągu ostatnich pięciu lat polecasz się zapoznać ?

Offline komiks

« Odpowiedź #158 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 19:55:19 »
Czytam tę kłótnię o polskie komiksy i taka myśl mnie naszła. Które polskie komiksy odniosły sukces na świecie? Bo może to nie Polacy są uprzedzeni, ale po prostu czytelnicy, bez względu na narodowość?  ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #159 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 19:59:37 »
A z którymi komiksami Truścińskiego, Gawronkiewicza czy Ozgi powstałymi w ciągu ostatnich pięciu lat polecasz się zapoznać ?
A niby dlaczego mam się ograniczać do pięciu lat?
Umiejętności Moebiusa czy Rosińskiego też chciałbyś tak oceniać?
Zdaję sobie sprawę, że padają tutaj coraz bardziej zryte „argumenty”, ale wybieranie jakiegoś przedziału czasowego dla trzech rysowników, w celu udowodnienia, że „polscy rysownicy nie potrafią rysować” to jest jakaś skrajna aberracja.
Co chciałbyś osiągnąć na tych przykładach? Że jeśli napiszę, że „Andzia” i ilustracje książkowe Truscińskiego dowodzą jego biegłości warsztatowej, to mi odpiszesz, że to nie komiks? No brawo, bystrzaku.
Że kiedy przywołam rysunki natychmiastowe Gawronkiewicza, które wydaje w formie komiksów u Timofa, to odpowiesz, że to dla ciebie bazgroły? I że masz wywalone na to, że powstały bez żadnych szkiców i przygotowań?
Bo przecież wiadomo, że takie rysowanie to każdy ma opanowane zaraz po urodzeniu?
O to ci chodzi?

Czytam tę kłótnię o polskie komiksy i taka myśl mnie naszła. Które polskie komiksy odniosły sukces na świecie? Bo może to nie Polacy są uprzedzeni, ale po prostu czytelnicy, bez względu na narodowość?  ;)

Zdefiniuj „sukces”.  ::)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 19:59:55 »
Możliwe, że masz rację. W latach '90 kiedy czytałem po raz pierwszy za sprawą TM Semica weszło jednym uchem, wyszło drugim. Historia mnie nie zaangażowała, nie wywołała emocji. Tak było i dwa lata temu kiedy kupiłem i przeczytałem wznowienie. Nic. Po prostu nic. Nie wiem o czym był ten komiks ale możesz wyjaśnić.

No najprościej mówiąc, co jest na wprost tam powiedziane, to o jednym złym dniu, który może dzielić zwykłego człowieka od szaleńca. I o paru innych rzeczach, ale już choćby ta jedna udowadnia, że nie jest o niczym :) Zresztą mi zupełnie nie przeszkadza, że ktoś tego komiksu nie lubi, nie angażuje go on czy nie wywołuje emocji. Odnosiłem się tylko do tego, że "jest o niczym".

Offline Brvk

« Odpowiedź #161 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:06:22 »

Sukces za granicą, czymkolwiek by nie był, lub jego brak, nie jest miarą czegokolwiek. Żeby takowy osiągnąć, trzeba spełnić wiele czynników, a i tak ma się pod górkę. I to nie tyczy się wyłącznie komiksu, bo nasi literaci, muzycy, filmowcy też rzadko osiągają zagraniczny sukces, zwłaszcza na szeroko pojętym zachodzie. A przecież nie jest z naszą kulturą źle, w tym kulturą popularną.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #162 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:10:52 »
A niby dlaczego mam się ograniczać do pięciu lat?
Umiejętności Moebiusa czy Rosińskiego też chciałbyś tak oceniać?
Zdaję sobie sprawę, że padają tutaj coraz bardziej zryte „argumenty”, ale wybieranie jakiegoś przedziału czasowego dla trzech rysowników, w celu udowodnienia, że „polscy rysownicy nie potrafią rysować” to jest jakaś skrajna aberracja.
Co chciałbyś osiągnąć na tych przykładach? Że jeśli napiszę, że „Andzia” i ilustracje książkowe Truscińskiego dowodzą jego biegłości warsztatowej, to mi odpiszesz, że to nie komiks? No brawo, bystrzaku.
Że kiedy przywołam rysunki natychmiastowe Gawronkiewicza, które wydaje w formie komiksów u Timofa, to odpowiesz, że to dla ciebie bazgroły? I że masz wywalone na to, że powstały bez żadnych szkiców i przygotowań?
Bo przecież wiadomo, że takie rysowanie to każdy ma opanowane zaraz po urodzeniu?
O to ci chodzi?

Zdefiniuj „sukces”.  ::)
Myślę, że kolega chciał po prostu się zapoznać z komiksami tych twórców… ale zamiast zrobić coś dla „polskiego komiksu” i coś polecić to lepiej szukać spisku…

Offline turucorp

« Odpowiedź #163 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:14:57 »
Myślę, że kolega chciał po prostu się zapoznać z komiksami tych twórców… ale zamiast zrobić coś dla „polskiego komiksu” i coś polecić to lepiej szukać spisku…

A ja myślę, że się mylisz, bo kolega doskonale wie, jakie komiksy opublikowali w ciągu ostatnich pięciu lat w/w autorzy.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #164 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 20:17:28 »
A ja myślę, że się mylisz, bo kolega doskonale wie, jakie komiksy opublikowali w ciągu ostatnich pięciu lat w/w autorzy.
Ale kolega nie wie, które z nich polecasz. Bo o to pytał. Nie o to, jakie zostały wydane.
Ale co ja będę pouczał o czytaniu ze zrozumieniem, skoro to Ty zawsze wytykasz, że inni nie potrafią czytać ze zrozumieniem.