Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59546 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #120 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 15:33:40 »
A jak przeczytasz pierdyliard komiksów, w tym także z PL, i dojdziesz do wniosku, że żaden komiks z PL nie powalił Cię na kolana. Ani nawet nie zmieściłby się w 100 najlepszych, jakie przeczytałeś. To chyba wówczas możesz powiedzieć, że nie lubisz polskich komiksów? Albo że Twoim zdaniem Polacy nie potrafią pisać komiksów?

A jak przeczytasz pierdyliard komiksów, w tym także napisanych przez ludzi o imieniu Tomasz, i dojdziesz do wniosku, że żaden komiks napisany przez człowieka o imieniu Tomasz nie powalił Cię na kolana. Ani nawet nie zmieściłby się w 100 najlepszych, jakie przeczytałeś. To chyba wówczas możesz powiedzieć, że nie lubisz komiksów pisanych przez ludzi o imieniu Tomasz? Albo że Twoim zdaniem ludzie o imieniu Tomasz nie potrafią pisać komiksów?

Bender

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 15:37:05 »
Ja nadal nie rozumiem. Dla mnie to ekwiwalent powiedzenia "komiksom, których tytuły zaczynają się na literę W nie udało się przebić do mojego obszaru zainteresowań". Tyle samo wspólnego ma litera zaczynają tytuł z jakością komiksu, co narodowość autorów.

No zdecydowanie nie. Nie chce mi się / kompletnie mnie nie interesuje zgłebianie podłoża tego problemu. Ale mogą być różne, jak np fakt, że mamy taką a nie inna kulturę komiksową w kraju, system / możliwości / warunki / nauczania do takiego zawodu etc itp.  A może po prostu mamy takie geny. Nie wiem. Niemniej nie wydaje mi sie, by był to problem czysto losowy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 15:40:50 »
No zdecydowanie nie. Nie chce mi się / kompletnie mnie nie interesuje zgłebianie podłoża tego problemu. Ale mogą być różne, jak np fakt, że mamy taką a nie inna kulturę komiksową w kraju, system / możliwości / warunki / nauczania do takiego zawodu etc itp.  A może po prostu mamy takie geny. Nie wiem. Niemniej nie wydaje mi sie, by był to problem czysto losowy.

Sorry, ale z tego wynika, że więcej wspólnego ma Fastnachtspiel z Kajko i Kokoszem, bo oba są polskie niż Fastnachspiel z Thomasem Ottem a Kajko i Kokosz z Asteriksem.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #123 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 15:42:13 »
A jak przeczytasz pierdyliard komiksów, w tym także napisanych przez ludzi o imieniu Tomasz, i dojdziesz do wniosku, że żaden komiks napisany przez człowieka o imieniu Tomasz nie powalił Cię na kolana. Ani nawet nie zmieściłby się w 100 najlepszych, jakie przeczytałeś. To chyba wówczas możesz powiedzieć, że nie lubisz komiksów pisanych przez ludzi o imieniu Tomasz? Albo że Twoim zdaniem ludzie o imieniu Tomasz nie potrafią pisać komiksów?

Tak, dokładnie tak będę mógł powiedzieć. Z mojego doświadczenia będzie wynikało, że nie lubię komiksów pisanych przez ludzi o imieniu Tomasz i że moim zdaniem ludzie o imieniu Tomasz nie potrafią pisać komiksów.

To, czy ta zależność jest rzeczywista, czy tylko przypadkowa, to już zupełnie inna kwestia. Przy czym o ile w takim przypadku, będzie to prawdopodobnie (nie)zwykły zbieg okoliczności, to w przypadku gdy nie pasują Ci komiksy pisane przez twórców z określonego kraju (a więc z określonej kultury, historii, spojrzenia na świat, doświadczeń pokoleniowych itp. itd.) to prawdopodobnie po prostu nie lubisz twórców z tego kraju.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 15:44:40 »
Tak, dokładnie tak będę mógł powiedzieć. Z mojego doświadczenia będzie wynikało, że nie lubię komiksów pisanych przez ludzi o imieniu Tomasz i że moim zdaniem ludzie o imieniu Tomasz nie potrafią pisać komiksów.

To, czy ta zależność jest rzeczywista, czy tylko przypadkowa, to już zupełnie inna kwestia. Przy czym o ile w takim przypadku, będzie to prawdopodobnie (nie)zwykły zbieg okoliczności, to w przypadku gdy nie pasują Ci komiksy pisane przez twórców z określonego kraju (a więc z określonej kultury, historii, spojrzenia na świat, doświadczeń pokoleniowych itp. itd.) to prawdopodobnie po prostu nie lubisz twórców z tego kraju.

To trochę problem pisania na forum, bo wyżej napisałem coś, czym mógłbym się też do Twojego wpisu odnieść. Podałem przykład Kajko i Kokosza i Fastanchtspiel, komiksów z tej samej kultury, historii etc., które więcej mają wspólnego z podobnymi gatunkowo rzeczami z innych krajów niż ze sobą nawzajem.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #125 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 15:54:53 »
To trochę problem pisania na forum, bo wyżej napisałem coś, czym mógłbym się też do Twojego wpisu odnieść. Podałem przykład Kajko i Kokosza i Fastanchtspiel, komiksów z tej samej kultury, historii etc., które więcej mają wspólnego z podobnymi gatunkowo rzeczami z innych krajów niż ze sobą nawzajem.

Nie odniosę się do tego w szczególności, bo nie czytałem Fastanchtspiel. Ale pomijasz jeden aspekt - że to "nie lubię polskich komiksów" to jest stwierdzenie na bardzo wysokim poziomie ogólności. Bo np. ktoś może powiedzieć, że nie lubi polskich komiksów (co do zasady), ale Fastnachtspiel jest świetny, bo jest zupełnie inny niż pozostałe polskie komiksy, które czytał. Ale nadal "nie lubię polskich komiksów".

« Odpowiedź #126 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 16:14:43 »
Wytłumaczę. Nie lubie polskich komiksów nie dlatego że sa POLSKIE. Tylko dlatego, że odsetek polskich komiksów które czytałem i są słabe, jest bardzo wysoki.

EDIT: i oczywiście jestem świadom, że to krzywdząca generalizacja. ale bez pewnych generalizacji, potrzebowlibyśmy 10 żyć, żeby przezyć jedoo

Bender, ale nie możesz zrozumieć prostych zasad? Nie możesz używać wyrażenia "polskie komiksy".

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #127 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 17:04:38 »
  Bender, ale nie możesz zrozumieć prostych zasad? Nie możesz używać wyrażenia "polskie komiksy".
Brawo!
Nie ma wspólnej cechy, która wyróżnia polskie. Estetyka i styl to czysto autorski sukces lub klapa.

A z tych zagranicznych - wydawcy dobierają zwłaszcza hiciory !
Kiedy zestawimy hiciory i eksperymenty - wtedy wśród pewniaków jest nadreprezentacja zagraniczniaków.

Ad rem:
Wszcząsa mną objętość (czyli chudość) 25 stroniczek serii W7. Wywalić druki ulotne i niech będzie 30 stron. Przecież dodatki specjalne i tak trafią do czarnej teczki.
(4 strony okładki są bez uwag - znakomite!)

« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Marzec 2023, 17:11:17 wysłana przez xetras »
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

Offline turucorp

« Odpowiedź #128 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 17:10:43 »

Ależ może, kto mu zabrania?
Po prostu później musi się liczyć z tym, że ktoś go zapyta, jaka jest podstawa takiego „nierasistowskiego” podejścia.
To naprawdę takie trudne do zrozumienia?
Wstawiasz w przestrzeni publicznej swoją (w tym momencie już nie prywatną) opinię, to licz się z tym, że ktoś do tej opinii się odniesie.
Jesteśmy na FORUM DYSKUSYJNYM a nie na grupie wstawiania swoich opinii, których nie wolno komentować.
Jeszcze się nie zorientowałeś?  :o

Brawo!
Nie ma wspólnej cechy, która wyróżnia polskie.

Tyle, że @Skandalista twierdzi, że jest taka cecha, ale nie chce od dłuższego czasu jej ujawnić.  :(

Ad rem:
Wszcząsa mną objętość (czyli chudość) 25 stroniczek serii W7. Wywalić druki ulotne i niech będzie 30 stron. Przecież dodatki specjalne i tak trafią do czarnej teczki.
(4 strony okładki są bez uwag - znakomite!)

Ale offtop  :o
To było dyskutowane wielokrotnie, większość jest za pozostawieniem dodatków, szczególnie, że często uzupełniają one fabułę. Do tego dochodzi kwestia kasy, my nie wygenerujemy więcej pieniędzy za zeszyt, a rysownik musiałby narysować więcej stron.
I rzecz kluczowa, która wielu umyka wielu osobom, amerykańskie zeszyty mają tych stron najczęściej 20-22, więc dostajecie od nas więcej.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Marzec 2023, 17:19:02 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

« Odpowiedź #129 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 17:18:57 »
  Wszystko rozumiem, dziwię się tylko, że ktoś te debilizmy bierze na poważnie i chce mu się wdawać w jakąkolwiek polemikę.

Offline turucorp

« Odpowiedź #130 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 17:22:10 »
  Wszystko rozumiem, dziwię się tylko, że ktoś te debilizmy bierze na poważnie i chce mu się wdawać w jakąkolwiek polemikę.

Gdybyś był na forum o pieczywie i tam byłby jakiś piekarz, a ty byś błysną opinią, że polscy piekarze nie potrafią wypiekać, to na jaką reakcję z jego strony byś liczył? Że wzruszy ramionami, stwierdzi w duchu „o, kolejny baran” i zignoruje?
Skoro sam twierdzisz, że wypisujesz tutaj debilizmy, to po co to robisz?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

« Odpowiedź #131 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 17:24:55 »
  Tyle, że polscy piekarze potrafią wypiekać.

Offline turucorp

« Odpowiedź #132 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 17:26:08 »
  Tyle, że polscy piekarze potrafią wypiekać.

No to teraz, w ramach tych twoich błyskotliwych wypowiedzi, jeszcze wyjaśnij, jak doszedłeś do wniosku, że polscy rysownicy nie potrafią rysować.

« Odpowiedź #133 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 17:29:12 »
  Przeczytałem trochę polskich komiksów i zdecydowana większość z nich wyglądała kiepsko. Przy lekturze też nie były specjalnie dobre, ale tak z reguły to gorzej się je oglądało niż czytało.

Offline turucorp

« Odpowiedź #134 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 17:41:38 »
  Przeczytałem trochę polskich komiksów i zdecydowana większość z nich wyglądała kiepsko. Przy lekturze też nie były specjalnie dobre, ale tak z reguły to gorzej się je oglądało niż czytało.

W sensie, że zapoznałeś się z komiksami Krzysztofa Gawronkiewicza, Marka Oleksickiego, Wojciecha Stefańca, Przemysława Truścińskiego, Szymona Kudrańskiego, Jerzego Ozgi… i na tej postawie doszedłeś do wniosku, że Polacy mają jakąś tajemniczą wadę genetyczną i nie potrafią rysować?
Dobra, mogłeś to od razu napisać, nie byłoby tej dyskusji.