Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #105 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 13:44:22 »
No akurat nielubienie japońskich najłatwiej obronić (i jest to odrębny gatunek :) ).

Przecież komiksy z Japonii różnią się między sobą, tak jak komiksy z każdego innego kraju.  ::)
Naprawdę wrzucasz do ujednoliconego, „narodowościowego” worka komiksy Yokoyamy, Hayashiego, Kago i Otomo?  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #106 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 13:49:41 »
@turucorp

Nie będę kolejny raz się powtarzał, już kiedyś o tym pisaliśmy. Tutaj napisałem w kontekście, że biorąc pod uwagę całościowo komiksy polskie, amerykańskie, europejskie i japońskie najbliżej prawdy jest wrzucenie do jednego wora właśnie japońskich. Nawet ten wór ma swoją nazwę na literkę M ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #107 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 14:04:59 »
@Leyek, oczywiście zdajesz sobie sprawę, że twoja opinia jest niezgodna z tematem?  ;)
Bo, po pierwsze, jest popularna, a po drugie, z gruntu fałszywa. :P
Oczywiście, najpowszechniejszą formą komiksów z Japonii, jest to co u nas nazywamy „mangą”, tak jak najpowszechniejszą formą komiksów z USA są „superhero”. Ale czy to daje jakiekolwiek podstawy do tworzenia jakiś „narodowych” kategorii?
Nawet jeżeli przymkniemy oko i naciągniemy w ten (wykrzywiony) sposób klasyfikację komiksów z Japonii czy USA, to jak to się ma do abstraktu, jakim pozostaje kwestia „polskich komiksów”? Bo ja nie wiem, nie rozumiem, nie ogarniam i nikt, kto posługuje się tym określeniem, nie chce i nie potrafi mi w racjonalny sposób wyjaśnić OCB.  :(

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 14:30:49 »
Wytłumaczę. Nie lubie polskich komiksów nie dlatego że sa POLSKIE. Tylko dlatego, że odsetek polskich komiksów które czytałem i są słabe, jest bardzo wysoki.

EDIT: i oczywiście jestem świadom, że to krzywdząca generalizacja. ale bez pewnych generalizacji, potrzebowlibyśmy 10 żyć, żeby przezyć jedoo
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Marzec 2023, 14:34:59 wysłana przez Bender »

Offline turucorp

« Odpowiedź #109 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 14:43:20 »
@Bender, ale to co napisałeś, kompletnie niczego nie wyjaśnia, a wręcz jeszcze bardziej pogrąża taką „opinię”.
Jeżeli ktoś wybiórczo i bardzo fragmentarycznie zapoznał się z komiksami z dowolnego kraju, to twoim zdaniem jest zasadne żeby pisać: nie lubię francuskich (wstaw dowolny kraj) komiksów, bo odsetek komiksów francuskich (wstaw dowolny kraj) komiksów, które czytałem, jest bardzo wysoki?

Online Piterrini

« Odpowiedź #110 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 14:47:45 »
@turucorp napiszę trochę w Twoim stylu... Już w którymś z kolei temacie prowadzisz krucjatę, którą podpierasz tym, jakoby każda wypowiedź o polskich autorach, komiksach, wydawcach i rynku była wycelowana prosto w Ciebie... Miesiąc temu(?) w temacie o rynku ktoś wygrzebał dyskusję sprzed 20 lat gdzie posługiwałeś się identycznymi argumentami jak obecnie, więc to wszystko na forum to nie jest dla Ciebie nowość, te 'jazdy' sprawiają Tobie przyjemność i... i dobrze (może nie dobrze dla innych forumowiczów, ale fajnie że robisz co lubisz)?

Nie żeby Ciebie interesowało co mam do powiedzenia, ale napiszę co ja bym z tym całym 'bagażem' i doświadczeniem w środowisku zrobił - przelałbym te przemyślenia, dyskusje/"dyskusje" itp., na papier, jestem pewien że nie jest to oryginalny koncept, ale komiks o walce propagatora polskich komiksów z zepsutymi czytelnikami niedoceniającymi prawdziwej sztuki można rozwinąć tak w metaforycznych dialogach, jak i w dosłownej akcji, walce dobra ze złem, mogłoby coś bardzo 'meta' z tego wyjść. Najlepsze że pisząc ze swojego punktu widzenia trafiłbyś do swoich fanów (bo osoby przez Ciebie 'krytykowane' i tak po Twój komiks nie sięgną).
Widzę ile tutaj piszesz na forum - w tym czasie bez problemu 'machnałbyś' koncepcję i scenariusze. Wiem że pozostaje kwestia 'zysku' z takiego czegoś, ale jw. - na forum też Tobie nie płacą za pisanie :) Jako 'statement' to puścić zamiast tak się wylewać w postach, jestem absolutnie przekonany, że gorszej reklamy sobie nie zrobisz takimi komiksami zestawiając z tym w jaki sposób w tym dla Ciebie newralgicznym temacie wypowiadasz się na forach od kilkudziesięciu lat.

Przepraszam administrację za offtop - widać że @turucorp mimo ciągłych ostrzeżeń nie zamierza zmienić sposobu wypowiedzi (co chyba nie tylko mnie odrzuca od jakiejkolwiek aktywności w tematach gdzie w ten sposób się wypowiada), więc podrzucam mu tytułową "niepopularną opinię komiksową" :)

Online Sędzia

« Odpowiedź #111 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 14:52:11 »
@Bender, ale to co napisałeś, kompletnie niczego nie wyjaśnia, a wręcz jeszcze bardziej pogrąża taką „opinię”.
Jeżeli ktoś wybiórczo i bardzo fragmentarycznie zapoznał się z komiksami z dowolnego kraju, to twoim zdaniem jest zasadne żeby pisać: nie lubię francuskich (wstaw dowolny kraj) komiksów, bo odsetek komiksów francuskich (wstaw dowolny kraj) komiksów, które czytałem, jest bardzo wysoki?

Tak, jest zasadne.

Miałem napisać to samo co Bender po Twoim poście o komiksach Japońskich. I nie do końca odnośnie moich ocen (choć zmierzają one w podobnym kierunku). Ale generalnie mechanizm jest taki - jeśli czytam x komiksów japońskich (albo polskich, albo amerykańskich) i nie za bardzo mi się one podobają, to rozszerzam to na wszystkie komiksy japońskie. I nawet nie bardzo interesuje mnie, by tą ocenę zmieniać, sprawdzać itp.

Może u Ciebie mechanizm działa inaczej, ale u bardzo dużej liczby ludzi właśnie tak to działa.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Marzec 2023, 14:54:07 wysłana przez Sędzia »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #112 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 14:54:03 »

Dobra a co jeśli ja raz w życiu zagrałem w grę JRPG albo survival horror i się od niego odbiłem na tyle, że nie chcę brnąć w to dalej w poszukiwaniu czegoś, co będę mógł pochwalić tylko wolę wrócić do np Fify lub wyścigówek?
Było kilka seriali, które skreśliłem po 3, czasem po 1 odcinku. Wiadomo, nie bombardowałem wtedy filmwebu ani for dyskusyjnych, że to było słabe, ale przy okazji jakiejś dyskusji na np temat seriali Marvela dodaje wówczas, że obejrzałem początek i nie dałem rady wytrwać dalej, przykro mi.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 14:58:33 »
Dobra a co jeśli ja raz w życiu zagrałem w grę JRPG albo survival horror i się od niego odbiłem na tyle, że nie chcę brnąć w to dalej w poszukiwaniu czegoś, co będę mógł pochwalić tylko wolę wrócić do np Fify lub wyścigówek?
Było kilka seriali, które skreśliłem po 3, czasem po 1 odcinku. Wiadomo, nie bombardowałem wtedy filmwebu ani for dyskusyjnych, że to było słabe, ale przy okazji jakiejś dyskusji na np temat seriali Marvela dodaje wówczas, że obejrzałem początek i nie dałem rady wytrwać dalej, przykro mi.

No, ale to jest co innego niż twierdzenie, że się nie lubi JRPGów, skoro się ich nie zna. Albo twierdzenie, że Japończycy nie umieją robić RPG-ów. Plus jRPG to jest jednak gatunek, więc ewentualnie można jedną grę przełożyć na cały gatunek, no ale niekoniecznie na wszystkie gry z danego kraju. Jak ja bym przeczytał na przykład Wydział 7 i by mi się nie spodobał to mógłbym powiedzieć, że nie lubię horrorów z kryminalną naleciałością bez względu w jakim kraju powstają, ale powiedzenie, że nie lubię polskich komiksów nie bardzo ma sens chyba.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Marzec 2023, 15:06:24 wysłana przez ukaszm84 »

Online Sędzia

« Odpowiedź #114 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 15:05:01 »
No, ale to jest co innego niż twierdzenie, że się nie lubi JRPGów, skoro się ich nie zna. Albo twierdzenie, że Japończycy nie umieją robić RPG-ów.

A jeśli ktoś zagra w 20 JRPGów i stwierdzi, że nie lubi JPRGów? A na dodatek stwierdzi, że są to kiepsko napisane gry (pod względem fabuły) i dlatego uważa, że Japończycy nie umieją robić RPG-ów?

Offline Leyek

« Odpowiedź #115 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 15:07:32 »
A jeśli ktoś zagra w 20 JRPGów i stwierdzi, że nie lubi JPRGów? A na dodatek stwierdzi, że są to kiepsko napisane gry (pod względem fabuły) i dlatego uważa, że Japończycy nie umieją robić RPG-ów?

Jak zagra w 20 jrpg każdy po min. kilkadziesiąt godzin i dopiero wtedy stwierdzi, że są słabe to znaczy, że ten hipotetyczny ktoś uwielbia marnować swój czas :)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 15:08:27 »

ależ nic mnie "pogrąża" bo ze swoich opinii nie muszę się nikomu tłumaczyć. pomagają mi w życiu w dokonywaniu wyborów. jeśli te wybory nie zawsze są trafne, lub coś wartośiowego przeoczę to trudno. nadrobię w innych miejscach.  polskiej twórczości niestety nie tylko komiksowej, nie udało się jakoś przebić do mojego obszaru zainteresowań. czyja to strata? jej czy moja? trudno powiedzieć. ale nie starczyłoby mi życia na wieloetnie zgłebianie każdej dziedziny czy obszaru twóczości, żeby .. wyrobić sobie opinię. czysto statystycznie to byłaby strata czasu.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 15:08:55 »

Edytowałem swój poprzedni wpis. jRPG to gatunek, tutaj trafniejszą analogią by było, gdyby ktoś napisał po tych 20 jRPG-ach, że Japończycy nie umieją robić gier, a nie że po prostu on nie lubi tego gatunku. Myślisz, że jRPG zrobiony w Polsce by mu się spodobał?

ależ nic mnie "pogrąża" bo ze swoich opinii nie muszę się nikomu tłumaczyć. pomagają mi w życiu w dokonywaniu wyborów. jeśli te wybory nie zawsze są trafne, lub coś wartośiowego przeoczę to trudno. nadrobię w innych miejscach.  polskiej twórczości niestety nie tylko komiksowej, nie udało się jakoś przebić do mojego obszaru zainteresowań. czyja to strata? jej czy moja? trudno powiedzieć. ale nie starczyłoby mi życia na wieloetnie zgłebianie każdej dziedziny czy obszaru twóczości, żeby .. wyrobić sobie opinię. czysto statystycznie to byłaby strata czasu.

Ja nadal nie rozumiem. Dla mnie to ekwiwalent powiedzenia "komiksom, których tytuły zaczynają się na literę W nie udało się przebić do mojego obszaru zainteresowań". Tyle samo wspólnego ma litera zaczynają tytuł z jakością komiksu, co narodowość autorów.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Marzec 2023, 15:12:40 wysłana przez ukaszm84 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #118 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 15:17:22 »
No dobra, to co ma wpływ na to, że ludzie słuchają polskiej muzyki, oglądają polskie filmy i seriale a akurat po polskie komiksy sięgają znacznie rzadziej niż po zagraniczne? Przecież Polacy nie zaczęli ich tworzyć wczoraj.

Online Sędzia

« Odpowiedź #119 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 15:21:47 »
Jak ja bym przeczytał na przykład Wydział 7 i by mi się nie spodobał to mógłbym powiedzieć, że nie lubię horrorów z kryminalną naleciałością bez względu w jakim kraju powstają, ale powiedzenie, że nie lubię polskich komiksów nie bardzo ma sens chyba.

A jak przeczytasz pierdyliard komiksów, w tym także z PL, i dojdziesz do wniosku, że żaden komiks z PL nie powalił Cię na kolana. Ani nawet nie zmieściłby się w 100 najlepszych, jakie przeczytałeś. To chyba wówczas możesz powiedzieć, że nie lubisz polskich komiksów? Albo że Twoim zdaniem Polacy nie potrafią pisać komiksów?

Jak zagra w 20 jrpg każdy po min. kilkadziesiąt godzin i dopiero wtedy stwierdzi, że są słabe to znaczy, że ten hipotetyczny ktoś uwielbia marnować swój czas :)

Albo jesteś recenzentem, testerem albo coś w tym stylu.