Autor Wątek: Najbardziej przereklamowane słynne tytuły  (Przeczytany 35243 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Najbardziej przereklamowane słynne tytuły
« Odpowiedź #210 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 17:15:16 »
   No i tak powinien się nazywać. Sporo z tych tytułów absolutnie nie jest przereklamowana, po prostu się komuś z jakiegoś powodu nie podobają, ale to raczej problem tego kogoś niż tych komiksów.

Offline misiokles

« Odpowiedź #211 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 17:16:32 »
Najbardziej to tu chyba boli ludzi to słowo "przereklamowany", tak jakby czuli się dotknięci, że obcy człowiek z forum napisał coś niepochlebnego o czymś, co lubią.

Zgadzam się - najbardziej mnie w tej dyskusji raziło postawienie znaku równości "przereklamowany" = "szrot".

Offline Eyeless

« Odpowiedź #212 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 17:41:29 »
Tym bardziej, że wspomniane przereklamowanie to najczęściej efekt wysokich oczekiwań przed przeczytaniem.
Swego czasu przeczytałem na forum sporo bardzo pozytywnych opinii na temat Black Hole i w efekcie po lekturze byłem rozczarowany. Nie jest to zły komiks , niemniej pozostawił we mnie spory niedosyt. Z drugiej strony wspomniany Usagi pomimo swojej schematyczności wprowadza dalekowschodni folklor , który zwyczajnie mnie ujmuje. Każde "zbiorcze" wydanie pochłaniałem na raz niejednokrotnie kończąc w dziwnych godzinach nocnych.

Offline Koalar

« Odpowiedź #213 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 17:48:26 »
Do przereklamowanych z mojego punktu widzenia tytułów dorzucam Powrót Mrocznego Rycerza Millera. Historia średnia, a rysunki wyjątkowo brzydkie.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Kadet

« Odpowiedź #214 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 18:01:22 »
Najbardziej to tu chyba boli ludzi to słowo "przereklamowany", tak jakby czuli się dotknięci, że obcy człowiek z forum napisał coś niepochlebnego o czymś, co lubią. Przecież to jest bardzo prosty temat i właśnie po to, żeby podać swoją listę, podzielić się niepopularnymi opiniami i ewentualnie o tym pogadać. Byłby dokładnie tym samym, gdyby nazwać go "komiksy powszechnie lubiane, które tobie się nie spodobały".

Może faktycznie właśnie to słowo faktycznie wywołało u mnie taką reakcję. Gdyby tytuł był taki, jaki podajesz, to mniej bym się przejął - oczywiście wiadomo, że każdy ma swoją opinię i sam mam parę takich komiksów. Możliwe, że to błędna interpretacja z mojej strony, ale obecny tytuł wątku może sprawiać wrażenie, że to jest próba stworzenia jakiejś obiektywnej listy przereklamowanych komiksów, a nie temat do rozmów o osobistych odczuciach. Jeśli jest inaczej, to posypuję głowę popiołem.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline isteklistek

« Odpowiedź #215 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 18:14:42 »
Mnie nie dotyka, że komuś się, to nie podoba. Bardziej by mnie dotykało to, że ktoś piszę, że mu się nie podoba Lucyfer, bo to słabo napisana postać, albo że Maus jest słabo narysowany, a tu się okazuje, że autor ma wysokie kompetencje w tej kwestii, a zarzut brzmi jakby autor rysował na kolanie. Nie chce nikogo zdania zmieniać, bardziej, aby był rzeczowy i przecież może być tak, że po tych uwagach dalej zostanie przy swoim - tego nie da się zmienić, ale uczciwiej patrzeć na warsztat scenarzysty, czy rysownika już można.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 18:30:26 »
Do przereklamowanych z mojego punktu widzenia tytułów dorzucam Powrót Mrocznego Rycerza Millera. Historia średnia, a rysunki wyjątkowo brzydkie.

Czy mógłbyś podać swoją definicję "brzydkich rysunków"? Ciekawi mnie to szczególnie w kontekście tego co zobaczyłem pod linkiem z Twoimi komiksami

Offline Pan M

« Odpowiedź #217 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 18:33:20 »
Ja ten temat traktuje jako prezentację zdania ludzi, którzy padli ofiarą powszechnego hypeu i wystartowali przez to z  tak przestrzelonymi oczekiwaniami, że chyba nie dało rady ich spełnić z samej definicji. Rozumiem, ze nie każdemu muszą leżeć nawet najbardziej uznane komiksy i to jest w porządku, co innego, że spodziewałbym się bardziej bardziej wnikliwych opinii z pozycji ludzi, którzy mają ukształtowany gust i powinni  dobrze uzasadnić co im się w tym nie widzi. Do tego część opinni jest w sumie oparte na takich banałach, jak "Maus ma brzydkie rysunki" no i spoko ja to rozumiem, zdecydowanie Alex Ross to nie jest. Tylko jedno ale, czy przekreślamy tym samym komiks z definicji jeżeli kreska nie kwalifikuje się w eye candy? Komiks to też scenariusz i dialogi mimo wszystko, a jeżeli te rzeczy dobrze uzasadniają niedbałą zdaniem części ludzi warstwę graficzna to ja potrafię zrozumieć zabieg "brzydkiej" kreski w tym jakby nie patrzeć wizualnym medium.
« Ostatnia zmiana: Wt, 19 Kwiecień 2022, 18:40:40 wysłana przez Pan M »

Offline starcek

« Odpowiedź #218 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 19:00:02 »
[...] On umarł na kilka lat przed wydaniem komiksu, więc o nic się go nikt nie zapytał więc nawet na dobrą sprawę nie wiemy czy to jego pamiętnik.
Gdybyś zadał sobie trud przeczytania Metamausa zauważyłbyś jak bardzo mijasz się z prawdą. 

Szczerze polecam lekturę - również tym, którzy nie doceniają Mausa. Daje on nie tylko szerszy wgląd w losy Władka i jego rodziny, ale też pokazuje ile pracy włożono w powstanie tego komiksu. Metamaus nie jest jednak dostępny po polsku.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Koalar

« Odpowiedź #219 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 19:15:21 »
Czy mógłbyś podać swoją definicję "brzydkich rysunków"? Ciekawi mnie to szczególnie w kontekście tego co zobaczyłem pod linkiem z Twoimi komiksami

Kwestia gustu. Ładne to Sin City i 300, a brzydkie to Powrót Mrocznego Rycerza.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 19:34:09 »
A z jakiego powodu rysunki w komiksie mają być "ładne"?

« Odpowiedź #221 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 19:42:42 »
Gdybyś zadał sobie trud przeczytania Metamausa zauważyłbyś jak bardzo mijasz się z prawdą. 

Szczerze polecam lekturę - również tym, którzy nie doceniają Mausa. Daje on nie tylko szerszy wgląd w losy Władka i jego rodziny, ale też pokazuje ile pracy włożono w powstanie tego komiksu. Metamaus nie jest jednak dostępny po polsku.

Widziałem MetaMausa, całego nie czytałem tylko fragmentami nie jestem specjalnie biegły w języku a właściwie wogóle. To co tam jest o losach Władka i jego rodziny to właściwie z lat powojennych i to tych zdecydowanie bliżej naszych czasów. Wiem, że tam są jakieś nagrania z jego ojcem, ale nie odsłuchiwałem ich.

Offline czarek

« Odpowiedź #222 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 21:39:45 »
Jeśli przyjąć że "przereklamowany" w tym wątku znaczy nie spełniający naszych subiektywnych, wysokich oczekiwań to ja mam taki jeden tytuł. Nie twierdzę, ze to słaby komiks (czytałem o wiele gorsze), po prostu dużo o tym komiksie czytałem wcześniej, m.in. na tym forum.
W końcu jak trawił w moje ręce, pięknie wydany, zarezerwowałem sobie czas, żeby przeczytać go za jednym posiedzeniem. Poczekałem, aż dzieci pójdą spać, nalałem sobie Laphroaiga 10 i zacząłem czytać. I... jakoś lektura wrażania nie zrobiła.

Tym komiksem był... AZYL ARKHAM 

Offline Koalar

« Odpowiedź #223 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 21:40:36 »
A z jakiego powodu rysunki w komiksie mają być "ładne"?

Oczywiście, mogą być brzydkie. Wtedy nazwę je brzydkimi.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #224 dnia: Wt, 19 Kwiecień 2022, 22:50:00 »
Dla mnie to nieco "Życie i czasy Sknerusa McKwacza" Dona Rosy. Miałem wrażenie, że to przydługi, rysunkowy wstęp do wyśmienitego serialu animowanego "Kacze opowieści".