Autor Wątek: Najbardziej przereklamowane słynne tytuły  (Przeczytany 35406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bender

• Gość
Odp: Najbardziej przereklamowane słynne tytuły
« Odpowiedź #60 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 13:47:59 »
który uwielbia to uniwersum

Uwielbiam Hellboya ;) i poszczególne pojedyncze tytuły. Natomiast BPRD mogłoby dla mnie nie istnieć. ;)

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 13:50:15 »
Nie obrażam się ani nie spinam. Ot taka luźna konstatacja

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #62 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 14:11:22 »
Niektóre posty czegoś bronią więc żeby w zamieszaniu nie zginęły przereklamowane pozycje to pozwole sobie zrobic pierwsze podsumowanie. Może na tej zasadzie, że jeżeli dany tytuł pojawił się jako przereklamowany przez więcej jak jednego użytkownika to wtedy coś może być na rzeczy.

Seria Sandman
Seria Thorgal
Incal
Rork
Maus
Lucyfer
Strażnicy
V jak Vendetta
Batman zabójczy żart
Batman Powrót Mrocznego Rycerza
Batman Długie Halloween
Kryzys na nieskończonych ziemiach

« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Kwiecień 2022, 14:17:28 wysłana przez Hobgoblin »

Offline pawlis

« Odpowiedź #63 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 14:56:17 »
Sam niektóre niestrawne dla mnie kiedyś pozycje dzisiaj czytam z wypiekami na twarzy. Musiałem zdobyć większą wiedzę, doświadczenie życiowe, oczytać się, by dostrzec to coś. A czasem z niektórych wyrosłem i stały się infantylne, ale i tak z chęcią do nich wracam. A bełkot zawsze jakiś też znajdę.
Podobne mam zdanie, że do niektórych pozycji - czy to filmowych czy literackich - powinno się dojrzeć lub mieć więcej lat i wciskanie tego młodszym mija się to celem i robi obu stronom krzywdę. W liceum to w życiu bym nie tknął z własnej woli jakichś filmowych patodramatów dziejących się na Śląsku, dziś będąc po 30-stce rzucę chętnym okiem na jakiś ambitniejszy film. O lekturach nie trzeba pisać.

Wracając do tematu - z Marveli to rozczarowały mnie Wojna i krucjata nieskończoności. O ile Rękawica nieskończoności była spoko i zdobi moją półkę, tak dwa pozostałe sequele to dla mnie paskudnie narysowany bełkot. Dobrze, że pierwszy kontakt z nimi to był w bibliotece i portfel odetchnął z ulgą, bo miałby uraz do mnie.

Z tej samej biblioteki wypożyczyłem X-Men Piskora i widać tu wiedzę+miłość autora co do bohaterów, a pozycja OK to czytałem bez większych emocji i chęci fizycznego zakupu.

Annihilacja - od początku męczyłem się czytając o bohaterach, którzy kompletnie mnie nie interesują.
Ku miłemu zaskoczeniu Annihilacja wypożyczona z biblioteki mi się spodobała i po jakimś czasie zakupiłem. Co innego dalsze kontynuacje i spin-offy (Strażnicy Galaktyki, Podbój Shi'ar) - Podbój był taki sobie - ot, czytadło do jazdy autobusem. Podobnie było z Wojną i Domeną Królów jako niezobowiązująca lektura umilająca czas w autokarze.

Podobnie miałem z Wonder Woman Rucki. Nie planowałem zakupu, ale jak pojawiła się w bibliotece to rzuciłem okiem. Też spoko, ale żaden must-have.

Na Authority złakomiłem się po lekturze Planetary tego samego autora. Tu mniej zachwytów i choć cenię Ellisa za uczciwość, to po jakimś czasie sprzedałem bez żalu bez czekania na 2. tom.

Offline Takesh

« Odpowiedź #64 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 14:59:23 »
Co do tej listy, to może być moja. Ale tylko jako lista polecanych tytułów. Jedne lepsze od drugich, ale ciągle naprawdę świetne pozycje. Oczywiście poleciłbym inne pozycje, w zależności komu. Bo na niektóre tytuły, z każdej listy, trzeba być ich adresatem.

Offline parsom

« Odpowiedź #65 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 15:06:02 »
jeżeli dany tytuł pojawił się jako przereklamowany przez więcej jak jednego użytkownika to wtedy coś może być na rzeczy.

No, może być coś na rzeczy. W przypadku niektórych z tych tytułów nawet wiem co.

Offline xanar

« Odpowiedź #66 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 15:06:12 »
Zabawne jest to, że większość tych "przereklamowanych" pozycji pojawia się regularnie we wszystkich możliwych topkach, jakie są w tych Internetach. Watchmen regularnie ląduje na pierwszych miejscach.
A Maus to nawet Pulitzera dostał.
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Kwiecień 2022, 15:07:47 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Midar

« Odpowiedź #67 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 15:45:48 »
Zabawne jest to, że większość tych "przereklamowanych" pozycji pojawia się regularnie we wszystkich możliwych topkach, jakie są w tych Internetach. Watchmen regularnie ląduje na pierwszych miejscach.
Niestety, w wielu przypadkach, ta biczująca krytyka nie deprecjonuje wspomnianych tytułów, czy autorów, tylko wystawia niepochlebne świadectwo krytykującym.

Offline donT

« Odpowiedź #68 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 16:24:13 »
W punkt. Pomyslalem dokladnie o tym samym. Zaslanianie sie "kwestia gustu" wcale nie pomaga.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 16:34:46 »
Niestety, w wielu przypadkach, ta biczująca krytyka nie deprecjonuje wspomnianych tytułów, czy autorów, tylko wystawia niepochlebne świadectwo krytykującym.

A jakie to świadectwo? Bo jestem ciekaw. Co takiego niepochlebnego o mnie możesz powiedzieć, że ośmieliłem się stwierdzić, że nie trafiają do mnie takie czy inne środki jakich Moore używa? Albo to że brakuje mi liryzmu w jego tytułach? Chyba, że się bawimy absoluty w sztuce a to już kiepska opcja.

Offline xanar

« Odpowiedź #70 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 17:28:53 »
W Watchmen można mieć parę sugestii, że historia z piratem nie taka, albo zakończenie mogłoby by być lepsze, ale nie to, że jest aczytelny.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Midar

« Odpowiedź #71 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 18:23:57 »
A jakie to świadectwo? Bo jestem ciekaw. Co takiego niepochlebnego o mnie możesz powiedzieć, że ośmieliłem się stwierdzić, że nie trafiają do mnie takie czy inne środki jakich Moore używa? Albo to że brakuje mi liryzmu w jego tytułach? Chyba, że się bawimy absoluty w sztuce a to już kiepska opcja.
Napisałem w wielu przypadkach. Nie czuj się dotknięty.

Offline Pan M

« Odpowiedź #72 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 18:25:55 »
Chciałbym przeczytać rozbudowana krytyke np tworczosci Moorea. Pisanie, że to grafoman na pewno nią nie jest, ba pod kątem przejrzystości przekazywanych treści to jest przeciwna busola. Kuriozalne sa zarzuty też, że np jakaś pozycja stracila na mocy bo setki innych pozycji z niej sciagaly. To tutaj co najwyżej jest  problem z kseroboyami. Jak dla mnie ten temat to bardziej taki rant i temat do kontowersji, z drugiej strony kazdy ma prawo do swoich gustow. Mimo wszystko dorzucę cos od siebie. Civil war, postaci zachowuja się out of charcter do tego niby konflikt idei to nad wyraz ledwie pretekst do masowego mordobicia i komiks nie umie tego maskowac. Batman Earth One czyli komiks o realistycznym Batmanie i mi to już wystracza by rzygać fetyszyzacja tego kierunku. Co ciekawe Wonder Woman i Superman z tej samej linii wydawniczej /alternatywnego świata są komiksowi pełną gębą.

Offline Leyek

« Odpowiedź #73 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 18:31:09 »
Albo to że brakuje mi liryzmu w jego tytułach?

Bo Moore to nie mangi dla nastolatek ;)

Offline perek82

« Odpowiedź #74 dnia: Cz, 07 Kwiecień 2022, 18:31:27 »
Taki właśnie jest sens tego wątku, żeby się przyznać, że coś uznanego nie zachwyca. Więc i padają takie tytuły, które inni uwielbiają.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***