Autor Wątek: Nagrody Orient Men  (Przeczytany 22654 razy)

Offline rzodkiew

Odp: Nagrody Orient Men
« Odpowiedź #165 dnia: Pn, 27 Maj 2024, 08:40:29 »
Najlepsza osoba rysująca?  :D
Dobrze, że to zaakcentowali, bo inaczej pomyślałbym, że rysownik Tomasz Leśniak to jakiś przedmiot. Tylko dlaczego nie byli konsekwentni i nie przyznali nagrody "Najlepszej osobie piszącej scenariusze" ?

Offline Spiff

« Odpowiedź #166 dnia: Pn, 27 Maj 2024, 08:54:32 »
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Maj 2024, 08:57:01 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Brvk

« Odpowiedź #167 dnia: Pn, 27 Maj 2024, 12:21:24 »
Wydaje mi się, że najprostszym rozwiązaniem jest nazwać nagrodę - Najlepsze rysunki, Najlepszy scenariusz, bo tak naprawdę wyróżnia się konkretną pracę w konkretnym komiksie, a nie twórcę (bo jeden człowiek może dostać nominacje za dwa różne komiksy, ale nagrodę otrzyma się za tylko jeden z nich).

Offline Leyek

« Odpowiedź #168 dnia: Pn, 27 Maj 2024, 12:49:37 »
Stawiam, że większość głosujących przeczytała kilka polskich komiksów na krzyż więc i wcześniejsze nominacje i teraz nagrody bezpieczne dla tytułów "najgłośniejszych", bo od większych wydawnictw, które stawiają na Polaków.  Ale same nagrody na spokojnie do "wybronienia".
Tylko @Jaszczu kolejny raz "ograbiony" z nagrody ;)

Za to w nagrodach Nowej Fantastyki w dziedzinie komiksu polskiego tak jak się można było spodziewać totalna żenada i nagroda dla tworu na poziomie webkomiksu.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #169 dnia: Pn, 27 Maj 2024, 13:37:41 »

E tam, mocna konkurencja jest zawsze w tej kategorii. "Bajka..." już skończona a "Detektyw Miś Zbyś" i "Nieustraszeni Łowcy Strachów" będą  dalej wychodzić, więc w przyszłych latach jest szansa nadgonić :)   

A nagrodą dla mnie było to, że wczoraj przez bite trzy godziny rysowałem dla czytelników naszych komiksów i może jeszcze bym porysował, gdybym nie musiał uciekać na spotkanie. Serio, to jest na koniec dnia najncenniejsza nagroda i satysfakcja z tej roboty.

Offline Popiel

« Odpowiedź #170 dnia: Pn, 27 Maj 2024, 13:49:14 »
Stawiam, że większość głosujących przeczytała kilka polskich komiksów na krzyż więc i wcześniejsze nominacje i teraz nagrody bezpieczne dla tytułów "najgłośniejszych", bo od większych wydawnictw, które stawiają na Polaków.  Ale same nagrody na spokojnie do "wybronienia".

Za to w nagrodach Nowej Fantastyki w dziedzinie komiksu polskiego tak jak się można było spodziewać totalna żenada i nagroda dla tworu na poziomie webkomiksu.

Ty stawiasz a ja zaręczam. Zaręczam, że głosujący to ludzie zaangażowani w polski komiks (twórcy, wydawcy, krytycy) i czytający znacznie więcej rzeczy rodzimych niż tych zza granicy. A z pewnością więcej, niż użytkownicy tego forum. A skoro tytuły najgłośniejsze i doceniane w kręgach szerszych niż komiksowo, to raczej nic dziwnego, że i tutaj się znalazły - tak w nominacjach jak i pośród nagrodzonych.

Ty mówisz "bezpieczne", ja mówię "najlepsze". Świdzińskiego odsądzano tu od czci i wiary - to serio była taka "bezpieczna" nagroda? Nie widzę rozbuchanej dyskusji o "Trzech siostrach" czy o "Fungae". Bezpiecznie?

No chyba że tym samym przyznajesz, że opinia na komikspecu daleka jest od jakiejkolwiek reprezentatywności szerokiego środowiska komiksowego w Polsce.

Co do nagrody Nowej Fantastyki - jaki konstrukt myślowy każe Ci deprecjonować webkomiksy? "Totalna żenada, poziom webkomiksu". Albo nie znasz się kompletnie na webkomiksach i ich nie cierpisz, albo nie znasz się na komiksach w ogóle i ich nie rozumiesz. Nie mnie to oceniać.

Offline Łazur

« Odpowiedź #171 dnia: Wt, 28 Maj 2024, 08:45:38 »
Przy tegorocznych zwycięzcach mam zgrzyt tylko z komiksem dziecięcym i z tego co słyszałem parę innych osób też - czemu w końcu nie Miś Zbyś?

Sama ta kategoria jest problematyczna, bo nie wierzę, żeby głosujący z wypiekami na twarzy czytali komiksy stricte dla dzieciaków. Obstawiam, że w sporej części jest to głosowanie na zasadzie "aaa była nowa Berenika, Samojlik, Podolec czy Jaszczu, to wiadomo". I dalej nie trzeba szukać, a przecież trochę tych komiksów polskich autorów się ukazuje.

Tutaj poszukałbym innego rozwiązania, współpracy z kilkoma szkołami podstawowymi, tak żeby ten komiks rzeczywiście wybierały dzieciaki, a nie ojcowie :) No ale wiadomo, to dodatkowa robota, nie taka prosta itp itd...
All Comics Are Beautiful

Offline Leyek

« Odpowiedź #172 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 23:38:37 »
Nominacje za rok 2024: https://komiksopedia.pl/aktualnosc/ogloszono-nominacje-do-nagrod-orient-men-2024

Pięknym podsumowaniem tej żenady jest to, że nominowane i za scenariusz i za rysunki Bardo nie jest nominowane jako "najlepszy polski komiks" :)

W 2024 otrzymaliśmy tak monumentalne dzieło jak CE, a nominacja jest np. dla jakże odkrywczych Kaczek (laska pojechała do ciężkiej roboty i się użala jak to tam jest ciężko - tyle mniej więcej wyniosłem z połowy przeczytanej i się mocno zastanawiam czy warto tracić czas na resztę, bo w podobnej tematyce to rodzime Rozmówki polsko-angielskie były komiksem lepszym, a same były tylko niezłe).

« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Kwiecień 2025, 23:47:31 wysłana przez Leyek »

Offline komiks

« Odpowiedź #173 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 23:45:25 »
Kaczki mają "przekaz", a CE jest tylko sztuką.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Midar

« Odpowiedź #174 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 23:47:16 »
Przestałem śledzić kto i za co, bo tam często jest żenująco. Chociaż Droga jest ok.
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Kwiecień 2025, 23:52:32 wysłana przez Midar »

Offline Leyek

« Odpowiedź #175 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 23:54:15 »
Kaczki mają "przekaz", a CE jest tylko sztuką.

Te Kaczki naprawdę miały potencjał na bardzo dobry komiks. Pokazania jak wygląda takie niszczące środowisko i nastawione tylko na zysk wydobycie ropy, ukazanie tamtejszych terenów/krajobrazów, życia w kanadyjskich miasteczkach "na zadupiu", a dostaliśmy przez 90% czasu gadające głowy i (co prawda lekko zawoalowane) marudzenie na swój los (który się samemu wybrało). Żeby nie było to nie jest jakieś gówno, a komiks (oceniając po połowie) na naciągane 7/10. Ale do nagród to go powinny dzielić lata świetlne.

Offline gashu

« Odpowiedź #176 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 06:07:31 »
Miałem podobne odczucia. Temat na pewno ważny, ale sam komiks średni (dla mnie osobiście mocno nużący).

Offline PabloWu

« Odpowiedź #177 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 06:20:12 »
Nominacje za rok 2024: https://komiksopedia.pl/aktualnosc/ogloszono-nominacje-do-nagrod-orient-men-2024

Pięknym podsumowaniem tej żenady jest to, że nominowane i za scenariusz i za rysunki Bardo nie jest nominowane jako "najlepszy polski komiks" :)

Jak dobrze kojarzę to już drugi raz jest taka sama sytuacja,  z tymi samymi twórcami i tą samą serią:)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #178 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 11:26:05 »
Od razu piszę, że nie będę się tu wdawał w żadne dyskusje, bo nie mam czasu, tak tylko tutaj to zostawię:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ducks:_Two_Years_in_the_Oil_Sands

I klikamy w zakładkę "Awards" :)

Offline komiks

« Odpowiedź #179 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 13:02:27 »
I klikamy w zakładkę "Awards" :)
Mnie to nie dziwi, po prostu nagrody z klucza, a fakt że się na nie powołujesz, sugeruje, że polska nagroda również.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness