Stawiam, że większość głosujących przeczytała kilka polskich komiksów na krzyż więc i wcześniejsze nominacje i teraz nagrody bezpieczne dla tytułów "najgłośniejszych", bo od większych wydawnictw, które stawiają na Polaków. Ale same nagrody na spokojnie do "wybronienia".
Tylko @Jaszczu kolejny raz "ograbiony" z nagrody 
Za to w nagrodach Nowej Fantastyki w dziedzinie komiksu polskiego tak jak się można było spodziewać totalna żenada i nagroda dla tworu na poziomie webkomiksu.
Ty stawiasz a ja zaręczam. Zaręczam, że głosujący to ludzie zaangażowani w polski komiks (twórcy, wydawcy, krytycy) i czytający znacznie więcej rzeczy rodzimych niż tych zza granicy. A z pewnością więcej, niż użytkownicy tego forum. A skoro tytuły najgłośniejsze i doceniane w kręgach szerszych niż komiksowo, to raczej nic dziwnego, że i tutaj się znalazły - tak w nominacjach jak i pośród nagrodzonych.
Ty mówisz "bezpieczne", ja mówię "najlepsze". Świdzińskiego odsądzano tu od czci i wiary - to serio była taka "bezpieczna" nagroda? Nie widzę rozbuchanej dyskusji o "Trzech siostrach" czy o "Fungae". Bezpiecznie?
No chyba że tym samym przyznajesz, że opinia na komikspecu daleka jest od jakiejkolwiek reprezentatywności szerokiego środowiska komiksowego w Polsce.
Co do nagrody Nowej Fantastyki - jaki konstrukt myślowy każe Ci deprecjonować webkomiksy? "Totalna żenada, poziom webkomiksu". Albo nie znasz się kompletnie na webkomiksach i ich nie cierpisz, albo nie znasz się na komiksach w ogóle i ich nie rozumiesz. Nie mnie to oceniać.