Autor Wątek: Nagrody Orient Men  (Przeczytany 22648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raveonettes

Odp: Nagrody Orient Men
« Odpowiedź #105 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:21:54 »
Nigdzie nie odchodziłem, żeby teraz "wracać". Blokada możliwości pisania nie oznacza, że kogoś tu nie ma  ::)
I przy okazji, to nie ja zaczynam tutaj "srać żarem", zacznijcie się zachowywać jak cywilizowani ludzie, a nie jak banda oczadziałych frustratów, to będę się wypowiadał w bardziej cywilizowany sposób. Tak trudno to pojąć? (wiem, wiem, trudno, nawet moderacja nie ogarnia takich prostych zależności).

Edit; Forum liczy obecnie 1641 zarejestrowanych użytkowników, w głosowani na komiks roku 2023 udział wzięło 58 osób, w głosowaniu na polski komiks roku udział wzięło 38 osób. Gdzie jest np. @PabloWu ze swoimi błyskotliwymi komentarzami o przymuszaniu siłą w kontekście takiej "aktywności"? Belka w oku nie uwiera?
38 osób? To i tak dużo, jak na polski komiks.

Offline turucorp

« Odpowiedź #106 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:24:09 »
  O siema jak niemiło cię znowu widzieć, dobrze że to zapewne tradycyjnie długo nie potrwa. Ach więc to inni są winni twoich toksycznych zachowań? No to trzeba mieć tupet ewentualnie być wyjątkowym nieogarem z przerośniętym ego. Rozsądna jest również kombinacja wszystkich trzech elementów.

A konstruktywnie do tego co napisałem na temat się odniesiesz? Czy nadal się będziesz ograniczał do tych swoich szczeniackich wyzwisk?

38 osób? To i tak dużo, jak na polski komiks.

Ta, jak na 1641 zarejestrowanych osób, to rzeczywiście "masa krytyczna". BTW 58 przy zagranicznych jakoś nie zwróciło twojej uwagi?  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #107 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:26:16 »
A konstruktywnie do tego co napisałem na temat się odniesiesz? Czy nadal się będziesz ograniczał do tych swoich szczeniackich wyzwisk?

Ta, jak na 1641 zarejestrowanych osób, to rzeczywiście "masa krytyczna". BTW 58 przy zagranicznych jakoś nie zwróciło twojej uwagi?  ::)
Nie, nie zwróciło. Dziwię się natomiast, że aż 38 osób poświęciło swój czas na coś tak słabego jak polski komiks.

Offline turucorp

« Odpowiedź #108 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:30:13 »
Nie, nie zwróciło. Dziwię się natomiast, że aż 38 osób poświęciło swój czas na coś tak słabego jak polski komiks.
No cóż, ja się dziwię, że mieszkają w Polsce ludzie, którzy oceniają komiks po kraju, w którym powstał.
I że są na tyle bezczelni, że się z tym obnoszą.
Ale taki już widocznie urok forum, że czasami wywołuje zdziwienie.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline michał81

« Odpowiedź #109 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:33:31 »
Dziwię się natomiast, że aż 38 osób poświęciło swój czas na coś tak słabego jak polski komiks.
Jak coś słabego? W zeszłym roku wyszły mega dobre polskie komiksy. Sam miałem problem komu dać pierwsze miejsce, a też wszystkiego nie udało mi się przeczytać. Dla mnie jedyne ważne głosowanie jakie odbywa się na tym forum.

Offline Leyek

« Odpowiedź #110 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:34:20 »
Czytając ten wątek od samego początku widzę, że duże emocje budzi fakt, że za rysunki (ale i za najlepszy komiks) został nominowany Świdziński, a nie Spórna, czy Wyrzykowski.

Starasz się napisać wyważony post, ale i tak i nawet w nim musisz się minąć z prawdą. No chyba, że to ja przegapiłem jakiegoś pojedynczego posta, bo nie kojarzę, żeby ktokolwiek czepiał się o nominację Festiwalu w kategorii "komiks roku". Wręcz pisano (w tym ja sam), że powinien być nominowany za scenariusz i jako "komiks roku".

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #111 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:40:14 »
No cóż, ja się dziwię, że mieszkają w Polsce ludzie, którzy oceniają komiks po kraju, w którym powstał.
I że są na tyle bezczelni, że się z tym obnoszą.
Ale taki już widocznie urok forum, że czasami wywołuje zdziwienie.
Przecież jeżeli coś jest słabe (a moim zdaniem, znaczna większość polskich komiksów taka jest) to nie będę krył sie pod płaszczykiem patriotyzmu i udawał że jest inaczej. Nie widzę w tym nic bezczelnego.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #112 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:41:21 »
Nigdzie nie odchodziłem, żeby teraz "wracać". Blokada możliwości pisania nie oznacza, że kogoś tu nie ma  ::)
I przy okazji, to nie ja zaczynam tutaj "srać żarem", zacznijcie się zachowywać jak cywilizowani ludzie, a nie jak banda oczadziałych frustratów, to będę się wypowiadał w bardziej cywilizowany sposób. Tak trudno to pojąć? (wiem, wiem, trudno, nawet moderacja nie ogarnia takich prostych zależności).

Edit; Forum liczy obecnie 1641 zarejestrowanych użytkowników, w głosowani na komiks roku 2023 udział wzięło 58 osób, w głosowaniu na polski komiks roku udział wzięło 38 osób. Gdzie jest np. @PabloWu ze swoimi błyskotliwymi komentarzami o przymuszaniu siłą w kontekście takiej "aktywności"? Belka w oku nie uwiera?

Porównujesz zabawę sfrustrowanego oczadziałego forum do którego każdy ma możliwość założenia konta do zamkniętego grona Akademii Komiksu? Serio? 
Tak , Twoja obecność w grupie mającej prawo głosu i nie głosować jest bardziej sensowna od zwykłych luźnych rozmów w 99 procentach czytelników!  na temat nominacji. Na forum nikt mnie nie trzyma, lubię tu być ,tu każdy może pisać i wyrażać swoje opinie jak chce i jak potrafi bo wyobraź sobie że zapewne są i tacy , w tym ja , co nie są jakoś wybitnie wykształceni, nie mają takiej wiedzy o tym medium jak Ty, ale komiks mają w serduchu i lubią sobie o nich popitolić tak jak potrafią. A najbardziej cenię sobie właśnie to , że pomimo różnic komiksowo- światopoglądowych, praktycznie nikt tu nikogo nie obraża i nie wyzywa od oczadziałych frustratów . Jako autor i starszy człowiek wydaje mi się że zamiast ubliżać mógłbyś mieć większą tolerancję na zdanie inne niż Twoje, przecież są tu również Twoi czytelnicy.

« Odpowiedź #113 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:41:51 »

Nic tu bardziej konstruktywnego na ten temat nie przeczytasz. Wszyscy winni tylko nie ty to jest dopiero szczeniackie. Jeszcze ta w sumie nie wiem co to jest prośba? groźba? Zjedziesz na ławkę rezerwowych jak zwykle i tak to się skończy. To, że nie jesteś w stanie tego zrozumieć lub nie chcesz, w sumie chyba nikogo nie obchodzi. Poprzeczka jest tu zawieszona raczej niewysoko, ale nawet takiej dosięgnąć nie potrafisz. Marny z ciebie dyskutant tak jak i marny trollik, za worek jedynie możesz robić.

Offline turucorp

« Odpowiedź #114 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:46:47 »
Wręcz pisano (w tym ja sam), że powinien być nominowany za scenariusz i jako "komiks roku".
Ej, ale tak obiektywnie, jakoś nie widzę tutaj głosów oburzenia dla nominacji chociażby "Fungae" za scenariusz, chociaż pracy Wawszczyka starczyło tam na jakieś 40 stron.
Jasne, że taka nagroda nie usatysfakcjonuje wszystkich czytelników, ale, na litość Jahwe, Świdziński rysuje w konkretnej konwencji i cały czas robi progres. Do tego komiks to nie sam rysunek, ale prowadzenie narracji, kompozycja, plansza, kadr itd. Może czas zacząć postrzegać komiks w ten sposób, a nie jako zbiór "ładnych" obrazków?

Porównujesz zabawę sfrustrowanego oczadziałego forum do którego każdy ma możliwość założenia konta do zamkniętego grona Akademii Komiksu? Serio? 
Tak , Twoja obecność w grupie mającej prawo głosu i nie głosować jest bardziej sensowna od zwykłych luźnych rozmów w 99 procentach czytelników!  na temat nominacji. Na forum nikt mnie nie trzyma, lubię tu być ,tu każdy może pisać i wyrażać swoje opinie jak chce i jak potrafi bo wyobraź sobie że zapewne są i tacy , w tym ja , co nie są jakoś wybitnie wykształceni, nie mają takiej wiedzy o tym medium jak Ty, ale komiks mają w serduchu i lubią sobie o nich popitolić tak jak potrafią. A najbardziej cenię sobie właśnie to , że pomimo różnic komiksowo- światopoglądowych, praktycznie nikt tu nikogo nie obraża i nie wyzywa od oczadziałych frustratów . Jako autor i starszy człowiek wydaje mi się że zamiast ubliżać mógłbyś mieć większą tolerancję na zdanie inne niż Twoje, przecież są tu również Twoi czytelnicy.

Ejże, nigdzie nie nazwałem całego forum "oczadziałym". Odniosłem się jedynie do dosyć wąskiej, ale hiper aktywnej i "głośnej" grupki, która sobie tutaj "wesoło działa". Moja tolerancja kończy się tam, gdzie zaczynają się głupawe docinki i spersonalizowane wyzwiska, tak jak ma to obecnie miejsce w tym wątku.
Możemy się różnić zarówno poglądami społeczno-politycznymi jak i oceną komiksów, ale jest pewien próg dyskusji, którego przekraczać się nie powinno. Tym progiem dla mnie jest pisanie czegoś, co w realnym świecie by się nie powiedziało. Zastanów się, podszedłbyś do mnie w realu i rzucił takim "żarcikiem" jak tutaj to zrobiłeś? Czy raczej podjąbyś trochę bardziej wyważoną formę konwersacji? Bo to, że użytkownicy pokroju @Skandalisty piszą to co piszą tylko dlatego, że są tutaj anonimowi, to chyba oczywista oczywistość?

Przecież jeżeli coś jest słabe (a moim zdaniem, znaczna większość polskich komiksów taka jest) to nie będę krył sie pod płaszczykiem patriotyzmu i udawał że jest inaczej. Nie widzę w tym nic bezczelnego.
Jakiego "patriotyzmu"? O czym ty piszesz? Oceniasz komiksy tylko i wyłącznie na podstawie tego, w jakim kraju powstały i to jest ten twój cały "płaszczyk". Zastanów się, proszę, chociaż przez sekundę, co ty właściwie tutaj wypisujesz.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Kwiecień 2024, 23:03:28 wysłana przez turucorp »

Offline Leyek

« Odpowiedź #115 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 23:06:38 »
Ej, ale tak obiektywnie, jakoś nie widzę tutaj głosów oburzenia dla nominacji chociażby "Fungae" za scenariusz, chociaż pracy Wawszczyka starczyło tam na jakieś 40 stron. 

Czemu ma być oburzenie, jak Fungae scenariuszowo jest świetne?

Świdziński rysuje w konkretnej konwencji i cały czas robi progres. Do tego komiks to nie sam rysunek, ale prowadzenie narracji, kompozycja, plansza, kadr itd. Może czas zacząć postrzegać komiks w ten sposób, a nie jako zbiór "ładnych" obrazków?

No widzisz a dla mnie Festiwal to regres. Patyczaki były fajne, umowne, a Festiwalowe rysunki to takie nie wiem co. I jeszcze ten nieudolnie narysowany na początku z jakiejś referencji autobus. Ohyda. Specjalnie przejrzałem ostatnio w kontekście pojazdów Powstanie... i tam jest np. świetny, szkicowy jumbojet.
@Jaszczu przywoływał Mahlera, Ty chyba zresztą też. Przekartkowałem Samotność rajdowca (bo już czytałem swego czasu) i te rysunki w stosunku do Festiwalu to też jest zupełnie inny poziom. Gdzie trzeba jest dynamizm, świetne zabawy perspektywą, czernią. Te rysunki bronią się oderwane od scenariusza, a Festiwalowe ni cholery nie.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #116 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 23:10:00 »
Jasne, że taka nagroda nie usatysfakcjonuje wszystkich czytelników, ale, na litość Jahwe, Świdziński rysuje w konkretnej konwencji i cały czas robi progres. Do tego komiks to nie sam rysunek, ale prowadzenie narracji, kompozycja, plansza, kadr itd. Może czas zacząć postrzegać komiks w ten sposób, a nie jako zbiór "ładnych" obrazków?

Ejże, nigdzie nie nazwałem całego forum "oczadziałym". Odniosłem się jedynie do dosyć wąskiej, ale hiper aktywnej i "głośnej" grupki, która sobie tutaj "wesoło działa". Moja tolerancja kończy się tam, gdzie zaczynają się głupawe docinki i spersonalizowane wyzwiska, tak jak ma to obecnie miejsce w tym wątku.
Możemy się różnić zarówno poglądami społeczno-politycznymi jak i oceną komiksów, ale jest pewien próg dyskusji, którego przekraczać się nie powinno. Tym progiem dla mnie jest pisanie czegoś, co w realnym świecie by się nie powiedziało. Zastanów się, podszedł byś do mnie w realu i rzucił takim "żarcikiem" jak tutaj to zrobiłeś? Czy raczej podjąbyś trochę bardziej wyważoną formę konwersacji? Bo to, że użytkownicy pokroju @Skandalisty piszą to co piszą tylko dlatego, że są tutaj anonimowi, to chyba oczywista oczywistość?
Jakiego "patriotyzmu"? O czym ty piszesz? Oceniasz komiksy tylko i wyłącznie na podstawie tego, w jakim kraju powstały i to jest ten twój cały "płaszczyk". Zastanów się, proszę, chociaż przez sekundę, co ty właściwie tutaj wypisujesz.
Hahahaahahahahaha. Co za pokrętna logika myślenia, a raczej jej brak. Mam udawać  że jak coś powstało w Polsce to z automatu jest dobre? Sorry, ale w  przypadku komiksów tak po prostu nie jest. To jest moje zdanie, możesz mieć inne, ale jak się domyślasz mało mnie to odchodzi. Czekaj, wróć. Kompletnie mnie to nie obchodzi.

Offline turucorp

« Odpowiedź #117 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 23:26:09 »
Czemu ma być oburzenie, jak Fungae scenariuszowo jest świetne?

Dla Ciebie może jest świetne, dla mnie, jak na 416 stron komiksu, to scenariuszowo niestety nie.
Taki już urok komiksów, że odbieramy je subiektywnie, w zależności od tego co komu w duszy zagrało podczas lektury i kierując się własnym gustem i oczekiwaniami.
Dlatego ja staram się nie oceniać komiksów w jakiś konkursach, a koncentruję się na tym, żeby czytać to co mi odpowiada.
Dla kogoś te moje wybory czytelnicze będą złe, dla kogoś innego dobre, tak to już jest.
A mając na uwadze fakt, że większość nagród komiksowych w Polsce ma charakter czysto symboliczny, kompletnie nie ogarniam dramy, jaka się często wokół tego rozgrywa.

Hahahaahahahahaha. Co za pokrętna logika myślenia, a raczej jej brak. Mam udawać  że jak coś powstało w Polsce to z automatu jest dobre? Sorry, ale w  przypadku komiksów tak po prostu nie jest. To jest moje zdanie, możesz mieć inne, ale jak się domyślasz mało mnie to odchodzi. Czekaj, wróć. Kompletnie mnie to nie obchodzi.
To po co zabierasz tutaj głos?
Żeby ogłosić całemu forum, że masz wywalone na polskie komiksy?
Brawo, i ty mówisz o logice? dzizas  :o

Offline PabloWu

« Odpowiedź #118 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 23:53:56 »
Również pisałem o rozwleczonej fabule Fungae i że to najszybciej przeczytany przeze mnie komiks o tak dużej objętości. Graficznie jest świetnie i według mnie jest to jak najbardziej zasłużona nominacja w kategorii rysownika roku. A co do fabuły to w jakimś wywiadzie czytałem że scenariusz był faktycznie przygotowany na te kilkadziesiąt stron  :) czyli wychodzi na to że Leśniakowi stety/niestety po prostu chciało się porysować bo jakby faktycznie zatrzymał się na tych kilkudziesięciu stronach to byłby Hit.
I Turucorp napisz mi proszę jaki to ja kiepski żart rzuciłem bo nie ogarniam, to może być ciekawy punkt do zapoznania w realu może być na priv żeby tu nie zaśmiecać .

Offline Midar

« Odpowiedź #119 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 00:11:15 »
Dobra, nie będę patriotą, trudno proszę mnie zjebać, ale takiego słabego rysunku jak Festiwal, dawno nie oglądałem (nie czytałem).
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Kwiecień 2024, 00:15:56 wysłana przez Midar »