Autor Wątek: Nagrody Orient Men  (Przeczytany 22678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alexandrus888

Odp: Nagrody Orient Men
« Odpowiedź #90 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:21:46 »
Holcman, bardzo ci dziękuję, tak jak pisze keram wywód jest logiczny i pozwala mi spojrzeć z innej perspektywy. Czepiłbym się tylko argumentu
Cenię też rysowników, którzy umiejętnie dobierają scenariusze.
To nie powinno decydować czy jest dobrym rysownikiem czy nie. Komiks może mieć beznadziejny scenariusz, ale świetne rysunki (w twoim rozumieniu także) i w niczym to nie umniejsza ich kunsztu.

Teraz nominacja Świdzińskiego ma większy sens. Niekoniecznie się z nią mogę zgodzić i nadal będę kibicował jednak Fungae, jednak mam coraz większą ochotę sięgnąć po Festiwal i samemu się przekonać o co tyle szumu. Bo z twojego wywodu wynika, że rysunku nie da się ocenić tylko przez przejrzenie albumu, a trzeba go przeczytać, bo wraz ze scenariuszem stanowi integralną całość, i krecha nabiera sensu dopiero w jego kontekście.

Offline keram2

« Odpowiedź #91 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:24:49 »
Ale wszelkie gremia jurorskie są „oderwane od zwykłego czytelnika”. Zazwyczaj zaprasza się do niech specjalistów, ekspertów, itp. „Zwykli czytelnicy” mają mnóstwo plebiscytów popularności (np. doroczny niezwykle popularny plebiscyt lubimy czytać, czy analogiczny zza oceanu na good reads). I bardzo często w tych plebiscytach nagradzane są zupełnie inne rzeczy. I git.

Krótko mówiąc, my "zwykli czytelnicy" powinniśmy mieć w nosie wyniki plebiscytu w którym głosują ludzie "oderwani" od naszego punktu widzenia.

« Odpowiedź #92 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:32:50 »
  To tłumaczenie tak samo jest dobre jak i te rysunki Świdzińskiego. Zwykłe fafafafafa. Panowanie nad komiksową materią, kadrowanie, konstrukcja planszy, spójne graficznie światy, oddanie całej gamy emocji. To dokładna powtórka tych samych banałów z wcześniejszych tekstów obrońców rysownika (nie wiadomo kto od kogo spisał) na dodatek część z nich to oczywista nieprawda, za to wszystko sprowadza się do:

...ale to świadczy tylko o niezrozumieniu środków, którymi Świdziński się posługuje

W wolnym tłumaczeniu "a uja się tam znacie".

Widzę sama sprawa nominacji do Orient Menów nie wzbudza jakichś szczególnych emocji na forum, natomiast dziwię się, że wogóle kogokolwiek to interesuje. Powodów szukać w dosyć obszernym tekście jednego z kolegów, gdzieś na poprzednich stronach, w który oceniam na minimum 70% zgodności ze stanem faktycznym.

Offline holcman

« Odpowiedź #93 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:34:33 »
  To tłumaczenie tak samo jest dobre jak i te rysunki Świdzińskiego. Zwykłe fafafafafa. Panowanie nad komiksową materią, kadrowanie, konstrukcja planszy, spójne graficznie światy, oddanie całej gamy emocji. To dokładna powtórka tych samych banałów z wcześniejszych tekstów obrońców rysownika (nie wiadomo kto od kogo spisał) na dodatek część z nich to oczywista nieprawda, za to wszystko sprowadza się do:

W wolnym tłumaczeniu "a uja się tam znacie".

Widzę sama sprawa nominacji do Orient Menów nie wzbudza jakichś szczególnych emocji na forum, natomiast dziwię się, że wogóle kogokolwiek to interesuje. Powodów szukać w dosyć obszernym tekście jednego z kolegów, gdzieś na poprzednich stronach, w który oceniam na minimum 70% zgodności ze stanem faktycznym.

Ten post to dopiero krynica mądrości pozbawiona banałów :-)

Offline holcman

« Odpowiedź #94 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:35:06 »
Krótko mówiąc, my "zwykli czytelnicy" powinniśmy mieć w nosie wyniki plebiscytu w którym głosują ludzie "oderwani" od naszego punktu widzenia.

Każdy może z plebiscytami i nagrodami robić, co tylko mu się podoba.

Offline holcman

« Odpowiedź #95 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:38:17 »
Holcman, bardzo ci dziękuję, tak jak pisze keram wywód jest logiczny i pozwala mi spojrzeć z innej perspektywy. Czepiłbym się tylko argumentu To nie powinno decydować czy jest dobrym rysownikiem czy nie. Komiks może mieć beznadziejny scenariusz, ale świetne rysunki (w twoim rozumieniu także) i w niczym to nie umniejsza ich kunsztu.

Uwielbiam Fila, to jeden z najlepszych polskich rysowników, ale - co zresztą sam mu często mówiłem - jeśli chodzi o scenary to strasznie to kuleje. Dlatego w takim głosowaniu/plebiscycie nie oddałbym na niego głosu. Inny przykład: wczesny Rebelka. Jeden z tych, wobec których nie waham się używać słowa geniusz. Ale raz, że musiał mimo niewiarygodnego talentu ostro zasuwać nad swoim warsztatem, a dwa że musiał w końcu trafić na odpowiednich scenarzystów.

« Odpowiedź #96 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:39:10 »
Ten post to dopiero krynica mądrości pozbawiona banałów :-)

Łał. Co jest? Słów zabrakło?

Offline holcman

« Odpowiedź #97 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:44:26 »
  Łał. Co jest? Słów zabrakło?

Totalnie, leżę na łopatkach i cicho pochlipuję.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #98 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 19:00:31 »
Po pierwsze: rozmawiamy o sztuce, rzeczy której odbiór jest skrajnie subiektywny i w której każdy odbiorca szuka czegoś innego. I tak dla mnie przysłowiowy Matejko, który wielkim malarzem był < np. Rothko, Malewicz, czy Andrzej Wróblewski.

To byłby rozstrzygający argument, gdyby nagroda była przyzwana przez jednoosobowe jury. W sytuacji gdy jurorów jest wielu, skrajna subiektywność powinna ulec zatarciu w uśrednieniu ocen, więc tutaj ten argument nie powinien mieć żadnego znaczenia.

A im starszy jestem tym bardziej kręci mnie prostota, umiejętność opowiadania historii, budzenia emocji ograniczonymi środkami. Jak widzę, że rysownik cierpi na horror vacui to od razu podchodzę do tego jak pies do jeża, a po jednej stronie jestem już zmęczony.

To natomiast chyba powinien być argument za tym, żeby nie brać udziału w tego typu nagrodach. Zwłaszcza jeśli większość jury ma podobne nastawienie, bo to wypacza sens takiej nagrody. Nie jest bowiem nagradzany najlepszy komiks/scenariusz/rysownik tylko taki, który jeszcze jest w stanie wzbudzić jakieś emocje w dziadersach którzy przeczytali już zbyt dużo ;)

Po drugie: komiks to nie malarstwo. Patrząc na pracę rysownika komiksów oceniam zupełnie inne rzeczy. Dobry rysownik komiksowy to dla mnie wyrazisty, natychmiast rozpoznawalny oryginalny styl. Umiejętność prowadzenia czytelnika przez historię (czyli narracyjna sprawność), świadomość swoich ograniczeń i braków (cholernie ważna w komiksie sprawa), konsekwencja.

Mam wrażenie, że w/w (może poza oryginalnym stylem) bliżej do kategorii "najlepszy scenariusz" niż "najlepszy rysownik", to są elementy opowiadania historii, a nie rysunku. Oczywiście różnie to bywa, ale kartkując niektóre scenariusze (dla mnie zupełnie zbędne dodatki na końcu komiksu) widziałem, że czasem scenarzysta dość szczegółowo rozpisuje jak powinny wyglądać kadry, ich układ, wszystko co to składa się, jak sądzę, na "umiejętność prowadzenia czytelnika przez historię". Stąd mam wrażenie, że ta nominacja budzi takie kontrowersje, bo sporo czytelników nie uważa tego za element rysunku.

Offline turucorp

« Odpowiedź #99 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 19:31:56 »
O rany, chwilę mnie nie ma i od razu tutaj takie bezhołowie  ::)
Jestem w jury, ale nigdy o to nie zabiegałem i nigdy nie brałem udziału w głosowaniu (mam jakąś wewnętrzną blokadę).
Zdarzyło mi się wręczać statuetkę, bo ta cała nagroda to statuetka i "prestiż na dzielni", chociaż patrząc na to co tutaj się odstawia, to w oczach wielu użytkowników forum, ta nagroda ma format co najmniej komiksowych Oscarów o_O'
Jeśli chodzi o Świdzińskiego, no cóż, np. Nicolas Mahler w 2010 roku dostał nagrodę Max & Moritz dla najlepszego niemieckiego twórcy komiksowego, nie sądzę, żeby w Niemczech ktoś się z tego powodu rozpruł.
Zamordowany w 2015 roku Georges Wolinski, oprócz nagród stricte komiksowych i rysowniczych, otrzymał m.in. Legię Honorową.
Boję się myśleć, co by się tu działo, gdyby Świdziński dostał odpowiednik tego odznaczenie w RP.
Nagroda Orient Mena to wypadkowa głosowania wielu różnych osób, z różnych środowisk (komiksowych), w odróżnieniu od bardziej popularnych nagród (chociażby Paszport Polityki), nie przekłada się za bardzo na sprzedaż czy wzrost popularności danego twórcy, nie wiąże się z korzyściami finansowymi i służy raczej wskazaniu jakiejś tam grupie odbiorców, że po coś warto sięgnąć. Ale czy rzeczywiście osiąga ten efekt rekomendacji? Wydaje mi się, że nie do końca, najczęściej pozostaje jedynie wpisem do bio danego autora i plastikowym "kurzozbieraczem" na półce.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Kwiecień 2024, 20:07:07 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #100 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 21:14:17 »
O rany, chwilę mnie nie ma i od razu tutaj takie bezhołowie  ::)
Jestem w jury, ale nigdy o to nie zabiegałem i nigdy nie brałem udziału w głosowaniu (mam jakąś wewnętrzną blokadę). .

Jaki jest sens być w jury i nie głosować ? Siłą Cię tam wzięli i nie chcą wypuścić?

Offline turucorp

« Odpowiedź #101 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 21:39:48 »
Jaki jest sens być w jury i nie głosować ? Siłą Cię tam wzięli i nie chcą wypuścić?

Wydaje mi się, że moja obecność w grupie osób mających prawo głosu przy tej nagrodzie, jest odrobinę bardziej sensowna niż pitolenie frustratów, których boli nominowanie jakiegoś autora do tej nagrody, bo może kiedyś się przełamię i oddam głos.
Ale oczywiście mogę się mylić i te gorzkie żale i darcie szat na forum mają większy sens. Nie wiem, nie znam się aż tak bardzo na wpływie "złotych kaleson" na czyjąś psychikę.
Ciebie na forum ktoś siłą trzyma? Bo imperatyw zabierania głosu, kiedy nie ma się nic konstruktywnego do powiedzenia i ucieka się do dramatycznie kiepskiego "sarkazmu"  musi u ciebie przecież z czegoś wynikać.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline donT

« Odpowiedź #102 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 21:47:49 »
Nie ma to jak wrocic na forum i od razu srać żarem.
🙄
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline turucorp

« Odpowiedź #103 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 21:54:05 »
Nie ma to jak wrocic na forum i od razu srać żarem.
🙄
Nigdzie nie odchodziłem, żeby teraz "wracać". Blokada możliwości pisania nie oznacza, że kogoś tu nie ma  ::)
I przy okazji, to nie ja zaczynam tutaj "srać żarem", zacznijcie się zachowywać jak cywilizowani ludzie, a nie jak banda oczadziałych frustratów, to będę się wypowiadał w bardziej cywilizowany sposób. Tak trudno to pojąć? (wiem, wiem, trudno, nawet moderacja nie ogarnia takich prostych zależności).

Edit; Forum liczy obecnie 1641 zarejestrowanych użytkowników, w głosowani na komiks roku 2023 udział wzięło 58 osób, w głosowaniu na polski komiks roku udział wzięło 38 osób. Gdzie jest np. @PabloWu ze swoimi błyskotliwymi komentarzami o przymuszaniu siłą w kontekście takiej "aktywności"? Belka w oku nie uwiera?
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:08:18 wysłana przez turucorp »

« Odpowiedź #104 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:17:59 »
  O siema jak niemiło cię znowu widzieć, dobrze że to zapewne tradycyjnie długo nie potrwa. Ach więc to inni są winni twoich toksycznych zachowań? No to trzeba mieć tupet ewentualnie być wyjątkowym nieogarem z przerośniętym ego. Rozsądna jest również kombinacja wszystkich trzech elementów.