Autor Wątek: Nagrody Orient Men  (Przeczytany 22671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nagrody Orient Men
« Odpowiedź #75 dnia: Pt, 26 Kwiecień 2024, 16:49:34 »
   Może nie ewenement i nie na skalę światową, ale cały czas interesujący chociaż z od dawien dawna znanymi wynikami eksperyment społeczny na skalę lokalną.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #76 dnia: Pt, 26 Kwiecień 2024, 17:06:52 »
A ja tak całkiem poważnie z dwoma pytaniami:
1.Czy Jacek Świdziński i jego styl rysowania to jest ewenement na skalę krajową czy światową? Czy jest to oryginalna jedyna na całym świecie wypracowana stylówa czy kimś się inspiruje ? Przyznam że nie siedzę w tego typu komiksach , czasem coś sprawdzę  ale fascynuje mnie fascynacja tym autorem i jego minimalistycznym stylem przez środowisko komiksowe.

W pierwszej kolejności kojarzy mi się Nicolas Mahler. Kilka jego komiksów zostało wydanych w Polsce.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #77 dnia: So, 27 Kwiecień 2024, 18:50:34 »

PUF!

Panie Jasiński...
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #78 dnia: So, 27 Kwiecień 2024, 19:43:36 »
Rewelacja! :D

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #79 dnia: So, 27 Kwiecień 2024, 20:33:53 »
@holcman, czy umiałbyś wytłumaczyć laikowi, czemu uważasz, że festiwal jest tak dobrze narysowany? W czym zawiera się to, czego my tu wszyscy (laicy przecież, zwykli odbiorcy) nie dostrzegamy...? Co świadczy o geniuszu tej grafiki?

Na marginesie: jak podchodziłem do Świdzińskiego z kartką to powiedzieć, iż było to jak pies do jeża, to jak nic nie powiedzieć. Ale smoka z kaczką wysmarował fest. Najbardziej w nim doceniam: humor i kreatywność podejścia do tematu. Graficznie, jak to Jacek, jest ultra prosto, ale zrobione jest z pomysłem. Czy samo to oznacza, że smoki z wielką kaczką są świetnie narysowane? Nie. Ale mają swój nieodparty urok w warstwie koncepcyjnej, symbolicznej, interpretacyjnej. Ale wciąż to jest proste pare kresek. Od rysownika oczekiwałbym, że mnie zabije (w pozytywnym sensie) swoją "krechą", podczas gdy Jacek robi to bardziej... "scenariuszem rysunku" (?) niżli kunsztem obrazu.

Offline daniel gizicki

« Odpowiedź #80 dnia: So, 27 Kwiecień 2024, 21:15:34 »
Rodrigues zrób więcej fuzji proszę!!

Offline Pinto

« Odpowiedź #81 dnia: So, 27 Kwiecień 2024, 21:57:51 »
W czym zawiera się to, czego my tu wszyscy (laicy przecież, zwykli odbiorcy) nie dostrzegamy...? Co świadczy o geniuszu tej grafiki?
Geniusz tej kreski mogą docenić tylko geniusze, a nie tacy prostacy jak ja czy Ty.

Offline PJP

« Odpowiedź #82 dnia: So, 27 Kwiecień 2024, 22:21:11 »
Rozwiązanie tegoż palącego forum problemu jest proste. Dać Świdzińskiemu rysownika a on sam niech dorzuci scenariusz ;) I pamiętajcie o ezoteryce albo "nazi vibe"! Co do nagród - zazwyczaj programowo unikam twórczości laureatów różnych nagród literackich (z drobnymi wyjątkami) i innych. Za patyczaki Jacka nie cenię w ogóle, ale ma wciągające scenariusze.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #83 dnia: So, 27 Kwiecień 2024, 22:37:29 »
Wąska grupa + wzajemna adoracja + nieodpowiednie osoby + nieobecność + nieczytanie = ten wynik nie zawsze musi być taki oderwany od rzeczywistości (wbrew pozom)  ;)

ps Kusi mnie, aby "ubiegać" się o członkostwo  ;D
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline PabloWu

« Odpowiedź #84 dnia: So, 27 Kwiecień 2024, 22:57:36 »

PUF!

Panie Jasiński...

Jako pomysłodawca i praojciec tej kosmicznej fuzji  ;) mam nadzieję że grono fachowo-akademickie pochyli się nad Twą skromną osobą bo zasłużyłeś na Orient Mena , i to w niejednej kategorii  8)

Offline jahred666

« Odpowiedź #85 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 08:04:47 »
A mnie Festiwal kompletnie nie zachwycił a wręcz odrzucił (mimo całkiem ciekawego scenariusza). Przeczytałem w czytelni i raczej więcej już nie sięgnę po ten komiks. Kreska Świdzińskiego mnie totalnie odrzuca.

Offline holcman

« Odpowiedź #86 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 10:00:03 »
Geniusz tej kreski mogą docenić tylko geniusze, a nie tacy prostacy jak ja czy Ty.

Po pierwsze: geniusze występują w przyrodzie niezwykle rzadko.
Po drugie: nie.

Offline holcman

« Odpowiedź #87 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 10:31:33 »
@holcman, czy umiałbyś wytłumaczyć laikowi, czemu uważasz, że festiwal jest tak dobrze narysowany? W czym zawiera się to, czego my tu wszyscy (laicy przecież, zwykli odbiorcy) nie dostrzegamy...? Co świadczy o geniuszu tej grafiki?

Jedyne co mogę zrobić to podzielić się moim punktem widzenia, co przecież i tak nikogo nie przekona :-)

Po pierwsze: rozmawiamy o sztuce, rzeczy której odbiór jest skrajnie subiektywny i w której każdy odbiorca szuka czegoś innego. I tak dla mnie przysłowiowy Matejko, który wielkim malarzem był < np. Rothko, Malewicz, czy Andrzej Wróblewski. A im starszy jestem tym bardziej kręci mnie prostota, umiejętność opowiadania historii, budzenia emocji ograniczonymi środkami. Jak widzę, że rysownik cierpi na horror vacui to od razu podchodzę do tego jak pies do jeża, a po jednej stronie jestem już zmęczony.

Po drugie: komiks to nie malarstwo. Patrząc na pracę rysownika komiksów oceniam zupełnie inne rzeczy. Dobry rysownik komiksowy to dla mnie wyrazisty, natychmiast rozpoznawalny oryginalny styl. Umiejętność prowadzenia czytelnika przez historię (czyli narracyjna sprawność), świadomość swoich ograniczeń i braków (cholernie ważna w komiksie sprawa), konsekwencja. Cenię też rysowników, którzy umiejętnie dobierają scenariusze. Co z tego jak ktoś jest fantastycznym rzemieślnikiem skoro raz po raz pracuje na gównianym tekście? A jeśli decyduje się poświęcić kupę czasu nad pracą nad czymś takim, to wystawia swojej ocenie wyjściowego materiału średnie świadectwo.

Czytając ten wątek od samego początku widzę, że duże emocje budzi fakt, że za rysunki (ale i za najlepszy komiks) został nominowany Świdziński, a nie Spórna, czy Wyrzykowski. Pozwoliłem sobie nawet na FB wyrazić opinię, że dla mnie Świdziński to rysunkowo trzy klasy wyżej niż Sprórna, co striggerowało Leyka. Dlaczego tak uważam? Część odpowiedzi jest już w tym, co napisałem powyżej. Jacek panuje nad komiksową materią, w skład której wchodzi zarówno rysunek, jak i kadrowanie, jak i konstrukcja całej planszy. Bezproblemowo prowadzi czytelnika przez historię i przez to, co chce mu przekazać. Komiksy Jacka - bo przecież nie tylko „Festiwal” - to spójne graficznie światy, nad którymi autor ma całkowitą kontrolę. Można wyszydzać jego rzemiosło, co na tym forum zdarza się nagminnie, ale to świadczy tylko o niezrozumieniu środków, którymi Świdziński się posługuje. Jemu wystarczy kilka kresek, żeby oddać całą gamę emocji targających jego patyczakam, o relacjach między nimi już nie wspominając. Bardzo sprawnym rysownikom „Wydziału 7” często nie wystarczy na to cały zeszyt :-)

„Alechnit” to bez wątpienia jeden z ciekawszych polskich komiksów ostatnich miesięcy, odważny, wyrazisty. Jaki mam z nim problem, który nie pozwala mi postawić rysunkowych umiejętności Rafała Spórny nad Świdzińskim? Ano taki, że w obranej graficznej konwencji Spórna co i rusz się potyka. Czytając ten komiks co chwila czułem olbrzymi wysiłek (nie w sensie pozytywnym) autora, by zapanować nad materią. Kompozycja kadrów, proporcje, konsekwencja w rysowaniu postaci, itd. często niedomaga. Widać w tym potencjał, widać umiejętność opowiadania, budzenia emocji i dlatego bardzo czekam na kolejny jego album, mając nadzieję że będzie jeszcze lepszy.

A co do samych nagród - jestem pierwszym ich krytykiem, co roku zgłaszam zastrzeżenia i pomysły, co można zrobić, żeby było lepiej. Jestem za rozbudowywaniem składu akademii (ale też za specjalizacją, żeby była część jurorów, która zajmuje się tylko niezalem, albo mangą itp.), ale też za większą ilością kategorii (np. manga) i jeszcze kilkoma zmianami.

Nie ma nagród, które podobają się wszystkim, plebiscyt tego forum też ma wady, a jego wyniki świadczą tylko o gustach głosujących, podobnie jest z Orient Menami. Pamiętajcie, że to tylko komiksiki :-)

A teraz czekam, aż się będziecie czepiali poszczególnych słów mojego posta :-)
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:02:45 wysłana przez holcman »

Offline keram2

« Odpowiedź #88 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:03:11 »

Uważam, że wywód @holcman jest dosyć logiczny i mogę uznać, że osoby w ten sposób postrzegające komiks mają swoje racje, mimo wszystko dziwi mnie jednak, że najwyraźniej w tym stowarzyszeniu brak jest osób, które doceniłyby rysunek Wyrzykowskiego.
Rozumiem racje pana Holcmana, ale ja postrzegam komiks w sposób bardziej "klasyczny" i czuję jakby to towarzystwo było trochę oderwane od "zwykłego czytelnika".

Offline holcman

« Odpowiedź #89 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:15:36 »
Rozumiem racje pana Holcmana, ale ja postrzegam komiks w sposób bardziej "klasyczny" i czuję jakby to towarzystwo było trochę oderwane od "zwykłego czytelnika".

Ale wszelkie gremia jurorskie są „oderwane od zwykłego czytelnika”. Zazwyczaj zaprasza się do niech specjalistów, ekspertów, itp. „Zwykli czytelnicy” mają mnóstwo plebiscytów popularności (np. doroczny niezwykle popularny plebiscyt lubimy czytać, czy analogiczny zza oceanu na good reads). I bardzo często w tych plebiscytach nagradzane są zupełnie inne rzeczy. I git.