Autor Wątek: Nagrody Orient Men  (Przeczytany 22705 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Nagrody Orient Men
« Odpowiedź #120 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 00:13:29 »
I Turucorp napisz mi proszę jaki to ja kiepski żart rzuciłem bo nie ogarniam, to może być ciekawy punkt do zapoznania w realu może być na priv żeby tu nie zaśmiecać .

Kiepski żartem (z mojego punktu widzenia) jest sugerowanie, że mam się wypisać z czegoś do czego się nie zapisywałem. Jestem tam, no i OK, będę chciał, to się kiedyś przełamię i zagłosuję, nie będę chciał, to nie będę głosował.
Na głosowania prezydenckie, kandydatów do sejmu czy samorządowe też chodzę, kiedy uważam za stosowne (czyli byłem ze dwa razy), obywatelstwa mam się zrzec w takim razie? No weź.
Pogadać możemy zawsze, nie potrzebujesz do tego pretekstu typu wykluczenie mnie z obrad jakiegoś jury czy apostazja z łona kościoła :)

Dobra, nie będę patriotą, trudno proszę mnie zjebać, ale takiego gówna  jak Festiwal, dawno nie oglądałałem (nie czytałem).
A co twoja prywatna opinia na temat jakiegoś komiksu ma wspólnego z patriotyzmem?  :o

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #121 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 07:47:05 »
Kiepski żartem (z mojego punktu widzenia) jest sugerowanie, że mam się wypisać z czegoś do czego się nie zapisywałem.
:o To jak się znalazłeś w tym szlachetnym gronie. Serio mnie to zastanawia: na jakiej zasadzie są dobierani członkowie PSK?

Offline turucorp

« Odpowiedź #122 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 08:27:42 »
:o To jak się znalazłeś w tym szlachetnym gronie. Serio mnie to zastanawia: na jakiej zasadzie są dobierani członkowie PSK?

To nie jest żadne PSK.
PSK to Polskie Stowarzyszenie Komiksowe, do którego możesz się zwyczajnie zapisać.
A nagrody Orient Mena są wyłaniane przez grupę osób wybranych w związku z tym, że zajmują się jakąś aktywnością komiksową. Wydaje mi się, że o szczegóły lepiej pytać np. @Jaszcza, bo on bierze w tym aktywny udział i chyba jest w PSK.
Rozumiem, że za chwilę zaczną się pytania, jak zostać jurorem MFKiG?
Albo w ogólnopolskim konkursie dla uczniów (też mi się zdarzyło jurorować)?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #123 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 08:41:20 »
Sorki, zgubiłem jedną literkę. Powinno być PASK. Na swoją obronę: kiedyś głosowali tylko członkowie PSK, dopiero potem rozszerzono, a właściwie założono nowe ciało składające się z PSK+NadrodzeniOrientManem. Jak dobrze rozumiem...

Online PabloWu

« Odpowiedź #124 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 08:58:36 »
Ale to całkiem serio było, na żywo zabrzmi zdecydowanie lepiej  :) bo wybacz ale nie ogarniam tego,jak sam napisałeś, jesteś w JURY w Polskiej Akademii Sztuki Komiksu której chyba jedyną? rolą i przywilejem jest oddawanie głosu i no tak po ludzku szkoda że z tego nie korzystasz bo wydaje mi się że czym więcej ludzi ze środowiska by w tym uczestniczyło to może bardziej zwiększyłoby się znaczenie/prestiż tej nagrody. Luźno sobie gdybam, bo może i za tą nagrodą nie idą Bóg wie jakie profity ale w tamtym roku jak Tomasz Kołodziejczak dostał złotego Orient Mena to miło było zobaczyć jak mordeczka mu się cieszyła a to już zawsze coś :). No i jakby nie patrzeć jest to ładna kolekcjonerska unikatowa bezcenna figurka.
Podejrzewam że moje podejście do tematu wynika poniekąd z tego że ja głosuję za każdym razem odkąd mam taką możliwość, tak zostałem nauczony przez ludzi którzy tego przywileju nie mieli i uważam że jeżeli  więcej osób by to robiło świadomie i z taką samą świadomością rozliczało ekipy rządzace za działania to żylibyśmy w zupełnie innej krainie. Tak , moja naiwność mnie czasem przeraża  :)
Z mojej strony koniec tematu, pozdrawiam. 

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #125 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 09:27:53 »
Ja tylko w trybie sprostowania. Nie jestem już od dawna członkiem PSK i nie robię nic aktywnie przy Orient Menach, poza tym, że w przeciwieństwie do Marka korzystam z mojego prawa głosu.

Offline turucorp

« Odpowiedź #126 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 15:23:32 »
Ale to całkiem serio było, na żywo zabrzmi zdecydowanie lepiej  :) bo wybacz ale nie ogarniam tego,jak sam napisałeś, jesteś w JURY w Polskiej Akademii Sztuki Komiksu której chyba jedyną? rolą i przywilejem jest oddawanie głosu i no tak po ludzku szkoda że z tego nie korzystasz bo wydaje mi się że czym więcej ludzi ze środowiska by w tym uczestniczyło to może bardziej zwiększyłoby się znaczenie/prestiż tej nagrody. Luźno sobie gdybam, bo może i za tą nagrodą nie idą Bóg wie jakie profity ale w tamtym roku jak Tomasz Kołodziejczak dostał złotego Orient Mena to miło było zobaczyć jak mordeczka mu się cieszyła a to już zawsze coś :). No i jakby nie patrzeć jest to ładna kolekcjonerska unikatowa bezcenna figurka.
Podejrzewam że moje podejście do tematu wynika poniekąd z tego że ja głosuję za każdym razem odkąd mam taką możliwość, tak zostałem nauczony przez ludzi którzy tego przywileju nie mieli i uważam że jeżeli  więcej osób by to robiło świadomie i z taką samą świadomością rozliczało ekipy rządzace za działania to żylibyśmy w zupełnie innej krainie. Tak , moja naiwność mnie czasem przeraża  :)
Z mojej strony koniec tematu, pozdrawiam.

Wiesz, Jury to jednak coś trochę innego, zazwyczaj są zobligowani do dokonania wyboru, prowadzą obrady, dyskutują o swoich decyzjach, każdy z jurorów może (potencjalnie) przekonać innych, otworzyć im oczy na jakieś niuanse itp.
A tutaj masz grupę ekspertów (?), którzy bez debaty, jeśli tylko im się chce,  po prostu wpisują odrębnie swoje widzimisię, po podsumowaniu wylicza się kto został nominowany, a następnie, znowu kierując się nie wiadomo czym, głosuje się na zwycięzcę.
Jest oczywiste, że przy takim układzie może dochodzić do „ustawek”, których wynik i tak nie podlega dyskusji.
Jest też oczywiste, że w tej formule potencjalnie największe szanse mają krewni i znajomi królika, którzy np. mieszkają w jednym mieście, spędzają czas we wspólnym kręgu znajomych albo ich konotacje towarzyskie przekładają się na oddane głosy.
Tego się nie da uniknąć, a przy takiej formule głosowania, bez obrad i debaty, może mieć to kluczowe znaczenie.
Nie mówię, że tak się dzieje, ale mam wrażenie, że, przynajmniej czasami, te motywy „towarzyskie”, mogą się przekładać na oddane głosy.
Kwestii uczestnictwa, zarówno w tym głosowaniu, jak i w wyborach politycznych, chyba nie nie powinniśmy tutaj omawiać? Chętnie się odniosę, ale w jakimś bardziej odpowiednim miejscu.
Jeśli chodzi o wartość samej nagrody, to ma ona charakter czysto symboliczne-emocjonalny, nie idą za nią żadne profity finansowe czy marketingowe, jej znaczenie też jest ograniczone do rozpoznawalności w bardzo wąskim gronie, więc ta cała drama, która się tutaj odbywa, to zwykle bicie piany, w sumie nie wiadomo o co i po co.

Offline Leyek

« Odpowiedź #127 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 15:42:48 »
więc ta cała drama, która się tutaj odbywa, to zwykle bicie piany, w sumie nie wiadomo o co i po co.

Już nie żartuj, tyle lat na forum i niby nie wiesz, że tutaj zawsze w każdej podobnej sprawie chodzi o honor i zasady :P

PS. Czemu odpisałeś mi wybiórczo? ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #128 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 16:50:34 »
PS. Czemu odpisałeś mi wybiórczo? ;)

A bo akurat dłubię pilnie przy kilku rzeczach, które i tak potem przeczyta pięć osób na krzyż, więc trochę nie mam głowy, żeby się tu rozpisywać.
Ale nic straconego, zawsze jest jakaś kolejna okazja, więc następnym razem spróbuję niewybiórczo :P

Online PabloWu

« Odpowiedź #129 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 17:08:55 »
Wiesz, Jury to jednak coś trochę innego, zazwyczaj są zobligowani do dokonania wyboru, prowadzą obrady, dyskutują o swoich decyzjach, każdy z jurorów może (potencjalnie) przekonać innych, otworzyć im oczy na jakieś niuanse itp.
A tutaj masz grupę ekspertów (?), którzy bez debaty, jeśli tylko im się chce,  po prostu wpisują odrębnie swoje widzimisię, po podsumowaniu wylicza się kto został nominowany, a następnie, znowu kierując się nie wiadomo czym, głosuje się na zwycięzcę.
Jest oczywiste, że przy takim układzie może dochodzić do „ustawek”, których wynik i tak nie podlega dyskusji.
Jest też oczywiste, że w tej formule potencjalnie największe szanse mają krewni i znajomi królika, którzy np. mieszkają w jednym mieście, spędzają czas we wspólnym kręgu znajomych albo ich konotacje towarzyskie przekładają się na oddane głosy.
Tego się nie da uniknąć, a przy takiej formule głosowania, bez obrad i debaty, może mieć to kluczowe znaczenie.
Nie mówię, że tak się dzieje, ale mam wrażenie, że, przynajmniej czasami, te motywy „towarzyskie”, mogą się przekładać na oddane głosy.
Kwestii uczestnictwa, zarówno w tym głosowaniu, jak i w wyborach politycznych, chyba nie nie powinniśmy tutaj omawiać? Chętnie się odniosę, ale w jakimś bardziej odpowiednim miejscu.
Jeśli chodzi o wartość samej nagrody, to ma ona charakter czysto symboliczne-emocjonalny, nie idą za nią żadne profity finansowe czy marketingowe, jej znaczenie też jest ograniczone do rozpoznawalności w bardzo wąskim gronie, więc ta cała drama, która się tutaj odbywa, to zwykle bicie piany, w sumie nie wiadomo o co i po co.

Uważam że to jest luźna rozmowa prowadzona przez czytelników na temat nominacji a nie żadna drama i według mnie to dobrze że ta symboliczna nagroda budzi jakiekolwiek emocje i prowadzi do dyskusji niż miałaby być cichosza  :) Jak w Jury macie podobne dyskusje i różnice zdań to nic tylko pogratulować. I sam zobacz ilu jest czytaczy tego tematu ponad siedem koła wyświetleń czyli zainteresowanie tematem jest większe niż nie jeden komiksowy nakład  ;) Mnie na przykład dzięki tym nominacjom zainteresował "Hotel na skraju lasu" czyli mimo wszystko jakiś pozytywny efekt jest  :)

Offline Pinto

« Odpowiedź #130 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 17:27:22 »
@Jaszczu przywoływał Mahlera, Ty chyba zresztą też. Przekartkowałem Samotność rajdowca (bo już czytałem swego czasu) i te rysunki w stosunku do Festiwalu to też jest zupełnie inny poziom.
Porównując twórczość obu panów stwierdzam, że Mahler rysuje tak jak chce, a Świdziński tak jak musi.

Offline turucorp

« Odpowiedź #131 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 18:35:39 »
Uważam że to jest luźna rozmowa prowadzona przez czytelników na temat nominacji a nie żadna drama i według mnie to dobrze że ta symboliczna nagroda budzi jakiekolwiek emocje i prowadzi do dyskusji niż miałaby być cichosza  :) Jak w Jury macie podobne dyskusje i różnice zdań to nic tylko pogratulować. I sam zobacz ilu jest czytaczy tego tematu ponad siedem koła wyświetleń czyli zainteresowanie tematem jest większe niż nie jeden komiksowy nakład  ;) Mnie na przykład dzięki tym nominacjom zainteresował "Hotel na skraju lasu" czyli mimo wszystko jakiś pozytywny efekt jest  :)

Czytając prymitywne wyzwiska chociażby @Skandalisty czy przecierając oczy na widok jakiś dziwacznych deklaracji o „patriotyzmie” w wykonaniu niektórych użytkowników, odnoszę wrażenie, że bardzo odmiennie definiujemy określenie „luźna rozmowa”  :o
A jeśli rozmawiamy o przebiegu różnych obrad jurorskich w komiksowie, to nie jest żadną tajemnicą, że bywały konkursy, na których obrady jurorów stawały się większą atrakcją niż wynik konkursu. Chociażby obecny tutaj Szymon Holcman przeszedł do historii, jako jeden z najtwardszych jurorów XD

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #132 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 18:40:48 »
Porównując twórczość obu panów stwierdzam, że Mahler rysuje tak jak chce, a Świdziński tak jak musi.

A to ciekawa obserwacja. A czy możesz wytłumaczyć na czym dokładnie ją opierasz, a po drugie jakie to finalnie ma znaczenie dla odbioru ich komiksów? Tzn. skoro i jeden i drugi konstruuje postaci i tła z kilku kresek w swoich komiksach, to jakie znaczenie ma to, że jeden potrafi narysować realistycznie okręt lub nagą kobietę a drugiemu mogło by to sprawić kłopot?

Offline turucorp

« Odpowiedź #133 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 18:49:12 »
A to ciekawa obserwacja. A czy możesz wytłumaczyć na czym dokładnie ją opierasz, a po drugie jakie to finalnie ma znaczenie dla odbioru ich komiksów?

Czepiasz się. No normalnie, wziął, porównał i mu wyszło.
Podobno mają nawet odpalić taką porównywarkę online, żeby czytelnik się nie przemęczał, wrzucasz pliki z komiksami i AI je porównuje, a następnie generuje wynik. Proste.

Offline Leyek

« Odpowiedź #134 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 18:57:36 »
Tzn. skoro i jeden i drugi konstruuje postaci i tła z kilku kresek w swoich komiksach,

@Jaszczu proszę Cię, jakie kilka kresek u jednego i drugiego. Mahlera rysunkowi 10 razy bliżej jest do Blaina, Sfara niż do Jacka.

Na szybko 2 pierwsze lepsze plansze z neta:

Kurde ja bardzo lubię te proste ludziki Jacka, ale nie odlatujcie. Bo zaraz wyjdzie, że Eisner, Kirby czy Moebius to przy JŚ półamatorzy.

PS. Przy okazji polecam tym co nie czytali Kroniki dyplomatyczne :) Samotność rajdowca też :)