Autor Wątek: Nagle Comics - nowy wydawca na rynku  (Przeczytany 202885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sędzia

Odp: Nagle Comics - nowy wydawca na rynku
« Odpowiedź #465 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 18:29:41 »
Mnie to zadziwia, że tu nikt jeszcze nie przeczytał tej książki, ale już snuje przypuszczenia o jej jakości itd. Wydawca przeczytał i uznał, że to nadaje się do adaptacji. Nie rozumiem co w tym dziwnego?

trochę racja, ale w sumie "żadnych złudzeń, panowie"

Offline michał81

« Odpowiedź #466 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 18:34:19 »
A mnie kolejny raz dziwi jak forum deprecjonuje coś czego tylko dla samej zasady. Przecież widać, że twórczość tej panie niekoniecznie jest skierowana do użytkowników tego forum i jestem pewien, że Ostrowski jest tego świadom i dobrze wie co robi, celując właśnie w innego odbiorcę. Jestem też na 100% pewien, że kiedy te komiksy się ukażą to kolejki po autografy będą dużo większe niż do dziada Rosińskiego.
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Luty 2024, 18:52:19 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #467 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 20:15:42 »
  Nikt tu niczego nie deprecjonuje, po prostu nikt nie zna pani (przypominam, że ze środowiska fantastyki raczej mocno popularnej tutaj), która nigdy nie napisała żadnej książki a teraz ją będą przerabiać na grę planszową. Zresztą całość to takie marketingowe ple, ple, ple, oparte o jakieś instagramowo-tik-tokowe zasięgi, które w przypadku naszej pop-kultury mocno kojarzą się z pojęciami typu "bot" albo "kupiony like". Od początku wspierają polską twórczość tyle, że nie wydali żadnego komiksu polskiego. Przepraszam, mamy zapowiedź jednego jeszcze nieukończonego na ten rok, który wygląda jak coś po co niewielu będzie chciało sięgnąć. No i oczywiście zapowiedź przerobienia nie istniejącej jeszcze powieści znanej-nieznanej legendystki, który póki co jest w fazie koncepcyjnej. Oby tylko nie wybrali na twórców jakichś "legend polskiego podziemia" i nie wyszedł kolejny legendarny (s)hit.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #468 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 20:22:20 »
A mnie kolejny raz dziwi jak forum deprecjonuje coś czego tylko dla samej zasady. Przecież widać, że twórczość tej panie niekoniecznie jest skierowana do użytkowników tego forum i jestem pewien, że Ostrowski jest tego świadom i dobrze wie co robi, celując właśnie w innego odbiorcę. Jestem też na 100% pewien, że kiedy te komiksy się ukażą to kolejki po autografy będą dużo większe niż do dziada Rosińskiego.

Piszesz o hejtowaniu dla samej zasady gdzie mimo wszystko nikt nikogo nie obraził, a sam piszesz o Rosińskim dziad.  Szacunku trochę dla starszego człowieka.

Offline michał81

« Odpowiedź #469 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 20:44:43 »
  Nikt tu niczego nie deprecjonuje, po prostu nikt nie zna pani (przypominam, że ze środowiska fantastyki raczej mocno popularnej tutaj), która nigdy nie napisała żadnej książki a teraz ją będą przerabiać na grę planszową.
Najwidoczniej słabo znasz polską fantastykę. Debiut opowiadaniem “Mak, Konwalia, Dziki Bez” w 2010 roku. Sapkowskiemu też trochę czasu zabrało napisanie pierwszej książki. Jeśli Nagle oraz Fabryka Słów ogłaszają jej powieść to znaczy, że jednak wiedzą coś więcej niż czytelnicy tego forum. A może jesteś starym dziadem który zatrzymał się na Sapkowskim to by dużo wyjaśniało. ;) Tak czy inaczej ten komiks jest skierowany do innego odbiorcy niż twoja osoba.

Zresztą całość to takie marketingowe ple, ple, ple, oparte o jakieś instagramowo-tik-tokowe zasięgi, które w przypadku naszej pop-kultury mocno kojarzą się z pojęciami typu "bot" albo "kupiony like".
Widać że jesteś z innej epoki i nie doceniasz zasięgów jakie daje instagram i tik-toki, czy też serwisy w których tworzone są fanfikowe opowiadania. Wystarczy odwiedzić w maju targi książki w Warszawie aby zobaczyć jaką popularnością cieszą się młode autorki, które właśnie wyszły z tych portali/social mediów.

Od początku wspierają polską twórczość tyle, że nie wydali żadnego komiksu polskiego. Przepraszam, mamy zapowiedź jednego jeszcze nieukończonego na ten rok, który wygląda jak coś po co niewielu będzie chciało sięgnąć.
Nie jest to jedyna polska zapowiedź od Nagle. Może pora zacząć śledzić ich kanały instagramowo-tik-tokowe.

Piszesz o hejtowaniu dla samej zasady gdzie mimo wszystko nikt nikogo nie obraził, a sam piszesz o Rosińskim dziad.  Szacunku trochę dla starszego człowieka.
Jest starym dziadem i nic już tego nie zmieni.
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Luty 2024, 20:47:09 wysłana przez michał81 »

Offline LukCook

« Odpowiedź #470 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 21:20:25 »
Nie są to imponujące zasięgi, bo 150k na tiktoku, 50k na instagramie i kilkanaście na fb. Ile z tego jest prawdziwych nie wiemy. Dla wydawnictw pewnie spoko bo nawet jak 1% kupi to będzie sukces.

Pooglądałem kilka filmów i nic ciekawego. Głównie strojenie, makijaż i 'googlowy' content.

Używając kultury wypowiedzi z powyższych postów (dziad) to takie gówniarstwo z tiktoka.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #471 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 21:28:12 »
Widać że jesteś z innej epoki i nie doceniasz zasięgów jakie daje instagram i tik-toki, czy też serwisy w których tworzone są fanfikowe opowiadania. Wystarczy odwiedzić w maju targi książki w Warszawie aby zobaczyć jaką popularnością cieszą się młode autorki, które właśnie wyszły z tych portali/social mediów.

Przecież wszyscy właśnie o tym piszą, że akurat pod tym względem to może być uzasadniona decyzja.

Jeśli Nagle oraz Fabryka Słów ogłaszają jej powieść to znaczy, że jednak wiedzą coś więcej niż czytelnicy tego forum. A może jesteś starym dziadem który zatrzymał się na Sapkowskim to by dużo wyjaśniało. ;) Tak czy inaczej ten komiks jest skierowany do innego odbiorcy niż twoja osoba.

Fabryka Słów nie ma wśród czytelników fantastyki renomy wydawnictwa wydającego ambitną czy choćby wartościową literaturę, wręcz odwrotnie. Dlatego nie deprecjonując, wyrażamy wątpliwości.

czyli nie można deprecjonować dla samej zasady w sytuacji gdy wydawnictwo wydające niezbyt ambitną literaturę fantastyczną ma wydać książkę noname'a, której atutem jest to, że śledzi ją 200 tys, followersów na Instagramie,

ale wolno deprecjonować Rosińskiego nazywając go starym dziadem dlatego że jest starym dziadem? Albo deprecjonować innego forumowicza, nazywając go starym dziadem, który zatrzymał się na Sapkowskim, tylko po to, żeby wejść na poziom ad personam?

Offline Xmen

« Odpowiedź #472 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 21:34:30 »
Przecież na tuk tuku małolaty które robią test pomadki za 5zł mają po 500tys subów. 150k "znanej" legendystki nie robi wrażenia
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #473 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 22:06:21 »

Jedyne czego nic nie zmieni to laurki jaką sobie wystawiasz że szacunku to cię chamie w domu nie nauczyli.

Offline michał81

« Odpowiedź #474 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 22:18:26 »
Panowie chyba jednak się zatrzymaliście jakieś 15-20 lat temu. Fantastyka bardzo się zmieniła, nawet ja nie nadążam co tam teraz wychodzi, bo jestem właśnie starym dziadem, ale przynajmniej staram się chociaż orientować kto tam na rynku teraz jest popularny. Panią Jagę akurat znam z kilku kanałów zajmujących się popkulturą (najczęściej pojawiał się tam gościnnie), więc mniej więcej wiem czego mogę się spodziewać. Raczej nie będzie to lektura dla mnie jak i dla większości użytkowników tego forum, ale myślę, że sprzedaż dowolnego komiksu Rosińskiego raczej nie osiągnie takich pułapów jak sprzedaż książki Jagi, może sumarycznie, ale na pewno nie poszczególne pojedyncze albumy.

Zresztą sam rynek komiksowy wygląda inaczej niż te 10-15 lat temu. Jest całkiem nowe pokolenie, które weszło zarówno w świat fantastyki i komiksu i które wychowało się na innych utworach, które stają się klasykami. Które używa innych narzędzi. Oczywiście wszędzie trafią się "wybitne jednostki", które wykorzystują te narzędzia do pokazania swojej głupoty. Nawet na to forum spełnia takie funkcję dla jednego "celebryty" który powinien zostać z niego dawno wykopany.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #475 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 22:30:09 »
Ale rozumiesz, że mówisz o ziemniakach, gdy my rozmawiamy o pomidorach?

Bo my nie rozmawiamy o tym, jak wygląda obecnie rynek, czy to ma szansę się sprzedać (co więcej, uważamy że ma duże szanse), o tym że jest nowe pokolenie itp. itd. Wbrew Twojemu mniemaniu my to wszystko lub w większości wiemy.

My dyskutujemy (deprecjonujemy/wyrażamy wątpliwości) odnośnie wątpliwej wartości tego dziełka, które dopiero powstanie. Nie o tym, czy się sprzeda.

Offline michał81

« Odpowiedź #476 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 22:48:20 »
My dyskutujemy (deprecjonujemy/wyrażamy wątpliwości) odnośnie wątpliwej wartości tego dziełka, które dopiero powstanie. Nie o tym, czy się sprzeda.
Przecież ono już powstało. I gdyby było wątpliwej jakości to by Ostrowski w to nie szedł. Trzeba przyznać że dobór tytułów w jego przypadku jest zawsze celny, nawet jeśli komuś może nie leżeć tematycznie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Luty 2024, 22:50:36 wysłana przez michał81 »

Offline Koalar

« Odpowiedź #477 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 23:20:57 »
Raczej nie będzie to lektura dla mnie jak i dla większości użytkowników tego forum, ale myślę, że sprzedaż dowolnego komiksu Rosińskiego raczej nie osiągnie takich pułapów jak sprzedaż książki Jagi, może sumarycznie, ale na pewno nie poszczególne pojedyncze albumy.

Piszesz o ewentualnych przyszłych komiksach Rosińskiego czy tych, które już wyszły?
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #478 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 23:22:42 »
Przecież ono już powstało. I gdyby było wątpliwej jakości to by Ostrowski w to nie szedł. Trzeba przyznać że dobór tytułów w jego przypadku jest zawsze celny, nawet jeśli komuś może nie leżeć tematycznie.

Czy powstało, tego nie wiemy na 100%. Powieść będzie wydana w czerwcu. Co prawda z ogłoszenia Nagle wynika, że im się spodobała, ale mogli czytać obszerne fragmenty albo wczesną wersję.
Ale to nawet nie o to chodzi, niech będzie, że powstało. Tylko zupełnie nie rozumiem, dlaczego Ostrowski miałby w to nie wejść, gdyby było wątpliwej jakości. Przecież właśnie wtedy ma duże szanse na sukces finansowy.

A co do doboru tytułów, to nie wiem na 100% czy Ostrowski samodzielnie dobierał wszystkie tytuły w NSC, ale co najmniej kilka to wyjątkowe gnioty. Co nie wyklucza, że się dobrze sprzedały.

Offline michał81

« Odpowiedź #479 dnia: Pt, 02 Luty 2024, 05:53:59 »
Piszesz o ewentualnych przyszłych komiksach Rosińskiego czy tych, które już wyszły?
Mówię o polskim rynku, nie zagranicznym, aby nie było wątpliwości.