Autor Wątek: Nagle Comics - nowy wydawca na rynku  (Przeczytany 202857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KzT

Odp: Nagle Comics - nowy wydawca na rynku
« Odpowiedź #420 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 11:29:17 »
Trochę się pogubiłem - jak się ma ten Parker tom 2 do tego, co wcześniej wydał Taurus?

To tak zwana edycja Martini. Zawiera Zdobycz i Jatkę (czyli 3 i 4 tom od Taurusa) + dodatki. Różnica w objętości wydań to 100 stron na korzyść Nagle!

Poniżej zamieszczam spis treści do 1 tomu - w dodatkach są tu między innymi 2 shorciaki "Człowiek z twarzą zbiega" i "Ten siódmy" - rozumiem, że nie było ich u Taurusa? Ogólnie wychodzi różnica jakiś 60 stron pomiędzy Nagle! a Taurusem (oczywiście znowu na korzyść Nagle!).

Temat był wałkowany już wcześniej. Jeśli idzie o to, co najważniejsze, czyli komiksy spółki Stark/Cooke, to edycja Taurusa i Nagle się nie różnią. "Człowiek z twarzą zbiega" i "Ten siódmy" to historie, który były w poprzednim wydaniu. Różnice między tymi wydaniami dotyczą formatu, tłumaczenia i tych wszystkich pozostałych bardzo licznych dodatków (dyskusji, katalogów, galerii, wprowadzeń...). W drugim tomie jest też zdaje się kilkunastostronicowy szorciak spółki Brubaker/Phillips.

Offline Alfman

« Odpowiedź #421 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 21:16:49 »
Zaciekawiliście mnie z tym Parkerem i sprawdziłem oba wydania. Co ciekawe są pewne różnice  ;)
Generalnie, zawartość jest ta sama (poza tytułami, tłumaczeniem i dodatkami), ale...
Zarówno w wydaniu Taurusa i Nagle pojawiają się strony, których nie ma u konkurencji  :)
Plus w wydaniu Nagle na 2 stronach (tyle zauważyłem) jest przestawiona kolejność paneli, a niektórych nie ma.
"Człowiek o twarzy zbiega" u Taurusa jest "wpleciony" w "Firmę". W nowym wydaniu jest jakby osobno, pomiędzy "Drapieżcą" a "Syndykatem" ("Łowcą" a "Firmą" u Taurusa)

Offline Konrad

« Odpowiedź #422 dnia: So, 02 Grudzień 2023, 01:31:39 »
Wydawnictwo potwierdziło dzisiaj na IG, że Upgrade Soul uda się wydać jeszcze w tym miesiącu. Będzie to ich ostatnia tegoroczna premiera:

A tak wygląda wstępny plan na następne tomy Scotta Pilgrima:
Tom 2 – luty 2024
Tom 3 – maj 2024
Tom 4 – lipiec 2024
Tom 5 – październik 2024
Tom 6 – styczeń 2025

Jeśli się uda to będzie mega tempo - 6 tomów w ciągu 14 miesięcy

Offline Archie

« Odpowiedź #423 dnia: So, 02 Grudzień 2023, 08:37:53 »
Upgrade Soul dobry wybór na nasz rynek.

A jak tam wytrzymałość Luther Strode'a? Grzbiet nie pęka? Przeszedł mi przez myśl zakup, ale jak zobaczyłem, że to w miękkiej okładce to zrezygnowałem. W ogóle tłumaczyli się czemu tak to wydali skoro Nocturnals Omnibus dają w twardej?
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline LukCook

« Odpowiedź #424 dnia: So, 02 Grudzień 2023, 09:02:49 »
A jak tam wytrzymałość Luther Strode'a? Grzbiet nie pęka? Przeszedł mi przez myśl zakup, ale jak zobaczyłem, że to w miękkiej okładce to zrezygnowałem. W ogóle tłumaczyli się czemu tak to wydali skoro Nocturnals Omnibus dają w twardej?

Jest dobrze. Po lekturze wygląda jak nowy, lepiej niż niektóre twarde okładki wychodzące w PL.

Offline komiks

« Odpowiedź #425 dnia: So, 02 Grudzień 2023, 18:38:10 »
Upgrade Soul dobry wybór na nasz rynek.

U mnie Luther Strode'a po przeczytaniu wygląda jak nowy, żadnych śladów.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #426 dnia: So, 02 Grudzień 2023, 20:03:20 »
O czym jest Upgrade soul ?

Offline Archie

« Odpowiedź #427 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 18:53:29 »
O czym jest Upgrade soul ?
Odpowiem przewrotnie żeby nie psuć zabawy — o strachu przed śmiercią i tym co stanie się jak reinkarnacja dzięki zdobyczom technologi nie pójdzie tak jak powinna.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Konrad

« Odpowiedź #428 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 19:02:07 »
W styczniu tylko jedna premiera od Nagle - Saint-Elme tom 3
No to zaczynamy! Styczeń na spokojnie, trzeba zebrać siły po świętach: SAINT-ELME tom 3. Detektyw Franck Sangaré kontynuuje swoje śledztwo i rozpracowuje zagadki tego miasteczka! 24.01.2024 r.

Offline Konrad

« Odpowiedź #429 dnia: Cz, 14 Grudzień 2023, 16:08:25 »
Upgrade Soul za chwilę trafi do sklepów i będzie wydany w miękkiej  oprawie
109,90 zł - 296 stron - format 165x265 mm
https://www.motyleksiazkowe.pl/zapowiedzi/71026-upgrade-soul-9788367725156.html

Na czterdziestą piątą rocznicę ślubu Hank i Molly Nonnarowie poddają się eksperymentalnej procedurze odmładzania. Efekt terapii niestety rozmija się z oczekiwaniami. Nonnarowie stają oko w oko ze swoimi ciężko zdeformowanymi, lecz intelektualnie i fizycznie sprawniejszymi duplikatami. Czy oryginalni Hank i Molly mogą funkcjonować w tym samym świecie co ich klony?
Autor "Upgrade" Ezra Clayton Daniels stawia pytania o to, co kształtuje naszą tożsamość: potencjał umysłu, fizyczność, wspomnienia? A może coś zupełnie innego? Czy nowa, lepsza wersja ciebie to nadal ty?
Wydanie wzbogacone zostało o obszerny autorski komentarz, liczne szkice, przedmowę Darrena Aronofsk'ego oraz posłowie Karamy Horne.

"Mistrzowsko opowiedziana, pięknie zilustrowana opowieść będąca jednocześnie historią miłosną, dającą do myślenia balladą science fiction, zadumą nad starzeniem się, tożsamością i rasą, a także przerażającym trzymającym w napięciu thrillerem."
Library Journa

Offline komiks

« Odpowiedź #430 dnia: So, 16 Grudzień 2023, 22:22:52 »
Czytam sobie Nocturnals i mam wrażenie, że są błędy w dymkach "nieruszaćsię!" albo "rzućbroń! ręcenawidoku!!!" strona 108. No chyba, że tak ma być ale wątpię.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline LukCook

« Odpowiedź #431 dnia: Nd, 17 Grudzień 2023, 08:03:06 »
Czytam sobie Nocturnals i mam wrażenie, że są błędy w dymkach "nieruszaćsię!" albo "rzućbroń! ręcenawidoku!!!" strona 108. No chyba, że tak ma być ale wątpię.

Tak ma być. Taki sam zapis jest w oryginale: „nobodymoves!!” i „droptheguns, handswhere I cansee’em!!”

Offline Leyek

« Odpowiedź #432 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 02:15:25 »
❗📢❗ Nocturnals Omnibus tom 1👉DARMOWY FRAGMENT:
https://drive.google.com/file/d/1Sae1x_087TGkou0NqfJesvWPMJ6w2xLj/view

Ale plansze mocno dostały kompresją. W takiej wersji to to średnio zachęca.

EDIT. Jeszcze Parker: https://drive.google.com/file/d/1ScddRbmdpI7aCozA2t1HhYTGmN0t1aXn/view  ale to to każdy zna :) No ale można sobie wstępy poczytać, bo w wydaniu Taurusa chyba ich nie było.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Grudzień 2023, 02:20:56 wysłana przez Leyek »

Offline Konrad

« Odpowiedź #433 dnia: Śr, 27 Grudzień 2023, 23:40:43 »
Podsumowanie pierwszego roku działalności wydawnictwa:
❗️📢❗️ Oficjalnie zamykamy rok 2023. 19 pozycji na koncie - tak wygląda bilans pierwszych 9 miesięcy naszej działalności. Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy czytają nasze komiksy. Poniżej kilka słów od naczelnego Krzyśka Ostrowskiego:
"Miniony rok był dla Nagle! dosyć ważny. Głównie ze względu na to, że był to pierwszy rok naszej działalności. Wydaliśmy 19 komiksów i w sumie ciężko mi wybrać najważniejszy. Każdy jest super, w każdy włożyliśmy masę pracy, żeby otrzymać możliwie najlepszy efekt, z każdego jesteśmy dumni. Mam nadzieję, że mimo różnorodności widać w nich w miarę spójny wydawniczy zamysł. Mamy w ofercie strzały, które bronią się w oczywisty sposób, których nikomu nie trzeba przybliżać. "Parker", "Scott Pilgrim", komiksy duetu Johns/Frank ("Geiger" i "Junkyard Joe"), Peeters i jego "Saint-Elme". Mamy wschodzące, ale już mega popularne gwiazdy - Daniel Warren Johnson i jego "Z całej pety!", Spurier/Begrara z "Krok po kroku". Ale mamy też tytuły mniej oczywiste jak "Contrition", "Flavor Girls", "Upgrade Soul", "Kapucyn" i do ich sprawdzania zachęcam najbardziej. Co do planów na 2024 to przede wszystkim kontynuacje. Serie, które mamy, chcemy wydawać regularnie i w miarę szybko. Dużo nowości, ale tu po informacje zapraszam na naszego instagrama. Będzie nowy Aaron, będzie nowy Tynion. I wreszcie będą rzeczy polskie. Zbiorcze wydanie Status 7 już zapowiadaliśmy, ale to nie wszystko! Będą mega ciekawe niespodzianki, będziemy o nich informować w stosownym czasie. Zapraszamy do sprawdzania naszej oferty!"

Offline Konrad

« Odpowiedź #434 dnia: Pn, 01 Styczeń 2024, 19:23:12 »
#Status7 czli #Breakoff i #Overload w wydaniu zbiorczym już niedługo od #Nagle!

Wszystkiego najlepszego w 2024! Mamy na ten rok takie plany, że sami nie możemy się doczekać ich realizacji. Punkt pierwszy - komiksy polskie. I tu na pierwszy ogień idzie zbiorcze wydanie dwóch klasyków z serii #Status7 duetu Adler/Piątkowski.

Więcej plansz na ich IG:
https://www.instagram.com/naglecomics/