Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stab

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #8685 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 16:25:14 »
Coś tanie jak na muchę, a z zamówieniem czekam na jakieś pierwsze wrażenia, czy znowu nie ma jakiegoś fuckupa.

Offline 79ers

« Odpowiedź #8686 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 21:27:05 »
140zł za 130 kartek to tanio?

Offline Necr09

« Odpowiedź #8687 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 21:41:24 »
Liczba stron: 248
Cena okładkowa: 139,00 zł

140zł za 130 kartek to tanio?

FGO: 758,469,198

Offline xanar

« Odpowiedź #8688 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 21:43:17 »
Źle policzył, jedna kartka ma dwie strony - 124 kartki, albo zaokrąglił  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline 79ers

« Odpowiedź #8689 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 21:48:07 »
Celowo zawyżyłem liczbę kartek żeby nie robić wydawcy obciachu. Tyle że polityka wyciśnij ile dasz radę powoli przestaje być wyłączną domeną muchy.

Offline michał81

« Odpowiedź #8690 dnia: Nd, 21 Wrzesień 2025, 08:57:56 »
Bzzz, bzzz 🪰📖🔥🔫!
Też 8 października (i być może podczas łódzkiego festiwalu) rozpoczniemy śledztwo w sprawie ciała ukrytego przez Brubakera i Phillipsa...
TAM BYŁO CIAŁO
Pensjonat pełen ćpunów. Zaniedbana żona. Dziewczynka, która wierzy, że jest superbohaterką. Policjant ukrywający się przed wszystkimi. Prywatny detektyw poszukujący nastolatki na gigancie. Pewnego sądnego lata historie różnych osób zbiegają się w jednym miejscu.
TAM BYŁO CIAŁO to opowieść o miłości i śmierci na przedmieściach, oglądana z wielu punktów widzenia. Każdy z sąsiadów, który był jej świadkiem, ma własne zdanie o tragedii i o tym, jak do niej doszło. Tylko kto mówi prawdę? Począwszy od mapy miejsca zbrodni kryminalna zagadka prowadzi czytelnika śladami morderstwa odbijającego się echem przez dziesięciolecia pełne miłości, strat, namiętności i przemocy.
Scenariusz: Ed Brubaker
Ilustracje: Sean Phillips
Kolory: Jacob Phillips
Tłumaczenie: Maria Lengren
Wydawnictwo: Mucha Comics
Liczba stron: 144
Format: 180 mm x 275 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
ISBN: 978-83-67571-61-6
Wydanie pierwsze
Cena okładkowa: 85,00 zł
Premiera: 8 października 2025 roku

Offline Wintermute

« Odpowiedź #8691 dnia: Nd, 21 Wrzesień 2025, 10:59:20 »
Wszystko od Muchy z podwyższonym ryzykiem. Najpierw recenzję, wyliczenie wpadek, później decyzja o kupnie. Te wydawnictwo całkowicie na chłodno bez żadnych oczekiwań.
Kiedy Nowy GR ŚSN? :) :) :)

Offline Toranga

« Odpowiedź #8692 dnia: Nd, 21 Wrzesień 2025, 11:18:14 »
Omnibus z tymi materiałami wyszedł po naszym wydaniu, więc wtedy może nie było dostępu do zremasterowanej treści.

W ogóle niczego nie było. Tylko wychwalanie pod niebiosa swojej roboty przez redaktora i wciskanie klientom ciemnoty. Tego nie zabrakło. Podobnie jak przy okazji ostatniego Ghost Ridera.

« Odpowiedź #8693 dnia: Pn, 22 Wrzesień 2025, 10:24:28 »
W wywiadzie z Agatą Wawryniuk na Komiksopedia trochę info na temat składania komiksów i wpadki z nieostrymi stronami w "Na wschód od zachodu":

https://komiksopedia.pl/wywiad/swiat-ogrodkow-dzialkowych-nie-jest-taki-piekny-i-czysty-jak-sie-wydaje-rozmowa-z-agata-wawryniuk/

Offline Leyek

« Odpowiedź #8694 dnia: Pn, 22 Wrzesień 2025, 10:34:01 »
Od razu przyznam się tu, że to ja składam dla wydawnictwa Mucha ten sławetny lekko nieostry Na wschód od zachodu. Proszę, nie wińcie wydawnictwa. Christine jest najukochańszą osobą i to ona jest tym wydawnictwem, to nie jest jakieś wielkie korpo. Ona mi wybaczyła i mam nadzieję, że wy też mi kiedyś wybaczycie. Jak to się stało? Ktoś niechcący wysłał nam pliki programu do składu, które miały osadzone w środku pliki programu do wektorowych tekstów. W środku miały osadzone pliki obrazków, które w środku ktoś skompresował. Każdy kolejny program miał ustawioną poprawną rozdzielczość strony, więc żaden nie krzyknął błędu. Kompresja była nałożona tak głęboko, że nikt tam normalnie nie kompresuje, więc absolutnie się tego nie spodziewałam. Pewnie komuś komputer wysiadał podczas pracy nad tekstami, więc chciał wczytać lżejsze wersje na czas pracy i potem nie podmienił, wysłał nam złe pliki. Może program do przesyłu plików skompresował sam, to się zdarza.

Niefart chciał, że komiks miał aż 500 stron, a przy tak grubych rzeczach wklejam teksty na obrazki w trybie podglądu, bo inaczej mój komputer zawiesza się, jak ma wczytać tyle ciężkich obrazków na raz. Było to więc normalne, że komiks był nieostry podczas pracy. Widziałam go dokładnie dopiero po eksporcie. Sprawdziłam PDF, pierwsze ileś stron, wszystko było ok i puściłam do druku. Błąd znajdował się dalej, niż sprawdziłam. Nie zauważyła go też redakcja i drukarnia. Szczerze mówiąc, na digitalowych proofach ta kompresja jest ledwie widoczna, trzeba by wiedzieć, czego się szuka, aby to znaleźć. No i stało się. Robiliśmy komiks miesiąc i puściliśmy z częścią lekko nieostrych stron.

Niby nie nasza wina, nie my to skompresowaliśmy, ale też nie zauważyliśmy błędu. Nie odstanie się. Komiks da się czytać, błąd jest leciutki, więc mam nadzieję, że nie zepsuł wszystkim lektury. Jak widzicie, praca przy składzie jest skomplikowana i niewdzięczna, robią ją zwykli ludzie i wypadki się zdarzają. Nie znaczy to, że się nie staramy, czy że nie kochamy swojej pracy. Aczkolwiek po reakcji ludzi, która mnie dotknęła, kocham ją trochę mniej.

Terefere kuku.
Kłamstwo na kłamstwie:
- Mucha twierdziła, że takie dostała materiały ze Stanów.
- Pierwsze strony są tak samo skopane jak reszta!!!!!!!
- Błąd nie jest leciutki. Ale taki jakby z marteriału wideo 4K zrobić 360p, no max. 480p, pikseloza, kolory wyblakłe, nienasycone, męczy i wkurza przy czytaniu, w szczególności mając świadomość ile się za taki bubel zapłaciło i jak to powinno wyglądać.

Przynajmniej już wiem dzięki komu nie doczytałem tej fajnej serii do końca.
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Wrzesień 2025, 10:35:51 wysłana przez Leyek »

Offline Takesh

« Odpowiedź #8695 dnia: Pn, 22 Wrzesień 2025, 10:54:50 »
Czyli zazwyczaj wystarczy sprawdzić pierwszych ileś stron?

Ok... ::)

Rozumiem, że jak się pracuje, to się popełnia błędy. Ale teraz wiem dlaczego u Muszki jest tyle błędów. I to zazwyczaj w grubych tomach.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #8696 dnia: Pn, 22 Wrzesień 2025, 10:55:06 »
Strasznie dużo tego "niechcący", "nie nasza wina", "absolutnie tego się nie spodziewałam". Jednak co najbardziej mnie dobiło to "sprawdzałam pierwsze ileś stron". Często pracuje z raportami finansowymi wielkich korporacji i gdybym komuś napisał, że po 50 stronie już nie sprawdzałem to bym się zapadł po ziemię.
Żenada.

Offline stab

« Odpowiedź #8697 dnia: Pn, 22 Wrzesień 2025, 10:55:42 »
Wydawnictwo i szefowa tacy mili że blokowali ludzi na fb 😂

Offline Adolf

« Odpowiedź #8698 dnia: Pn, 22 Wrzesień 2025, 11:03:22 »
Co się stało z tym wydawnictwem? Kiedyś szanowana Mucha, dziś to bardziej szmata do podłogi. Przykro się czyta jak po raz kolejny ktoś się tłumaczy, że materiały takie były i nie zauważyli, że coś jest nie tak.

Offline Murazor

« Odpowiedź #8699 dnia: Pn, 22 Wrzesień 2025, 11:48:30 »
tldr;
nie wińcie wydawnictwa
ktoś niechcący wysłał nam pliki
absolutnie się tego nie spodziewałam
przy tak grubych rzeczach wklejam teksty na obrazki w trybie podglądu, bo inaczej mój komputer zawiesza się
sprawdziłam PDF, pierwsze ileś stron,
robiliśmy komiks miesiąc i puściliśmy z częścią lekko nieostrych stron
komiks da się czytać, błąd jest leciutki

Hahahahaha. Piękna to jest historia, nie zapomne jej nigdy.

Jedyne z czym się zgadzam - błędy się zdarzają i wystarczyłoby powiedzieć: zjebaliśmy, przepraszamy, poprawimy kontrolę jakości bla bla. No, ale nie, wybrano kłamstwo i blokowanie zgłaszających błędy, a następnie kolejne kuriozalne wpadki.

Ktoś zarzucił jakiś czas temu, że oni nawet nie czytają tych komiksów przed wydaniem i to się potwierdza skoro sprawdzają "pierwsze ileś stron".

Ja wybaczam, a nawet jestem wdzięczny - sprzedałem i kupiłem lepszą wersję w oryginale 8)
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Wrzesień 2025, 11:52:04 wysłana przez Murazor »