Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1492883 razy)

Offline michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #8235 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 18:56:38 »
A może to Marvel Arek z przyzwyczajenia coś ciachnął... ::)
W stopce nie ma Arka.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #8236 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 19:50:33 »
Kiedyś na Gildii byłaby gównoburza w komentarzach a teraz nikt nawet jednego nie napisał:
https://gildia.pl/ghost-rider-duchy-zemsty-swit-synow-nocy.html

Wracając do Texeiry to on też miał jakiś udar jak Portacio?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Takesh

« Odpowiedź #8237 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 20:21:09 »
Jak już przy Texeirze, to polecam jego Union, którego zrobił dla Image w latach dziewięćdziesiątych. Takie kosmiczne sh, którego u nas w jego wykonaniu nie było.

Oczywiście mogliby też wznowić u nas Sabretootha, co był w Mega Marvelu. Ale oby nie Mucha. Od nich nie wiem czy jeszcze coś kupię...

Offline Wintermute

« Odpowiedź #8238 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 20:28:14 »
Kiedyś na Gildii byłaby gównoburza w komentarzach a teraz nikt nawet jednego nie napisał:
https://gildia.pl/ghost-rider-duchy-zemsty-swit-synow-nocy.html

Pewnie dla tego że nikt tam już nie zagląda.

Offline michał81

« Odpowiedź #8239 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 20:34:48 »
Oczywiście mogliby też wznowić u nas Sabretootha, co był w Mega Marvelu. Ale oby nie Mucha. Od nich nie wiem czy jeszcze coś kupię...
To jest w epikach Wolverina.

W oryginalnym 6 tomie.

Jeśli Egmont będzie kontynuował wydawanie to powinien być w przyszłym roku, bo narazie brak tomów 4 i 5.
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Lipiec 2025, 20:50:37 wysłana przez michał81 »

Offline donT

« Odpowiedź #8240 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 21:11:58 »
Ale trzeba przyznać że kreska Texeiry w latach 90-tych to był sztos. Ostatnio czytałem jakiś jego komiks z późniejszego okresu (lata 2005+) i graficznie to był dramat. Aż trudno mi było uwierzyć że to ten sam rysownik.

Nie wiem do jakiego komiksu nawiazujesz, ale tytuly takie jak Space Punisher z 2012 czy Nightmare z 2013, to w obu przypadkach, nadal stary dobry Tex, ze swoja miesista, charakterytycznie zadziorna krecha. On najlepiej wypada kiedy sam kladzie tusz, nawet jesli szkice nie sa jego. W druga strone juz niekoniecznie.

You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #8241 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 21:23:16 »
Chodziło mi o Cyclops Vaughana. Powyższych nie znam.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline donT

« Odpowiedź #8242 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 21:28:48 »
No wlasnie. W Cyclopsie Vaughana Tex tylko szkicuje, a inkerem jest Palmiotti.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Xmen

« Odpowiedź #8243 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 21:43:05 »
Bo trzeba wiedzieć kogo oglądać, pewnie na kanale Komiksomania będzie taka analiza.
Bardzo możliwe, że nie wiem kogo oglądać. Kogo polecasz?
rozumiem, że kanał komiksomania, on nie dostaje darmowych egzemplarzy? jeżeli uważasz, że ktoś jeszcze jest godny polecenia mógłbyś wymienić.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Lobo

« Odpowiedź #8244 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 21:51:58 »
Ja polecę Czytelnia komiksu między kadrami, bardzo merytoryczny kanał o komiksach super hero

Offline komiks

« Odpowiedź #8245 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 22:33:50 »
Bardzo możliwe, że nie wiem kogo oglądać. Kogo polecasz?
rozumiem, że kanał komiksomania, on nie dostaje darmowych egzemplarzy? jeżeli uważasz, że ktoś jeszcze jest godny polecenia mógłbyś wymienić.
Nie wiem czy dostaje darmowe. Wszystko zależy od tego, czego szukasz w takim filmiku. Oglądam różne kanały i z każdego coś wyciągam. Na Komiksomani autor robi porównania do TM-Semic strona po stronie i analizuje różne wydania, widać, że wcześniej się przygotowuje, bo ma pozaznaczane strony. Ostatnio omawiał w ten sposób Broń X, a wcześniej Ghost Rider: Danny Ketch i wiele innych klasyków: Batmany, Supermany, Punishery, itd.

Linki do różnych kanałów i co ciekawszych moim zdaniem filmów, wrzucam na wątek Nowości komiksowe na blogach, dziś dodałem z recką Rook, bo to nowość i może komuś pomóc w podjęciu decyzji zakupowej. Chociaż tutaj akurat autor mocno zachwala ;) plusem jest, że składnie opowiada co za historia i pokazuje zawartość.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #8246 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 00:20:44 »
Ja często oglądam komiksową nawijkę. Fajny kanał o komiksach ale od strony rysunkowej. Autor często omawia jakieś stare semiki, zagraniczne zeszyty, omniaki sh, przeważnie te starsze. Autor tworzy również własne komiksy. Ja kanał polecam, nie każdemu musi się spodobać ale warto sprawdzić.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Yorik

« Odpowiedź #8247 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 00:36:58 »
Komiksową Nawijkę również oglądam od ponad roku. Dla mnie to wartościowy kanał, bo nie miałem nigdy większej wiedzy na temat rysunków jak "te mi się podobają, tamte nie". Prowadzący jest w mojej ocenie trochę zbyt surowy do obecnych artystów, choć gust mamy ogólnie rzecz biorąc podobny - również docenia wiele klasycznych rysowników. Co dla mnie nie było takie oczywiste, bo w swojej bańce internetowej spotykam przeważnie zwolenników młodszych rysowników, od których np. w superhero, przeważnie się odbijam.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #8248 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 01:27:48 »
Ale trzeba przyznać że kreska Texeiry w latach 90-tych to był sztos. Ostatnio czytałem jakiś jego komiks z późniejszego okresu (lata 2005+) i graficznie to był dramat. Aż trudno mi było uwierzyć że to ten sam rysownik.
Do szczęścia brakuje jeszcze kontynuacji Punisher War Journal z rysunkami Texa, głównie chodzi mi o Sicilian Sagę - sentyment z jednej strony, ale niezły akcyjniak z drugiej 🙂

Offline Wintermute

« Odpowiedź #8249 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 05:55:18 »
Komiksową Nawijkę również oglądam od ponad roku. Dla mnie to wartościowy kanał, bo nie miałem nigdy większej wiedzy na temat rysunków jak "te mi się podobają, tamte nie". Prowadzący jest w mojej ocenie trochę zbyt surowy do obecnych artystów, choć gust mamy ogólnie rzecz biorąc podobny - również docenia wiele klasycznych rysowników. Co dla mnie nie było takie oczywiste, bo w swojej bańce internetowej spotykam przeważnie zwolenników młodszych rysowników, od których np. w superhero, przeważnie się odbijam.
Także oglądam i polecam