Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496764 razy)

Offline michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #7980 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 20:37:48 »
Jak wypada Spirits of Vengeance: Rise of the Midnight Sons przy Ghost Rider: Danny Ketch?
Jak dobrze pamiętam to jest więcej akcji, która nie zwalnia, bo jest tu pogoń za Lilith. Na pewno na plus tej historii wypadają rewelacyjne rysunki Adama Kuberta. Wg mnie jest lepiej.
Jest tylko jeden mały problem, bo Mucha nie wydala zeszytów GR #21-25, a tam jest kilka ważnych wydarzeń:
Spoiler: PokażUkryj

- finalny pojedynek Ghost Ridera z Deathwatchem
- śmierć Dana z rąk Blackouta

i które to mają wpływ na wydarzenia z tego komiksu, więc trochę dziwne zostawiać taką dziurę fabularną. Oczywiście będzie pewnie wstęp wyjaśniający, co się wydarzyło.

Z tego zbiorczego wydania Tm-semic wydał: GHOST RIDER (1990) #28, GHOST RIDER/BLAZE: SPIRITS OF VENGEANCE #1, MORBIUS: THE LIVING VAMPIRE (1992) #1,  NIGHTSTALKERS #1, GHOST RIDER (1990) #31 (były wydane w Mega Marvel (4/95): Świt Synów Nocy) oraz WEB OF SPIDER-MAN (1985) #95-96, GHOST RIDER/BLAZE: SPIRITS OF VENGEANCE #5-6 (były wydane w Spider-Man #50-51 (8-9/1994)).
Tylko teraz po przeczytaniu to wyjdzie podobna sytuacja jak w X-men Punty Zwrotne Plan X-terminacji, że osoby znające tylko semiki zobaczą jakie duże były cięcia, aby zmieścić to na 128 stronach MM, ale tym razem chociaż ostatnie kadry były takie same jak w oryginale ;).
« Ostatnia zmiana: Nd, 20 Kwiecień 2025, 21:17:08 wysłana przez michał81 »

Offline tB

« Odpowiedź #7981 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 06:23:28 »
Jeżeli pakowanie nie ma znaczenia, to w tantis bywa nieznacznie większy rabat (po premierze). Choć niektóre pozycje długo bywały odstrzelone cenowo od początkowego gildyjnego rabatu (grubsze tomy jak East of West jeżeli dobrze pamiętam).

A gdzie po premierze komiksy Much trzymają zwyczajową cenę. Po zmianach na Gildii modyfikowanie zamówień zostało mocna ograniczone i nie wiem czy będę w stanie kupować komiksy muchy zanim rabat się zmniejszy.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #7982 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 11:06:38 »
Ale to czy w tym Rise of Midnight Sons Muchy są nowe zeszyty, czy jest tylko powtórka po TM Semic?? Bo nie chcę płacić wyższych cen za dubla, tyle że na twardo. Spectacular Spider-Man z Toombstone'm to moja pozycja obowiązkowa.

Online Kandor

« Odpowiedź #7983 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 11:40:15 »
Nie, nic nowego Mucha nie doda do tych 120 paru stron z Mega Marvel i ewentualnie tych 60 stron ze Spider-Mana 8-9/1994 - dobrze że jesteś czujny.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #7984 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 11:53:01 »
Czyli lepiej by było jakby wydali te brakujące zeszyty Ghost Ridera.

Online Kandor

« Odpowiedź #7985 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 12:03:13 »
Byłem sarkastyczny. Mucha wydaje albumy powyżej 300 stron, a Tm-Semic robiło spore cięcia (bo i musieli). Nowego materiału będzie pewnie z 70%. Nawet policzę sobie jak wyjdzie, choć takie obrachunki mnie z reguły nie bawią a i czasu mi szkoda.O, ja $__&&@#$- ę, a ty nawet mnie "podlajkowales"!O, TAK dobrze Wayne, Wesołego Alleluja Młody😆
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Kwiecień 2025, 12:10:48 wysłana przez Kandor »

Online Kandor

« Odpowiedź #7986 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 12:24:25 »
KTÓRE? Bo zawsze gdzieś jakichś brakuje. Jest jakiś problem zajrzeć raz-dwa razy dziennie na profil Muchy na FB miast się tu z forumowiczami bawić w zgadywanki? Ja tak robię i np. Mucha pisze że w jej wydaniu będą dalsze zeszyty będące kontynuacją poprzedniego albumu jak i że " nasze wydanie będzie grubsze" (w domyśle: od kompilacji z USA; rzuciłem okiem i jedno z wydań miało 400 stron więc u Muchy może być minimum 500, ale myślę że - cytując T. Kołodziejczaka - "będzie dobrze"😆). EDIT: w momencie gdy pisałem tego posta Mucha zamieściła na profilu FB komplet okładek do tego wydania😀
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Kwiecień 2025, 12:29:34 wysłana przez Kandor »

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #7987 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 12:29:29 »
Właśnie na fejsie wrzucili okładki numerów które wejdą w drugi tom i są tam numery od 21...

Offline michał81

« Odpowiedź #7988 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 12:44:26 »
W takiej sytuacji nie rozumiem pominięcia zeszytów #29-30.

Choć jak ogłoszą cenę tego wydania to się wszyscy posrają, że będzie taka wysoka.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Kwiecień 2025, 12:50:13 wysłana przez michał81 »

Online Kandor

« Odpowiedź #7989 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 13:05:22 »
W takiej sytuacji nie rozumiem pominięcia zeszytów #29-30.

Choć jak ogłoszą cenę tego wydania to się wszyscy posrają, że będzie taka wysoka.
Odpowiedź Muchy z FB: "Nie należą do historii Świt synów nocy."

Offline michał81

« Odpowiedź #7990 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 13:38:15 »
Odpowiedź Muchy z FB: "Nie należą do historii Świt synów nocy."
Nie są częścią crossovera, ale może niech redatorzy Muchy najpierw przeczytają ten #30 zeszyt bo on się dzieje podczas jego wydarzeń, to jest tzw. Intermedium.

Online Warpath

« Odpowiedź #7991 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 16:37:55 »
Nareszcie Astro City vol. 2 - ta zapowiedź absolutnie cieszy mnie najbardziej. Mam nadzieję, że z miejsca rozpoczynają się prace nad tomem 3, by zdążyć na tegoroczne MFKiG i narzucić nieco potrzebnego tempa.

Spectacular Spider-Man: Tombstone i Ghost Rider także do koszyka. Przy Riderze przeważyło dodanie zeszytów od #21. Gdyby był sam Rise of the Midnight Sons i Spirits of Vengeance - odpuściłbym z tytułu posiadanych TM-Semic. Wiadomo, po cięciach, ale mimo wszystko byłoby za mało nowego kontentu w kontencie. Niemniej zgadzam się z przedmówcami, że zeszyty #29-30 powinny były trafić do albumu.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #7992 dnia: Wt, 22 Kwiecień 2025, 08:47:03 »
Nareszcie Astro City vol. 2 - ta zapowiedź absolutnie cieszy mnie najbardziej. Mam nadzieję, że z miejsca rozpoczynają się prace nad tomem 3, by zdążyć na tegoroczne MFKiG i narzucić nieco potrzebnego tempa.

No miałem takie samo uczucie - NARESZCIE! :) Też mam nadzieję, że to jakaś chwilowa zadyszka i będzie trochę więcej niż jeden tom na rok, MFKiG to dobry moment, żeby wydać kolejny :) Żeby tylko się ta seria sprzedawała...

Online Warpath

« Odpowiedź #7993 dnia: Wt, 22 Kwiecień 2025, 09:16:17 »
Moim szczerym zdaniem Mucha nie zrobiła wystarczająco dużo marketingowo dookoła tej serii. Jedna z najlepszych na rynku, i w ogóle w tematyce superhero, a traktowana jest nieco po macoszemu ze strony samego wydawnictwa. To powinien być jeden ze sztandarowych tytułów, o którym non stop się rozpisują, wydają z odpowiednią częstotliwością, by zbudować i podtrzymać zainteresowanie, a tak przechodzi zupełnie bez echa.

Ci, którzy wiedzą jak dobre to jest, albo sugerują się opiniami tych wiedzących, kupią i sami się przekonają. Niemniej co z pozostałymi, którym tytuł nie mówi nic bądź obawiają się ryzyka? To nie Marvelki ze zbudowaną ogólnoświatową marką. Nawet najlepszy produkt może okazać się klapą, jeśli nie dotrze do świadomości odbiorcy. Mucha naprawdę powinna poczynić kroki, by pozycjonować takie świetne tytuły lepiej, inaczej zawsze pozostanie w niszy, nieważne po jak rewelacyjne serie sięgnie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #7994 dnia: Wt, 22 Kwiecień 2025, 09:34:49 »
Mądre słowa. Kupujcie Astro City, bo naprawdę warto.