Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1503428 razy)

Offline Blind

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #7665 dnia: Pn, 30 Wrzesień 2024, 22:31:57 »
"Dwaj bracia" to adaptacja opowiadania  Miltona Hatouma "Bracia", które u nas nie zostało wydane. Scenarzystami oraz ilustratorami komiksu są Fábio Moon oraz Gabriel Bá, którzy są bliźniakami. Możemy się domyślać, że rozumieli doskonale wiele aspektów tej historii.

Opowieść zaczyna się od powrotu Yaquba do rodzinnego brazylijskiego miasteczka Manaus z Libanu, gdzie spędził kilka lat młodości i ponownego połączenia dwóch bliźniaków pod jednym dachem. Opowieść nie jest linearna, jednak dzięki temu, jeszcze lepiej rozumiemy strony konfliktu. Scenariusz odsłania stale narastające napięcia między członkami rodziny poprzez ich domowe sojusze i konflikty oraz wzruszające i gorące historie, które definiują te relacje. Komiks charakteryzuje złożona eksploracja charakteru naszych bohaterów. Odbywa się ona podczas prostych, codziennych sytuacjach, które spotykają współmieszkańców. Tu każdy gra w swoją grę i każdy ma swoje tajemnice. Wszyscy przeżywają swoje wlasne pieklo w ciszy. Tym wprost krzyczy ten scenariusz. Zresztą aura tajemniczości i smród zgnilizny unosi się nad nami przez całą lekturę. Każda kolejna strona ukazuje nam realia spoleczno-moralne ówczesnej Ameryki Południowej. Wielokrotnie kwestie rasy, płci i klasy ujawniają się w niewolniczym traktowaniu służby oraz najbliższych. Dostrzegamy to również w tym, jak postacie męskie traktują kobiety oraz widzimy, jak postacie kobiece tłumią swoją seksualność. Podczas gdy fabuła podąża za rywalizacją rodzeństwa Yaquba i Omara, społeczne tło powieści poteguje napięcie i ukazuje dramaty kolejnych bohaterów.

Strona graficzna komiksu nie może wywoływać podobnego zachwytu jak złożoność scenariusza. Postawiono na prosty styl rysunku. Momentami brakuje głębi w kadrach. Jednak ogólnie prace nie przeszkadzają w odbiorze powieści. Można odnieść wrażenie, że autorzy uznali, iż historia jest tak zawiła, że świadomie postawili na prostotę graficzną.

Dostaliśmy głęboki i mocno angażujący scenariusz, który jest ponadczasowy. Wierzymy w każdy z konfliktów i dylematów morlanych. Całość jest głęboką opowieścią o wolności, rodzicielstwie, rodzinie, szacunku, miłości i wybaczeniu. Absolutnie fantastyczny komiks.

MOJA OCENA 8️⃣/🔟
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline michał81

« Odpowiedź #7666 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 06:33:49 »
Bzzz, bzzz 🪰 📖🔥!
Kto rano wstaje... ten ma dużo pracy. Mamy już październik, a rok zbliża się ku końcowi, wypadałoby uchylić rąbka tajemnicy pod kątem przyszłorocznych tytułów. Jednak aby nie było zbyt łatwo, zostawiamy taką niewinną informację, dając Wam duże pole do popisu w odgadnięciu potencjalnego tytułu. Udanego poszukiwania 🙂

i pierwsze co mi na myśl przychodzi to Uncanny X-Men #228-234, czyli powrót Brood.

« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Październik 2024, 06:42:40 wysłana przez michał81 »

Offline gashu

« Odpowiedź #7667 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 07:51:12 »
Dżizas. Ta niewinna podpowiedź wygląda tak, że przez sekundę (tzn. zanim nie zapoznałem się z treścią) myślałem, że autor zmarł :/
« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Październik 2024, 07:55:43 wysłana przez gashu »

Offline michał81

« Odpowiedź #7668 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 08:32:00 »
I się wyjaśniło to zapowiedź X-men Asgardian Wars

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #7669 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 08:33:07 »
Jednak będzie to "The Asgardian Wats".

Offline donT

« Odpowiedź #7670 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 08:34:37 »
No, nareszcie Arthur Adams!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #7671 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 09:04:38 »
Szkoda, że nie From the Ashes. Byłaby przynajmniej jakaś ciągłość po Brood Saga.

Offline Smok

« Odpowiedź #7672 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 11:31:46 »
Album zawiera zeszyty: X-Statix #19-26, X-Statix Presents:Dead Girl #1-5 oraz Giant-Size X-Statix #1.

Szkoda, że Wolverine/Doop zostało pominięte. Cooke jest jednym z moich ulubionych rysowników i teraz żałuję, że w 2021 roku, po pierwszych informacjach o polskim wydaniu "X-Statix", zamiast polować na omnibusa zdecydowałem się poczekać na wersję od Muchy (ze względu na jakość komiksy Marvela wolę w wydaniach od Muchy/Egmontu). Tym bardziej, że "X-Statix: The Complete Collection" zostało urwane, a zawartość opublikowanych tomów różni się od zawartości tomów Muchy, więc nie da się tego ładnie połączyć.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #7673 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 11:36:37 »
Asgardian Wars w wydaniu Epic?

Offline michał81

« Odpowiedź #7674 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 12:40:48 »
Asgardian Wars w wydaniu Epic?
Nie ma epika X-men Asgardian Wars. Formatem pewnie będzie pasować do wydanej Sagi Miotu.
To pewnie będzie bazować na tym wydaniu https://www.amazon.pl/Asgardian-Wars-Chris-Claremont/dp/078518872X.
« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Październik 2024, 13:00:25 wysłana przez michał81 »

Online xanar

« Odpowiedź #7675 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 12:49:57 »
Jest.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #7677 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 12:56:52 »
Ale to nie jest epik X-men tylko New Mutants. Wskazówka też było ujawnione zdjęcie. Sprawdzę później czy ta przedmowa jest w tym epiku który linkujecie, bo tego nie wiem.

Online xanar

« Odpowiedź #7678 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 12:58:45 »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #7679 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 12:59:54 »

W poście jest ujawniona inna okładka niż ta która teraz pokazujesz.