Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495957 razy)

Offline misiokles

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6570 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 23:32:39 »
Bagatelizuje to nie, raczej ignoruje. Gdyby nie "kryzys na nieskończonych stronach" nawet by się nie zająkneli.

Podobnie jak Egmont. Gdyby nie larum o Złym Księciu, nakład by trafił do sklepów. Z 'de fiutte' było podobnie.

A ja nadal nie rozumie, dlaczego przed oddaniem do druku nie mogą tego przeczytać ze trzy osoby.

Z podobnego powodu, z którego ty po latach znajdziesz błędy w swojej pracy magisterskiej przeglądanej x razy. Tu pewnie te trzy osoby przeglądały tekst za ortografami i błędami wlewania tekstu w dymki. Oczywiście, że nie powinno się zdarzyć, ale każdy w swoim życiu doświadczył podobnych fuck-upów, które również nie powinny się zdarzyć. Żyćko.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Listopad 2023, 23:37:27 wysłana przez misiokles »

Offline Frank_C

« Odpowiedź #6571 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 23:58:47 »
Egmont nie wydał kilka lat temu jakiejś monografia Rosińskiego z błędem. Też z tego co pamiętam nic z tym nie zrobili a nakład w kilka miesięcy się wyprzedał.

Offline vision2001

« Odpowiedź #6572 dnia: So, 25 Listopad 2023, 00:05:41 »
Egmont nie wydał kilka lat temu jakiejś monografia Rosińskiego z błędem. Też z tego co pamiętam nic z tym nie zrobili a nakład w kilka miesięcy się wyprzedał.
Chodzi Ci chyba o: https://egmont.pl/Thorgal-40-lat-Artbook,5082114,p.html ? Gdzie na tylnej okładce każdego egzemplarza było coś na zasadzie rysy/wgniotu. Nakład zszedł praktycznie przed premierą (miałem to nieszczęście, że moje zamówienie anulowali, a zamówienie dla znajomka złożone znacznie później zostało zrealizowane - było to zamówienie zrobione przez obecną firmę obsługującą sklep egmont.pl). Przez dzień, dwa, może trzy, od premiery można było jeszcze fizycznie znaleźć ten tom stacjonarnie (ale to jednak graniczyło z cudem - chyba, że od razu cena sprzedaży była wyższa niż okładkowa, wtedy może leżało to u sprzedawcy ciut dłużej). Artbook był drukowany w koprodukcji (nie w Polsce) i nie miał mieć dodruków. Egmont wiedział, że i tak nakład ładnie im zszedł, więc oświadczył, że można było zwrócić zakup, a oni obiecali oddać koszt zakupu.

Online michał81

« Odpowiedź #6573 dnia: So, 25 Listopad 2023, 00:33:39 »
Podobnie jak Egmont. Gdyby nie larum o Złym Księciu, nakład by trafił do sklepów. Z 'de fiutte' było podobnie.
Z tą edycją 'de fiutte' to było trochę więcej problemów niż ta jedna literówka, pisał o tym Paweł Ciołkiewicz w swoje książce Moje komiksy. Vol. 1. Szczerze ta literówka dla anglojęzyczny czytelników nie miałaby żadnego znaczenia.

Offline Crono

« Odpowiedź #6574 dnia: So, 25 Listopad 2023, 00:51:30 »
W najnowszym MegaGiga zostały zdublowane strony (paginacja jest prawidłowa). Więcej na Kaczej Agencji Informacyjnej. Coś ostatnio tych błędów nam obrodziło...

Offline tB

« Odpowiedź #6575 dnia: So, 25 Listopad 2023, 07:42:45 »
A jakbyś miał pracowania, który by coś zawalił to pewnie jeszcze premie mu byś dał, bo wiesz poświecił czas i serducho ...
...
Na przekór hejterom i jako wsparcie dla poświęcających czas (wow!) i serducho osób pracujących (!) nad komiksem.
...
Niech dalej wkładają w swoją pracę tyle serducha i czasu, co dotychczas i dalej kręcą cenniki, powodzenia.

Cieszę się, że spodobało Wam się to sformułowanie. Chciałbym zwrócić uwagę na jego oryginalny kontekst, a nie wypadkową ironię. Nie znam wszystkich, co pracowali nad tą pozycją, ale z obserwacji mamy:
- Motyla, który współpracuje z wydawnictwem i dzięki temu znalazł kolejną platformę do dzielenia się swoją pasją do komiksów. Dobiera komiksy, którymi chciałby się dzielić z polskimi czytelnikami (i które nie będą kolidowały licencyjnie) i w pakiecie dochodzą mu relacje z nami na forum.
- Marvel Arka, o którym wspomniał Motyl: "dla którego ten projekt jest ukochanym dzieckiem i dopieszczał tłumaczenie do samego końca".

Wolę, żeby w branży pracowały osoby z pasją. Każdy popełnia błędy, a niektóre (niestety) muszą zostać popełnione, żeby nie pojawiły się w przyszłości. A z całego zamieszania może skorzystają też inni wydawcy i redaktorzy, bo taniej uczyć się na cudzych błędach niż swoich.

Tu pewnie te trzy osoby przeglądały tekst za ortografami i błędami wlewania tekstu w dymki. Oczywiście, że nie powinno się zdarzyć, ale każdy w swoim życiu doświadczył podobnych fuck-upów, które również nie powinny się zdarzyć. Żyćko.

No i do tego doszła presja czasu, żeby zdążyć przed targami.

Mam wrażenie, że tylko mój post odniósł się bezpośrednio do pytania forumowicza o sam komiks. Pozostała część dyskusji była opinią do opinii (są różne szkoły zarządzania ludźmi, nawet takie gdzie nie karze się lub nawet nagradza się popełnianie błędów), czepialstwem, krytyką (nie wiem czy ironia zalicza się do konstruktywnej krytyki - ale jasne, użyłem złego słowa, bo kartki się przewraca) albo nowymi tematami jak historia słynniejszych wpadek wydawniczych i sposobów ich obsługi przez wydawnictwa.

I wiem, że to jest właśnie forum (this is sparta meme) i czasem lepiej nie zabierać głosu.

Online stab

« Odpowiedź #6576 dnia: So, 25 Listopad 2023, 08:41:12 »
Sorry, ale idealizowanie wydawania bubli, to dla mnie jakiś nowy poziom. To że ktoś coś robi z pasją, nie znaczy że powinien to robić zawodowo i nie jest „hejt” na wydawcę, tylko ogólne stwierdzenie.

Offline LukCook

« Odpowiedź #6577 dnia: So, 25 Listopad 2023, 09:20:18 »
Pasja nie usprawiedliwia fuszerki, oni nie rozdają komiksów za darmo. Za cenę jaką sprzedaje Mucha, oczekuję komiksów, dopieszczonych redaktorsko i wydanych w wysokiej jakośc, bez takiej ilości podstawowych błędów. X-Statix t2 jest tylko kolejnym przykładem słabej redakcji. Przecież wydawane przez nich pozycje to też bardzo kiepsko wydane komiksy - kiepski papier, rozchodzące się grzbiety, etc..

Osobiści im kibicuje bo wydają dobre tytuły ale powinni się poprawić albo sprzedawać komiksy w cenie adekwatnej do prezentowanej przez nich jakości.

« Odpowiedź #6578 dnia: So, 25 Listopad 2023, 09:33:44 »
  Może nie tyle spodobało co jest po prostu niezbyt mądre i przez to śmieszne. Koniec, końców mnie i podejrzewam, że większości czytelników naprawdę niewiele obchodzi ich pasja skoro skutkuje to notorycznie słabą jakością. Takie coś mogłoby mieć znaczenie w przypadku tego faceta z Krakersa co tu wypisuje tutaj, że jak znajdzie się jeszcze sześciu kupujących to uda się obniżyć cenę o 5 złotych, a nie zachodniego wydawcy co raczej patrzy aby wyrwać jak najwięcej. Tyle że Krakersa jakoś nikt się nie czepia, albo mu odpuszczają, albo nie ma się czego czepić. Może odrobinę więcej serca w to wszystko wkłada? Idea zarządzania ludźmi w firmie, jest dla mnie równie mało interesująca, mogą każdemu Ferrari rozdać w ramach świątecznej premii, jeżeli mają taką ochotę. Wpadki były, są i będą, po prostu niektórym zdarzają się częściej niż innym.

Online Sędzia

« Odpowiedź #6579 dnia: So, 25 Listopad 2023, 09:41:20 »
Sorry, ale idealizowanie wydawania bubli, to dla mnie jakiś nowy poziom. To że ktoś coś robi z pasją, nie znaczy że powinien to robić zawodowo i nie jest „hejt” na wydawcę, tylko ogólne stwierdzenie.

To racja, natomiast wałkowanie i wracanie do tego tematu raz po raz już ma nieco inny charakter.
Przecież dobrze wiecie, że wydawnictwo już wie o popełnionym błędzie, nie trzeba im o tej wstydliwej wpadce ciągle przypominać.

« Odpowiedź #6580 dnia: So, 25 Listopad 2023, 09:45:34 »
  No skoro tam się nic nie zmienia to najwyraźniej ciągłe przypominanie to zbyt mało. Może niech się tatuują jak ten koleś z Memento?

Online Sędzia

« Odpowiedź #6581 dnia: So, 25 Listopad 2023, 09:55:27 »
  No skoro tam się nic nie zmienia to najwyraźniej ciągłe przypominanie to zbyt mało. Może niech się tatuują jak ten koleś z Memento?

Może po prostu Mucha akceptuje niższą jakość i taka jest ich oferta, a komu się nie podoba, to może kupować inne komiksy.

« Odpowiedź #6582 dnia: So, 25 Listopad 2023, 10:17:57 »
  Oczywiście, nawet taki mam zamiar. Aczkolwiek powątpiewam, że byliby zachwyceni czytając Twój post. Na wuj ci wrogowie, skoro masz przyjaciół?

Online Sędzia

« Odpowiedź #6583 dnia: So, 25 Listopad 2023, 10:24:36 »
  Oczywiście, nawet taki mam zamiar. Aczkolwiek powątpiewam, że byliby zachwyceni czytając Twój post. Na wuj ci wrogowie, skoro masz przyjaciół?

Średnio mnie to wzrusza jak się z tym poczują, uważam ofertę Muchy za średnio interesującą i niespecjalnie czuję się "przyjacielem" Muchy.

« Odpowiedź #6584 dnia: So, 25 Listopad 2023, 10:27:08 »
  To po co się udzielasz skoro nie kupujesz?