Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497067 razy)

Offline Motyl

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6390 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 16:56:08 »
Łagodniejszy i bardziej kulturalny tom, jak ten Twój powyżej:)?

Widzisz coś niestosownego w mojej wypowiedzi? Wulgaryzmy, obrażanie kogoś, wyzywanie? Bo ja nie. Jednakże na głupie pytania staram się odpowiadać z przymrużeniem oka, a dla mnie głupim pytaniem było oczekiwanie, że wydawca, który w dodatku nie jest Polakiem udzieli jakieś konstruktywnej odpowiedzi w temacie błędu w ciągu paru chwil. Chyba jesteś dorosłym człowiekiem i powinieneś wiedzieć, że pewnych rzeczy nie sposób załatwić na już. Postaw się w miejscu wydawcy i proszę odpisz, gdybyś nim był i ktoś, by ci zarzucił taki błąd, to podjąłbyś decyzję w okamgnieniu bez sprawdzenia, co można z tym zrobić, jakie koszty to wygeneruje, czy może na to sobie pozwolić i w jakim terminie, drukarnia przecież nie wydrukuje erraty na jutro. Jeśli umiałbyś to zrobić w parę chwil to zakładaj wydawnictwo i ruszaj z tematem. Dziwi mnie taki brak wyrozumiałości, że coś zostało popsute, nie zawsze można naprawić ad hoc. To nie kartka papieru, którą skleisz w dwie minuty.

« Odpowiedź #6391 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 16:57:20 »

Na twoim miejscu nabiłbym jeszcze kilka postów na zaś z informacją, że w Polsce wydaje się drogo komiksy, bo zgłosiłem jakieś dziesięć twoich postów do moderacji za pisanie nieprawdy, obrażanie członków redakcji, wyzywanie od jeleni i jeszcze kilka rzeczy, więc możliwe, że jeśli moderacja uzna, że zachowujesz się jak Bazyl, to podzielisz jego los.

Wielka szkoda, że z taką werwą nie zgłaszasz kolejnych spartaczonych komiksów Mucha Comics na tym forum, przed tym zanim ludzie tego nie kupią.

"Bzzzz...bzzzz, nie mamy pańskiego płaszcza...". W kółko w takich tematach na zmianę Mucha, Scream, Egmont. Tego ostatniego można jeszcze tłumaczyć, że ma taniej niż inni i wydaje tego całą masę, pozostałej dwójki wytłumaczyć chyba nie da rady. No dziwnym trafem nikt się do jakiegoś Timofa, Lost in Time czy nawet masowego Non Stop Comics nie przywala, czyli chyba jednak da radę. Nie wiem, czy tam ktoś przytomny pracuje, może i nie zauważyliście, że żarty się już skończyły. To nie są jakieś komiksy z Carrefoura za 20 złotych, które co śmieszniejsze i tak wychodzi na to, że są lepiej przygotowane. Fajno, że niektórzy mają wyrozumiałych szefów co to nie widzą problemu jak za każdym razem wychodzi jakaś lipa, fajnie że niektórzy mają tak czułe serduszka, że pochylą się nad biednym wydawcą co to w zależności od potrzeb, albo jest niemalże podziemną manufakturą, albo "dwa kontynenty, cztery państwa i terminy, terminy, terminy". Trudno stało się, ktoś tam, coś tam posypał głowę popiołem, zamknijmy temat, nie ma sensu pisać dwunastu postów na ten sam temat, cicho sza "Tylko nie mów nikomu". No, ale bezrozumna tłuszcza z widłami i pochodniami krwi przecież żąda, do rozsądku nie przemówisz. No właśnie nie, to nie jest pierwsza wpadka Mucha Comics, nie jest ona nawet piąta. Pieniędzy za swoje wytwory to ten wydawca woła jak za produkt pierwszej jakości, natomiast wkładu pracy w dopracowanie produktu z jego strony to ja za bardzo nie widzę. Nie wiem, może ich pracownicy się starają, ale po prostu talentu nie mają do tego? No to zawsze można zająć się pracą społeczną...i zacząć choćby sadzić...znaczy, marchew. To, że ktoś nie szanuje swojego portfela i nie widzi, albo raczej udaje że widzi tak pro forma problemu to już jego wola. A argument, nie wydadzą tego oni, to nie wiadomo czy wogóle ktoś wyda, to kompletna załamka.

Offline Leyek

« Odpowiedź #6392 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 17:01:47 »
@Motyl Tradycyjnie odpisałes na wybrane 30% mojego posta. Reszty jakby nie było. Piszesz ze @Xmen wyzywal od jeleni, a on przecież pisał że to Mucha ma ludzi za jeleni. To jednak różnica. O zgłaszaniu za pisanie nieprawdy też pisałeś a pokazałeś jako przykład daty wydania (też mi się w jego poście nie zgadzały), więc się zdecyduj za co ostatecznie zgłaszałes.
No właśnie ja agresywnego tonu nie lubię dlatego Twoja buta, przedstawiciela Muchy, mnie bardzo razi.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #6393 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 17:04:22 »
Widzisz coś niestosownego w mojej wypowiedzi? Wulgaryzmy, obrażanie kogoś, wyzywanie? Bo ja nie. Jednakże na głupie pytania staram się odpowiadać z przymrużeniem oka, a dla mnie głupim pytaniem było oczekiwanie, że wydawca, który w dodatku nie jest Polakiem udzieli jakieś konstruktywnej odpowiedzi w temacie błędu w ciągu paru chwil. Chyba jesteś dorosłym człowiekiem i powinieneś wiedzieć, że pewnych rzeczy nie sposób załatwić na już. Postaw się w miejscu wydawcy i proszę odpisz, gdybyś nim był i ktoś, by ci zarzucił taki błąd, to podjąłbyś decyzję w okamgnieniu bez sprawdzenia, co można z tym zrobić, jakie koszty to wygeneruje, czy może na to sobie pozwolić i w jakim terminie, drukarnia przecież nie wydrukuje erraty na jutro. Jeśli umiałbyś to zrobić w parę chwil to zakładaj wydawnictwo i ruszaj z tematem. Dziwi mnie taki brak wyrozumiałości, że coś zostało popsute, nie zawsze można naprawić ad hoc. To nie kartka papieru, którą skleisz w dwie minuty.
Ja to odebralem inaczej. To raz. Dwa, tak jak Ci pisałem poprzednio, to nie była chwila, ale kilka dni, więc czasu trochę było, nawet na info w stylu "znamy błąd, zastanawiamy się co dalej". Nic takiego nie miało miejsca. Osobiście wyjebane mam na errate itp. Chodzi mi jedynie o to, aby ktoś mi wytłumaczył jak to możliwe, że nikt tego nie sprawdził bo tłumaczenie, że pośpiech, negocjacje z okładką są dla mnie nie do przyjęcia. Podobnie jak X-men uważam, że bubli nie ma sensu kupować i każdemu odradzam zakup tej pozycji.

Offline Motyl

« Odpowiedź #6394 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 17:12:10 »
@Motyl Tradycyjnie odpisałes na wybrane 30% mojego posta. Reszty jakby nie było. Piszesz ze @Xmen wyzywal od jeleni, a on przecież pisał że to Mucha ma ludzi za jeleni. To jednak różnica. O zgłaszaniu za pisanie nieprawdy też pisałeś a pokazałeś jako przykład daty wydania (też mi się w jego poście nie zgadzały), więc się zdecyduj za co ostatecznie zgłaszałes.
No właśnie ja agresywnego tonu nie lubię dlatego Twoja buta, przedstawiciela Muchy, mnie bardzo razi.

Leyku, odpowiedz szczerze, a ty byś napisał w jakiejkolwiek dyskusji, że jakiś wydawca ma czytelników za jeleni? Bo ja nie. Więc jak go za to bronisz, to z kim przystajesz, takim się stajesz. Koniec i kropka.

Cytat: Raveonettes
Ja to odebralem inaczej. To raz. Dwa, tak jak Ci pisałem poprzednio, to nie była chwila, ale kilka dni, więc czasu trochę było, nawet na info w stylu "znamy błąd, zastanawiamy się co dalej". Nic takiego nie miało miejsca. Osobiście wyjebane mam na errate itp. Chodzi mi jedynie o to, aby ktoś mi wytłumaczył jak to możliwe, że nikt tego nie sprawdził bo tłumaczenie, że pośpiech, negocjacje z okładką są dla mnie nie do przyjęcia. Podobnie jak X-men uważam, że bubli nie ma sensu kupować i każdemu odradzam zakup tej pozycji.

Powtórzę to jeszcze raz i pewnie ostatni. Osobą władną w podejmowaniu takich decyzji jest Christine. Jeśli ktoś z czytelników zauważył błąd i chciał dokładnych informacji, powinien napisać do niej maila, jest muchowy podany nawet w komiksie. Jeśli tłumaczenie jest dla Ciebie nie do przyjęcia to możesz napisać do niej. Pisałem tu już kilka razy, nie mam wiedzy na temat procesu produkcyjnego w drukarni, jak przebiegają procedury, bo się tym nie zajmuję. Tak trudno jest ci to pojąć?

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #6395 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 17:22:59 »
Powtórzę to jeszcze raz i pewnie ostatni. Osobą władną w podejmowaniu takich decyzji jest Christine. Jeśli ktoś z czytelników zauważył błąd i chciał dokładnych informacji, powinien napisać do niej maila, jest muchowy podany nawet w komiksie. Jeśli tłumaczenie jest dla Ciebie nie do przyjęcia to możesz napisać do niej. Pisałem tu już kilka razy, nie mam wiedzy na temat procesu produkcyjnego w drukarni, jak przebiegają procedury, bo się tym nie zajmuję. Tak trudno jest ci to pojąć?
Wyraziłem tylko swoje zdanie na temat twojej bucowatej odpowiedzi. Zrozumialem już wcześniej, ze nic nie wiesz.

Offline Xmen

« Odpowiedź #6396 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 17:25:39 »
@Motyl bo zaczynasz przesadzać. Miejmy nadzieję że wydawcy przestaną przystawać z Mucha bo jeszcze zaczną odstawiać taka samą fuszerkę.
Oszczędź sobie, bo wijesz się w agonii. Zacznijcie wydawać na podobny poziomie co Egmont( który też popełnia błędy), a dopiero później tłumacz dlaczego jest drożej, jakie tytuły ,że ci podłączyli kroplówkę, dwa kontynenty ,cztery kraje bla bla.
Który już raz ty obrażasz mnie? Ja nie zgłaszam twoich postów. Mnie już zostaw w spokoju i dalej tłumacz się z waszego partactwa.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Motyl

« Odpowiedź #6397 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 17:27:20 »
@Motyl bo zaczynasz przesadzać. Miejmy nadzieję że wydawcy przestaną przystawać z Mucha bo jeszcze zaczną odstawiać taka samą fuszerkę.
Oszczędź sobie, bo wijesz się w agonii. Zacznijcie wydawać na podobny poziomie co Egmont( który też popełnia błędy), a dopiero później tłumacz dlaczego jest drożej, jakie tytuły ,że ci podłączyli kroplówkę, dwa kontynenty ,cztery kraje bla bla.
Który już raz ty obrażasz mnie? Ja nie zgłaszam twoich postów. Mnie już zostaw w spokoju i dalej tłumacz się z waszego partactwa.

Jedenasty post, idziesz na rekord :)

Offline michał81

« Odpowiedź #6398 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 17:47:20 »
Ciekawe co Bazyl na to  ;)
Jego ten komiks nie obchodzi bo rysuje Darwyn Cook w nim.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #6399 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 17:49:33 »
Na pewno nie będę dolewać oliwy do ognia, poza tym to co myślę napisałem kilka stron temu...
Jedno co skomentuję to:
Chodzi mi jedynie o to, aby ktoś mi wytłumaczył jak to możliwe, że nikt tego nie sprawdził (...)
To jest czysta retoryka, pytanie pod tezę, oczekujesz że @Motyl napisze coś co "pogrąży" wydawnictwo, tyle że jak się cofniesz o kilka stron to już wszystko ładnie napisał - nie sprawdzili bo... bo nie sprawdzili, nie ma "powodu". Oczekujesz że szczerze napiszą jak często sprawdzają komiks przed dalszą jego dystrybucją? Powodzenia...

Przytaczałem jak prosto z drukarni komiksy idą do sklepów/na festiwal itp., przykładem Studio Lain wprost wskazujące że jeszcze danego komiksu nie widzieli kiedy już nakład do sklepów dociera, nikt nie wiesza na nich za to psów, może dlatego że mała powszechność ich komiksów, a może dlatego, że wychodzi od nich plik dobrze przygotowany do druku i po prostu dalsza odpowiedzialność leży na drukarni - czy kolory są zgodne z plikiem, czy wszystko się trzyma itp. (jak coś drukarnia zepsuje to zdaje sobie sprawę jakie mogą być koszty naprawy wady), w przypadku X-Statix przecież zgodność z plikiem od zamawiającego jest, i w drukarni na pewno się temu przyjrzeli. Ale drukarnia to nie wydawca, wydawca powinien przed odebraniem produktu sprawdzić czy wszystko się zgadza, tak jak to powinno się odbywać w każdej branży (a że w wielu przypadkach, "wszędzie", nie ma to miejsca to inna sprawa). Jedno co @Motyl wskazał - tym razem (czyli wyjątek) nie mieli czasu upewnić się że pliki jakie poszły do druku były pozbawione błędów, czyli normalnie ze swojej strony sprawdzają zanim wyślą do drukarni (czy sprawdzają fizyczny wydruk to nikt nie odpowie, ale jeśli przygotują dobrze do druku to jak widać w większości przypadków drukarnie zrobią produkt dobrze).

Dalej oczywiście odpowiedzialność za błąd (o czym pisałem w zestawieniu z wydaniami filmów na płytach), dobrze że @Motyl chce uspokoić sytuację (co średnio mu się udaje jak widać) i przekazuje możliwości rozwiązań, tyle że gdybyśmy tych stron nie natrzaskali w ostatnich dniach to wydawnictwo nawet tego mało znaczącego komunikatu by nie napisało, także tu jeden "sukces".

Edit:
Leyku, odpowiedz szczerze, a ty byś napisał w jakiejkolwiek dyskusji, że jakiś wydawca ma czytelników za jeleni? Bo ja nie.
Pytanie nie do mnie, ale że staram się wypowiadać "dyplomatycznie" i nie "atakuję", to może będę dobrą "próbą" - tak, jednego nieistniejącego już wydawcę na F określiłbym jako mającego czytelników za jeleni, a mogę i bardziej dosadnie określić ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Październik 2023, 17:55:50 wysłana przez Piterrini »

Offline michał81

« Odpowiedź #6400 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 17:55:30 »
@Piterrini ale żeś z tym Studiem Lain przestrzelił.  ;D

Offline Piterrini

« Odpowiedź #6401 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 17:58:27 »
Co masz na myśli? Jeśli się mylę to znaczy że niejednokrotnie źle zrozumiałem to co piszą. Mogę szukać konkretnych wypowiedzi, ale jeśli możesz mnie poprawić to nie będę musiał szukać i odszczekam, bo wydawnictwo lubię i na pewno nie miałem zamiaru pisać nieprawdy.

Edit: czy "przestrzeliłem" jakoś nadinterpretując to co Studio pisze przy kolejnych premierach właściwie od lat i ktoś z wydawnictwa zatwierdza w drukarni testowy egzemplarz (mogło mi umknąć jeśli to pisali dawniej)? Czy chodzi o to, że wskazałem jakoby nikt nie narzekał na ich wydania bo są dobre itp.? Z tym drugim to wszystko wiem - wypadające ABC, pofalowane Dreddy itd., to są znacznie większe wady niż u większej "konkurencji", tyle że znów - wynikają z pracy drukarni, a to że poszły tak te komiksy do sprzedaży to tylko potwierdza to co wskazałem na początku (że nie sprawdzają egzemplarza fizycznego przed dalszą dystrybucją). Tyle że to była inna drukarnia przecież, od dawna nie ma takich problemów. Ale to nie temat tego wydawnictwa...
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Październik 2023, 18:12:58 wysłana przez Piterrini »

Offline Szekak

« Odpowiedź #6402 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 18:01:09 »
Znajdź polskiego wydawcę komiksów który nigdy nic nie odwali. Egmont? Scream Comics? Timof? Kultura Gniewu? Studio Lain? Taurus Media? Mandargora? Tm-Semic? Dobry Komiks? OMG Słowobraz? Hachette? Panini w kolekcji z Carrefoura? Wszyscy mają za uszami błędy.
A Lost In Time? Faktyczny wydawca roku? Ja sobie nie przypominam.
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Październik 2023, 18:04:45 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline szulig

« Odpowiedź #6403 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 18:04:36 »
Tak czytam ostatnie kilka stron wypocin w tym temacie... Mam wrażenie że stare konie siedzą na tym forum ale zachowują się jak dzieci w piaskownicy. Żaden nie ustąpi, nie przerwie swoich żalów, mądrości. Ja rozumiem że wszystko jest w temacie ale ile można bić piany i odbijać piłeczkę? Proszę, przestańcie juz wałkować ten temat a jeżeli już na prawdę musicie dać upust to jest coś takiego jak PW. Wiem że wtedy nikt tego nie czyta i pewnie niejednego by to zabolało ale wchodząc w dany temat oczekuję więcej retoryki a nie pyskówek.
Tymczasem miłego weekendu życzę

Offline michał81

« Odpowiedź #6404 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 18:21:00 »
@Piterrini czy ty masz komiksy SL albo chociaż je czytałeś? Od bardzo dawna drukują w BZG a tył okładki to kilka razy nie widział korekty (brakujące literki, brak polskich znaków), w jednym tomie Sędzi Anderson jest wklejony dwa razy ten sam tekst w dymki kiedy powinien być inny, to tak na szybko. Nie mieli jeszcze takiej wpadki, żeby splash page wydrukować jak Mucha, przynajmniej jeszcze nie mieli.....

A Lost In Time? Faktyczny wydawca roku? Ja sobie nie przypominam.
Na obecną chwilę chyba jedyny plus może Nagle Comics, który na razie się dopiero rozkręca.