Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497013 razy)

Offline eyesore

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6360 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 12:33:21 »
kurde, coraz lepsze to forum, przez chwilę myślałem że wpadłem na forum Karin "ja chce gadać z młenadżerem!"  ;D

Walneli babola, Motyl przeprosił (trochę w imieniu swoim, trochę wydawnictwa) a Wy dalej ciśnienie.
Rozumiem że części z Was to boli i chyba w sumie ma prawo do zwrotu towaru (LukCook daj znac jak do tematu podeszła Gildia) ale czy czasem nie przesadzacie?
Po za Spiderem (którego btw kupiłem pomimo tego że widziałem że tam sa skany w fatalnej jakości bo rozumiem że nie było innego wyjścia) gdzie jeszcze była jakaś wpadka Muchy, bo nie kojarzę.

Offline Motyl

« Odpowiedź #6361 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 12:46:27 »
Na FB wydawca zamieścił oficjalną informację.

Offline Leyek

« Odpowiedź #6362 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 12:47:46 »
Motyl przeprosił (trochę w imieniu swoim, trochę wydawnictwa)

Mylisz się kolego:

Nie mogę, bo w internecie wypowiadam się w swoim imieniu,

A już poważniej. To zobacz jakie ta dyskusja przyniosła efekty. @Motyl wczoraj się włączył, a dziś już uwagi od forumowiczów idą do wydawcy. Do tego firma pójdzie w innowacyjne rozwiązania (było wspominane o łączu telepatycznym). No i jest szansa, że wydawca pojawi się na forum, podszkolimy się z angielskiego i będzie można kupować wydania oryginalne bez błędów ;)

Offline Kvothe

« Odpowiedź #6363 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 12:53:39 »
Niech ktoś z łaski swojej, zacytuje tu informacje muchy z fb.

Offline LukCook

« Odpowiedź #6364 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 12:55:23 »
Bzzz, bzzz 🪰😞!
Kochani Muchowicze, tak jak misje X-STATIX nie idą po ich myśli, tak drugi tom serii z ich fantastycznymi przygodami zaliczył niefortunną, choć nie aż tak krwawą wpadkę! Otóż, po otrzymaniu wydrukowanych egzemplarzy okazało się, że rozłożyły się nam dwie... rozkładówki. A dokładniej mówiąc, rozłożyły się po niewłaściwych stronach! Najmocniej przepraszamy za ten feralny błąd, niezamierzony i ludzki, nawet jeśli zaliczyliśmy go w mutanckim tytule! Mamy jednocześnie nadzieję, że nie przeszkodzi Wam to w lekturze tego wyjątkowego komiksu!

Offline xanar

« Odpowiedź #6365 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 12:58:52 »
ma prawo do zwrotu towaru (LukCook daj znac jak do tematu podeszła Gildia) ale czy czasem nie przesadzacie?
Po za Spiderem (którego btw kupiłem pomimo tego że widziałem że tam sa skany w fatalnej jakości bo rozumiem że nie było innego wyjścia) gdzie jeszcze była jakaś wpadka Muchy, bo nie kojarzę.
Proszę cię bardzo:
Literówki w tym samy tomie, poprawili w dodruku (nawet wrzucili przykładowe plansze z błędem)
Takie "błędy" jak słabe materiały w Age Of Apocalypse, to nie uważam za błąd, dostali takie materiały i pewnie mogą być takie albo żadne.
Blade kory w Astonishing X-Men tom pierwszy, to nie wiem czyj to error drukarni, nie spotkałem nigdzie takich kolorów w wydaniach amerykańskich, nawet Hachette miało ok.
Coś tam było z czcionką w Moonshadow ? Jak dobrze pamiętam.
Poprawiali grzbiet w Criminal w dodruku, czyli zakładam, że coś z nim było nie tak.
I pewnie coś tam się jeszcze znajdzie, pisze z pamięci a nie mam za dużo książek od nich.

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline xanar

« Odpowiedź #6366 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 13:01:24 »
Niech ktoś z łaski swojej, zacytuje tu informacje muchy z fb.

Mam ładniejsze  :)

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline isteklistek

« Odpowiedź #6367 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 13:02:24 »
Ok, czyli komunikat "jest jak jest". O ile mnie pamięć nie myli, to Mucha robiła WKKM i w nr X-men były poprzestawiane strony, to było kilka lat temu nie pamiętam dokładnie numeru, ale chodzi o run Morrisona. Efekt reklamacji był taki, że komiks poszedł na rozklejenie i poukładali strony od nowa - jest widoczne w komiksie, że strony były doklejane. Nie wiem, czy wtedy można było, czy raczej trzeba było, bo Mucha jako zewnętrzny wykonawca miał nad sobą H. Od razu zaznaczam, aby Motyl nie odpowiadał, bo pewnie jeszcze nie był łączony z Muchą, więc może nie mieć wiedzy, dlaczego wtedy się udało to zrobić, a dziś po latach zostajemy z "przepraszam".

Jeszcze jedna sprawa - jeżeli chodzi o tytuły to w segmencie superhero Mucha wydaje tytuły nieprzeciętne, a nawet bardzo dobre i niewątpliwie X-Statix jest takim tytułem. Nadchodzące tytuły superhero to ścisła czołówka i chcę je mieć, ale tylko wtedy, gdy nie będzie w nich żadnych błędów. Takie tytuły jak Marvels, Astro City to super tytuły, tym bardziej będzie mi smutno, gdy będę zmuszony je odpuścić, ale gdy ja zakupię, to będę się cieszył jak dziecko, będę mieć niesamowitą frajdę z posiadania tych tytułów. Tyle i aż tyle.

Offline Motyl

« Odpowiedź #6368 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 13:14:42 »
Grzbiet w dodruku Criminalu został dopasowany do kolejnych tomów, bo przy pierwotnym druku napis na grzbiecie był duży i się  różnił. Z tym że grafik tworząc tom 1 nie wiedział jak będą się rozkładały tytuły w kolejnych tomach i zrobił właśnie taki. Sytuacji z Hachette była długo przede mną, podejrzewam, że tam była łatwiejsza sytuacja z zamienionymi stronami i udało się rozkleić komiks i je zamienić. Nie pamiętam, jak to tam wyglądało, bo nie mam tego komiksu.

Offline laf

« Odpowiedź #6369 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 13:34:41 »

Okładka Miraclemana, niedopasowany grzbiet do tomu 1. Alias.
Żeby było jasne: mnie jakoś nie rażą w oczy te wszystkie jakościowe wpadki, zarówno SSM, jak i pozostałe wymienione komiksy posiadam w swoich zbiorach (X-Statix akurat sobie odpuściłem), mam nawet Borgię z tymi uciętymi kadrami (choć to nie Mucha). Najważniejsze żeby takie babole nigdy więcej się nie powtórzyły, szczególnie w komiksach za taką kasę. Odpuście już Motylowi i Musze i przestańcie wypisywać ciągle te same posty i zaśmiecać wątek.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #6370 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 13:54:23 »
Kurcze słaba ta informacja z fanpejdża... Ale co zrobić. Może na jakiejś wyprzedaży kiedyś się kupi albo z drugiej ręki.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #6371 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 13:55:32 »
A spodziewaliście się jakiejś innej? Czy Egmont wydrukował już poprawione wydanie Sprawiedliwości? Czy Scream wypuścił już nowe wydanie Borgii?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Koalar

« Odpowiedź #6372 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 14:02:19 »
Byłem zainteresowany X-Statix, ale póki co mi przeszło. Niedawno czytałem Moonshadow od Muchy i po tylu literówkach nie mam ochoty wydawać pieniędzy na kolejną fuszerkę. Może kupię, ale jeśli cena będzie adekwatna za taki niepełnowartościowy produkt.
Przeprosiny - fajnie, ale silenie się na robienie fajnego wpisu z przeprosinami uważam za kiepski pomysł. Acz zawsze to lepsze niż puszczanie głodnych kawałków o zdrowiu i życiu osobistym.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline starcek

« Odpowiedź #6373 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 14:05:11 »
Przed wydrukowaniem było super, a po wydrukowaniu juz nie. "[...] Otóż, po otrzymaniu wydrukowanych egzemplarzy okazało się, że rozłożyły się nam dwie... rozkładówki. [...]". Szkoda już więcej się nad tym rozpisywać.

Już tam wcześniej Martin Eden podsumował doskonale polskie komiksowo.
I dziwne, że jest tylu zakładników rodzimych wersji językowych. Zaczynam wątpić w statystyki znajomości języka angielskiego.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Danio

« Odpowiedź #6374 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 14:17:27 »
Fajnie, że przeprosili, ale jeszcze fajniej jakby próbowali to jakoś naprawić - i ktoś tu wcześniej wpadł na fajny pomysł, wydrukowanie po prostu tych dwóch rozkładówek na wyższej jakości papierze z jednej i drugiej strony i wysyłanie ich tym, którzy okażą dowód zakupu komiksu. Niektórzy dalej by na pewno kręcili nosem, ale moim zdaniem to by było jak najbardziej ok i byłoby jakimś czynem, a nie tylko pustym przepraszam (do tego trochę niepoważnym, w sensie ton jakiś taki żartobliwy, co nie przystoi bo ludzie wkurzeni).