Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1494381 razy)

Offline Xmen

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6270 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 14:29:48 »
@Motyl nie ma zamiaru zabrać głosu? Chociaż on pewnie zwalilby winę na ludzi u steru. Wszystko drogo , "gapcio" i "papcio"(czy jakoś tak) są odpowiedzialni za drożyznę i całe zło. Dobr wieści "gapcio" i "papcio" są już na zielonej trawce, będzie mniej zła. Szkoda tylko że zdążyli jeszcze wydać drugi tom x statix.
Nie zapominajmy również że okładka sprawiedliwości jest tak samo ogromnym niedbalstwem.

Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #6271 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 16:18:02 »
Tylko, że nasz forumowy kolega Motyl nie jest adwokatem tego wydawnictwa.
Czy kiedykolwiek ktoś odpowiedzialny za wydanie komiksu Egmontu, Hachette albo Muchy wbił tu na forum przepraszać/tłumaczyć czemu tak, a nie inaczej?
Nie i tym razem też nikt nie przyjdzie. Prędzej na ich FB, ale też marne szanse.

« Odpowiedź #6272 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 16:19:54 »
W tej dyskusji o jakości Muchy kogoś mi tu brakuje...hmm....

W sensie, że mogła to być sprawka Jarozbawa? No kto wie!!!???

(hm, jeśli by to przełożyć na komiksy to powinniśmy się cieszyć że w ogóle wydawane są w kraju na papierze)...

No nie idźmy w tę stronę. Zdarzały się już wypowiedzi niektórych wydawców czy osób powiązanych w jakiś sposób z wydawnictwami, które bardzo mocno oscylowały wokół "jak się nie podoba to spier...ajcie". No zaraz wyjdzie, że jeszcze powinienem dziękować, że wogóle mogłem kupić nieważne jakie. Mogę podziękować co najwyżej wielkim fakiem i wydać pieniądze gdzie indziej, albo zostawić je w kieszeni.

Offline Xmen

« Odpowiedź #6273 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 16:46:30 »
@Hugol3 to mój błąd, myślałem że @Motyl jest adwokatem muchy. Niejeden i nie 10 razy tłumaczył dlaczego mucha ma drożej, dlaczego wydaje te tytuły a nie inne, nawet wczoraj w innym temacie tłumaczył że mucha nie blokuje epików x men. Zna całą zawiłą procedurę jakie zgody i od kogo mucha musi uzyskać pozwolenie żeby wydać jakiś tytuł. Dodatkowo to że nie zabiera głosu w niewygodnym temacie utwierdziło mnie w przekonaniu że jest adwokatem, albo o zgrozo jeszcze gorzej-politykiem, bo to też jego konik.
Tak masz rację z Egmontem. Oni nawet po oficjalnym pytaniu o "sprawiedliwość" na mfkig nie mają nic do powiedzenia.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Leyek

« Odpowiedź #6274 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 16:48:37 »
Tylko, że nasz forumowy kolega Motyl nie jest adwokatem tego wydawnictwa.

Jest, jest, ale tylko jak mu wygodnie i jak może jakiemuś szaremu użytkownikowi wytknąć błąd i zatryumfować.

Offline Motyl

« Odpowiedź #6275 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 18:44:58 »
Jest, jest, ale tylko jak mu wygodnie i jak może jakiemuś szaremu użytkownikowi wytknąć błąd i zatryumfować.

Mylisz Leyku wytykanie błędów z wybujałą fantazją forumowiczów, którzy bez konkretnej wiedzy przytaczają swoje niepotwierdzone teorie. Zresztą wcześniej powyżej to jest też twoja narracja, czyli prześmiewcze komentarze pisane w niewiadomym celu. Poklasku, poprawy samopoczucia, bo możesz? Zanim więc będziesz mnie rozliczał, zacznij od siebie, ok? Błąd w komiksie jest oczywisty i takie pastwienie się nie jest miłe dla nikogo.

Oczywiście, że cały nakład ma taką 'wadę' i nic nie zostanie wycofane. Bo założę się, że to zostało pozostawione celowo przez muchę. Dobrze wiedzą, że po wycięciu stron z streszczeniem poprzednich zeszytów rozjechały się im dwie rozkładówki. Ale, że to tylko dwa przypadki to zostawili i teraz siedzą cicho.

Nie jest to prawda. Także wyjaśniam, nic nie zostało pozostawione celowe. Przy składzie nie zauważyliśmy, że dwie rozkładówki nam się rozjechały, po prostu ludzki błąd.

Ja bym też uderzył w recenzentów. Nie może być tak, że ich recenzja produktu opiera się na " podoba mi się, dobrze się bawiłem". Recenzja powinna być taka, jak na zagranicznych, gdzie koleś recenzując np. omniaka sprawdza i pokazuje jak jest klejony, czy jak jest sporych rozmiarów, czy spin wytrzyma ciężar i się nie rozpadnie, czy się wygina itp. itp.

To już masz indywidualne umiejętności recenzentów do przelewania na papier przemyśleń. Mucha nie cenzuruje recenzji, a nawet jest bardzo wyrozumiała względem blogerów i innych podmiotów, którym udostępnia egzemplarze. Recenzenci komiksów Muchy, którzy piszą negatywnie o publikacjach (z różnych przyczyn, rysunków, scenariusza, formy wydania), dostają kolejne tytuły, nie działa tu więc przytaczany argument, że aby dostać kolejny komiks, trzeba koniecznie pochwalić poprzedni. Jest zrozumiałe, że komiks może się komuś spodobać, a drugą osobę rozczarować.

W Venomie też widać że nie jest ładna jakość tego komiksu, również 0 info od wydawcy.

Materiały do Venoma pochodzą w całości od licencjodawcy, innych nie mieli.

A X-Statix, poboczna seria z X-Menowego zakątka Marvela... Na pewno sprzedaż nie jest tragiczna (bo nie byłoby drugiego tomu gdyby pierwszy się nie sprzedawał)

Do wizyty Milligana w Polsce sprzedaż była poniżej oczekiwań. Zdawaliśmy sobie sprawę, że tytuł jest nietypowy, że część czytelników się odbije, bo to nie jest kolejny typowy mutancki tytuł. Ale odbiór okazał się słabszy, niż myśleliśmy. Dalej trochę się poprawiło. X-Statix tom 1 po pół roku od premiery osiągnął poziom Śmierci Jean DeWolff, która zrobiła podobny wynik w miesiąc.

Ustalają przekaz  ;)

Ustalamy, zwłaszcza że ekipa Muchy dzieli się na dwa kontynenty i w sumie (jeśli dobrze liczę) cztery państwa, więc strefy czasowe niekiedy kontakt utrudniają i opóźniają. Każdy ma jeszcze jakieś obowiązki.

A teraz już merytorycznie:

Rozjechały nam się dwie rozkładówki, spieszyliśmy się przed Łodzią, aby komiks był gotowy, po drodze były jeszcze problemy z okładką, którą nie chciał nam zaakceptować licencjodawca (była zażarta batalia) i w natłoku pracy przeoczyliśmy, że przy zbiciu zeszytów w album powinniśmy dodać czarne strony, by wszystko wyglądało idealnie. Przy komiksie pracowały cztery osoby, także w imieniu swoim, Arka, dla którego ten projekt jest ukochanym dzieckiem i dopieszczał tłumaczenie do samego końca, Dominika i Marcina mogę jedynie przeprosić za ten błąd. Nie był on celowy, jak pojawiają się tu głosy. Zorientowaliśmy się o wpadce po komentarzu z zapytaniem o zeszyty 13 i 15. Nawet pytaliśmy jeszcze drukarnię, czy całość tak poszła, czy może jeszcze jakaś partia jest niewydrukowana, ale niestety cała już zeszła z taśmy. Ludzki błąd i nauka na przyszłość, aby się nie spieszyć i sprawdzić jeszcze jeden raz. Rozumiem rozgoryczenie czytelników, więc mogę tylko dodać, że naprawdę włożyliśmy w ten tom dużo serca i staraliśmy się, aby wyszedł najlepiej, ale te dwie rozkładówki nam umknęły.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #6276 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 19:29:20 »

A teraz już merytorycznie:

Rozjechały nam się dwie rozkładówki, spieszyliśmy się przed Łodzią, aby komiks był gotowy, po drodze były jeszcze problemy z okładką, którą nie chciał nam zaakceptować licencjodawca (była zażarta batalia) i w natłoku pracy przeoczyliśmy, że przy zbiciu zeszytów w album powinniśmy dodać czarne strony, by wszystko wyglądało idealnie. Przy komiksie pracowały cztery osoby, także w imieniu swoim, Arka, dla którego ten projekt jest ukochanym dzieckiem i dopieszczał tłumaczenie do samego końca, Dominika i Marcina mogę jedynie przeprosić za ten błąd. Nie był on celowy, jak pojawiają się tu głosy. Zorientowaliśmy się o wpadce po komentarzu z zapytaniem o zeszyty 13 i 15. Nawet pytaliśmy jeszcze drukarnię, czy całość tak poszła, czy może jeszcze jakaś partia jest niewydrukowana, ale niestety cała już zeszła z taśmy. Ludzki błąd i nauka na przyszłość, aby się nie spieszyć i sprawdzić jeszcze jeden raz. Rozumiem rozgoryczenie czytelników, więc mogę tylko dodać, że naprawdę włożyliśmy w ten tom dużo serca i staraliśmy się, aby wyszedł najlepiej, ale te dwie rozkładówki nam umknęły.
Sorry, ale dla mnie to niepojęte, że można taki błąd przeoczyć. Nie dostajecie jakiś przykładowych wydruków z drukarni? Dodatkowo piszesz, że zorientowaliście się dopiero po komentarzu o zeszytach 13 i 15. Serio? Nikt z wydawnictwa nie sprawdził jak finalnie wygląda w środku produkt, który sprzedajecie? Mi się to w głowie nie mieści.

Offline starcek

« Odpowiedź #6277 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 19:32:36 »
Uff, u mnie jest tak. Aaa, nie, wróć - to omniak.   :o

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online OokamiG

« Odpowiedź #6278 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 19:38:29 »
Uff, u mnie jest tak. Aaa, nie, wróć - to omniak.   :o

A weź Panie nie wkurwiaj. 
Egmont po błędzie w Wojnie Domowej już chyba nigdy nie popsuł splashpage'y. Mucha pewnie też już będzie wszystko sprawdzała dwa razy.
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Październik 2023, 19:40:53 wysłana przez OokamiG »

Offline LukCook

« Odpowiedź #6279 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 19:40:13 »
Czyli nie dostaliście egzemplarza sygnalnego? Patrząc na face mieliście egzemplarze w rękach od dwóch tygodni. Nawet Arek nie sprawdził swojego dziecka? Niepojęte. 

Offline marcinp

« Odpowiedź #6280 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 19:40:20 »
Ludzie spokojniej.  Hożej jak by się strony pomyliły lub tłumaczenia. Każdemu się zdarza. Dobra nauczka na przyslosc.
Ja pomimo błędu zamówiłem. Jakoś te dwie strony przeżyje.

Wolę takie wtopy niż kiepska jakość  stron jak w DD czy Spiderman

Offline Motyl

« Odpowiedź #6281 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 19:46:58 »
Cytat: Raveonettes
Sorry, ale dla mnie to niepojęte, że można taki błąd przeoczyć. Nie dostajecie jakiś przykładowych wydruków z drukarni? Dodatkowo piszesz, że zorientowaliście się dopiero po komentarzu o zeszytach 13 i 15. Serio? Nikt z wydawnictwa nie sprawdził jak finalnie wygląda w środku produkt, który sprzedajecie? Mi się to w głowie nie mieści.

Komiks przyszedł chwilę przed MFKiG. Nie mam wiedzy, czy drukarnia przesyła przykładowe wydruki do wydawcy.

Patrząc na face mieliście egzemplarze w rękach od dwóch tygodni. Nawet Arek nie sprawdził swojego dziecka? Niepojęte. 

Mieliśmy egzemplarz dzień przed wyruszeniem komiksów do Łodzi. Arek nie miał jak sprawdzić, bo na co dzień mieszka poza Polską.

« Odpowiedź #6282 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 19:59:20 »

Nie przeoczyć, ale wogóle zrobić. Jak można powycinać strony w komiksie i nie sprawdzić jak to później będzie wyglądać? Wróblewski to powinien się na robocie z nożyczkami znać akurat, takie to ukochane dziecko było, że nikt się nim nie zainteresował, bo czasu nie było, bo walka o okładkę. No faktycznie było o co walczyć, piękna okładka, taka rozkładana. Już po tym Spectacularze, gdzie Mucha Comics zachowała się bardzo nie fair w stosunku do kupujących czego do końca życia im nie zapomnę, obiecałem sobie, że raczej zrywam z nimi stosunki konsumenckie z jakimiś wyjątkami od czasu do czasu. No i zrobiłem  wyjątek, dla X-Statix.

Offline Motyl

« Odpowiedź #6283 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 20:05:30 »
Już po tym Spectacularze, gdzie Mucha Comics zachowała się bardzo nie fair w stosunku do kupujących czego do końca życia im nie zapomnę, obiecałem sobie, że raczej zrywam z nimi stosunki konsumenckie z jakimiś wyjątkami od czasu do czasu. No i zrobiłem  wyjątek, dla X-Statix.

Dzięki za miłe słowa. Z perspektywy czasu myślę, że nie powinniśmy wydawać SSP albo zapytać czytelników, czy wydać tylko tę część, która była dostępna w materiałach od Panini, czy w ogóle zaniechać projekt, który nie ma wszystkich zeszytów w jednakowej jakości. Licencjodawca w momencie nabycia praw nie poinformował nas, że materiał, który chcemy wydać, jest niekompletny. To też była lekcja na przyszłość i kolejnego takiego projektu nie będzie.

Offline Xmen

« Odpowiedź #6284 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 20:07:55 »
Dobrze że ten komiks to czyjeś "dziecko" i był tak bardzo dopieszczany. Co wyszłoby, gdyby był to kolejny taśmowy komiks. Fajnie że Motyl nie olał jednak sprawy i się wypowiedział. W finale wychodzi na to że w muszce pracują ludzie bardzo niekompetentni, albo nie sprawdzają tego co sprzedają lub puścili to z premedytacją( wiadomo że nikt do tego się nie przyzna). Żadne opcja nie świadczy dobrze o wydawnictwie(najlepszym). Błędy i wpadki się zdarzają,może nie każdemu tak często jak muszce, ale to ludzka rzecz. Jednak nie można bagatelizowac jawnej fuszerki. No ale trudno stało się, od muchy biorę już tylko kompletne serie, gdy ukarzą się w całości.
Żeby nie było że tylko narzekam, to jeszcze raz napisze że bardzo fajnie że wydali ghost ridera , mimo że jest drogi.
Kolejny raz zwrócę uwagę że dla egmonta jest większa tolerancja, mucha zbiera cięgi( zasłużone) a w temacie egmontu cisza.
Edit @Skandalista może masz rację, faktycznie "sprawiedliwość" może mieć niewielu nabywców.
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Październik 2023, 20:37:43 wysłana przez Xmen »