Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496424 razy)

Online michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6195 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 00:19:24 »
Egmont odwalił taką kaszanę również w pierwszym tomie Ultimate X-Men, tyle że tam dotyczyło to jednej ilustracji (dwóch stron).
Akurat tu jest tak samo jak w oryginalnym zbiorczym ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #6196 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 08:26:24 »
Może to tylko moje odczucie ale mam wrażenie że egmontowi wiecej wpadek uchodzi na "sucho".
Smutno że fuszerka, przy jednoczesnym drastycznym wzroście cen staje się standardem( nie tylko w komiksowie ).

Bo jak tylko ktoś krytykuje Egmont, to zaraz przylatuje michał81 i się rzuca, że wcale nieprawda. Że paproszki i farbujące strony, to tylko normalny proces technologiczny i nic się nie da zrobić i macie się cieszyć co wam Egmont z łaski wydaje. A po tym jak Mucha rozczarowała słabszymi skanami w Spectacularze i jest droższa i rzadziej wydaje, to nie ma aż tak fanatycznych obrońców. Ja Muchę lubię, dużo od nich kupuję, ale błąd to jest błąd i w komiksie za 140 zł nie powinno go być.

Offline Necr09

« Odpowiedź #6197 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 08:41:54 »
Bo jak tylko ktoś krytykuje Egmont, to zaraz przylatuje michał81 i się rzuca, że wcale nieprawda. (...)

Nie przypominam sobie, żeby michał81 krytykował moje posty jak wrzucałem zdjęcia pomylonych dymków w komiksach Egmontu...
FGO: 758,469,198

Offline OokamiG

« Odpowiedź #6198 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 09:54:36 »
Bardzo słabo wyszło z tym X-Statix. Naprawdę nie mieli jakiegoś surowego egzemplarza przed pełnym drukiem, albo nikt nie przeglądnął nawet pobieżnie oryginału i nie stwierdził, że po usunięciu stron z tekstem wyjdzie taki bubel. Za komiks w tej cenie nieakceptowalne, a wystarczyło dać jakąś pustą stronę.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #6199 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 10:02:32 »
Nawet mogli dać autoreklamę xD jeśli problemem było przypomnienie co się działo w poprzednich zeszytach, co chyba nikogo by nie wkurzyło.

Offline LukCook

« Odpowiedź #6200 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 10:06:31 »
Naprawdę żałuje, że w weekend zamówiłem. Słabo to wygląda bo albo nie sprawdzają albo nie obchodzą ich czytelnicy. Nie pierwsza wtopa, jak wychodził ASM to przemilczeli jakość skanów.

Online michał81

« Odpowiedź #6201 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 10:20:27 »
Nawet mogli dać autoreklamę xD jeśli problemem było przypomnienie co się działo w poprzednich zeszytach, co chyba nikogo by nie wkurzyło.
No właśnie nie rozwiązało by to problemu. Przesunięcie o jedną stronę rozwaliłoby kolejnego splash page w zeszycie #14. Jednym rozwiązaniem wydaje się wywalenie okładki zeszytu #13 przed okładkę zeszytu #14, ale wtedy wiele osób by narzekało na jej brak w miejscu w którym powinna być i oddzielać zeszyty (i nie wmawiajcie mi, że byłoby inaczej). Natomiast problem jest w przypadku zeszytu #15, tam już trzeba by dołożyć jedną stronę, ale tak się nie da (bo trzeba dołożyć minimum 4 strony), więc pewnie dostalibyśmy kilka czarnych kartek w samy komiksie, gdzie ludzie znowu by na to narzekali, bo były już takie przypadki. Zwiększyłoby to znowu ilość stron i pewnie cenę komiksu. Dziwne, że tego DTP nie wyłapał przy składzie. Przypomnienie w wersji zeszytowej ma sens, tu w zbiorczym już nie, więc dobrze, że to wycięto, zresztą tego też nie ma w omnibusie.

Bo jak tylko ktoś krytykuje Egmont, to zaraz przylatuje michał81 i się rzuca, że wcale nieprawda.
Ostatnio ktoś mi zarzucił że dowalam się do twoich postów na każdym kroku, bo piszesz w nim pierdoły, ale ty nagminnie jak powyżej znowu próbujesz wejść w dyskusje, prowokując mnie takimi tekstami. Wieź ty się ogarnij.
« Ostatnia zmiana: Wt, 17 Październik 2023, 11:40:21 wysłana przez michał81 »

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #6202 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 10:39:18 »
Szczerze? To wolałbym już to przypomnienie, niż taki syf.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #6203 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 10:40:09 »
Przypomnienie w wersji zeszytowej ma sens, tu w zbiorczym już nie, więc dobrze, że to wycięto, zresztą tego też nie ma w omnibusie.

A w omnibusie jak jest, są okładki zeszytów oddzielające rozdziały? Czy też 'splash page' są pocięte?
Ja się zgadzam z resztą, wygląda to bardzo źle w wydaniu muchy.

Online michał81

« Odpowiedź #6204 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 11:37:36 »
A w omnibusie jak jest, są okładki zeszytów oddzielające rozdziały? Czy też 'splash page' są pocięte?
Ja się zgadzam z resztą, wygląda to bardzo źle w wydaniu muchy.

Prawie jak w Wojnie Domowej Egmontu. ;)
Tylko Egmont w dodrukach poprawił ten błąd. Twoja skleroza spowodowała, że zapomniałeś o tym napisać. W przypadku X-statix raczej na dodruk szybki się nie zanosi.
« Ostatnia zmiana: Wt, 17 Październik 2023, 11:44:20 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #6205 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 11:45:08 »
Czy ja tu dobrze czytam, usunęli jedną stronę i nie wpadli na to, że jak są jakieś rozkładówki to się strony nie będą zgrywać ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online michał81

« Odpowiedź #6206 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 11:52:11 »
Czy ja tu dobrze czytam, usunęli jedną stronę i nie wpadli na to, że jak są jakieś rozkładówki to się strony nie będą zgrywać ?
Z każdego zeszytu usunęli. Dwa razy im przez to się splash page rozsypały w pozostały przypadkach jest ok.

Offline Xmen

« Odpowiedź #6207 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 12:01:47 »
Tutaj nawet nie ma co doszukiwać się wytłumaczenia. Niemożliwe że nikt tego nie sprawdził. Przypomniała mi się okładka sprawiedliwości od egmontu, komiks za ponad 400zł i skaszaniona okładka( też to przemilczeli, nawet bezposrednie pytanie na mfkig). Serio te komiksy muszą się dobrze sprzedawać, jeżeli wyprzedaje się każdy badziew. Powiecie że znowu narzekam na ceny, ale ile komiks powinien kosztować żeby się nie rozklejał, miał dobre skany, żeby nie było białych paprochów i literówek? Jeżeli grzbiety notorycznie się odklejają i są o tym sygnały( w egmontach też się zdarza) , jeżeli białe paprochy również pojawiają się często i nikt nic z tym nie robi, to czy mają nas w...? Niech każdy odpowie sobie sam.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #6208 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 12:02:57 »
Oj tam, nie pierwszy raz coś im nie wyszło, może kiedyś się nuczą  ::)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #6209 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 12:19:47 »
Tutaj nawet nie ma co doszukiwać się wytłumaczenia. Niemożliwe że nikt tego nie sprawdził. Przypomniała mi się okładka sprawiedliwości od egmontu, komiks za ponad 400zł i skaszaniona okładka( też to przemilczeli, nawet bezposrednie pytanie na mfkig). Serio te komiksy muszą się dobrze sprzedawać, jeżeli wyprzedaje się każdy badziew.

Spoko, bo przecież...

Egmont w dodrukach poprawił ten błąd.

I pani Martyna wyraźnie odpowiedziała, że jeszcze oficjalnie do niej informacja o problemie nie dotarła. Jak jakaś dotrze, to się do tego oficjalnie ustosunkuje.

michał81 - też mi tłumaczenie dla osób które kupiło komiksy z pierwszego nakładu. A czekanie na dodruk, to nie zawsze ma sens, bo przecież dodruku Rosy 10 nie będzie. A zapewne dodruk Sprawiedliwości Limited będzie jeszcze droższy bo inflacja.

I Mucha i Hachette potrafiło wydać Wojnę Domową z dobrymi rozkładówkami. Szkoda, że Mucha teraz nie pomyślała, jak składali 2 tom i uważając, że jak zaoszczędzą 2 strony, to się nic nie stanie.