Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496447 razy)

Offline Motyl

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6030 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 08:43:55 »
Pytania o dodruk brakujących tomów tej serii powracają co jakiś czas. Nie będzie dodruku. Jest to mało opłacalne. Pojedyncze tomy kosztowałyby znacznie więcej niż poprzednio. Zresztą seria nie cieszyła się nadmierną popularnością, sprzedawała się latami, a ostatnie dwa tomy są nadal do kupienia bez problemu. Można polować na brakujące tomy, może ktoś będzie chciał się ich pozbyć, bo nie dociągnął serii do końca. Nie można też wykluczyć, że za parę lat jakiś wydawca sięgnie po ten tytuł i zdecyduje się na popularny ostatnio relaunch ;) Brubaker jest przecież chodliwym nazwiskiem. A jeszcze jak się zdecyduje na integral, to będzie wysyp starych tomów w okazyjnych cenach.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #6031 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 18:33:40 »
Właśnie się jutro wybierałem na te Targi Książki. Też będziesz? Ciekaw jestem czy będzie coś ciekawego jak na majowych, czy to będzie coś o wiele mniejszego.

Offline Motyl

« Odpowiedź #6032 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 19:10:22 »
Właśnie się jutro wybierałem na te Targi Książki. Też będziesz? Ciekaw jestem czy będzie coś ciekawego jak na majowych, czy to będzie coś o wiele mniejszego.

Dopiero co pozbyłem się wenflonu z łapki, odpoczynek wskazany, a nie wojaże. Zażywam na balkonie kąpieli słonecznych, by pozbyć się z organizmu resztek kryptonitu. Słońce nieźle wybiela ;)

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #6033 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 19:38:16 »
To w takim razie życzę dużo zdrowia. Oprócz słońca  polecam też czytanie komiksów. Te dopiero przywracają energię i pełnię zycia ;D

Offline Pinto

« Odpowiedź #6034 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 19:50:41 »
(...) seria nie cieszyła się nadmierną popularnością, sprzedawała się latami, a ostatnie dwa tomy są nadal do kupienia bez problemu.
Jeśli seria nie cieszyła się popularnością, to dlaczego był dosyć szybki dodruk pierwszego tomu w 2017? I też jest do kupienia bez problemu.
Brubaker jest przecież chodliwym nazwiskiem.
No to w końcu jest chodliwy, czy sprzedaje się latami? 8)

Offline Xmen

« Odpowiedź #6035 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 19:54:22 »
To w takim razie życzę dużo zdrowia. Oprócz słońca  polecam też czytanie komiksów. Te dopiero przywracają energię i pełnię zycia ;D
Tylko nie oglądać tylnej okładki, szczególnie u dołu. Taka czynność może spowodować pogorszenie stanu zdrowia.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Motyl

« Odpowiedź #6036 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 20:40:43 »

Dzięki, komiksy lubię, ale bardziej przesiadywać w kinie i tęsknie za czasami, gdy spędzałem mnóstwo godzin w ciemnej salce z wygodnymi fotelami :) Nawet pandemia mnie nie odstraszyła, obejrzałem wszystko, co puszczali między lockdownami.

Jeśli seria nie cieszyła się popularnością, to dlaczego był dosyć szybki dodruk pierwszego tomu w 2017? I też jest do kupienia bez problemu. No to w końcu jest chodliwy, czy sprzedaje się latami? 8)

Pierwszy tom zawsze się dobrze sprzeda, a później pojawia się prawo serii, dziwne opinie, słyszałem na przykład, że Phillips paskudnie rysuje. A Brubaker chodliwy jest, wzbudza zainteresowanie różnych wydawców. Ma pecha, że nie jest Batmanem, nawet takim, którego nie da się czytać. Chociaż tak do końca nie wiem, nie znam go za dobrze od tej strony. Może się przebiera na Halloween? :)

Tylko nie oglądać tylnej okładki, szczególnie u dołu. Taka czynność może spowodować pogorszenie stanu zdrowia.

Mnie ceny nie spędzają snu z powiek. Jak mnie na coś nie stać, to nie kupuję.

Przy okazji informacja z ostatniej chwili od szefowej. Jutro na Jesiennych Targach Książki w Warszawie będzie dostępna także Stara Gwardia. Wiekowe opowieści. GR pewnie pojawi się pod koniec miesiąca.
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Wrzesień 2023, 20:43:16 wysłana przez Motyl »

Offline Xmen

« Odpowiedź #6037 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 21:39:04 »
Mam tak samo, nie stać mnie na coś więc nie kupuję. Na komiksy mnie stać, ale prawie za każdym razem gdy trzymam komiks w ręce, myślę sobie - serio tyle kosztowaleś? Za co?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Konrad

« Odpowiedź #6038 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 23:58:33 »
Szczegółowe zapowiedzi Reckless i The Old Guard:

Bzzz, bzzz 🪰😎💪!
Już 15 września do sprzedaży trafi kolejny tom przygód Ethana Recklessa. Komiks Eda Brubakera i Seana Phillipsa będzie można kupić przedpremierowo podczas Jesiennych Targów Książki w Warszawie (8-10 września) na stoisku Planety Komiksów. Serdecznie zapraszamy!
RECKLESS TOM 3. ZNISZCZYĆ WSZYSTKIE POTWORY
Poznaj Ethana Recklessa. Twoje kłopoty to jego specjalność. Za odpowiednią sumę.
W latach sześćdziesiątych Ethan był rewolucjonistą, czego dowodem jest kilka blizn, których się wtedy dorobił. Dziś jest po trochu windykatorem, po trochu prywatnym detektywem, ale przede wszystkim wrakiem człowieka.
Jest rok 1988. Ethan zostaje zatrudniony do nietypowego zadania – musi znaleźć kwity na magnata nieruchomości z Los Angeles. Niestety, zagłębianie się w przeszłość i odkrywanie cudzych sekretów może przybrać śmiertelny obrót... i tym razem wcale nie jest inaczej! Aby wyjść z kłopotów obronną ręką, Ethan musi zaryzykować dorobek życia, łącznie z przyjaźnią, która okazuje się dla niego ważniejsza, niż myślał.
Ed Brubaker i Sean Phillips – wielokrotnie nagradzani mistrzowie gatunku noir i twórcy takich bestsellerów jak CRIMINAL, FATALE, ZABIJ ALBO ZGIŃ i PULP – powracają z kolejną powieścią graficzną z serii RECKLESS, w której redefiniują bohatera klasycznych, pulpowych powieści kryminalnych, osadzając akcję komiksu w Los Angeles w latach osiemdziesiątych, gdzie seks, ćpanie i mordowanie są na porządku dziennym.
„Niekończące się odniesienia kulturowe, zagłębianie się w lata osiemdziesiąte na wschodnim wybrzeżu Ameryki i nakreślanie nowej formuły prawości i bohaterstwa sprawiają, że czytelnicy z niecierpliwością czekają na kolejną przygodę markotnego Ethana”.
– Publishers Weekly
„Ed Brubaker i Sean Phillips odwalają najlepszą robotę w swoim życiu! Ich RECKLESS to powiew świeżego powietrza, historie na równi z najlepszymi kryminałami złotego wieku Travisa McGee i bezkompromisowymi książkami autorstwa Richarda Starka”.
– Joe Hill (LOCKE & KEY)
„O rany, ten album zwolnił w mojej głowie wszystkie zapadki spod znaku powieści kryminalnej... Błogość”.
– Patton Oswalt
Scenariusz: Ed Brubaker
Ilustracje: Sean Phillips
Kolory: Jacob Phillips
Tłumaczenie: Maria Lengren
Liczba stron: 144
Format: 180 mm x 275 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
ISBN  978-83-67571-22-7
Wydanie pierwsze
Cena okładkowa: 79,00 zł
Premiera: 15 września 2023 roku

Bzzz, bzzz 🪰😎💪!
Również 15 września do sprzedaży trafi kolejna nasza wrześniowa premiera - Old Guard. Stara Gwardia: Wiekowe opowieści. Komiks będzie można kupić przedpremierowo podczas Jesiennych Targów Książki w Warszawie (8-10 września) na stoisku BestComics Dystrybucja. Serdecznie zapraszamy!
OLD GUARD. STARA GWARDIA. WIEKOWE OPOWIEŚCI
Oto baśnie o krwi i pociskach.
Opowieści o grupie mężczyzn i kobiet, którzy nie mogą umrzeć.
Z reguły.
Najstarsza liczy 6 732 lata. Tak sądzi. Najmłodsza skończyła 27 lat.
Razem mają przeszło dziesięć tysięcy lat i wiele historii do opowiedzenia.
Oto kilka z nich...
Bestsellerowa, uznana przez krytyków i czytelników seria THE OLD GUARD – STARA GWARDIA stała się także przebojowym filmem Netflixa z udziałem Charlize Theron i KiKi Layne, a teraz powraca w nowych opowieściach, których autorami są GREG RUCKA, Leandro Fernández oraz plejada gościnnych twórców, takich jak scenarzyści: Brian Michael Bendis, Kelly Sue DeConnick, Matt Fraction, Vita Ayala, Jason Aaron, David F. Walker oraz artyści: Valentine De Landro, Nicola Scott, Michael Avon Oeming, Rafael Albuquerque, Mike Henderson, Matthew Clark, Kano i wielu innych.
Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w zeszytach THE OLD GUARD: TALES THROUGH TIME #1–6.
Scenariusz: Greg Rucka, Andrew Wheeler, Kelly Sue DeConnick, Eric Trautmann, Brian Michael Bendis, Robert Mackenzie, Dave Walker, Matt Fraction, David F. Walker, Jason Aaron, Alejandro Arbona, Vita Ayala
Rysunki: Leandro Fernández, Jacopo Camagni, Valentine de Landro, Mike Henderson, Michael Avon Oeming, Justin Greenwood, Steve Lieber, Matthew Clark, Rafael Albuquerque, Kano, Nicola Scott
Tłumaczenie: Marek Starosta
Wydawnictwo: Mucha Comics
Liczba stron: 184
Format: 180 mm x 275 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
ISBN: 978-83-67571-20-3
Wydanie pierwsze
Cena okładkowa: 99,00 zł
Premiera: 15 września 2023 r.

Offline gashu

« Odpowiedź #6039 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 14:55:23 »
Wiem, że cierpliwość jest cnotą, ale może dobrze poinformowani wiedzą, czy istnieje szansa, że do Gildii wpadnie w najbliższych dniach zapowiadany "Ghost Rider"?
Czekam na niego z "wrześniowym" zamówieniem :P

Online michał81

« Odpowiedź #6040 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 17:18:23 »
Przecież @motyl pisał, że premiera na koniec września. Mucha zapowiada komiks zawsze dwa tygodnie przed dostępnością jego w sklepach, a że mamy już połowę września, to raczej będzie tak jak pisał @motyl.

Za to portugalski oddział Muchy zaczął wrzucać na swoim facebooku kadry z Black Magick, czyżby to pierwsza zapowiedzi na emfkę?

Offline Motyl

« Odpowiedź #6041 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 18:15:19 »
Wiem, że cierpliwość jest cnotą, ale może dobrze poinformowani wiedzą, czy istnieje szansa, że do Gildii wpadnie w najbliższych dniach zapowiadany "Ghost Rider"?
Czekam na niego z "wrześniowym" zamówieniem :P

Zacytuję info z FB: Drukuje się. Jak tylko drukarnia poda termin zakończenia swoich czynności i przesłania komiksu do magazynu, to podamy dokładną datę premiery.

Natomiast nigdy nic nie wiadomo, drukarnia za datę Reckless i OG podawała 15 września, a komiksy zjechały na magazyn trochę wcześniej.

Za to portugalski oddział Muchy zaczął wrzucać na swoim facebooku kadry z Black Magick, czyżby to pierwsza zapowiedzi na emfkę?
Nie bardzo. Prace nad wydaniem komiksu jeszcze nie ruszyły z kopyta, choć jest przetłumaczony już jakiś czas temu. Bardziej realny termin to w okolicach świąt, ale też nie można tego zakładać, bo to jakiś pechowy tytuł i są z nim jakieś problemy, ale to nie moja domena, więc więcej nie wiem. Portugalczycy raczej się pospieszyli i promują mocno szybko, bo obie wersje będą drukowane w jednym czasie. Na MFKę jak wyrobi się drukarnia pewnie będzie X-Statix.

Offline xanar

« Odpowiedź #6042 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 18:20:24 »
Motylu ty też obserwowany jesteś, adminy chcą usunąć wszystkich wydawców z tego forum :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Motyl

« Odpowiedź #6043 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 18:26:17 »
Motylu ty też obserwowany jesteś, adminy chcą usunąć wszystkich wydawców z tego forum :)

Administrator dał mi ostrzeżenie za politykowanie, które w tym momencie - decyzje naszych rządzących - coraz mocniej odbija się na rynku. Prosty przykład, zakup praw i materiałów do produkcji komiksów odbywa się w obcych walutach, które umacniają się względem złotówki przez te i inne działania rządu. I to jest jak najbardziej temat związany z komiksami i polityką cenową, bo później są zarzuty, że komiksy takie drogie, ale to nie wydawca ma wszystkie asy w rękawie. Chciałbym, aby moderatorzy z taką samą pieczołowitością jak rozmowy dotyczące polityki dotykającej rynku komiksowego wycinali wszystkie prywatne wycieczki użytkowników, ich bajki i inne wypisywane bzdury. Bo to forum komiksowe jest komiksowe może w jakichś 10%

Online michał81

« Odpowiedź #6044 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 18:47:48 »
Portugalczycy raczej się pospieszyli i promują mocno szybko, bo obie wersje będą drukowane w jednym czasie. Na MFKę jak wyrobi się drukarnia pewnie będzie X-Statix.
Nie pierwszy raz kiedy drukujecie razem, dlatego przypuszczałem, że premiera już niedługo. Super jak uda się z drugim tomem X-Statix.