Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496513 razy)

orangutan i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline Crono

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5895 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 07:44:55 »
Bishop's Crossing ok, ale niech najpierw wydadzą Dissolution i Rebirth. Mam to w epiku i kurczę, to esencja mutantów przełomu lat 80/90 jeśli chodzi o rysunki (Lee, Silvestri!).Co do fabuły to nie wiem, nie czytałem jeszcze, ale to Claremont, więc czy może być źle?🙂

Offline Kandor

« Odpowiedź #5896 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 10:11:13 »
"Jakby Egmont był zainteresowany nimi to by wam tego X-men Jima Lee zablokował." Być może, prawie na pewno, bo tak się z reguły dzieje. Nie zapominajmy jednak o specyfice zawartości oryginalnych Epików: tam w 400-450-500 stronicowym tomiszczu mamy ze trzy pierwsze zeszyty "X-Men" z rysunkami Jima Lee, a w kolejnym tomiszczu mamy kilka kolejnych numerów. Mucha wydaje praktycznie wszystkie kolejne trzynaście zeszytów "X-Men" w jednym tomie. Jedyne co byłoby wtedy pewne to to, że na wieść o zdublowaniu (poza tym pewnie edycje Muchy i Egmontu  przedzielone byłyby odstępem 2-3 letnim, przy epikach to, jak wiadomo, "pikiuś") się tych zeszytów w dwóch wydawnictwach, Bazyl dostałby nagłego ataku drgawek, następnie począłby toczyć pianę z ust, a finalnie czegoś by nie kupił, okraszając tę jakże ważną decyzję życiową, wpisami na niniejszym forum i inicjując kilkutygodniową zażartą dyskusję :-)
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Lipiec 2023, 10:12:47 wysłana przez Kandor »

Offline Crono

« Odpowiedź #5897 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 10:19:19 »
Ale Egmont nie ruszy epików. Wydawanie Punktów zwrotnych zajmie im jeszcze ze trzy lata, a potem też nie wydadzą, bo Mucha wyda w tym czasie (i pewnie zapowie kolejne) komiksy o mutantach które się z epikami będą w taki bądź inny sposób dublować.
Edit: Motyl, znany jest już format Marvels?

Offline martinus100

« Odpowiedź #5898 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 10:29:03 »
Na Amazonie znalazłem takie wymiary 18.42 x 1.91 x 27.94 cm edycji Marvels 25th Anniversary.

Offline xanar

« Odpowiedź #5899 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 10:31:42 »
W oryginale to jest format powiększony, taki "standard" Muchy. Pytanie czy dodatki będą przetłumaczone :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline martinus100

« Odpowiedź #5900 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 10:32:14 »
Mnie bardziej interesuje cena. Stawiam na 249,99 zł okładkowe.

Offline eyesore

« Odpowiedź #5901 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 10:56:38 »
Ale Egmont nie ruszy epików. Wydawanie Punktów zwrotnych zajmie im jeszcze ze trzy lata, a potem też nie wydadzą, bo Mucha wyda w tym czasie (i pewnie zapowie kolejne) komiksy o mutantach które się z epikami będą w taki bądź inny sposób dublować.
Edit: Motyl, znany jest już format Marvels?
Myślę że to nie będzie problem dla E. jak będą sprzedawać się inne epiki, z Spiderem, Punim czy Wolvim, to w końcu i na Xksy się też szarpną, kasa im nie śmierdzi, szczególnie jak zobaczą że jest zapotrzebowanie w narodzie  ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #5902 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 11:11:32 »
Na które epiki się szarpną? Na ten materiał co wyda Mucha? No właśnie nie będą mogli, bo Mucha ich zablokuje (a tak naprawdę ich już zablokowała).
Epik The X-Cutioner's Song różni się do wydania z Punktów Zwrotnych. W zapowiedzianych X-men od Muchy już zawarte są zeszyty z tego epika. Punkty Zwrotne zawierają tylko sam crossover, nic dodatkowo. Sorry, ale Egmont jest udupiony w takiej sytuacji przynajmniej na kolejne 5 lat, jak nie dłużej. A jakby Mucha rzeczywiście wydała jeszcze  Bishop's Crossing, o którym wspominałem to już pozamiatane. Oczywiście mogą wydawać inne epiki, ale dla przypomnienia to nie bez powodu Tm-Semic zamknął X-men, bo po odejściu Lee zainteresowanie tym tytułem poleciało tak bardzo, że nie warto było tytułu ratować.

Bishop's Crossing ok, ale niech najpierw wydadzą Dissolution i Rebirth.
Mucha tego nie wyda, dlatego że materiał z tego epika jest w wydanych X-men Jima Lee od Egmontu.
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Lipiec 2023, 11:21:31 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #5903 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 12:04:47 »
Xksy się też szarpną, kasa im nie śmierdzi, szczególnie jak zobaczą że jest zapotrzebowanie w narodzie  ;)
Jak się szarpną, będą wydawać duble po sobie ? nikt wam tego tutaj chronologicznie tego nie wyda.

Offline eyesore

« Odpowiedź #5904 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 12:35:09 »
Jak się szarpną, będą wydawać duble po sobie ? nikt wam tego tutaj chronologicznie tego nie wyda.
I po kolekcji i po Muszce, i po sobie,  za 3-4 lata kiedy niektóre wydania nie będą dostępne, jak bedzie zainteresowanie to wydadzą.

Offline xanar

« Odpowiedź #5905 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 12:50:01 »
A co tak wydali po 3-4 latach ?

Offline eyesore

« Odpowiedź #5906 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 13:30:10 »
A co tak wydali po 3-4 latach ?
Np Lobo/Sedzia Dredd.
sorki, Batman
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Lipiec 2023, 13:45:10 wysłana przez eyesore »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #5907 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 13:32:47 »
Nie chcę dalej czytać o tych epicach X-men w kolejnym wątku, skoro i tak wiadomo, że one się nie ukażą.
Ale nawiązując jeszcze raz do procedur związanych z nabywaniem licencji - czyli gdy Egmont odpowie przecząco na zapytanie od Panini, czy chce wydać tytuł o który pyta inne wydawnictwo w PL, pojawia się szansa na to, że mniejszy wydawca, bez posiadania wyłączności na Marvela (bo z DC chyba kaplica?) może coś wydać.
Rozumiem, że tak było/będzie z Marvels, AoA, Spectacular Spider-man, X-Force. A jakby do zabawy chciał dołączyć trzeci wydawca i miałby ochotę np na Avengers/JLA (problemem może być DC...) albo cokolwiek z podtytułem 2099 to też ma szansę, czy jest na z góry straconej pozycji?
Ciekawe, że samo Panini jeszcze do nas nie weszło.

Offline xanar

« Odpowiedź #5908 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 13:35:37 »
Np Lobo/Sedzia Dredd.
Egmont wydał po sobie ?

Nie będą tego wydawać inaczej, bo np. taki X-Men - Jim Lee maił dodruk, także śmiem twierdzić, że inaczej tego nie będą wydawać, bo jakby chcieli to inaczej wydawać to by to po prostu wydali inaczej, ale oczywiście możecie sobie żyć marzeniami.

Ten temat o tych X-menach jest tu chyba ze trzeci raz już wałkowany.
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Lipiec 2023, 13:39:07 wysłana przez xanar »

Offline michał81

« Odpowiedź #5909 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 13:48:06 »
@HugoL3 w przypadku Marvels jest inaczej niż piszesz, tu jest pierwszeństwo dla wydawcy (jeśli istnieje), który wydał wcześniej. I jak ten wydawca powie, że nie jest zainteresowany to wtedy może kolejny wydawca. Ale to jest bardziej chyba na zasadzie grzecznościowej. Bo z tego co wiem to w przypadku kontynuacji Orłów Rzymu odmówiono możliwości kontynuowania serii Taurusowi, a prawa do wydania ma teraz Egmont jak innych komiksów Mariniego. Potwierdza to też Scream, który chciał wznowić Księcia Nocy, ale nie mógł bo zapytanie poszło do Egmontu, bo miał pierwszeństwo, stąd to nagle wznowienie serii w pewnym momencie.

Co do Avengers/JLA to tego nikt nie wyda. Marvel nie pozwoli na to (dokładnie Disney). DC jest bardziej w tej kwestii ugodowe.