Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1494041 razy)

Offline Motyl

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5565 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 18:33:29 »
Przecież wcześniej niż u nas pojawiła się w USA zapowiedź epika z tym GR.

Nie wiem, kiedy pojawiła się zapowiedź epika, bo nie śledzę takich rzeczy, ale pierwsze rozmowy o wydaniu tego materiału prowadziliśmy w redakcji w czerwcu 2020 r. W kolejnym roku pojawił się plan, aby wydać go na pięćdziesięciolecie powstania postaci, który spalił na panewce z różnych przyczyn (ceny papieru, przeciągające się negocjacje). GR został przyklepany w lutym 2022 r. Na ten moment komiks jest już przetłumaczony i czeka cierpliwie w kolejce. Można go było zapowiedzieć sporo wcześniej, ale data 1 kwietnia była kusząca, tym bardziej że inny żart musi jeszcze poczekać :)

Offline Kandor

« Odpowiedź #5566 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 18:35:18 »
Czyńcie swoje dzieło, zacne owady :-)

Online xanar

« Odpowiedź #5567 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 18:48:18 »
Po pierwsze, to tylko głosowanie (decyduje niejaki David Gabriel z Marvela, choć i on ma swoje ograniczenia), rzecz nieformalna ale to dobrze wróży przyszłości takiego projektu.
Po drugie, nie raz fani w USA dopytywali się o możliwość wydania takowego omnibusa. Po trzecie, ktoś tu ze mną się kłócił (piszę z pamięci), że "jakby to był taki dobry komiks, toby miał już pięć różnych wydań/wznowień". Ja mu na to, że to nie takie proste, bo wiele nowszych  komiksów ma swoje omnibusy, a jakieś wybitne nie są. W odpowiedzi: "jakby to był taki dobry komiks, toby miał już pięć różnych wydań/wznowień" (piszę "kopiuj/wklej" bo i sens odpowiedzi się do czegoś takiego sprowadzał).  Nie przetłumaczysz.
Po trzecie, to bardzo fajnie, że epik będzie, bo z jednej strony mam pierwszego Epika (z nr 1, z początkami Blaze'a), więc to kolejny z serii będzie, a z drugiej strony jak wychodzi coś w jednej formie, to dobrze to rokuje wydaniu w innej formie. Nic, to, że się coś "dubluje", w perspektywie (maksymalnie) kilku lat (które szybko zlecą) można się spodziewać wydania w innej serii, o ile tylko komiks w poprzednim wydaniu trafi w gusta sporemu gronu czytelników. Nie wiem czy to prawda, że ten komiks był kiedyś na miejscu 50-tym, ale kiedy gruchnęła wieść o epiku, to mogły wzrosnąć apetytyty (czy zwykła zazdrość u kolekcjonerów omniaków się zrodziła ;-)) na omnibus. Ciekawostka: Omar czasem ogłasza jakieś Epiki w większym pakiecie z Curtisem...a potem o nich zapomina (tak było ostatnio z Hawkeyem, a kilka tygodni wcześniej z Ketchem) :-) On się, oczywiście, tego nie wypiera :-)

To może i ja się "kłóciłem", ale nie, że dobre tylko, że słabo się sprzedaje, ostanie wydanie kiedy było 2009 ? Dlaczego, żadnego trejda nie było przez tyle lat ? TK zablokował Marvela :)

Fani to się o wszystko dopytują.

Daredevil Nocenti rok temu był drugi, teraz pierwszy i nie ma omnibusa, ale przynajmniej jest pawie cały, albo cały w epic i reprinty robią.

Nie był kiedyś na 50-tym, tylko rok temu  :)

Oczywiście mogę nie mieć racji i jak się rewelacyjnie epic sprzeda to wydadzą omnibusa a jak nie to nie.

Ja to bym się tak nie napalał na te omnibusy bo w USA to zaraz recesja będzie, zresztą już poprzesuwali część na przyszły rok.

A jak twierdziłem, że to nie jest jakieś wybitne to dalej tak twierdze i jakby tego w Semicu nie było to nikt by tego nie wydał.

Więc nie wiem co ty chcesz tu komu przetłumaczyć  :)  może, że to takie och ach i takie super, że aż nie można było tego kupić przez 13 lat, no może też tak być i Marvel specjalnie nie wznawiał tego przez tyle bo chciał wygłodzić klienta :)

Nie wiem, kiedy pojawiła się zapowiedź epika, bo nie śledzę takich rzeczy, ale pierwsze rozmowy o wydaniu tego materiału prowadziliśmy w redakcji w czerwcu 2020 r. W kolejnym roku pojawił się plan, aby wydać go na pięćdziesięciolecie powstania postaci, który spalił na panewce z różnych przyczyn (ceny papieru, przeciągające się negocjacje). GR został przyklepany w lutym 2022 r. Na ten moment komiks jest już przetłumaczony i czeka cierpliwie w kolejce. Można go było zapowiedzieć sporo wcześniej, ale data 1 kwietnia była kusząca, tym bardziej że inny żart musi jeszcze poczekać :)
W styczniu była.
I ceny papieru już nie przeszkadzają  :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 17 Kwiecień 2023, 18:52:25 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online michał81

« Odpowiedź #5568 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 18:59:50 »
Jasne że nie przeszkadzają. Można wyższą cenę dać i potem powiedzieć, no przecież takie są ceny papieru. ;)

No przecież tu niektórzy twierdzą, że wydawcy to z dnia na dzień te komiksy wydają, a nie planują z rocznym wyprzedzeniem. My tu malutcy z forum nie wiem co tam w redakcjach się dzieje wydawnictw komiskowych, możemy tylko odnosić się do oficjalnych zapowiedzi ;) Tak czy inaczej temat tego konkretnego GR przewija się się jakiś czas temu w USA, tak jak wcześniej pisał xanar.
« Ostatnia zmiana: Pn, 17 Kwiecień 2023, 19:01:34 wysłana przez michał81 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #5569 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 19:04:41 »
W styczniu była.

Nie była. W styczniu były zapowiedzi na pierwszą połowę roku. Załapałeś to, czy wytłumaczyć ci kiedy się zaczyna, a kiedy kończy pierwsza połowa roku?

Przeszkadzają. Pierwotnie był inny koncept wydania. Xanarze, lubię te twoje wpisy. Są zabawnie idiotyczne :)

Online xanar

« Odpowiedź #5570 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 19:16:03 »
Nie wiem, kiedy pojawiła się zapowiedź epika
W styczniu była :)

Przeszkadzają. Pierwotnie był inny koncept wydania. Xanarze, lubię te twoje wpisy. Są zabawnie idiotyczne :)

Też lubię te twoje wpisy, jesteś wspaniałą wizytówką wydawnictwa  :)

Offline Motyl

« Odpowiedź #5571 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 19:22:32 »
W styczniu była :)

Zwracam honor, myślałem, że chodzi ci o okazję do zaprezentowania zapowiedzi komiksu. Niemniej twoja maniera odwracania wszystkiego kota ogonem i ironicznego komentowania jest męcząca.

A dziękować, szczęśliwie na wizytówce jest tylko adres i logo :)

Online xanar

« Odpowiedź #5572 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 19:26:16 »
No dziwne, żebym wiedział lepiej o rzeczach, które dzieją się w waszym wydawnictwie :)

Offline Motyl

« Odpowiedź #5573 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 19:32:32 »
Zacytowałeś całą moją wypowiedź, więc twoje "w styczniu była" odniosłem do fragmentu wyboru daty zaprezentowania zapowiedzi GR, że można było to zrobić na początku roku.  W ogóle nie odniosłem tego do daty premiery epica, tak jak wspomniałem, nie kupuję, nie śledzę zapowiedzi. Nie dogadaliśmy się :)

Online xanar

« Odpowiedź #5574 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 19:42:43 »
No, ale w tym swoim poście napisałeś, że tylko tego nie wiesz, także jak już napisałem wcześniej, dziwne żebym odpowiedział na rzeczy, które wiesz :)

Offline Motyl

« Odpowiedź #5575 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 19:55:36 »
Nie dogadamy się :) Twój komentarz odebrałem jako komentarz do ogłoszenia zapowiedzi. W ogóle nie wziąłem pod uwagę, że odpisujesz na zapowiedź epica. Mój błąd, będę wyrażał się precyzyjniej następnym razem.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #5576 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 20:45:11 »
Ten Omar to jakie ma koneksje z Marvelem?

Online michał81

« Odpowiedź #5577 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 20:52:36 »
Tak, z tego co można wnioskować zna się z Davidem Gabrielem.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #5578 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 20:56:24 »
Pracuje dla nich (ma podpisaną umowę), robi im zapowiedzi nowości, dodruków, prezentuje co wydają itd.
Ogólnie robi za taki łącznik fandomu z marvelem.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #5579 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 21:24:46 »
Fajowa fucha 🤑