Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1492558 razy)

Offline michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5460 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 10:36:51 »
FF Byrne'a to ponad 2000 stron, czyli co najmniej cztery tomy po blisko 600 stron, cena byłaby monstrualna. Do tego to też trochę już ramotka. To bardzo fajny run, polecam oczywiście, tak samo jak polecam FF Hickmana, która jest dla mnie jeszcze lepsza. A jaki jest jej odbiór w Polsce? Raczej mierny, skoro tempo wydawania to jeden tom na rok. Pierwsza Rodzina Marvela jakoś u nas szczęścia nie ma. Może sytuacja zmieni się po tomach z kolekcji.
To może FANTASTIC FOUR BY MILLAR & HITCH (Fantastic Four #554-569, Annual #322, Fantastic Force #1-4), coś co poprzedza run Hickmana? Czy naprawdę Millar przestał się sprzedawać u nas? Czy nie można już liczyć na kompletne wydanie Marvel Knights Spider-Man Millara?

W semicach to całe nic było. Tytuły z 2099 są trochę ryzykowne, mogą być fajne, ale niekoniecznie muszą chwycić.
Ale Spider-man 2099 dzięki zbliżającemu filmowy stanie się bardziej rozpoznawalny. Zresztą i tak jest najbardziej rozpoznawalny. Znowu będzie jak przy premierze pierwszej części, kiedy ludzie pytali "są komiksy o Spider-man Noir?", "można je kupić po polsku?". Ja wiem, że można się przeliczyć i zainteresowanie będzie znikome, ale wątpię, bo jednak ta postać istniej w świadomości polskiego czytelnika.
A jakbym miał sugerować to całość by zmieściła by się w 4 w miarę przystępnych objętościowo tomach:

tom 1: Spider-Man 2099 #1-14, materiał z 2099 Unlimited #1-3,
tom 2: Spider-Man 2099 Annual #1, Spider-Man 2099 #15-16, Ravage 2099 #15, X-Men 2099 #5, Doom 2099 #14, Punisher 2099 #13, Spider-Man 2099 #17-22
tom 3: Spider-Man 2099 #23-33, materiał z 2099 Unlimited #8; Spider-Man 2099 #34-38,
tom 4: Spider-Man 2099 Special, Spider-Man 2099 Meets Spider-Man; materiał z 2099 Unlimited #9-10, Spider-Man 2099 #39-44.

I tak wiem, że tam są jeszcze 2 zeszyty, ale ich już nie pisał Peter David i są częścią tego eventu zamykającego świat 2099.

X-Statix też nie jest rozpoznawalnym tytułem, tak samo nie jest popularnym u nas Peter Milligan, a jednak Mucha zaryzykowała i wydała. No chyba, że jacyś lobbysci za tym tytułem stali ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Kwiecień 2023, 10:41:43 wysłana przez michał81 »

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #5461 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 10:38:31 »
Po sukcesie Ghost Ridera, a wierzę że będzie to sukces, trzeba będzie zaryzykować i wydać GR2099 a po sukcesie nowego animowanego Miles’a trzeba będzie wydać pajączka 2099 oczywiście tego starego, oryginalnego Przemówiłem

Offline Warpath

« Odpowiedź #5462 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 16:53:18 »
W mojej opinii Marvel 2099 nie zestarzał się dobrze. Próbowałem przebrnąć przez pierwsze zeszyty starego Spidera i X-Men 2099 i niestety poległem w okolicach piątego. Mam wątpliwości czy pomysł by chwycił.

Offline Crono

« Odpowiedź #5463 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 16:58:12 »
Też uważam że pierwsze serie 2099 z pająkiem i mutantami źle się zestarzały. Ewentualnie, to zawsze były słabe historie. Ja z chęcią kupiłbym X-Factor Petera Davida czy jakieś historie Claremonta z New Mutants.

Offline Motyl

« Odpowiedź #5464 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 17:16:42 »
To może FANTASTIC FOUR BY MILLAR & HITCH (Fantastic Four #554-569, Annual #322, Fantastic Force #1-4), coś co poprzedza run Hickmana?

To pytanie chyba raczej trzeba skierować do Egmontu, czy na fali sukcesu FF Hickaman wydadzą wcześniejsze przygody Pierwszej Rodziny Marvela.

Czy naprawdę Millar przestał się sprzedawać u nas? Czy nie można już liczyć na kompletne wydanie Marvel Knights Spider-Man Millara?

Nie jestem w temacie. Ktoś zapowiedział kompletne wydanie Marvel Knights Spider-Man Millara?

Ale Spider-man 2099 dzięki zbliżającemu filmowy stanie się bardziej rozpoznawalny. Zresztą i tak jest najbardziej rozpoznawalny. Znowu będzie jak przy premierze pierwszej części, kiedy ludzie pytali "są komiksy o Spider-man Noir?", "można je kupić po polsku?". Ja wiem, że można się przeliczyć i zainteresowanie będzie znikome, ale wątpię, bo jednak ta postać istniej w świadomości polskiego czytelnika.

Odpowiem ci tak, czy wyprzedały się tomy Doktora Strange'a (może był dodruk, nie pamiętam) z runu Aarona i Waida? Mamy dwa świetne filmy z zapadającym w pamięć Cumberbatchem, który pojawił się też w dwóch częściach Avengers i Ragnaroku. Początkom i zakończeniom - nomen omen do scenariusza chwalonego Straczynskiego - minie za moment siedem lat od premiery (nie wiem, czy tu był dodruk, bo nie śledzę, ale w sklepie gildii jest tylko jedno wydanie z 2016 r.). Takich porównań między komiksem a filmem pewnie znajdzie się więcej, że nie wszystko, co błyszczy na dużym ekranie, przełoży się na popularność na papierze.

X-Statix też nie jest rozpoznawalnym tytułem, tak samo nie jest popularnym u nas Peter Milligan, a jednak Mucha zaryzykowała i wydała. No chyba, że jacyś lobbysci za tym tytułem stali ;)

Oczywiście, że nie jest, było całe stado lobbystów, ja, Arek, czy wspominałem już o Arku :)? W przeciwieństwie do Ciebie znam cyferki i po trzech miesiącach wyglądają one tak, że jest ok, ale do euforii sporo brakuje. A że minęły już trzy miesiące od premiery, to jest to już stary komiks. Pewnie jakieś egzemplarze jeszcze zejdą przy okazji różnych promocji, ale liczyliśmy się z takim przyjęciem tego tytułu. Widać to zresztą po tekstach w sieci (jeden grafoman to nieźle popłynął), ale ogólnie odbiór jest pozytywny. To nie tytuł dla każdego, więc nie możesz mieć takich tytułów mnóstwo w ofercie, bo mniejsze zainteresowanie czy dynamika sprzedaży spowodują, że o kolejne będzie trudniej. Obecnie mam na rozkładzie - sprawdzam, czytam, analizuje, porównuje z podobnymi tytułami na rynku nie tylko w ofercie Muchy - jakieś trzydzieści, a może parę więcej tytułów. Kilka spędza mi sen z powiek, bo zastanawiam się czy chwycą, czy nie. Jak mam bezsenne noce bawię się w różne statystyki dynamiki sprzedaży, analizy opłacalności i takie tam bzdury, którymi nie będę Cię zanudzał :)

Też uważam że pierwsze serie 2099 z pająkiem i mutantami źle się zestarzały. Ewentualnie, to zawsze były słabe historie. Ja z chęcią kupiłbym X-Factor Petera Davida czy jakieś historie Claremonta z New Mutants.

X-Factor jest długie - 21 tomów, nie wiem czy mały wydawca podołałby wyzwaniu, bo sprzedaż serii wraz z kolejnymi tomami spada.

New Mutants Claremonta zestarzało się dobrze? Nie jestem do tego aż tak przekonany. Do Claremonta mam jednak słabość i ciągle się zastanawiam jak go choć trochę nadkąsić ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #5465 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 17:45:02 »
Bzzz, bzzz 🪰📖😲!

Prosimy nie regulować odbiorników! Przy okazji świąt chcielibyśmy podzielić się z Czytelnikami naszą kolejną zapowiedzią, którą planujemy wydać w 2024 roku. Więcej szczegółów podamy w stosownym czasie 🙂

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #5466 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 17:48:19 »
Pieśń egzekutora?

Offline Kandor

« Odpowiedź #5467 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 17:49:05 »
2024? Nie wiem (przy moim trybie życia*) czy TYLE czasu mi pozostało :-( Mojo, baby? ;-)

[*dobra, może zdążę na ten szybki spacer do lasu...]

Offline Kandor

« Odpowiedź #5468 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 17:50:46 »
Pieśń egzekutora?
Ej, kolego, a może zacznijmy od oryginalnego komiksu z którego jest ta okładka? Ja wiem, że tak zatytułowali Epic z TĄ okładką, ale...
« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Kwiecień 2023, 18:16:25 wysłana przez Kandor »

Offline michał81

« Odpowiedź #5469 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 17:52:57 »
Jeśli to bedzie omnibus to wydania epików X-men już sie nigdy nie doczekamy.

Offline frosty24

« Odpowiedź #5470 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 17:55:53 »
Czyżby chodziło o zbiór X-Men vol.2 #1-10 Jima Lee? :)

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #5471 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 17:57:45 »
Ej, kolego, a może zacznijmy od komiksu z którego jest ta okładka? Ja wiem, że tak zatytułowali Epic z TĄ okładką, ale...
Miałem strzelać jeszcze w X-Men by Claremont & Lee omnibus, ale to chyba mało prawdopodobne.

Offline Motyl

« Odpowiedź #5472 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 17:58:04 »
Pieśń egzekutora?

Jim Lee nie rysował Pieśni egzekutora, a dokładnie nie rysował głównej historii zawartej w zeszytach X-Men 14-16, X-Factor 84-86 i X-Force 16-18. Amerykanie lubią wyolbrzymiać i sobie wydanie poszerzyli o kilka zeszytów. Prolog do Pieśni znajduje się w niewydanych przez Semica zeszytach 12-13, które rysował już Art Thibert. 

Czyżby chodziło o zbiór X-Men vol.2 #1-10 Jima Lee? :)

11 zeszyt też i 2 zeszyty GR.
« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Kwiecień 2023, 18:00:06 wysłana przez Motyl »

Offline michał81

« Odpowiedź #5473 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 18:03:29 »
Jim Lee nie rysował Pieśni egzekutora, a dokładnie nie rysował głównej historii zawartej w zeszytach X-Men 14-16, X-Factor 84-86 i X-Force 16-18. Amerykanie lubią wyolbrzymiać i sobie wydanie poszerzyli o kilka zeszytów. Prolog do Pieśni znajduje się w niewydanych przez Semica zeszytach 12-13, które rysował już Art Thibert. 

11 zeszyt też i 2 zeszyty GR.
No to może podajcie od razu pełne info na facebooku, bo podobny komentarz dotyczący epików już się tam pojawił. Tym skutkuje wrzucenie okładki bez szczegółów.

Finalnie powiem tak.

NIE O TAKIE WYDANIA KLASYCZNYCH X-MEN WALCZYŁEM.

Tak poszatkowanej serii na polskim rynku to chyba dawno nie było.
« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Kwiecień 2023, 18:05:28 wysłana przez michał81 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #5474 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 18:09:23 »

NIE O TAKIE WYDANIA KLASYCZNYCH X-MEN WALCZYŁEM.

Klasyczne będziesz miał w Marvel Origins.