Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1493069 razy)

Offline AntekSocjalny

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5445 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 18:26:32 »
Do tej pory są następujące epiki z Amazing Spider-Man #1-9, #15, #17-26, #27 (zapowiedziany, jeszcze nie miał premiery).Tylko, że 27 epik jest zawarty w Complete Epics. Z tego co się mówi materiał z epików ma być inaczej rozłożony względem kompletnych epików. Co już widać porównując ten 27 tom z pierwszym tomem Spider-Man: The Clone Saga. W epiku nie ma wszystkich zeszytów z tego tomu. Najprawdopodobniej zostanie przesunięte Spider-Man: The Lost Years.
Ooo nie doczytałem, dzięki!

Offline Warpath

« Odpowiedź #5446 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 18:32:05 »
W przypadku Marvela nie ma czegoś takiego jak zaklepywanie dobrych tytułów. Można co najwyżej liczyć na brak innych zainteresowanych i łaskę Panini, że po miesiącu, dwóch czy pół roku udzielą jakiejś odpowiedzi.

No to propozycje są, można przedyskutować co ewentualnie wziąć na warsztat i wystosować zapytanie do Marvela. W podanych przeze mnie tytułach nie ma DC, nic nie łączy się z wydaniami Egmontu, czyste niezależne strzały dla Muchy. Pytanie czy jest zainteresowanie i chęci. Było pytanie o propozycje - oto one - i tak szczerze to zakładam, że na chwilę obecną większość jest do wzięcia : )

Offline celtic

« Odpowiedź #5447 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 18:54:49 »
Już kiedyś chyba wrzuciłem tą propozycję, Thunderbolts Warrena Ellisa?
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

sum41

• Gość
« Odpowiedź #5448 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 19:34:29 »
Thunderbolts moze wyda egmont przy filmie i oby to byly zeszyty Bagleya😁

Czyli tych epikow jeszcze sporo zostalo, na jakis rok nawet dwa lata wydawania nie liczac tych pierwszych 9 a przez taki okres to coś pewnie w usa zapowiedza kolejnego.

Offline Takesh

« Odpowiedź #5449 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 08:02:34 »
Moje propozycje już kiedyś podawałem, sporo się powtarza u innych, ale kilka na szybko pozwolę sobie wymienić.

FF Byrne'a - E wyda jego She-Hulk. Jeśli nie pociągną dalej jego twórczości, to ja bym już zaklepywał prawa;

Supreme Power Straczyńskiego - to jest genialnie napisane SH dla dorosłych. I super rysunki Gary'ego Franka;

Wanted Millara - no ileż można czekać???

Wydawnictwo Avatar Press - pisali tam Alan Moore, Garth Ennis, Warren Ellis i inni. Nazwiska, które się u nas sprzedają. Jest sporo dobrych krótkich tytułów, ale też dłuższych, zakończonych serii, jak np. Crossed. Sporo dobroci;

Wydawnictwo Aftershock - również sporo znanych i cenionych nazwisk. Trochę tam się ostatnio popsuło, ale prawa większości są autorów. Nic, tylko przebierać!

Jest tego jeszcze więcej, ale nie chcę przesadzać  8)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #5450 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 08:16:50 »
Tylko propozycjami mialy byc bardzie  oklepane postacie z czasów Tm semic bo jest wieksza szansa na lepsza sprzedaz.

To co piszesz jest ciekawe ale ryzykowne.

Offline Interloper

« Odpowiedź #5451 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 11:48:17 »
Wydawnictwo Avatar Press - pisali tam Alan Moore, Garth Ennis, Warren Ellis i inni. Nazwiska, które się u nas sprzedają. Jest sporo dobrych krótkich tytułów, ale też dłuższych, zakończonych serii, jak np. Crossed. Sporo dobroci;
Daj pan spokój, Crossed jest obrzydliwe. :)

Offline gashu

« Odpowiedź #5452 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 13:20:07 »
Supreme Power Straczyńskiego - to jest genialnie napisane SH dla dorosłych. I super rysunki

Jeżeli Straczynski, to może również Rising Stars?
Fajna seria, napoczęta niegdyś przez Mandragorę.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #5453 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 14:04:08 »
Od Straczynskiego to wziąłbym wszystko w ciemno.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline 79ers

« Odpowiedź #5454 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 20:34:01 »
czyżby dr.Strange ?  - bardzo chętnie   ;)

Offline Kandor

« Odpowiedź #5455 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 20:53:11 »
Powiem tak: fajnie się czytało Supreme Power i poboczne mini-serie (Dr. Spectrum i 2 pozostałe), potem się to przekształciło w Squadron Supreme (którym było inspirowane). Natomiast przeczytałem trzy pierwsze zeszyty "Rising Stars" wydane u nas i w mojej opinii był to jakiś bełkot nie składający się w kompletna całość. Niby zaczynało się logicznie, ale po kilku zeszytach to stawało się jakieś jałowe, bez kierunku, mdłe. Może tylko seria tak zboczyła na kilka numerów, a potem (w zeszytach nie wydanych w Polsce) wróciła na swoje tory, ale takie są moje wrażenia po przeczytaniu materiału wydanego w Polsce. Sensownym komiksem był za to Midnight Nation, to bym przeczytał jeszcze raz, i Frank tam rysował, podobnie jak Supreme Power. W ogóle fajnie jakby oryginalne Squadron Supreme u nas wyszło, a le wszyscy wydawcy uważają to za kompletną ramotę najwyraźniej. Może by już wyszło w Bohaterach i Złoczyńcach (ta kolekcja szanuje starsze komiksy) gdyby to nie był komiks Marvela. W USA do jednego z wydań zbiorczych dodano nawet prochy jego twórcy (Marka Gruenwalda) :-)
Jest jeszcze The Twelve Straczynskiego (nie TO z X-Menami :-)).

W Supreme-Power też są dziwne niekonsekwencje np. główny bohater dostaje szału i zabija ludzi na prawo i lewo (np. rozrywając jednego przypadkowego obywatela na dwie części), a potem się uspokaja i 2-3 numery wszystko zostaje wybaczone. Myślałem, że to typowa krótka pamięć scwnarzystów, ale może scenarzysta z rysownikiem się nie dogadali i ten drugi był bardzije dosadny w ilustrowaniu scen przemocy niż powinien, a może... i jedno i drugie. Sami ocenicie, choć niestety i tego komiksu Marvel nie wznawia. Jednak pewnie "SP" to straszne g.. podobnie jak wielką kupą jest  zapewne Ghost Rider z Dannym Ketchem bo Marvel i tego i tego od dekad nie wznawia. Tak mi to przynajmniej tłumaczył pewien mądry forumowicz ostatnio :-) Pozostaje zapomnieć i sprowadzić sobie najnowszy omnibus Pajączka z runem Spencera czy kogoś lub omniaka z taką "Gwenpool" cz "Spider-Gwen" (choć na dwa woluminy z tą ostatnią sam się ostatnio skusiłem) :-)
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Kwiecień 2023, 21:08:45 wysłana przez Kandor »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #5456 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 21:21:05 »
To moze cos bardzo popularnego czego egmont nie tknie raczej a mianowicie Spider-man 2099, mial wyjsc czy juz wyszedl omnibus, bylo w semicach i czesto sie czyta ze ludzie by chcieli poznac dalsze przygody. Postac byla w pozycjach egmontu no i bedzie w kolejnej animacji kinowej.

Offline Kandor

« Odpowiedź #5457 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 02:25:15 »
To moze cos bardzo popularnego czego egmont nie tknie raczej a mianowicie Spider-man 2099, mial wyjsc czy juz wyszedl omnibus, bylo w semicach i czesto sie czyta ze ludzie by chcieli poznac dalsze przygody. Postac byla w pozycjach egmontu no i bedzie w kolejnej animacji kinowej.
Ja zamówiłem sobie rok temu, wciąż go przesuwają (choć jest zapowiedziany drugi omnibus z najnowszymi runami), obecna data premiery: 23 maj 2023. W semicu był pierwszy zeszycik, wydano kilka zeszytów oryginalnego runu w ramach kolekcji Hachette, ale reprodukcje komiksu z lat 90-tych nie wyglądały zachwycająco. nie wiem czy Marvel spróbuje jakoś je zremasterować (nie wiem czy podejmuje się takie próby), ale to wyglądało gorzej niż te 20 stron z polskiego  Spider-Mana 1/95, takie  z lekka rozmazane skany. Nie wiem, może miałem za duże oczekiwania. Z kolei Egmont wydał tylko ze dwa tomy z jednej z nowszych serii i też to odpuścił (a były dwie serie i jeszcze, zdaje się, mini-seria exodus w ostatnich miesiącach). Nie wiem czy rekomendacja "Egmont nie tknie raczej" jest wystarczająca. Egmont nie wydaje tych wszystkich "fajnych komiksów od Marvela od Muchy", nie dlatego że coś z nimi jest nie tak, ale raczej z tego powodu, że nikt nie może wydać wszystkiego (a to wszystko kandydaci do serii "Marvel Classic"). W dodatku taki Egmont coś wydaje, to się nie przyjmuje, szuka dalej, albo zostaje przy "bezpiecznych" seriach i bohaterach (odpuścili pobocznego Invicible'a i - jak wspomniałem - Miguel O'Hara to też nie jest jeden z najulubieńszych bohaterów polskich czytelników).  Wykłócałem się  kiedyś o to dlaczego komiksy z Dannym Ketchem nie są wznawiane (i ja byłem obrońcą tych komiksów) i o ile Pajączek z przyszłości jest obecnie bardziej popularny od Dana, to jednak nie wiem czy zaryzykowałbym nazwanie go "bardzo-popularnym", choć liczę że zyska na popularności dzięki nowym filmom animowanych z serii "spider-verse". Jak dla mnie Mucha może to wydawać, ale nie zauważyłeś że nierzadko Mucha startuje z czymś u nas "na bogato" co nie jest tak eksponowane w USA? Wydanie Spectaculara, teraz Ghost-Rider, i wszystko w formacie deluxe/oversized. Może więc fajnie jakby "zaatakowali" z czymś z 2099 conie jest wznawiane w USA? Myslę że ciężko byłoby z mało znanym (miał nazwisko samego Stan Lenn na okładce) Ravagem, Doom nieźle oceniany, ale czy w Polsce ktoś by to chciał, mozna spróbować z Punisherem, a Ghost Rider  z rysunkami Bachalo - nomen omen - pojechałby na nostalgii tak samo jak zapowiedziany tom z Dannym Ketchem. X-Men 2099 starrtuje pod koniec roku w USA jako omnibus.
« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Kwiecień 2023, 02:34:52 wysłana przez Kandor »

Offline xanar

« Odpowiedź #5458 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 10:01:42 »
Marvel wydał prawie całego tego Spidera 2099 w podwójnych trejdach, chyba jednego zabrakło żeby to dokończyć, także materiał jest.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Motyl

« Odpowiedź #5459 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 10:22:46 »

FF Byrne'a - E wyda jego She-Hulk. Jeśli nie pociągną dalej jego twórczości, to ja bym już zaklepywał prawa;

Supreme Power Straczyńskiego - to jest genialnie napisane SH dla dorosłych. I super rysunki Gary'ego Franka;

Wanted Millara - no ileż można czekać???

FF Byrne'a to ponad 2000 stron, czyli co najmniej cztery tomy po blisko 600 stron, cena byłaby monstrualna. Do tego to też trochę już ramotka. To bardzo fajny run, polecam oczywiście, tak samo jak polecam FF Hickmana, która jest dla mnie jeszcze lepsza. A jaki jest jej odbiór w Polsce? Raczej mierny, skoro tempo wydawania to jeden tom na rok. Pierwsza Rodzina Marvela jakoś u nas szczęścia nie ma. Może sytuacja zmieni się po tomach z kolekcji. Wanted mało prawdopodobne, a nawet mało możliwe. Straczynskiego kilka rzeczy proponowałem, ale na razie bez odzewu.

Fajna, też bym chciał, ale tutaj jakieś problemy były.

czyżby dr.Strange ?  - bardzo chętnie   ;)

Eee... nope :)

W semicach to całe nic było. Tytuły z 2099 są trochę ryzykowne, mogą być fajne, ale niekoniecznie muszą chwycić.