Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496114 razy)

Lobo i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Motyl

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5220 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 15:18:15 »
Jako że na gildii jest promka na Muszkę, to w oko wpadły mi dwie serie ( w sumie Velvet tez, ale drugi tom niedostępny) Chew i Bękarty z południa. Dobre to?

Zarówno Chew, jak i Bękarty są bardzo dobre. Przy Bękartach miałem taką sytuację, że najpierw trafił do mnie tom drugi (pierwszy się opóźnił w innym zamówieniu), rozfoliowałem, aby sprawdzić, czy w środku jest ok i zacząłem kartkować, a po chwili czytać. I tak mnie wciągnęło, że przeczytałem cały i nie mogłem się doczekać pierwszego. Natomiast Velvet to znak jakości Brubakera, podobał mi się, ale tak jak pisał donT, warto przeczytać całość za jednym zamachem. Z Velvet jest jednak ten problem, że nakład jest wyczerpany. W magazynie jest zero, pozostało to, co w sklepach. Najtrudniej trafić tom 2, ale widziałem, że jeszcze jakieś sklepy mają (https://www.dvdmax.pl/velvet-tom-2-tajne-zycie-umarlakow-ed-brubaker-steve-epting-elizabeth-breitweiser-komiks,art779180), no i na alledrogo jeszcze w cenie poniżej okładkowej (https://allegro.pl/oferta/velvet-tajne-zycie-umarlakow-12256163798), jakbyś się zastanawiał.

Tutaj na zachętę recenzje pierwszych tomów serii:

Chew - https://paradoks.net.pl/read/26817-chew-tom-1-przysmak-konesera-recenzja
Bękarty - https://paradoks.net.pl/read/28293-bekarty-z-poludnia-tom-1-byl-to-facet-co-sie-zowie-recenzja
Velvet - https://paradoks.net.pl/read/29528-velvet-tom-1-u-kresu-recenzja

Offline Leyek

« Odpowiedź #5221 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 15:22:03 »
Jako że na gildii jest promka na Muszkę, to w oko wpadły mi dwie serie ( w sumie Velvet tez, ale drugi tom niedostępny) Chew i Bękarty z południa. Dobre to?

Tak jak pisał @Motyl wszystkie te serie są niezłe. Ale jak dla mnie zdecydowanie najlepsze Chew. Za rysunki, za odjechane pomysły i w sumie za sprawne zamknięcie całości. Velvet też b. dobre (muszę sobie wreszcie odświeżyć czytane ciągiem, a nie co pół roku jak wychodziło :) ). Bękarty też ok, choć z tych trzech jakbym miał wybierać to dla nich ostatnie miejsce.

Offline gashu

« Odpowiedź #5222 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 16:38:58 »
Chew to w sumie fajna, seria, ale która powinna skończyć się w okolicach 4-5 tomu. Później to już tylko odgrzewanie kotleta i wałkowanie tego samego, ale z dużo gorszym efektem końcowym. 

Offline Death

« Odpowiedź #5223 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 17:08:16 »
Czyli kolejne tomy Chew są są jeszcze gorsze? To dobrze, że odpuściłem po piątym póki jeszcze były przyzwoite.

Z serii Muchy bardzo dobrymi bym nazwał Hrabstwo Harrow i Descendera. A Saga nie jest rewelacyjna, to dobre czytadło. :) Na tyle dobre, że kupuję. Wciąga.

Offline michał81

« Odpowiedź #5224 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 17:17:44 »
Czyli kolejne tomy Chew są są jeszcze gorsze? To dobrze, że odpuściłem po piątym póki jeszcze były przyzwoite.
Nie są gorsze. Właśnie od połowy seria się rozkręca na dobre, gdzie widać ciąg przyczynowo skutkowy, bo pierwsze tomy to są jednak wprowadzeniem i budowaniem świata, a gdy to już następuję, zaczyna się ostra jazda bez trzymanki. I zdecydowanie finał, który zaskakuje swoim słodko gorzki zakończeniem, jak na tak humorystyczną serię.

Offline Xmen

« Odpowiedź #5225 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 17:34:25 »
To jak z mangami pierwsze 10 tomów takie sobie a później się rozkręca ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Konrad

« Odpowiedź #5226 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 17:37:11 »
Też czytało mi się Chew z wielką przyjemnością od 1 do 12 tomu (tak jak napisał @michał81 im dalej w las tym seria robiła się jeszcze lepsza), jeśli dobrze pamiętam to całość pochłonąłem w ciągu kilku dni. Czekam teraz niecierpliwie aż Tania Książka wrzuci do sprzedaży Chu i od razu zamawiam.

Z każdą opinią o każdym komiksie jest zawsze tak samo. Dla jednych zwykłe czytadło, dla innych bardzo dobry komiks. Zależy kogo zapytasz  :)

A skoro @Death przypomniał o Hrabstwie Harrow to pytanie do @Motyla: był kiedyś w wydawnictwie temat wydania Tales from Harrow County? W ostatnich latach wyszły już 3 tomy.

Online kenji

« Odpowiedź #5227 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 17:38:36 »
Co osoba to opinia. Ja chew doczytałem do 2-3 tomu. Z czego ostatni na sile …. Za to Bękarty są zajebiste.
Chyba kwestia tego co oczekujesz od komiksu. Chew to komiks z absurdalnym pomysłem. Spora dawka humoru i elementami sf (?). Natomiast bękarty to pełnokrwisty obyczaj ze spora dawka przemocy

Nawet wczoraj się zastanawiałem nad tym kiedy powstanie kolejny tom Bękartów….:)

Offline michał81

« Odpowiedź #5228 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 17:42:15 »
Natomiast bękarty to pełnokrwisty obyczaj ze spora dawka przemocy
To określenie też idealnie pasuje do Chew.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #5229 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 20:36:27 »
Polecam Bękarty i Velwet, który jest chyba najlepszą serią Brubakera.
Chew to sinusoida. Zaczyna się tragicznie nieśmiesznie, chyba że kogoś bawią żarty z jedzenia kału. Od końcówki trzeciego tomu, gdzieś do ósmego seria zmienia swoje obliczę. Jest strasznie, zabawnie, obyczajowo, Intryga rozwija się w dobrym tempie, tak jak portrety psychologiczne bohaterów, a potem następuje zjazd. Wszystkiego jest za dużo, a Layman jakby przestraszył się "poważnego" kierunku, w którym zaczęła podążać seria i wszystko zepsuł. Co ciekawe, gdyby niektóre akcenty w zakończeniu rozłożył inaczej, to opowieść mogłaby się obronić. A tak skończyła się zupełnie nijako.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #5230 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 22:21:19 »
Z serii Muchy bardzo dobrymi bym nazwał Hrabstwo Harrow i Descendera. A Saga nie jest rewelacyjna, to dobre czytadło. :) Na tyle dobre, że kupuję. Wciąga.

Co do Hrabstwo Harrow zgoda - zwłaszcza graficznie, te podwójne strony z tytułem wplecionym w obrazek były piękne. Ale pod względem fabuły odczułem niedosyt, pierwsze tomy obiecywały więcej.

Natomiast jeśli chodzi o Descendera, to dla mnie średniak, niewiele pamiętam. Niestety Lemire nie napisał niczego (z tego co czytałem), co by się choćby zbliżyło do Opowieści z hrabstwa Essex. Jeszcze Royal City było ok, ale to nadal klasa niżej.

A Saga dla mnie jest rewelacyjna, bo nie ma tam żadnego słabego elementu. No, może jeden - nie wiadomo czy obecne tomy utrzymają poziom poprzednich.

Offline sokratesik

« Odpowiedź #5231 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 00:30:21 »
Hallo  :) Moje pytanie zostało niezauważone. Czy Descender kończy się sensownie, czy potrzebuję Ascendera by dostać pełną historię?

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #5232 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 01:05:33 »
Hallo  :) Moje pytanie zostało niezauważone. Czy Descender kończy się sensownie, czy potrzebuję Ascendera by dostać pełną historię?
Moim zdaniem, trzeba przeczytać obie serie: Descender ma otwarte zakończenie tj. nie wiemy co tak naprawdę stało się z głównymi bohaterami opowieści i jakie reperkusje niosły za sobą wydarzenia z ostatniego zeszytu serii. Ascender, dziejący się 10 lat później (o ile dobrze pamiętam) odpowiada na te pytania, kontynuując tym samym całą historię do finału.
Najgorsze jest to, że poziom tych serii jest zgoła inny. Descender, moim zdaniem, jest komiksem świetnym, z bardzo fajnym pomysłem  i postaciami, którym naprawdę się kibicuję. Natomiast, w czasie lektury Ascendera, ogarniała mnie jedynie złość jak tak dobry tytuł można zepsuć poprzez banalne rozwiązania fabularne i pośpiech  - gdzieś od trzeciego tomu, akcja gna już na łeb, na szyje bez żadnego pomyślunku. Czwarty tom zaś, wieńczący całą serię, to jedno z moich największych rozczarowań komiksowych.

Offline Midar

« Odpowiedź #5233 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 01:08:56 »
Moim zdaniem kolejne tomy Chew są coraz lepsze, seria przyspiesza i się rozkręca. Chew to moja z najulubieńszych serii komiksowych, przy których świetnie się bawiłem.
« Ostatnia zmiana: Cz, 16 Marzec 2023, 01:11:25 wysłana przez Midar »

Offline MLeSkr

« Odpowiedź #5234 dnia: Cz, 16 Marzec 2023, 11:20:48 »
A będą jakieś dodruki "Velvet" i innych brakujących tomów? Co się kończy na magazynie tak właściwie co można jeszcze kupić za normalny pieniądz?