Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496992 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5130 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 08:39:16 »
A ja się jaram jak auta w Brukseli po awansie Maroko. :)

Offline michał81

« Odpowiedź #5131 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 09:00:19 »
Mucho jak mi teraz zaimponowałaś.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #5132 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 09:08:31 »
Dłuższa seria się szykuje. Słyszałem ,że to bardzo dobra pozycja więc na pewno sprawdzę. To jeszcze jakaś zapowiedź ze świata mutantów.

Offline Motyl

« Odpowiedź #5133 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 09:13:31 »
Dłuższa seria się szykuje. Słyszałem ,że to bardzo dobra pozycja więc na pewno sprawdzę. To jeszcze jakaś zapowiedź ze świata mutantów.

Będą, ale pewnie dopiero w 2024 roku (nie licząc X-Statix). Za dużo czasochłonnych grubasów do zrobienia, a i umowy trzeba podomykać. W przypadku Astro City zajęło to pół roku, ale cierpliwość popłaca :)

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #5134 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 10:06:13 »
Jedna z najlepszych zapowiedzi ostatnich lat i jeden z ostanich niewydanych tytułów mojej wishlisty. Bardzo czekam :)

Offline LukCook

« Odpowiedź #5135 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 10:10:34 »
Bombowa zapowiedź.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #5136 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 10:16:32 »
Jest Tom Strong bedzie Astro City - megasnie.

Offline Warpath

« Odpowiedź #5137 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 10:56:41 »
O mój Boże, TAK!!!!!

Dla mnie to najlepsza zapowiedź wszech czasów! Już powoli traciłem nadzieję, że ktokolwiek wyda tą cudowną serię w PL, a krzyczałem o nią na forum często :) Arcydzieło. Jestem pod ogromnym wrażeniem, naprawdę, chylę czoła. Tym bardziej, że zostanie wydana w HC - nawet w US wersja MetroBook jest tylko w SC. Can't wait!

Offline Gazza

« Odpowiedź #5138 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 11:27:16 »
Nie interesowałem się szczególnie tą serią, aczkolwiek od początku kręciły mnie i działały na wyobraźnię okładki Rossa, które swoim retro klimatem podpowiadały mi, że to musi być coś dobrego (a przynajmniej interesującego) i zbliżonego stylem do Watchmen (?).
Dobry news. Zdecydowanie zakupię!

Offline Warpath

« Odpowiedź #5139 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 11:28:12 »
Znalazłem z zamierzchłej historii ; )

Chętnie bym zobaczył też od Muchy Astro City w ładnych HC. Wyśmienita seria Kurta Busieka, można śmiało powiedzieć, że flagowa. Do tego okładki Alexa Rossa, art Brenta Andersona. Jestem szczerze zdziwiony, że żadne wydawnictwo jeszcze nie pokusiło się o ten tytuł.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #5140 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 13:17:47 »
O czym tak w ogóle to jest? Jakaś dekonstrukcja superhero czy coś innego?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Warpath

« Odpowiedź #5141 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 14:19:46 »
Astro City follows an eponymous, mid-sized American metropolis that happens to be the locale with the largest concentration of superheroes and supervillains in the world. Astro City is set in a world where superheroes have existed since at least the 19th century: the first public hero, Air Ace, appeared soon after World War I. Busiek, Anderson and Ross have crafted a complex world with a huge cast of characters, many of whom have extensive backstories sketched out which are revealed as the series progresses.

The series is an anthology that focuses on different characters living within Astro City and the stories are usually narrated from a first person perspective from the story's protagonist. Some issues of the series are one- or two-part stories, while others run as many as seven issues in an extended arc.

The essential hook of Astro City is that it explores the reactions that people -- both ordinary people and the heroes and villains themselves -- have to living in their world. The world of Astro City has numerous heroes and villains in the cast, as well as normal, everyday civilians and other, sometimes stranger, entities. The influences that inspire the creation and definition of the character are rich and diverse. Kurt has delved deep into various forms of literature, spanning a broad range of history providing the characters of Astro City with structure and texture that are the very essence of myth-based storytelling.

Stories move through different perspectives, neighborhoods and eras of time.

Offline Kandor

« Odpowiedź #5142 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 14:31:54 »
Super wiadomość :-)
Kilka osób i tak się pewnie obrazi "bo to nie Spawn*"

(*ci od "nie będzie więcej Batmana?" chyba sobie już dawno odpuścili wszystkie "nie-Egmontowe" tematy)
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Marzec 2023, 16:27:45 wysłana przez Kandor »

Offline martinus100

« Odpowiedź #5143 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 15:34:26 »
Czyli podobne do Top 10 ?

Offline Warpath

« Odpowiedź #5144 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 15:43:58 »
No właśnie nie, ale początek opisu może to sugerować : ) Koncepcja podobna z pomysłem miasta, lecz historie są całkowicie inaczej konstruowane i prowadzone. Nie jest to "serialowa" narracja jak w Top 10, bohaterowie są prowadzeni z pierwszej perspektywy, czytelnik wnika w "duszę" bohatera i się z nim identyfikuje. Tak jak przykładowo w Criminalu. Wymieniane są postaci będące głównymi bohaterami poszczególnych podhistorii, cyklów - poszczególni superhero, złoczyńcy, zwykli obywatele żyjący w mieście, etc. Podhistorie tworzą w miarę zamknięte opowieści, do których są nawiązania i czasem linearność w innych podhistoriach. Ze względu na narrację i poruszane tematy, jest to wiele głębsze niż Top 10. Top 10 to tylko (bądź aż) świetna rozrywka, Astro City wprowadza inne wymiary.