Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1493870 razy)

Offline Moreroms

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5115 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 21:13:30 »
@HaVoK podeślij proszę link, do najbardziej negatywnej recenzji jaką napisałeś.
Może w komiksowie działa to inaczej, ale w giereczkowie czy to na youtube czy w podcastach nawet jak dostaja egzemplarze recenzenckie to nie ma tak, że recenzje są w samych superlatywach i gry nie są (czasem nawet bardzo) krytykowane. I nie wpływa to na późniejsze dostawanie kolejnych kopii recenzenckich.

Offline komiks

« Odpowiedź #5116 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 21:22:16 »
Wydawca nie ma zamiaru publikować "złego" komiksu, ale już wydanie jak najbardziej może być złe. Promocja komiksu może wprowadzać w błąd, albo komiks może zawierać inne materiały lub innej jakości, niż były zapowiedziane itd. Nie mam tutaj oczywiście na myśli żadnego konkretnego komiksu, po prostu podaję przykłady, co może zostać poddane krytyce. Sam komiks, to już bardziej kwestia gustu i nawet negatywna opinia recenzenta, może zachęcić do lektury, bo to zależy od tego co kto oczekuje i czego szuka w komiksie.

Oczywiście macie rację, że nie można generalizować, ja tylko zwracam uwagę na fakt, że otrzymanie komiksu do recenzji może być korzyścią i wpływać na ocenę. I nie koniecznie mam na myśli zawodowych recenzentów, raczej tych niezależnych, np youtuberów, którzy otrzymują wiele komiksów za darmo. Inne podejście może mieć osoba, która wydała na komiks własne pieniądze, wtedy oczekiwania mogą być wyższe i ocena surowsza.

Albo wręcz odwrotnie ;) bo kiedyś czytałem o badaniu, gdzie osoby które zapłaciły za bilet kinowy oceniały film statystycznie lepiej, niż osoby które otrzymały bilet za darmo. Tłumaczono to tym, że ktoś kto wydał kasę, nie chciał się przyznać, że wydał ją kiepsko ;)
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Luty 2023, 21:27:39 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online misiokles

« Odpowiedź #5117 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 21:55:17 »
Coś w tym jest. Ja na swoim blogu nie korzystam nie korzystam z egz. recenzenckich (mogę takowe policzyć na palcach jednej ręki, gdy dostałem pdf), wszystko kupuję, ale moje teksty są w sumie pozytywne, bo więcej radości daje mi wyciąganie dobrych elementów niż besztanie za złe. To też kwestia warsztatu, jednak krytyka 'negatywna' niesie za sobą znajomość bardziej skomplikowanych słów :)

Offline Warpath

« Odpowiedź #5118 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 22:01:16 »
A tak w temacie, czy ktoś już dostał Reckless 2? Gildia twierdzi, że nie otrzymała jeszcze towaru, choć premiera jest rozpisana na 24 lutego.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #5119 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 22:40:21 »
A tak w temacie, czy ktoś już dostał Reckless 2? Gildia twierdzi, że nie otrzymała jeszcze towaru, choć premiera jest rozpisana na 24 lutego.
W Bonito jest dostępny od zeszłej środy. Swój egzemplarz odbierałem w sobotę. Przeczytane - tom jeszcze lepszy niż jego poprzednik.

Offline LukCook

« Odpowiedź #5120 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 09:22:17 »
Humorystycznie, X-Statix z kategorią dla dzieci w jednym ze sklepów internetowych (sprawdzałem swoje zamówienia i wpadło mi w oko)  ;D

@amsterdream, dotarł mój nowy egzemplarz SSM i rzeczywiście lepszy papier. Dzięki za cynk. Wydaje się, że grzbiet też solidniejszy ale to może była wada tylko mojego, poprzedniego egzemplarza. Jeszcze tylko poprawa jakości 'skanów' i będzie wydanie idealne  ;)

Online michał81

« Odpowiedź #5121 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 09:27:58 »
Do wydania idealnego to poza poprawą jakości skanów zabranie jeszcze jednego zeszytu.

Offline Warpath

« Odpowiedź #5122 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 10:58:57 »
W Bonito jest dostępny od zeszłej środy. Swój egzemplarz odbierałem w sobotę. Przeczytane - tom jeszcze lepszy niż jego poprzednik.

Dzięki śliczne, czyli problem po stronie Gildii. Zacieram ręce na myśl o lekturze ; )

Offline HugoL3

« Odpowiedź #5123 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 11:01:40 »
Czy Wam też tak ciężko czytało się ostatnio tom X-Men AoA?
Kurczę, tyle wątków, tyle przeskoków pomiędzy bohaterami i tyle różnych starć. Nie chodzi nawet o sposób uporządkowania numerów zaproponowany przez Muchę. Pamiętam, że pierwsze trzy tomy przeczytałem jeden po drugim i jakoś dałem radę, ale kiedy miałem przerwę, bo czekałem na czwarty to już zdążyłem zapomnieć co się działo - duży przepych, chyba będzie trzeba zrobić powtórkę poprzednich tomów, żeby się połapać.

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #5124 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 11:07:44 »
Humorystycznie, X-Statix z kategorią dla dzieci w jednym ze sklepów internetowych (sprawdzałem swoje zamówienia i wpadło mi w oko)  ;D

@amsterdream, dotarł mój nowy egzemplarz SSM i rzeczywiście lepszy papier. Dzięki za cynk. Wydaje się, że grzbiet też solidniejszy ale to może była wada tylko mojego, poprzedniego egzemplarza. Jeszcze tylko poprawa jakości 'skanów' i będzie wydanie idealne  ;)

To jeszce nic. W bibliotece w dziale dziecięcym we Wrocławiu, stoi sobie na półce i czai się Piękna Ciemność...

Offline amsterdream

« Odpowiedź #5125 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 12:49:36 »
Czy Wam też tak ciężko czytało się ostatnio tom X-Men AoA?
Kurczę, tyle wątków, tyle przeskoków pomiędzy bohaterami i tyle różnych starć. Nie chodzi nawet o sposób uporządkowania numerów zaproponowany przez Muchę. Pamiętam, że pierwsze trzy tomy przeczytałem jeden po drugim i jakoś dałem radę, ale kiedy miałem przerwę, bo czekałem na czwarty to już zdążyłem zapomnieć co się działo - duży przepych, chyba będzie trzeba zrobić powtórkę poprzednich tomów, żeby się połapać.

Ja w połowie drugiego tomu już przestałem ogarniać, poczekałem jak wyjdzie całość, przeczytałem seriami i weszło gładko.

Jak już jesteśmy przy dodrukach to Knightfall tom 1 też się różni. Został mocno zmieniony kontrast plansz i jak niektóre serie jak Miecz Azraela na tym zyskały i wyglądają lepiej, bo nie są tak ciemne jak wcześniej tak np. regularne zeszyty Batmana i Detective Comics straciły na jakości bo stały się trochę zbyt jasne i wyblakłe. Szczególnie rzuca się to w oczy na kolorach zielonym i czerwonym.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline komiks

« Odpowiedź #5126 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 13:37:32 »
Jak już jesteśmy przy dodrukach to Knightfall tom 1 też się różni. Został mocno zmieniony kontrast plansz i jak niektóre serie jak Miecz Azraela na tym zyskały i wyglądają lepiej, bo nie są tak ciemne jak wcześniej tak np. regularne zeszyty Batmana i Detective Comics straciły na jakości bo stały się trochę zbyt jasne i wyblakłe. Szczególnie rzuca się to w oczy na kolorach zielonym i czerwonym.
Dasz zdjęcie z tym Knightfall?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline amsterdream

« Odpowiedź #5127 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 13:40:50 »
Porównania niestety nie zrobię bo to starsze wydanie dałem w prezencie. Ale różnica jest naprawdę znaczna, aż byłem w szoku jak to pierwszy raz zobaczyłem. Ewentualnie mogę zrobić fotki samego dodruku.
Czas nas zmienił, chłopaki...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #5128 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 08:35:26 »
Bzzz, bzzz 🪰👍🔥!
Lubicie fantastyczne zapowiedzi z rana? Bo my bardzo 🙂 No to lecimy!
Miło nam ogłosić kolejną tegoroczną nowość, którą wydamy pod koniec bieżącego roku. Rozmowy trwały długo, ale zakończyły się sukcesem. Jesteście gotowi na Astro City? Bo my tak!!! Jesienią ruszamy z serią Kurta Busieka, Brenta Andersona i Willa Blyberga, która została obsypana deszczem nagród. Wystarczy tylko wspomnieć Nagrody Eisnera i Harveya za najlepszą nową serię komiksową (1996), a w kolejnych latach nagrody za najlepszą kontynuowaną serię komiksową. Kurt Busiek otrzymał również Nagrodę Harveya (1998) i Nagrodę Eisnera (1999) dla najlepszego scenarzysty. Trzy lata z rzędu (1996-1998) Astro City otrzymało również nagrodę dla najlepszego pojedynczego zeszytu/historii. Czterokrotnie w latach 1996-1998 oraz w 2000 roku Alex Ross otrzymał Nagrodę Eisnera za najlepsze okładki do Astro City. Do swoich laurów dorzucił również Nagrodę Harveya za najlepsze okładki do Astro City (1996, 1998-1999).
Wydanie, które dla Was szykujemy, będzie bazowało na publikowanej od 2022 roku przez Image Comics edycji Astro City Metrobook. Dotychczas ukazały się trzy takie zbiorki, premiera czwartego planowana jest przez amerykańskiego wydawcę na jesień tego roku. Będą to opasłe tomy zawierające około 500 i więcej stron. Wstępny plan jest taki, aby w przyszłym roku wydać dwa kolejne tomy. Komiksy ukażą się w naszym tradycyjnym formacie 18x27,5 cm, w twardej oprawie. Po więcej informacji zapraszamy bliżej premiery, czyli jesienią tego roku, a poniżej galeria oryginalnych okładek wydania Astro City Metrobook 🙂

« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Marzec 2023, 08:37:14 wysłana przez ukaszm84 »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #5129 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 08:36:49 »
Jaram sie jak auta w Paryzu w sylwestra, mega zapowiedz!