Wydawca nie ma zamiaru publikować "złego" komiksu, ale już wydanie jak najbardziej może być złe. Promocja komiksu może wprowadzać w błąd, albo komiks może zawierać inne materiały lub innej jakości, niż były zapowiedziane itd. Nie mam tutaj oczywiście na myśli żadnego konkretnego komiksu, po prostu podaję przykłady, co może zostać poddane krytyce. Sam komiks, to już bardziej kwestia gustu i nawet negatywna opinia recenzenta, może zachęcić do lektury, bo to zależy od tego co kto oczekuje i czego szuka w komiksie.
Oczywiście macie rację, że nie można generalizować, ja tylko zwracam uwagę na fakt, że otrzymanie komiksu do recenzji może być korzyścią i wpływać na ocenę. I nie koniecznie mam na myśli zawodowych recenzentów, raczej tych niezależnych, np youtuberów, którzy otrzymują wiele komiksów za darmo. Inne podejście może mieć osoba, która wydała na komiks własne pieniądze, wtedy oczekiwania mogą być wyższe i ocena surowsza.
Albo wręcz odwrotnie

bo kiedyś czytałem o badaniu, gdzie osoby które zapłaciły za bilet kinowy oceniały film statystycznie lepiej, niż osoby które otrzymały bilet za darmo. Tłumaczono to tym, że ktoś kto wydał kasę, nie chciał się przyznać, że wydał ją kiepsko