Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1493305 razy)

Online michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5055 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 19:59:58 »
Patrzac że Spider-man 2099 zyska na popularności dzięki zbliżającej się drugiej części Spider-man Uniwersum to byłby też dobry strzał. Klasyczna seria z lat 90 w 3 tomach w tym crossover i material z 2099 Unlimited.

Egmont nie bez powodu zapowiedział Spider-mana Noir.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Styczeń 2023, 21:29:30 wysłana przez michał81 »

Offline Takesh

« Odpowiedź #5056 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 21:19:36 »
@Motyl

Przypomniało mi się. Millar wydawany był często i gęsto. A co z Wanted????

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #5057 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 23:28:45 »

Fajnie, tylko czy myślimy o tym samym Duchu Zemsty. Bo ja jednak wolę bardziej współczesną wersję, np. vol. 3 :)

Oczywiście, mój błąd. Chodzi mi oczywiscie o vol. 3 (Dan Ketch). Uwielbiam go od czasu Mega Marvel nr 2

Offline Lukop

« Odpowiedź #5058 dnia: Śr, 25 Styczeń 2023, 19:57:14 »

Na ten moment chyba nie jest potwierdzone, że Spider-Man Noir powróci w kontynuacji. Z tego co kojarzę, to Cage wypowiedział się, że nikt się z nim nie kontaktował w sprawie dubbingu sequela, a i w zwiastunie go nie było.

Natomiast chętnie kupiłbym coś pokroju Scarlet Spider czy wspomnianego 2099.

Online michał81

« Odpowiedź #5059 dnia: Śr, 25 Styczeń 2023, 20:09:35 »
Na ten moment chyba nie jest potwierdzone, że Spider-Man Noir powróci w kontynuacji. Z tego co kojarzę, to Cage wypowiedział się, że nikt się z nim nie kontaktował w sprawie dubbingu sequela, a i w zwiastunie go nie było.
Masz chyba rację, nawet nie zwróciłem na to uwagi.

Offline Motyl

« Odpowiedź #5060 dnia: Cz, 26 Styczeń 2023, 10:26:02 »
A coś takiego jak Spider 2099 Petera Davida nie chwyci ?  ;D

Może by chwycił, nie przewidzisz tego.

Patrzac że Spider-man 2099 zyska na popularności dzięki zbliżającej się drugiej części Spider-man Uniwersum to byłby też dobry strzał. Klasyczna seria z lat 90 w 3 tomach w tym crossover i material z 2099 Unlimited.

Odbiór animacji jest trochę przeceniany w kontekście ewentualnego sięgnięcia po komiksy. Po pierwsze to nie te ceny co przed pandemią, po drugie obecna gimbaza (sorki, tak się już utarło) to jednak trochę bezmyślny twór nieodnajdujący w ruchomych obrazach żadnej refleksji, o emocjach już nie wspominając, a nawet nieumiejący wyciągać z nich najmniejszych wniosków. To ma być dla nich zabawa, rozrywka, za którą płacą rodzice, aby mieć przez 2-3 godziny spokój od swoich bezstresowo wychowywanych pociech. Kiedyś uwielbiałem godzinami przesiadywać w kinie, teraz się zastanawiam, czy na seansie nie spotkam 12, 15-letnich odbiorców X Muzy, którzy nie znają żadnych zasad kulturalnego zachowania się w kinie, posługują się tak wulgarnym językiem, że ich nieco starsi koledzy spod celi mają więcej taktu i ogłady. Dlatego też szczerze wątpię, aby potencjalnym odbiorcą komiksów, były osoby prezentujące tak znaczący poziom degrengolady. Podejrzewam, że gdyby zrobić sondę, kto jest odbiorcą komiksów w Polsce, nie licząc matek kupujących najmłodszym bogatą ofertę komiksu dziecięcego, to jedną z głównych odpowiedzi byłby mężczyzna w średnim wieku, majętny, tudzież nieposiadający jeszcze rodziny i mogący przeznaczać większość swoich środków na hobby. A co do Spider-Mana Noir, no w końcu musieli go zapowiedzieć, ileż można było na to czekać. Zobaczymy, czy chętnie pociągną temat i wydadzą Iron Mana Noir, X-Men Noir czy inne tytuły z tej linii.

@Motyl

Przypomniało mi się. Millar wydawany był często i gęsto. A co z Wanted????

Jakby to powiedziała Illyana Nikołajewna Rasputina - jest w Limbo, a czy kiedyś się podniesie, to się okaże.

Oczywiście, mój błąd. Chodzi mi oczywiscie o vol. 3 (Dan Ketch). Uwielbiam go od czasu Mega Marvel nr 2

Tak myślałem :)

Konrad robi tutaj masę dobrej roboty, ostatnio widziałem statystki, ile dany wydawca wydał komiksów w 2022 r. i jak to się ma do poprzedniego roku. Na razie Mucha zapowiedziała dwanaście komiksów, trzynasty, czyli spadkowicz z 2022 r. EoW już się ukazał. W planach na ten rok jest przekroczenie dwudziestu, może dwudziestu dwóch publikacji. To maks co uda się osiągnąć głównie z uwagi na to, że większość oferty staje się coraz grubsza. Głównie z powodów ekonomicznych, taniej jest wydać jednak takiego grubaska podchodzącego pod czterysta stron niż komiks mający sto pięćdziesiąt stron. Tak zwariowały ceny.

Offline Murazor

« Odpowiedź #5061 dnia: Cz, 26 Styczeń 2023, 10:28:36 »
taniej jest wydać jednak takiego grubaska podchodzącego pod czterysta stron niż komiks mający sto pięćdziesiąt stron
Chociaż jeden pozytyw tych zwariowanych cen, więcej grubasków, a nie pojedynczych "TPB" w OHC od Muchy ;)

Offline Pinto

« Odpowiedź #5062 dnia: Nd, 29 Styczeń 2023, 19:15:55 »
Zakupiłem "Gideon Falls Omnibus" i po szybkim przejrzeniu zauważyłem kilka stron do góry nogami i dwie białe - to stylistyczny środek?

Offline Moreroms

« Odpowiedź #5063 dnia: Nd, 29 Styczeń 2023, 19:32:26 »
Nie pamiętam jak z białymi, ale odwrócone są prawidłowe.

Offline Leyek

« Odpowiedź #5064 dnia: Pn, 30 Styczeń 2023, 19:00:17 »

Wydawnictwo Czacha Games:
𝗛𝗿𝗮𝗯𝘀𝘁𝘄𝗼 𝗛𝗮𝗿𝗿𝗼𝘄 - 𝗮𝘀𝘆𝗺𝗲𝘁𝗿𝘆𝗰𝘇𝗻𝗮 𝗴𝗿𝗮 𝘄 𝗸𝗹𝗶𝗺𝗮𝗰𝗶𝗲 𝗴𝗼𝘁𝘆𝗸𝘂 - zapowiedź

Były już kontrolowane przecieki 😃, teraz z wielką radością oficjalnie mówimy - tak, wydamy "𝗛𝗿𝗮𝗯𝘀𝘁𝘄𝗼 𝗛𝗮𝗿𝗿𝗼𝘄" po polsku. I to 𝘄 𝘄𝗲𝗿𝘀𝗷𝗶 wypasionej - 𝗱𝗲𝗹𝘂𝘅𝗲‼️
Rozpoczęliśmy właśnie prace przy jej przygotowaniu. O postępach będziemy informować na bieżąco.

𝗪𝗲𝗿𝘀𝗷𝗮 𝗱𝗲𝗹𝘂𝘅𝗲 𝘇𝗮𝘄𝗶𝗲𝗿𝗮:
🔥plastikowy insert
🔥drewniane znaczniki
🔥dodatek "Fair Folk"
🔥wszystkie odblokowane cele edycji deluxe

Więcej o grze: https://boardgamegeek.com/boardgame/360899/harrow-county-game-gothic-conflict

Offline Konrad

« Odpowiedź #5065 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 12:02:10 »
Wreszcie nadchodzi Balada para Sophie, premiera pewnie jeszcze w tym miesiącu.
https://www.goodreads.com/book/show/54801337-balada-para-sophie

Bzzz, bzzz 🪰😲!

Lubimy wzruszające historie, a przy tym ładnie narysowane. I z kotami 🙂 Koniecznie! A zatem już wkrótce czeka Was piękna opowieść!

Szczerze to trochę się jaram, 4,7/5 przy 4 tysiącach głosów na Goodreads i 4 nominacje do Eisnerów chyba nie wzięły się z niczego.

@Motyl
Format będzie standardowy dla Muchy 180x275 mm? I skoro to aż 320 stron i drukowane tylko na Polskę bez Portugalii to cena okładkowa pewnie między 150 a 200zł?

Offline celtic

« Odpowiedź #5066 dnia: So, 11 Luty 2023, 09:48:57 »
Niemy krzyk nie był najpopularniejszym tomem WKKM, ludzie się go pozbywali, chodził po 10 zł i nikt tego nie chciał. Rysunki Todda robią różnicę, ale za tym tytułem nie przemawia nostalgia, a Sałata Marvela nie cieszy się aż taką popularnością.

Jestem po lekturze Egmontowego, Hulk Koniec i inne opowieści, obie historie Davida są conajmniej dobre, koniec historii z Maestro mistrzowski (PS. Znalazłem Wallego na tym rysunku Péreza o którym wspomina David we wstępie), muszę przeszukać kartony jak Niemy krzyk wpadnie mi ręce, zabiorę sie do lektury.

Teraz wpadł mi pomysł na kolejny składak ze Spiderkiem, może run PAULA JENKINSA w Peter Parker Spider-Man i Spectacular Spider-Man? Swego czasu mocno polowałem na Return of the Green Goblin i w końcu go dorwałem, Humberto Ramos był w mega formie w tym czasie.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Online michał81

« Odpowiedź #5067 dnia: So, 11 Luty 2023, 10:17:08 »
Spectacular Spider-Man Jenkinsa to miał jakieś zbiorcze wydania nawet, więc chyba byłoby łatwiej o materiały do wydani. Na 27 zeszytów tej serii 23 zeszyty to Jenkins a 4 pozostałe to historia Sins Remembered S. Barnesa. Tylko, że w Dobrym Komiksie ukazało się aż 13 zeszytów, więc byłoby tu narzekanie, że dubblowanie, za mało nowego materiału i najważniejsze, że rysunki brzydkie ;) .

Offline celtic

« Odpowiedź #5068 dnia: So, 11 Luty 2023, 10:52:36 »
Spectacular Spider-Man Jenkinsa to miał jakieś zbiorcze wydania nawet, więc chyba byłoby łatwiej o materiały do wydani. Na 27 zeszytów tej serii 23 zeszyty to Jenkins a 4 pozostałe to historia Sins Remembered S. Barnesa. Tylko, że w Dobrym Komiksie ukazało się aż 13 zeszytów, więc byłoby tu narzekanie, że dubblowanie, za mało nowego materiału i najważniejsze, że rysunki brzydkie ;) .

Komiksy które wyszły 20 lat temu to nie duble 😉, ja takie rysunki uwielbiam (w tym czasie Ramos, Herrera, Young, rysowali bardzo podobnie, nawet Śledziu w Produkcie zaczął podobnie rysowac), do tych zeszytów z Spectaculara, można dodać Return of the Green Goblin z PPS-m.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Motyl

« Odpowiedź #5069 dnia: So, 11 Luty 2023, 11:08:09 »
Jestem po lekturze Egmontowego, Hulk Koniec i inne opowieści, obie historie Davida są conajmniej dobre, koniec historii z Maestro mistrzowski (PS. Znalazłem Wallego na tym rysunku Péreza o którym wspomina David we wstępie), muszę przeszukać kartony jak Niemy krzyk wpadnie mi ręce, zabiorę sie do lektury.

Teraz wpadł mi pomysł na kolejny składak ze Spiderkiem, może run PAULA JENKINSA w Peter Parker Spider-Man i Spectacular Spider-Man? Swego czasu mocno polowałem na Return of the Green Goblin i w końcu go dorwałem, Humberto Ramos był w mega formie w tym czasie.

Mam podobne zdanie, ten zbiorek Hulka z historiami Davida jest bardziej niż spoko. Hulki z WKKM w tym Niemy krzyk też lubię, uważam, że rysunki Keowna dają radę. Nie wiem, ile tego Końca naprodukowali, ale za moment będzie sześć lat i nie widać, aby się kończył (w sklepie wydawnictwa trzyma się mocno, a były jakieś spore rabaty). Hulk jakoś szczęścia u nas nie ma. Bardzo lubię też historię, która była w Mega Marvelu z X-Factor :) A co do rysunków Ramosa, to jestem jego wielkim fanem, odkąd dorwałem pierwszy zeszyt, w którym rysował Spider-Mana. Z tym że zdaję sobie sprawę, że taki mocno karykaturalny styl wielu osobom przeszkadza. Niektórzy nazywają go nawet brzydkim. Może pod wpływem kolekcji ramotek, gdzie Hulk będzie, zmieni się trochę nastawienie do tej postaci lub czytelnicy będą chcieli poznać jego przygody z innego okresu.