Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1493701 razy)

Offline Pocztar

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #4965 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 11:01:57 »
Kurde, czy tylko ja pamiętam Spawna wydawanego w TM-Semic jako fajnego fabularnie??
No ok, nie jest to może Salman Rushdie czy William Peter Blatty, ale serio, fajnie mi się to czytało.

Offline LukCook

« Odpowiedź #4966 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 11:23:45 »
Kurde, czy tylko ja pamiętam Spawna wydawanego w TM-Semic jako fajnego fabularnie??
No ok, nie jest to może Salman Rushdie czy William Peter Blatty, ale serio, fajnie mi się to czytało.

Nie tylko Ty Pocztar. Fabularnie jest dobrze, napewno dużo lepiej niż ostatnie epiki pająka albo to co będzie w rosomaku. Jestem świeżo po przeczytaniu dwóch tomów compendium Spawna (100 zeszytów) - podobało mi się, graficznie jest super. Wg. mnie Capullo lepszy niż w Batmanie.

Offline Koalar

« Odpowiedź #4967 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 12:13:45 »
Ja nie pamiętam, żeby Spawn był jakiś super fabularnie. Może gdyby to była zamknięta opowieść przy tych początkowych założeniach, że gość ma ileś tam mocy i musi pozałatwiać swoje sprawy. Ale nie, był sukces postaci, więc oczywiście się to rozmyło i wyszedł tasiemiec. Było parę ciekawych zeszytów (historia krzywdzonego chłopca, Violator opowiadający swoją historię, lekko naginając fakty), ale to mi się podobało wtedy, a po latach może być inaczej.
Wielkiego sukcesu wydawniczego z tego raczej by nie było, ale może jakiemuś wydawcy by ten Spawn schodził na tyle dobrze, że doszedłby do tego, co u nas nie wyszło. Kwestia jeszcze, jakich nakładów życzyłby sobie licencjodawca (może chciałby tak dużych, że Spawn jest u nas niewydawalny).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Xmen

« Odpowiedź #4968 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 13:08:39 »
Kurcze czyli większość myśli że pierwszy tom by się sprzedał ,może ktoś się zdecyduje. LukCook właśnie nie chciałem się wychylać z takim stwierdzeniem że spawn nie jest wcale gorszy od epików pająka ale myślę podobnie, jeżeli nie jest lepszy to na pewno nie jest gorszy, w tych epikach jest jeszcze więcej lania wody.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Teli

« Odpowiedź #4969 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 13:17:10 »

Wiesz... ja miałem tak że pamiętałem Pająka McFarlane'a jako fajnego tak rysunkowo jak i fabularnie. Za czasów Semica to było jedno z moich ulubionych czytadeł do którego wtedy często wracałem. Sęk w tym że gdy minęło ćwierć wieku i Egmont wreszcie wydał zbiorczo te komiksy przeczytałem to z mocnym bólem zębów i trzymam na półce głównie dla tamtego sentymentu.

Także z tą "pamięcią TmSemic" byłbym ostrożny i jej bezkrytycznie nie ufał.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #4970 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 13:26:14 »
Pająki dla nastolatków sprzedają się na fali nostalgii to podejrzewam że i ze Spawnem by się udało ,ja bym kupował bo graficznie to jest petarda  a scenariusz... jak pamiętam to i tak jest lepszy niż te nastoletnie rozterki Petera Parkera z pierwszego Epica którego na fali kupiłem a nie dałem rady skończyć czytać ale już jako 12-latek  nie kupowałem Spidera bo wydawał mi się dziecinny 8)  Knightfall natomiast wchodzi pięknie po tylu latach, także z tą nostalgią różnie bywa. 

Offline Teli

« Odpowiedź #4971 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 13:30:39 »
Generalnie przychylam się do opcji zakupu pierwszego tomu i na zasadzie autopsji ocenienia jak ta nostalgia wchodzi.

Offline eyesore

« Odpowiedź #4972 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 13:43:11 »
Odnośnie Spawna, odświeżyłem sobie wydanie Tm-Semic/Mandragora w zeszłym roku no i faktycznie fabularnie to jest słabe (choć za dzieciaka się jarałem całością, fabułą i rysunkami).
I raczej nostalgia tu nie pomoże, epiki wbrew pozorom, dla mnie przynajmniej, są lepsze.
A Spawn, w jakiejkolwiek formie by wyszedł, nie był by w kręgu mojego zainteresowania (chyba że w jakimś wydaniu na maksa budżetowym ale nie wierzę w takie rozwiązania obecnie, gdzie mam wrażenie że wszyscy coraz bardziej lecą w dopasione rzeczy typu powiększone formaty, dodatki czy twarde okładki itd.).

Offline Koro

« Odpowiedź #4973 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 14:58:35 »
Pająki dla nastolatków sprzedają się na fali nostalgii to podejrzewam że i ze Spawnem by się udało ,ja bym kupował bo graficznie to jest petarda  a scenariusz... jak pamiętam to i tak jest lepszy niż te nastoletnie rozterki Petera Parkera z pierwszego Epica którego na fali kupiłem a nie dałem rady skończyć czytać ale już jako 12-latek  nie kupowałem Spidera bo wydawał mi się dziecinny 8)  Knightfall natomiast wchodzi pięknie po tylu latach, także z tą nostalgią różnie bywa.

Miałem identycznie. Nie mogłem przejść przez te miłosne rozterki z Mary Jane. Głębi opowieści łowów Kravena też nie mogłem poczuć. Ledwo doczytałem pierwszy tom.

Knightfall wchodzi gładko i przyjemnie. Nie czuć ten infantylności.

Spawna dzisiaj sprawdzę po latach. Pierwsze 2-4 zeszyty dzisiaj wjeżdżają razem z pierwszym tomem Compendium. Dam szansę jednak, bo kiedyś było jaranko.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #4974 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 17:52:18 »
Wiesz... ja miałem tak że pamiętałem Pająka McFarlane'a jako fajnego tak rysunkowo jak i fabularnie. Za czasów Semica to było jedno z moich ulubionych czytadeł do którego wtedy często wracałem. Sęk w tym że gdy minęło ćwierć wieku i Egmont wreszcie wydał zbiorczo te komiksy przeczytałem to z mocnym bólem zębów i trzymam na półce głównie dla tamtego sentymentu.

Także z tą "pamięcią TmSemic" byłbym ostrożny i jej bezkrytycznie nie ufał.

Ale ja go czytałem ponownie już jako stary chłop. I może faktycznie nie było już efektu "omójbożejakietoambitneidramatyczne", ale i tak czytało mi się to wszystko bardzo przyjemnie. Na pewno nie gorzej niż współczesne dzieła z Marvel Now i Marvel Fresh.

Offline komiks

« Odpowiedź #4975 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 18:43:02 »
Spawna czytałem bardzo dawno temu, więc może dzisiaj inaczej bym go odebrał.

Widzę jednak 2 problemy:

1. Jest tego zbyt dużo, gdyby chcieć wydać całość, przykładowo ta seria Spawn Collection Series to jakieś 2600 stron w 6 tomach. Zgadzam się z opiniami, że pierwszy tom by się sprzedał, ale całość według mnie kupią tylko kompletyści, albo fani Spawna, ale czy jest ich wystarczająco wielu?

2. Młodzi ludzie nie mają pojęcia kto to jest Spawn i z tego powodu pewnie nikt z nich, nie sięgnie po komiks. W przypadku Batmanów i Spidermanów jest inaczej, ile młodych sięga po te stare komiksy, tego nie mam pojęcia, jednak faktem jest, że znają tych bohaterów bardzo dobrze.
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Styczeń 2023, 20:35:00 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online amsterdream

« Odpowiedź #4976 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 22:19:33 »
Odświeżyłem sobie Spawna wydanego przez TM-Semic i Mandragorę dość niedawno bo dwa lata temu i jak tomy wydane przez Semica dało się jeszcze czytać - jedne historie były lepsze, drugie gorsze, ale zawsze do czegoś dążyły, tak okres wydany przez Mandragorę to był dramat, niektóre zeszyty (20 stronicowe) musiałem sobie rozkładać na trzy dni bo nie byłem w stanie przez to przebrnąć. To był ten moment gdy Spawn zamienił się w jedno wielkie męczenie buły, McFarlane chyba sam nie wiedział w jakim kierunku to wszystko popchnąć, historie były rozciągnięte do granic możliwości, nic nie posuwało się do przodu. McFarlane`a w sumie można nazwać prekursorem dekompresji fabularnej w amerykańskim komiksie. Epiki pająka od Michelinie wchodzą mi sto razy lepiej.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline gashu

« Odpowiedź #4977 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 22:24:18 »
Ja jestem typowym dzieckiem TM-Semic z ogromną nostalgią do większości ich serii, ale "Spawn"... poza kilkoma fajnymi pomysłami (Clown/Violator!) już w momencie wydania wydawał mi się takim wielkim "meh!".

Skoro Muszka wydała własnego składaka Spektakularnego Pająka, to może to samo mogłoby się udać z Punisher War Zone Dixona i Romity Jr.?

« Odpowiedź #4978 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 22:32:56 »
 Jakiej nostalgii jak tu na forum weteranów, większość komentarzy o tytułe "Spawn" to "eeeeee...noooooooo..."?

Offline rekin

« Odpowiedź #4979 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 23:53:27 »
Całego Spawna doczekamy się w Polsce tak jak całego runu Claremonta X-men. Tu ktoś się nad tym zastanawiał kilka lat temu - https://imagecomicsjournal.blogspot.com/2018/09/felieton-spawn-ktory-nie-chce-dac-sie.html Chociaż kilka rzeczy się  zdezaktualizowało, to nietrudno zgodzić się z autorem wpisu: "(...) decyzji na temat ponownego sprowadzenia "Spawna" do naszego kraju jest... co najmniej trudna".

Nie tak dawno miał miejsce retcon (296-297 regularnej serii) i to jest świetny moment, aby wrócić do lektury komiksu. Gdyby ktoś zechciał u nas zacząć wydawać od tego momentu, to wkrótce pojawia się problem, a nawet kilka - obecnie oprócz Spawna ukazuje się również King Spawn, Gunslinger Spawn i The Scorched. Oczywiście można czytać samą regularną serię, to zaraz pojawiłyby się narzekania, dlaczego u nas nie ma tych tytułów.

Ja zainwestowałem w compedia, chociaż ubolewam, że są wydawane na miękko i nie zawierają nawet okładek, za to cena jest bardzo atrakcyjna. Na razie ukazały się cztery, co daje 200 numerów. Natomiast gdyby wydano u nas Hellspawna lub Spawn: The Dark Ages, jak ktoś zasugerował, to chętnie kupiłbym. Oba wydania zbiorcze są niedostępne na rynku od kilku lat.

https://www.goodreads.com/book/show/8092499-hellspawn
https://www.goodreads.com/book/show/16231104-spawn