Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497033 razy)

Offline Motyl

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #4905 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 23:02:44 »
Nie wiem, na jaki okres zapowiedzi wrzuciła portugalska filia. Polskie będą na pół roku i są trochę inne. Nie wiem też, dlaczego tam już wrzucili i nie poczekali na nas.

Offline Konrad

« Odpowiedź #4906 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 00:31:06 »
Na jednym z portugalskich blogów pojawił się też krótki wywiad z Christine Meyer
https://vinheta2020.blogspot.com/2023/01/a-conversa-com-g-floy-studio-novidades.html
Rozmowa pewnie dotyczy ich rynku, ale można dowiedzieć się kilku ciekawostek. Sprzedaż komiksów w 2022 była lepsza niż w 2021, co było dla niej dużym zaskoczeniem. Najlepiej sprzedają się Potwory, Saga 10 i cała seria Marveli Czerń, biel i krew. Pozytywnie zaskoczyła też Sara. Rozczarowaniem była natomiast seria Księżycówka.

Odnośnie zapowiedzi na pierwsze 6-7 miesięcy są te tytuły co już były wrzucone na ich FB:
Chu (wydanie zbiorcze 1-10)
Reckless 2
Ascender 4 (finałowy tom)
Moon Knight: Czerń, biel i krew
The Many Deaths of Laila Starr
Meadowlark
The Goddamned - Przeklęty 2
Black Magick tom 1 (wydanie zbiorcze 1-11)
BRZRKR (wydanie zbiorcze 1-12)

Są też podane 3 tytuły na II połowę roku:
The Old Guard – Stara Gwardia tom 3 (pewnie chodzi o spin-off Tales Through Time, bo 3 tom jeszcze nie powstał)
Reckless 3
Saga 11

Nie wiem, na jaki okres zapowiedzi wrzuciła portugalska filia. Polskie będą na pół roku i są trochę inne. Nie wiem też, dlaczego tam już wrzucili i nie poczekali na nas.
Oj coś czuję, że niestety ominie nas Meadowlark. Możesz już zdradzić czy znowu Ethan Hawke zostanie u nas pominięty?

No takie komiksy jak BRZRKR czy MK BW&B to mogłyby się u nas nie ukazywać :/ Nie znam się na strategii wydawniczej, ale wybór tak słabych komiksów jest dla mnie zastnawiający.
W Portugalii jak wynika z tego wywiadu powyżej te Marvele się bardzo dobrze sprzedają, więc nic dziwnego że kolejny jest już zapowiedziany. A BRZRKR dzięki Keanu narobił w USA dużo szumu, cała seria sprzedaje się tam w ogromnych ilościach. Zobaczymy czy u nas też będzie sukcesem, a w przyszłości ma być też film na Netflixie

Offline michał81

« Odpowiedź #4907 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 00:57:34 »
Odnośnie zapowiedzi na pierwsze 6-7 miesięcy są te tytuły co już były wrzucone na ich FB:
Chu (wydanie zbiorcze 1-10)
Reckless 2
Ascender 4 (finałowy tom)
Moon Knight: Czerń, biel i krew
The Many Deaths of Laila Starr
Meadowlark
The Goddamned - Przeklęty 2
Black Magick tom 1 (wydanie zbiorcze 1-11)
BRZRKR (wydanie zbiorcze 1-12)
To pewnie u nas w tym okresie jeszcze dostaniemy:
Na wschód od zachodu: Apokalipsa - rok drugi. (już zapowiedziane)
Spectacular Spider-Mana Śmierć Jean DeWulff
Marvels 25Th Anniversary
bo Mucha i tak więcej nie wydaje niż 2-3 komiksy miesięcznie.
Są też podane 3 tytuły na II połowę roku:
The Old Guard – Stara Gwardia tom 3 (pewnie chodzi o spin-off Tales Through Time, bo 3 tom jeszcze nie powstał)
Reckless 3
Saga 11
I potwierdzone przez @motyla X-Statix tom 2.
Dla mnie to i tak są mocne zapowiedzi jak na rok 2023.

Offline Konrad

« Odpowiedź #4908 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 01:56:30 »
@michał81
U nas do listy na ten rok trzeba dopisać też jeszcze Ballad for Sophie.

Do tego Meyer na końcu wywiadu wspomina o 1-2 tytułach na II połowę roku, których jeszcze nie zdradza. Obstawiam, że jednych z nich będzie jakiś kolejny Lemire po zakończeniu Ascendera. Wciąż jest w czym wybierać - są dwie nowe serie od Image (Bone Orchard Mythos i Little Monsters), ale najbardziej bym chciał teraz Mazebook od DH. A ciekawe czy jest w ogóle szanse na Snow Angels.

Nie zdziwię się też jeśli pod koniec roku wypuszczą ten nowy one-shot Brubakera, czyli Night Fever (premiera w USA w czerwcu)

Offline michał81

« Odpowiedź #4909 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 05:10:46 »
@michał81
U nas do listy na ten rok trzeba dopisać też jeszcze Ballad for Sophie.
Właśnie, nie mogłem sobie przypomnieć co to był za tytuł od Filipe Melo.

Do tego Meyer na końcu wywiadu wspomina o 1-2 tytułach na II połowę roku, których jeszcze nie zdradza. Obstawiam, że jednych z nich będzie jakiś kolejny Lemire po zakończeniu Ascendera. Wciąż jest w czym wybierać - są dwie nowe serie od Image (Bone Orchard Mythos i Little Monsters), ale najbardziej bym chciał teraz Mazebook od DH. A ciekawe czy jest w ogóle szanse na Snow Angels.
O komiksy Lemire'a jest spora rywalizacja: Egmont, NSC, nawet Kboom. Muchy też nie skreślam, ale w przypadku DH może im się nie udać przebić, bo są więksi wydawcy.

Nie zdziwię się też jeśli pod koniec roku wypuszczą ten nowy one-shot Brubakera, czyli Night Fever (premiera w USA w czerwcu)
Tak, wspominałem o tym tutaj, ale to raczej na drugą połowę roku.

Offline Motyl

« Odpowiedź #4910 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 08:35:10 »
Portugalski rynek jest ciekawy, w czasie pandemii był tam problem, bo u nich w przeciwieństwie do nas sprzedaż internetowa komiksów zamarła, była mniej rozwinięta, może teraz się zmieniło i nadrabiają straty. Nie dziwię się, że sprzedaje się tam dobrze cykl BWB, bo obecnie to jedyne Marvele, które mają od tamtejszej Muchy. Pamiętam, jak na targach książki w Wawie w 2018 r. rozmawiałem z ówczesnym szefem filii portugalskiej i omawialiśmy tytuły Marvela warte wydania. Padł pomysł AoA i kilku innych szalonych tytułów plus potencjalna kontynuacja starszej serii, więc myślałem, że AoA trafi też do nich, a tu klops, nastał 2020 i tam się rynek załamał. W jednym oba rynki są podobne, tam też monopol na tytuły DC ma jeden wydawca, co wynika z polityki DC, które preferuje taki model biznesowy bez rozdrabniania się na kilku wydawców. U nas BWB też leci całkiem dobrze, Rosomaka, jak pytałem, to sprzedało się w okolicach 3/4 nakładu, a dzielnie podąża za nim Carnage, więc pewnie za jakiś rok, dwa, pięć te tytuły się skończą. Pojawienie się Wolverine'a w trzecim Deadpool może dostarczy nowych czytelników.

@Konrad, jak pojawią się nasze zapowiedzi, to rozwieją wszelkie niewiadome. Zakładam, że pojawią się bliżej weekendu. Tytułów jest z tuzin, więc i tak będzie trzeba się sprężyć, aby w pół roku wszystko wydać bez opóźnień :)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #4911 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 09:31:04 »
Czyli wniosek taki wiecej marvelozy w postaci np Excalibur Alana Davisa :)

Offline Motyl

« Odpowiedź #4912 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 09:48:10 »
Czyli wniosek taki wiecej marvelozy w postaci np Excalibur Alana Davisa :)

Bardzo lubię, mam całą serię Excalibur vol. 1, fajnie się ją czytało, obawiam się jednak, że to nie jest idealny tytuł na nasz rynek. A Marvelozy ci nie zabraknie, będą uwielbiane tanie, budżetowe kolekcje dwóch wydawców. Żyć nie umierać, nieprawdaż :)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #4913 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 10:03:56 »
A Marvelozy ci nie zabraknie, będą uwielbiane tanie, budżetowe kolekcje dwóch wydawców. Żyć nie umierać, nieprawdaż :)

Wiesz coś o kolejnej kolekcji od Carrefour?
Bo poza Hachette nie słyszałem o żadnej innej premierze.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #4914 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 10:11:13 »
Tez mam komplet w zeszytach oraz to co bylo przed ta seria wydawane w magazynie z UK.

To moze Ghost Rider bo w wielu miejscach juz spotkalem sie z taki propozycjami a rysunki Kuberta i spotkanie ze spiderem i Venom bardzo chwalone a jakis czas temu chyba jakis epik wyszedl. Ludzie tez pisza o wznowieniu tego co bylo w Mega Marvel z Ghostem ale tam bylo slabo albo srednio - choc nostalgia sie sprzedaje wiec niech Mucha na tym zarobi i to wykorzysta.

Offline michał81

« Odpowiedź #4915 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 10:23:33 »
To moze Ghost Rider bo w wielu miejscach juz spotkalem sie z taki propozycjami a rysunki Kuberta i spotkanie ze spiderem i Venom bardzo chwalone a jakis czas temu chyba jakis epik wyszedl. Ludzie tez pisza o wznowieniu tego co bylo w Mega Marvel z Ghostem ale tam bylo slabo albo srednio - choc nostalgia sie sprzedaje wiec niech Mucha na tym zarobi i to wykorzysta.
Nie wyszedł, dopiero został zapowiedziany na koniec tego roku i tam nie będzie tych zeszytów crossovera Ghost Ridera z Venomem i Spider-manen, bo to było w serii Ghost Ridera/Blaze: Spirits of Vengeance, a epik będzie zbierać serie Ghost Rider z 1990.
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Styczeń 2023, 10:28:54 wysłana przez michał81 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #4916 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 10:26:13 »
Wiesz coś o kolejnej kolekcji od Carrefour?
Bo poza Hachette nie słyszałem o żadnej innej premierze.

Nie wiem. Jednak żaden inny wydawca nie pozwoli sobie na cenę kolekcji Kerfura, więc jeśli pociągnęli temat po pierwszym rzucie, to pytaniem nie jest, czy wydadzą rzut trzeci, tylko kiedy wydadzą.

@Sum41 Nostalgia się sprzedaje do momentu ujawnienia ceny. A później powtarzane w kółko jak zdarta płyta, a czemu tak drogo, a kolekcja jest za cztery dychy, więc ktoś tu kogoś chce naciągnąć. Także mamy wielbicieli tanich kolekcji, więc myślę, że rynek się dopasuje do takich wymagań. Takiego myślenia nie da się wykorzenić przez dekadę. Rzuciłem okiem na ten link wyprzedażowy Egmontu i byłem w szoku, że po ponad 5 latach nadal są dostępne tanie jak barszcz tomy z DC Odrodzenie, które przecież można było po rabacie zgarnąć kiedyś za 25 zł. Więc jak na próbę nie przyjęły się takie marki jak Green Arrow, Aquaman czy Wonder Woman to gdzie taki Ghost Rider. Niech MCU zrobi najpierw film lub serial.

Offline michał81

« Odpowiedź #4917 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 10:28:23 »
Bardzo lubię, mam całą serię Excalibur vol. 1, fajnie się ją czytało, obawiam się jednak, że to nie jest idealny tytuł na nasz rynek. A Marvelozy ci nie zabraknie, będą uwielbiane tanie, budżetowe kolekcje dwóch wydawców. Żyć nie umierać, nieprawdaż :)
To może X-Treme X-Men duetu Chris Claremont/Salvador Larroca, które teraz wychodzi z omnibusach. Na pewno bardziej przystępne niż Excalibur vol. 1. Podział mógłby być podobnie jak AoA lub X-statix.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #4918 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 10:37:51 »
Czyli pomylilem serie  ale Mucha moze sobie sklada zrobic jak cos  :)

W tym komiksiwe z rysunkami Salvadora byl pominiety tusz i kolory nakladanie na olowek - wyglada to srednio...

Offline Motyl

« Odpowiedź #4919 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 10:39:49 »
Mam, czytałem, też lubię. Tyle że tu będzie inna zdarta płyta, że rysunki ohydne. A, czekaj, tu będzie combo, że rysunki ohydne i drogo. Pierwszą część robi Larroca, lubię go, ale lepsze wrażenie wywarł na mnie, gdy pracował przy UXM, a może to kwestia papieru, zmiany techniki lub inkera, jego część i tak jest niezła. Niestety, później wchodzi Kordey, który w przeciwieństwie do NXM prezentuje się tu lepiej. Nie pamiętam, kto go tam tuszował, Hanna chyba? Ale wciąż będzie to poziom nie dla polskiego odbiorcy. Oczytałem się komentarzy do ohydnych rysunków w Wolverine Rucki, więc chyba mi starczy.

O, właśnie to co napisał sum41, pominięty tusz i wygląda to dziwnie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Styczeń 2023, 10:42:02 wysłana przez Motyl »