Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495627 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #4785 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 12:46:06 »
To się kompletnie nie opłaca. Kazus Krogulca. Im wyższa cena okładkowa, tym więcej kasy musisz oddać licencjonodawcy od każdego wydrukowanego  egzemplarza, więc warto mieć niższą cenę, a także warto nie przesadzić z nakładem, bo za każdy wydrukowany egzemplarz płacisz, a nie tylko za ten sprzedany.

Swoją drogą jeszcze niedawno wielu zapowiadało rychłe wyprzedanie Krogulca. Ja tam czekam na jakąś konkretną przecenę, która mam wrażenie będzie musiała nastąpić prędzej czy później. Ciekawe kto ma rację :P

Offline Motyl

« Odpowiedź #4786 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 12:54:07 »
Ale Krogulec ma bardzo dobrą cenę, wychodzi 28,42 zł za album. Na twardo wydawcy publikują pojedyncze albumy w przedziale 40-65 zł, po rabacie 30% jest to przedział 28-45 zł, więc oferta Kurca jest w porządku.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4787 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 12:57:25 »
Oczywiście, że w porządku. Ale też z ograniczoną dystrybucją i bardzo szybkim obniżeniem rabatu.

Offline Motyl

« Odpowiedź #4788 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 13:02:13 »
Oczywiście, że w porządku. Ale też z ograniczoną dystrybucją i bardzo szybkim obniżeniem rabatu.
No właśnie nie. Na gildii masz za 199 zł, za tyle samo można było kupić na MFK. To niezła cena, raczej lepszej nie będzie.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4789 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 14:01:08 »
No właśnie nie. Na gildii masz za 199 zł, za tyle samo można było kupić na MFK. To niezła cena, raczej lepszej nie będzie.

Był początkowo na Gildii z rabatem 15 albo 20% (chyba 20, w przedsprzedaży i jakoś tak na oko dwa tygodnie po premierze), w przedsprzedaży był również 15% na RóbmyDobrze (tu można sprawdzić na profilu FB sklepu bo było to anonsowane w poście, więc jest dowód :P ).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4790 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 14:05:58 »
Mucha zawsze była droższa niż Egmont ale przy normalnych cenach jakoś mniej to kuło w oczy. Kolejne tomy EA kupowałem bez żalu. Ale teraz jak wszystko skoczyło o 50% to ròżnica zaczyna doskwierać bardziej. To nie to że np. ja uważam że Mucha zyluje czytelniköw, tylko po prostu frustruje mnie gwałtowne załamanie gospodarcze. Bo byłem przyzwyczajony przez 10 lat do jednej ceny a teraz to jakiś dramat. Chce mieć Wroga Publicznego, ale jak kosztuje prawie tyle co np. grubszy Epik Spider- Mana to portfel krzyczy.

Offline Motyl

« Odpowiedź #4791 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 14:26:42 »
Był początkowo na Gildii z rabatem 15 albo 20% (chyba 20, w przedsprzedaży i jakoś tak na oko dwa tygodnie po premierze), w przedsprzedaży był również 15% na RóbmyDobrze (tu można sprawdzić na profilu FB sklepu bo było to anonsowane w poście, więc jest dowód :P ).

Na róbmy dobrze nie sprawdzałem, bo tam nie kupuję, natomiast wydaje mi się, że na gildii był zawsze za 199 zł. Bartek mówił, że komiks będzie miał minimalny rabat i będzie kosztował około 200 zł po rabacie, więc by się zgadzało.

Bazyl, trochę wyolbrzymiasz. Po pierwsze Mucha to nie Egmont, 25 komiksów rocznie, a 300 to nie ta liga. Po drugie przy niektórych tytułach różnica nie jest tak duża. Daredevil 288 i 300 stron za 130 zł, Logan 448 i 352 odpowiednio za 189 i 179 zł. Najnowsza FF ma 72 strony więcej niż X-Statix i oba komiksy będą w tej samej cenie. Więc patrząc na to, że to porównanie Dawida z Goliatem, różnica nie jest wcale taka wielka.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #4792 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 14:28:36 »
Mucha zawsze była droższa niż Egmont ale przy normalnych cenach jakoś mniej to kuło w oczy. Kolejne tomy EA kupowałem bez żalu. Ale teraz jak wszystko skoczyło o 50% to ròżnica zaczyna doskwierać bardziej. To nie to że np. ja uważam że Mucha zyluje czytelniköw, tylko po prostu frustruje mnie gwałtowne załamanie gospodarcze. Bo byłem przyzwyczajony przez 10 lat do jednej ceny a teraz to jakiś dramat. Chce mieć Wroga Publicznego, ale jak kosztuje prawie tyle co np. grubszy Epik Spider- Mana to portfel krzyczy.

No a ile ma kosztować?
W gildii nowy Wolverine 118 a Epic przeniesiony na luty 139. Roznica stron owszem zauważalna, no ale w cenie też jest.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4793 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 14:38:29 »
Spodziewałem się bardziej czegoś w stylu np. nowego Hellblazera M.Careya czyli około 100 zł. A tu jeszcze 18 procent więcej. No ale trudno - fan kocha, fan kupi.

Offline Konrad

« Odpowiedź #4794 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 16:55:06 »
I oficjalnie po 2 latach dostajemy kontynuację The Old Guard. Cena tym razem tylko 6zł wyższa niż za poprzedni tom (miał on 16 stron więcej)
The Old Guard – Stara Gwardia. Księga druga: Siła spotęgowana
Oto baśń o krwi i pociskach.
Opowieść o czasie, starości i stuleciach. Ale też przyjaźni, miłości i żalu.
Opowieść o dwóch kobietach i trzech mężczyznach, którzy nie mogą umrzeć.
Z reguły.
Nazywają się Andy, Nicky, Joe, Booker i Nile.
Przez długi okres Andy walczyła w pojedynkę. Później spotkała Noriko. Z czasem dołączyli do nich pozostali. Któregoś dnia Noriko utonęła – a przynajmniej tak się wszystkim wydawało.
Niedawno Booker odszedł z drużyny. Noriko długo cierpiała, a teraz surowo ocenia ludzkość. Zaś najmłodsza nieśmiertelna – Nile – wciąż nie daje sobie rady z nowym życiem.
Oto, co wydarzyło się później...
Uhonorowany nagrodą Eisnera scenarzysta GREG RUCKA (Stumptown, Black Magick - Czarna magia, Wolverine tom 1) oraz uznany przez krytykę artysta LEANDRO FERNÁNDEZ (American Carnage, Deadpool, Wolverine tom 1) kontynuują opowieść o STAREJ GWARDII. W filmie na podstawie księgi pierwszej, zrealizowanym przez platformę Netflix, wystąpiły takie gwiazdy jak Charlize Theron i KiKi Layne.
Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w zeszytach THE OLD GUARD: FORCE MULTIPLIED #1–5.
Scenariusz: Greg Rucka
Rysunki: Leandro Fernández
Kolory: Daniela Miwa
Tłumaczenie: Marek Starosta
Liczba stron: 168
Format: 180x275 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
ISBN 978-83-67571-00-5
Wydanie pierwsze
Cena okładkowa: 85,00 zł
Premiera: 9 grudnia 2022 roku
https://muchacomics.com/pl/p/The-Old-Guard-Stara-Gwardia.-Ksiega-druga-Sila-spotegowana/317

Do wydania pozostanie teraz jeszcze The Old Guard: Tales Through Time, który jest antologią z historiami stworzonymi przez różnych twórców (między innymi: Jason Aaron, Brian Michael Bendis czy Matt Fraction). Czekamy też aż Rucka i Fernández skończą tworzyć The Old Guard Vol. 3: Fade Away, czyli finałowy tom.

Offline Midar

« Odpowiedź #4795 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 17:02:10 »
Na Gildii od początku była cena 199. Kurc zapowiedział wcześniej, że rabat będzie minimalny. Podobnie jak z Triganem.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4796 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 17:11:57 »
Na Gildii od początku była cena 199. Kurc zapowiedział wcześniej, że rabat będzie minimalny. Podobnie jak z Triganem.

Nie będę się spierał, nie mam dowodu na to, ale miałem ten komiks od początku w schowku, a tam działa to tak, że rabat jest oznaczany dopiero powyżej 10%. I jestem prawie pewny, że w pewnym momencie to oznaczenie zniknęło i rabat spadł z jakiegoś wyższego na 10%. Ale tak jak mówię, dowodów na to nie mam, może mi się coś mylić, a to jest offtopic ;)

Offline Konrad

« Odpowiedź #4797 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 17:19:52 »
@ukaszm84
Też jestem pewien (tak na 99%), że na Gildii od początku było 10% rabatu i cena 199zł. Róbmy Dobrze miało w okolicach premiery 15% i cenę 187zł.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4798 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 17:25:31 »
Więc wychodzi na to, że umysł spłatał mi figla ;)

Offline Eyeless

« Odpowiedź #4799 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 18:48:11 »
Zgadza się, gildia przez cały czas miała 10%, a max. jaki był to 15% na robmydobrze.pl