Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495996 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #4770 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 18:39:14 »
Mnie wkurza, że zbliża się moje zamówienie świąteczne, ostatnie w tym roku, a i Venoma i Wroga Publicznego nie ma ciągle w Taniej Ksiązce, gdzie mam swoje zniżki. Jest tylko na Tantisie najtaniej, czyli bedę musiał jeszcze za wysyłkę płacić. Problemy pierwszego świata.

Offline Lipa

« Odpowiedź #4771 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 19:47:02 »
Tantis ma darmową wysyłkę od 49 zł - ktoś gdzieś wrzucał kod

Offline amsterdream

« Odpowiedź #4772 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 20:12:56 »
Saga 10 już za tydzień. A przy okazji to w styczniu w USA wychodzi 1 zeszyt kolejnego tomu. Jeśli dobrze pójdzie to 11 tom u nas może na jesień 2023r.https://www.facebook.com/MuchaComics/posts/pfbid02RAzGKbeAEoQjoWuRSiPTWPwkSyHGRjE1EC1NEnVoqA7gZhvuXAEkdjY7czPvihaol

20 złotych więcej niż za poprzedni tom. Dodać do tego coraz mniejsze rabaty to powoli zaporowe robią się te ceny komiksów.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline martinus100

« Odpowiedź #4773 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 20:46:23 »
No ale ostatni tom był 3 lata temu. Po rabacie 35 % wyjdzie 55 zł. Poza tym to przecież Saga. Moim zdaniem warto.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #4774 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 00:41:14 »
No ale ostatni tom był 3 lata temu. Po rabacie 35 % wyjdzie 55 zł.

Gdzie są takie rabaty na muchę?

Offline Midar

« Odpowiedź #4775 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 06:54:41 »
Ostatnio były na Gildii. Sam kupiłem omniaka Gideon Falls i uzupełniłem Księżycówkę i Ascendera. W krótkim czasie Gildia miała dwukrotnie rabat 35% na Muchę.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #4776 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 08:20:13 »

W Taniej Książce też można zbliżone wyrwać - musze nowości w postaci Venoma udało mi się ustrzelić z wyjściowym rabatem 32%, a Wroga Publicznego z 33%. A z lojalką i kodem to można dobić nawet do ~40%. Trzeba tylko wbijać na stronę przez linki afiliacyjne "Ceneo" lub "Lubimy czytać" (te drugie akurat są fajnie zebrane przez moai - przy okazji, wielkie dzięki drogi kolego ;) ). Czasem jeden daje lepszy rezultat, czasem drugi. 

Problemem jest właśnie to nieszczęsne polowanie - rabaty są płynne, potrafią się szybko zmieniać, ale zauważyłem, że jak doda się do koszyka po wejściu przez link, to później koszyk sam się "aktualizuje", jeżeli rabat się zmieni, więc można to łatwo obserwować. Nie wiem tylko, czy taka samo-aktualizacja koszyka jest traktowana przez system jako kolejne wejście przez link afiliacyjny, obciążający sklep jakąś kwotą. Ale obserwować to jakoś trzeba. Na Muchę najlepiej polować w dniu premiery - Tania Książka dodaje ich komiksy praktycznie od razu, więc jak ktoś ma zapał i cierpliwość, to może sporo ugrać. 

Offline amsterdream

« Odpowiedź #4777 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 11:14:37 »
Ostatnio były na Gildii. Sam kupiłem omniaka Gideon Falls i uzupełniłem Księżycówkę i Ascendera. W krótkim czasie Gildia miała dwukrotnie rabat 35% na Muchę.

Gildia ma takie rabaty tylko na starsze komiksy muchy, nigdy na nowości.

@Jaxx czyli dużo kombinowania. Niestety nie mam czasu na takie rzeczy.

A cena Sagi jeszcze bardziej boli, jak człowiek sobie uświadomi, że jest w standardowym formacie.

Online michał81

« Odpowiedź #4778 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 12:10:49 »
A cena Sagi jeszcze bardziej boli, jak człowiek sobie uświadomi, że jest w standardowym formacie.
I tak jest bardzo dobra.
Saga tom 10 - 168 stron - 85,00 zł
Diuna Ród Atrydów tom 2 (dodruk) - 122 strony - 79,90 zł

Offline Motyl

« Odpowiedź #4779 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 12:13:36 »
Gildia ma takie rabaty tylko na starsze komiksy muchy, nigdy na nowości.

@Jaxx czyli dużo kombinowania. Niestety nie mam czasu na takie rzeczy.

Gildia na nowości ma rabat 30%, to za mało? Ile byś chciał? 50, 70% może wydawca ma rozdawać komiksy za darmo? Nie popadajmy już w jakieś kurioza, 30% to dobry rabat, wielu wydawców takiego nie daje, więc pisanie, że rabaty coraz niższe jest niesprawiedliwe. Powtórzę po raz kolejny, wydawca daje upust sklepom gwarantujący sprzedaż z 30% rabatem, a że sklepy z różnych powodów takiego nie dają, to już należy pytać ich o politykę rabatowania komiksów. Dodam też, że praktyki stosowane przez pojedynczych wydawców i wyprzedawanie towaru z rabatami do 50% to psucie rynku i piszę to jako czytelnik. Bo po co mam kupić komiks jako nowość z 30% rabatem, jak za pół roku czy za rok będzie 40% albo więcej. Nie mam problemów ze znalezieniem komiksów z 30, 35% rabatem w sieci i to bez specjalnego szukania i wiem, że to dobry upust, bo wydawca też musi na kolejne tytuły zarobić, prawda?

Online michał81

« Odpowiedź #4780 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 12:16:26 »
Gildia na nowości ma rabat 30%, to za mało? Ile byś chciał? 50, 70% może wydawca ma rozdawać komiksy za darmo?
Oczywiście, że za darmo.  :P

Offline xanar

« Odpowiedź #4781 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 12:17:35 »
Dajcie większe ceny i większy rabat, tak z 50% od okładkowej żeby wyszło tyle samo co teraz po 30%, ludzie będą zadowoleni :) bo rabat duży.
Twój komiks jest lepszy niż mój

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4782 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 12:17:40 »
Dodam też, że praktyki stosowane przez pojedynczych wydawców i wyprzedawanie towaru z rabatami do 50% to psucie rynku i piszę to jako czytelnik. Bo po co mam kupić komiks jako nowość z 30% rabatem, jak za pół roku czy za rok będzie 40% albo więcej.

To prawda, to jest psucie rynku. Jednocześnie uważam, że rabat 30% tylko przez pierwszy (chyba) miesiąc w jednym z głównych kanałów dystrybucji to również psucie rynku, tylko z drugiej strony. Wywiera presję żeby kupić dany tytuł koniecznie w okolicach premiery, bo potem będzie droższy. Więc ludzie kupują, a potem sprzedają jeszcze taniej w serwisach aukcyjnych, więc inni tam szukają zamiast kupić nówkę w sklepie. Długoterminowo moim zdaniem również wydawca traci.

Offline Motyl

« Odpowiedź #4783 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 12:23:06 »
To prawda, to jest psucie rynku. Jednocześnie uważam, że rabat 30% tylko przez pierwszy (chyba) miesiąc w jednym z głównych kanałów dystrybucji to również psucie rynku, tylko z drugiej strony. Wywiera presję żeby kupić dany tytuł koniecznie w okolicach premiery, bo potem będzie droższy. Więc ludzie kupują, a potem sprzedają jeszcze taniej w serwisach aukcyjnych, więc inni tam szukają zamiast kupić nówkę w sklepie. Długoterminowo moim zdaniem również wydawca traci.

Ale ten miesiąc to nie jest żaden warunek wydawcy, to znowu polityka sklepu, w tym przypadku gildii. A co ciekawe, polityka równych i równiejszych, jedne tytuły po miesiącu mają rabat zmniejszany z 30%, a inne i po roku mają 30%. Nie przewidzisz.

Offline Motyl

« Odpowiedź #4784 dnia: Pt, 02 Grudzień 2022, 12:42:04 »
Dajcie większe ceny i większy rabat, tak z 50% od okładkowej żeby wyszło tyle samo co teraz po 30%, ludzie będą zadowoleni :) bo rabat duży.
To się kompletnie nie opłaca. Kazus Krogulca. Im wyższa cena okładkowa, tym więcej kasy musisz oddać licencjonodawcy od każdego wydrukowanego  egzemplarza, więc warto mieć niższą cenę, a także warto nie przesadzić z nakładem, bo za każdy wydrukowany egzemplarz płacisz, a nie tylko za ten sprzedany.