Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1493238 razy)

Offline komiks

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #4365 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 12:18:12 »
Tylko Mucha wydaje bardzo mało komiksów superbohaterskich. Ja nie liczę nagle na jakieś wielkie ilości od nich w tym gatunku w wydaniach budżetowych. To co wydają jest wystarczające.
Ważna rzecz, którą poruszyłeś, tytuły komiksowe wydaje się w stosunkowo małych nakładach (może poza komiksami, które są w topce sprzedaży), wydaje mi się, że nie ma możliwości wydać jeden tytuł w dwóch różnych edycjach w tym samy czasie, bo wtedy nakład trzeba podzielić przez 2. Chociaż Mucha Comics właśnie to zrobiła w przypadku Gideon Falls :), mamy wersję 6 tomową i teraz ukazał się omnibus, więc to trochę przeczy mojej hipotezie  ;)

Z ciekawości, ile mierzy grzbiet wszystkich 6 tomów Gideon Falls na półce?
Ja mam wersję omnibusowa, grubość grzbietu to dokładnie 51 mm.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Sierpień 2022, 12:28:29 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline parsom

« Odpowiedź #4366 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 12:41:48 »
Nie mam pod ręką suwmiarki, a i miarkę mam kiepską, ale coś koło 85 mm.

Offline Motyl

« Odpowiedź #4367 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 12:46:59 »
Wspomniany star Wars komiks i tak dłużej utrzymał się na rynku niż dobry komiks i mandragora razem wzięte. Policzmy od września 2008 do sierpnia 2014 pierwsza edycja magazynu czyli 6 lat, potem rok przerwy i od września 2015 do maja 2022 to ok 6,5 lat czyli łącznie 12,5 lat to więcej niż tm semic nawet.

Licząc ze swoistym pogrobowcem TM-Semic był na rynku 13 lat (1990-2003), taki drobny detal. Natomiast w okresie schyłkowym wydawnictwa, zeszyty sprzedawały się na takim poziomie, do których może się co najwyżej porównywać Kaczora Donalda, a zeszytowym SW to raczej daleko. Dodatkowo w swoim najlepszym okresie nakład Thorgala równał się z miesięczną sprzedażą takiego Spider-Mana semicowego, z tym że Thorgal wyprzedawał się na oko 2-3 lata, a może dłużej (nie pamiętam, po jakim czasie były dodruki), a zeszyty TM-Semica miały na to tylko miesiąc, bo nowy numer wypierał stary. Zresztą, jak mówił rednacz, sprzedaż była na poziomie, który gwarantował utrzymanie wydawnictwa w całkiem niezłej kondycji, tyle że właściciele chcieli wycisnąć więcej i się wszystko posypało.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedzi niektórych kolegów. Zaczynając tą dyskusję miałem na myśli wydania budżetowe dla odpowiedniego materiału, np starego sh, którego mogłaby wydawać Muszka. Plus odpowiednia dystrybucja. Ma to na celu rozbudzenie rynku, który robi się coraz bardziej zamknięty. Również wyjście do zwykłego Kowalskiego, żeby sięgnął po jakąś pozycje, a cena ma znaczenie.
Nikt nie twierdzi (tak przynajmniej ja to widzę),  że wszystkie komiksy mają być tak wydawane. Na zdrowym rynku jest miejsce na wszystkie typy wydań. A u nas od wielu lat nie ma podstawowego, czyli budżetowego. I właśnie o to mi tutaj chodzi. Lepszej jakości wydania dalej będą na rynku. Może kiedyś nawet prawdziwe ekskluzywne, nie tylko z nazwy.

Myśląc o całym rynku komiksowym myślimy o sobie. Bo jak nie będzie różnorodności, to to wszystko zejdzie do podziemia, stanie się super ekskluzywne dla małej garstki, albo najzwyczajniej w świecie padnie.

Stare sh wcale nie jest tańsze od nowego. Marvel się ceni. Nie tylko zresztą on. Zapytania o niektóre stare sh kończyły się tym, że cena za licencję jest taka, że wydanie budżetowe nie byłoby wiele tańsze od niebudżetowego, a z pewnością gorzej wydane. Druga rzecz, nie wiem, jak działa Panini przy tych swoich kolekcjach, ale z pewnością mogą drukować je razem na kilka państw, mogą mieć własne drukarnie, koordynacją produkcji zajmują się ich pracownicy, a nie firmy zewnętrzne. Jedynie pozostają koszta osobowe z tłumaczenia, redakcji, a tu też jest ciekawe kuriozum, rzuć sobie okiem nawet do wspomnianych X-Men Jima Lee w kolekcji Carrefoura. Trzy zeszyty - trzech różnych tłumaczy. To chyba rekord świata. Tak wyglądają wydania budżetowe, raczej nie są dla wszystkich. Tanie komiksy są na rynku i są to zeszyty puszczane przez różnych wydawców (Egmont, Ongrys, Timof, niezależne), komiks dziecięcy. Równie dobrze można utyskiwać na wydawców komiksów europejskich, dlaczego nie obniżą ceny poprzez wydawanie frankofonów w formacie A4, a nie sztucznie powiększanym, na miękko, a nie na twardo - identycznie jak na początku XX wieku, gdy komiksy o objętości 48 stron kosztowały 17 czy 18 zł. Zobacz, że mimo upływu ponad 20 lat taki Asteriks kosztuje raptem 6 zł więcej niż komiksy z tamtego okresu (oczywiście nakład ma znaczenie). Dużo się pisze, że sh w miękkiej i na gorszym papierze, a ja na przykład nie widzę potrzeby trzymania grubych, opasłych i przerośniętych tomów europejskich i z chęcią wolałbym stary model ich wydawania jeden tom na miękko za "budżetowe" pieniądze, a nie 48 stron za okładkową 60 zł. Tu zapewne wchodzi też inny czynnik do gry, popularność tytułów. Jest mniejsza, więc mamy wyższą cenę, by przy mniejszej sprzedaży nadal wyjść na swoje.

Wydania budżetowe muszą mieć znacznie większy nakład niż ten, który obecnie króluje na rynku. Naprodukuj 10k takiej taniochy, a sprzedaj 1,5 czy 2 tysiące. Uważasz, że zarobisz na takim wydaniu? Wątpię. Obojętnie czy pracujesz przy komiksie w twardej, czy miękkiej oprawie masz stałe opłaty, których obecnie nie zbijesz - płace pracowników, drukarnia, skład, prawa, naprawdę możesz zmienić dwie rzeczy, czyli dać miękką oprawę i inny papier. Nie wiem nawet, czy kreda nie jest tańsza od dobrego offsetu, chyba że stawiasz na papierowy totalny chłam, żeby było jak najtaniej. Ugrasz 10 zł na cenie okładkowej. Może, bo mały wydawca nagle nie zaryzykuje i nie zwiększy ci nakładu trzykrotnie, bo to się nie sprzeda. Na wydania budżetowe to był czas 20 lat temu i też był, tanie zeszyty DK z przestrzelonymi nakładami (albo z takim jak trzeba, aby utrzymać tak niską cenę, ale bez odzewu kupujących) i tanie frankofony, które po pięciu latach zmieniły się w Mistrzów Komiksów za 100 zł. Inna sprawa, że te 17 lat temu, tuż po studiach i jeszcze bez stałej pracy, byłem w stanie kupić taki komiks bez rabatów, bo zwyczajnie w ciągu miesiąca na komiksy wydawałem niewiele więcej. Teraz zastanawiam się dwadzieścia razy, zanim wydam 100 zł za komiks, który nie wiem, czy mi się spodoba. Problem więc nie leży w wydaniach budżetowych tylko obfitości rynku, bo żeby obecnie kupić kilka komiksów, to trzeba wydać z tysiaka. Jak ktoś jest specem w swoim fachu lub jak mój znajomy informatyk zarabia 15k, to wyda tysiaka bez mrugnięcia okiem, a ten, co zarabia najniższą krajową lub niewiele więcej, na taki komiks nawet nie spojrzy. Nie dostrzegasz też innego faktu, że komiksy w ciągu tych 20 lat do pandemii de facto potaniały, bo nie drożały zawrotnie, a życie jednak drożało. Widać to nawet na tych przykładach, które przytoczyłem. Komiksy z lat 2008-2012 kosztowały niewiele mniej lub tyle samo, co komiksy do 2020 r. Powód? Zaczęły się lepiej sprzedawać, nakłady przekroczyły magiczne tysiąc sztuk, więc nie było potrzeby tak mocnego ingerowania w cenę. Nastał kryzys, który odbija się na produkcji komiksów i ceny wystrzeliły. Teraz to nawet nie jest czas na eksperymenty, bo za chwilę komiks będzie dostępny dla osób zarabiających znacznie powyżej normy. Nigdy nie masz gwarancji, że coś ci się dobrze sprzeda, a w przypadku sh to jeszcze dochodzi element całkowicie zewnętrzny, rynek oryginalnych wydań. Wcale nie taki mały. Nikt podwójnie za ten sam komiks płacił nie będzie, prawda?

Ważna rzecz, którą poruszyłeś, tytuły komiksowe wydaje się w stosunkowo małych nakładach (może poza komiksami, które są w topce sprzedaży), wydaje mi się, że nie ma możliwości wydać jeden tytuł w dwóch różnych edycjach w tym samy czasie, bo wtedy nakład trzeba podzielić przez 2. Chociaż Mucha Comics właśnie to zrobiła w przypadku Gideon Falls :), mamy wersję 6 tomową i teraz ukazał się omnibus, więc to trochę przeczy mojej hipotezie  ;)

Z ciekawości, ile mierzy grzbiet wszystkich 6 tomów Gideon Falls na półce?
Ja mam wersję omnibusowa, grubość grzbietu to dokładnie 51 mm.

Nie dokładnie to był ten sam czas, bo od początku serii minęły trzy lata. Sprzedaż tomów była tak dobra, trzy się wyprzedały, pozostałe również przekroczyły pułap opłacalności, że powstał omnibus, aby tytuł nadal był obecny na rynku. Omnibus będzie się kilka lat sprzedawał. Mnie również wyszło 51 mm, jak uzupełniałem dane w Bibliotece Narodowej :) Sześć tomów na półce zajmuje jakieś 85 mm.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4368 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 13:00:53 »
Problem więc nie leży w wydaniach budżetowych tylko obfitości rynku, (...)

Nawet się zastanawiałem ostatnio jakie byłyby plusy i minusy gdyby wydawcy wydawali mniej tytułów, za to w większych nakładach. Teraz niby są różne nisze, ale generalnie komiks sam w sobie jest niszą, więc mamy nisze w niszy. Plusy widzę takie, że wydawcy (być może?) więcej by zarabiali, bo koszt jednego komiksu jest mniejszy przy większym nakładzie. Czytelnicy nie musieli by się zamykać w swoich bańkach bo stać by ich było żeby kupować większe spektrum tego, co wychodzi. Mi to by pasowało o tyle, że lubię całe spektrum komiksu i zakupy u mnie trwają zawsze zdecydowanie zbyt długo - na zasadzie, to może kupię sobie jedną mangę, jednego frankofona, jedno superhero, jedno vertigo, jeden nowy komiks polskich autorów, jedno wznowienie czegoś z PRL-u, do tego jeszcze coś innego itd., itp., nie umiałbym się zamknąć w jednym gatunku / podgatunku czy stylu. Wada jest oczywista - ludzie, którzy mają sprecyzowane węższe upodobania, mieliby w ramach nich dużo mniej tytułów do kupienia plus mniejszy asortyment prawdopodobnie by mniej nowych czytelników przyciągał.

Offline Motyl

« Odpowiedź #4369 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 13:04:13 »
Przy obecnych cenach przestałem się już przejmować, czy jakiś komiks kupię, czy nie kupię, bo się wyprzeda. Nie będę płakał, jak nie zdążę, najwyżej nie przeczytam. Jest na rynku taki wybór, że nawet jakbym się ograniczył tylko do ulubionych gatunków, autorów, to nie wiem, czy znalazłby czas na przeczytanie tego wszystkiego. Więc ograniczam się do tego, co naprawdę chcę przeczytać, a wyższe ceny mi w tym tylko pomagają :)

Offline starcek

« Odpowiedź #4370 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 14:31:41 »
I w tym rynek komiksu dogonił rynek książki - zawsze jest coś, co kusi, a wcześniej nie było na to czasu i taki tytuł nie zniknął błyskawicznie z rynku. Rynek wtórny też jest już na tyle duży, że przy odpowiedniej dozie cierpliwości można znaleźć to, co się przegapiło - niekoniecznie za okładkową i powyżej. No i widać, że są wydawnictwa, które regularnie robią dodruki, więc też nie ma co się spinać. Dla czytelnika idealna sytuacja.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #4371 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 16:40:59 »
Jakby tak liczyć miesiące tm semica czyli po połowy 1990 do marca 2003 to też by nie było 13 lat. Zresztą nie sztuką jest wytrzymać tyle lat jak była sprzyjająca koniunktura efekt świeżości, zwolnienie z podatku jak byli jeszcze pod szwedzkimi skrzydłami i w tamtym czasie to sprzedawało się bo to były kolorowe pisemka, kupowane przeważnie przez rodziców dla pociech dla których nie robiło różnicy czy kupują kaczora Donalda, supermana czy jakaś gazetkę typu zwierzaki.

Komiks jest był i będzie niszowy. Jedynie co uległo zmianie że tak jak powiedzmy w 2008 był niszowy jak partia z 1% poparciem, tak teraz jest jak partia co ma 4,5% poparcia. Doszło czytelników ale to nadal ogromna nisza. Także bajdurzenie o masowych tanich komiksach to coś nierealnego. Takiej bogatej oferty jaka była przez ostatnie parę lat już nie będzie.

Offline death_bird

« Odpowiedź #4372 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 18:42:18 »
Ale jest nadzieja w postaci tych komiksów dla dzieci. Być może to będzie podobne doświadczenie "formacyjne" co TM-Semic w pierwszej połowie lat 90-tych i być może dzisiejsza dziatwa, której pokolenie Semicowe kupuje teraz komiksy +5 obok książeczek z serii "Poczytaj mi mamo" ( ;) ) pociągnie ten wózek za lat naście lub więcej gdy nasze pokolenie zacznie się wykruszać.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #4373 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 19:10:45 »
U nas zainteresowanie komiksem osiągnęło już tzw szklany sufit, więcej się nie da, sztuką jest utrzymać obecne zainteresowanie jak najdłużej.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4374 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 19:19:39 »
U nas zainteresowanie komiksem osiągnęło już tzw szklany sufit, więcej się nie da, sztuką jest utrzymać obecne zainteresowanie jak najdłużej.

Skąd ta pewność? W zasadzie to skąd choćby jedna drobna przesłanka ku temu?

Offline xanar

« Odpowiedź #4375 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 19:26:16 »
Jest wiele przesłanek, wszystko zajebiście drożeje i tak sobie myślę, że książka z rysunkami raczej będzie na ostatnim miejscu do zakupu.
Twój komiks jest lepszy niż mój

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4376 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 19:34:40 »
Jest wiele przesłanek, wszystko zajebiście drożeje i tak sobie myślę, że książka z rysunkami raczej będzie na ostatnim miejscu do zakupu.

Ale szklany sufit to nie jest określenie, którego się używa w zależności od aktualnych warunków. Ono określa granicę, której nie da się przekroczyć w żadnych warunkach. Oznacza jakaś niewidzialną barierę (dlatego "szklany"), która bez racjonalnych powodów coś blokuje. To nie jest ta sytuacja.

Offline 79ers

« Odpowiedź #4377 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 19:59:04 »
Nie da się jednakże ukryć, że w tym roku osiągnęliśmy poziom absurdów, który powinien niepokoić.

Offline xanar

« Odpowiedź #4378 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 20:13:28 »
Ale szklany sufit to nie jest określenie, którego się używa w zależności od aktualnych warunków. Ono określa granicę, której nie da się przekroczyć w żadnych warunkach. Oznacza jakaś niewidzialną barierę (dlatego "szklany"), która bez racjonalnych powodów coś blokuje. To nie jest ta sytuacja.
Aktualnie sytuacja jest taka, że nie ma znaczenia czy ten sufit jest czy go nie ma, kwestia jest taka jak dużo osób odpadnie z regularnego kupowania bo będą musieli zapłacić za energetyki 50% oraz/lub na ratę kredytu 100% więcej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4379 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 20:16:52 »
Aktualnie sytuacja jest taka, że nie ma znaczenia czy ten sufit jest czy go nie ma, kwestia jest taka jak dużo osób odpadnie z regularnego kupowania bo będą musieli zapłacić za energetyki 50% oraz/lub na ratę kredytu 100% więcej.

Ale ja zdaję sobie z tego wszystkiego sprawę, nie mieszkam w dżungli. Odnosiłem się do konkretnej wypowiedzi. To, że będzie gorzej wydaje się nieuniknione, pytanie tylko na ile gorzej, bo zmiennych jest bardzo dużo.