Odnośnie tematu starszych pozycji, to niedawno popełniłem poniższego posta
Nie bardzo wiem gdzie to wrzucić i padło na ten wątek. Jeśli jest lepszy, proszę Admina o przeniesienie tamże.
Poniżej link do artykułu o stanie rynku komiksu w Stanach. Mangi totalnie zdominowały rynek, SH słabiutko. Autor rzuca teorię jak poprawić sprzedaż SH z DC i Marvela, czyli bardziej dostępne cenowo wznowione stare historie, klasyki i inne tzw. standalone'y. To tak w skrócie. Od siebie dodam tylko, że jest to dobry pomysł, po części też do zaimplementowania na naszym rynku.
https://www.cbr.com/back-issues-new-fans-dc-marvel/
Ja osobiście dalej uważam, że stare, dobre historie, które są w miarę samodzielne, powinny się u nas ukazywać. I co najważniejsze - w formie możliwie najtańszej. Czyli miękka okładka, papier gorszej jakości, jak to w wydaniach zza wielkiej wody, może jedynie nie koniecznie tak cienki.
Przecież te stare pozycje najlepiej wyglądają właśnie tak wydane. A miękka okładka to wyraźne obniżenie ceny, o czym w dobie ostatnich problemów z papierem było już pisane.
Niestety jest to tylko moje zdanie co do naszego kraju i ciągle czekam na wydawcę, który to uskuteczni w kraju nad Wisłą. Bo takie miękkie tpb do ok. 200 stron ma chyba większą szansę na dotarcie do czytelnika spoza komiksowego grona kolekcjonerów. Bo i cena będzie niższa, i taki stary dziad z okolic mojego rocznika kupi to, bo kiedyś czytał TM-SEMIC.
Wiem, że to wydawcy wiedzą lepiej, ale cały świat się zmienił w prawie każdej branzy. Mucha wydaje też starsze rzeczy i mogliby pokusić się o te starsze pozycje, niekoniecznie na twardo, w powiększonym formacie.
Pamiętajmy, że ekskluzywne wydania są z reguły kierowane do węższego grona, niż zwykle, budżetowe wręcz, które mogą iść w o wiele większym nakładzie.
A jak Wy uważacie Szanowni użytkownicy tego zacnego forum?