Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1500160 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #3855 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:11:56 »
Naprodukować tyle stron z powodu dodruku w innym formacie... Boże, co to się z ludźmi dzieje...

Całkiem spora część z tych naprodukowanych stron to wpisy ludzi, którzy się dziwią, że na forum komiksowym się rozmawia o kwestiach związanych z komiksami.

Offline parsom

« Odpowiedź #3856 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:12:33 »
Napiszcie o tej strasznej sytuacji jaka zrobila Muvha  Putinowi jak sie dowie to dostanie zawalu i wojna sie skonczy...

Wujkowi Staszkowi już nie polewać.

Offline michał81

« Odpowiedź #3857 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:12:39 »
Dobra, liczbami pokażę, bo nie dociera.
Lucyfer, 1 wydanie: tom 1 - styczeń 2008; ostatni tom - luty 2015; pierwszy tom zbiorczego - kwiecień 2021.
Hellboy, 1 wydanie: tom 1 - lipiec 2001; tom 14 (ostatni "regularny") - maj 2014; niech będzie też "W piekle" - pierwsza część to kwiecień 2015, druga (dokończenie) - maj 2017. Pierwsza zbiorczego - listopad 2017. Czyli w momencie kiedy wcześniejszego na rynku były już tylko kompletne resztki ("W piekle" było w zasadzie dokończeniem dla tych co mieli wcześniejsze).
Gideon - 1 tom to lipiec 2019, ostatni to październik 2021. Nowe - maj 2022.

I wbrew temu co mi próbujesz imputować nie jestem miłośnikiem Egmontu. Ale szlag mnie trafia jak ktoś nagina rzeczywistość i zarzuca innym, że to oni są stronniczy.
Nie, inny wydawca nie "postąpił tak samo jak teraz Mucha".
Tego Lucyfera już ci darowałem. No bo to przecież 6 lat minęło jak zakończyli serię i zaczęli od nowa. 6 lat to jest wystarczający okres, przekonałeś mnie.

Natomiast wypieranie Hellboya w piekle, któy potwierdza, że Egmont odwalił podobny numer, trochę jest dziwne. I widzę, że od razu ich usprawiedliwiasz. Co gorsza Egmont już wtedy miał zaplanowane, to wznowienie, co udowodniłem. Ale nie, lepiej iść w zaparte, że to Mucha jest ta zła i chciała wyciągnąć dwa większą kasę, a nie Egmont, bi nie pamiętam, abyś tak się pieklił przy tej serii. Może trzeba zapytać @motyla, czy oni wtedy w 2019, kiedy startowali też mieli plan na wydanie zbiorczego? No jak mieli to rzeczywiście zwracam honor i wychodzi, że to ona zrzuciła z piedestału Egmont z bycia "tym złym".

Online xanar

« Odpowiedź #3858 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:14:04 »
Naprodukować tyle stron z powodu dodruku w innym formacie... Boże, co to się z ludźmi dzieje...

Nie do dodruku, tylko nowego "lepszego" wydania w tym samym formacie :) tańszego o 20 po rabatach  :)

Na prawdę, przygotowałbyś się trochę do dyskusji, bo tak to trochę amatorką bije od twojego komentarza :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Marzec 2022, 20:24:29 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline parsom

« Odpowiedź #3859 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:14:56 »
Podarowałeś mi? Łaskawco! Napisałeś głupoty, potem się wycofałeś.
Rozumiem, że Egmont miał nie wydawać tej drugiej części "W piekle"? Lepiej by było?

Offline Interloper

« Odpowiedź #3860 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:18:15 »
Całkiem spora część z tych naprodukowanych stron to wpisy ludzi, którzy się dziwią, że na forum komiksowym się rozmawia o kwestiach związanych z komiksami.
Ja to bym wolał widzieć na forum komiksowym rozmowy o komiksach, a nie "kwestiach związanych z komiksami". Co mnie obchodzi, że panorama jest krzywo i się wszystko rozjeżdża, że komuś skleiło kartki i od teraz nigdy więcej nie kupi komiksu tego wydawnictwa, czy też po prostu że Mucha postanowiła wznowić coś, czego już na rynku z pierwszej ręki nie ma, ale w innym formacie i cenie...
Rozmawiajcie o tym, czy ten komiks jest fajny, czy zasługuje na taką popularność, jak się prezentują rysunki... Jakieś konkrety. A nie, że kiedyś kupił cieńsze tomy 1, 2, 3, Mucha wznawia te tomy w jednym wydaniu i Matko bosko kochano, co zrobić?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3861 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:22:13 »
Napiszcie o tej strasznej sytuacji jaka zrobila Muvha  Putinowi jak sie dowie to dostanie zawalu i wojna sie skonczy...

Dobre, jak ktoś ze znajomych będzie jakiekolwiek mało istotne tematy poruszał (a w porównaniu z wojną prawie wszystkie są mało istotne), np. że dziecko mu spać w nocy nie dało bo płakało albo, że ktoś go w sklepie wkurzył to też mu powiem żeby powiedział o tym Putinowi. Dzięki za protipa.

Rozmawiajcie o tym, czy ten komiks jest fajny, czy zasługuje na taką popularność, jak się prezentują rysunki... Jakieś konkrety. A nie, że kiedyś kupił cieńsze tomy 1, 2, 3, Mucha wznawia te tomy w jednym wydaniu i Matko bosko kochano, co zrobić?

Komiks jest bardzo fajny, zasługuje na taką popularność, rysunki się prezentują wybornie, można temat zamknąć. Ewentualnie zamiast mówić o czym mamy rozmawiać sam możesz jakąś dyskusję rozpocząć, szczerze polecam.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Marzec 2022, 20:25:10 wysłana przez ukaszm84 »

Offline parsom

« Odpowiedź #3862 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:25:25 »
Ja to bym wolał widzieć na forum komiksowym rozmowy o komiksach, a nie "kwestiach związanych z komiksami".

Dajesz, nie krępuj się!

Offline michał81

« Odpowiedź #3863 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:32:51 »
Podarowałeś mi? Łaskawco! Napisałeś głupoty, potem się wycofałeś.
Rozumiem, że Egmont miał nie wydawać tej drugiej części "W piekle"? Lepiej by było?
Lucyfera podałem jako przykład. To ty określiłeś ramy czasowe, po jakim można wznawiać serię. Po prostu argument 6 lat do mnie trafił. Przekonałeś mnie. Miałem całego Lucyfer w starym wydaniu, a jakoś nie pisałem kilkanaście stron po zapowiedzi nowego, że mnie Egmont oszukał i nie będę kupował od niego komiksów, bo kiedyś wyda zbiorcze. Miałem limitowane wydania do 1000 sztuk z Mistrzów Komiksów, które Egmont wznowił w lepszych wydaniach. I jakoś nie rozdzierałem szaty z tego powodu. Miałem całe wznowienie Hellboya (tą czerwoną serię) i Hellboya w piekle i się tak nie piekliłem jak ty teraz tutaj o wznowienie Gideon Falls.
I mam komplet 6 tomów Gideon Falls i też nie płacze z tego powodu.

I widzę, że nie dociera do ciebie żaden argument, bo ty jak Bazyl chcesz napierdzielać na wydawcę, bo taki masz kaprys.

Offline parsom

« Odpowiedź #3864 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:35:10 »
Żadne chcę napierdzielać na wydawcę, tylko nie zgadzam się ze zwalaniem na innych, że też tak robią. Bo nie robią.

Offline andy13

« Odpowiedź #3865 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:38:55 »
Natomiast wypieranie Hellboya w piekle, któy potwierdza, że Egmont odwalił podobny numer, trochę jest dziwne. I widzę, że od razu ich usprawiedliwiasz. Co gorsza Egmont już wtedy miał zaplanowane, to wznowienie, co udowodniłem. Ale nie, lepiej iść w zaparte, że to Mucha jest ta zła i chciała wyciągnąć dwa większą kasę, a nie Egmont, bi nie pamiętam, abyś tak się pieklił przy tej serii. Może trzeba zapytać @motyla, czy oni wtedy w 2019, kiedy startowali też mieli plan na wydanie zbiorczego? No jak mieli to rzeczywiście zwracam honor i wychodzi, że to ona zrzuciła z piedestału Egmont z bycia "tym złym".
Egmont pierwsze wydanie Hellboya publikował 17 lat. Było ono wydawane bez ładu i pomysłu. Nawet osoby, które miały pierwsze wydanie, liczyły na nowe. Ale skoro już porównujemy i piszemy o tym, które wydawnictwo jest cacy a które be. Egmont wydał drugi raz Hellboya na twardo w podwójnym wydaniu. Większość serii z Vertigo, Dark Horse czy Image wydaje w taki sposób i wiadomo czego po nim się można spodziewać. Jeśli oba wydawnictwa są cacy, to teraz Mucha zawsze będzie wydawać zbiorczo i można odpuścić te pojedyncze wydania.

« Odpowiedź #3866 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:49:13 »
Ja to bym wolał widzieć na forum komiksowym rozmowy o komiksach, a nie "kwestiach związanych z komiksami". Co mnie obchodzi, że panorama jest krzywo i się wszystko rozjeżdża, że komuś skleiło kartki i od teraz nigdy więcej nie kupi komiksu tego wydawnictwa, czy też po prostu że Mucha postanowiła wznowić coś, czego już na rynku z pierwszej ręki nie ma, ale w innym formacie i cenie...

Wszyscy wspólnie tworzymy tutaj forum i każdy jeden odpowiada za treści, które tutaj zamieszcza. Ile razy sam napisałeś o jakimś komiksie, albo próbowałeś jakąś polemikę zacząć? Bo chyba niewiele razy. Nie wymagaj od innych, czegoś czego sam nie robisz.

Dla pełnej analogii, to wcale już nie powinna wydawać pojedynczo. Co zwłaszcza w obecnej sytuacji, ekonomicznie wydaje się uzasadnione.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Marzec 2022, 20:52:18 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline Murazor

« Odpowiedź #3867 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:52:26 »
Rozmawiajcie o tym, czy ten komiks jest fajny, czy zasługuje na taką popularność, jak się prezentują rysunki... Jakieś konkrety.

Offline Leyek

« Odpowiedź #3868 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 20:59:14 »
Tradycyjny temat na forum. Są dwie grupki: 
A - w tym wypadku - wkurzeni na Muchę,
B - broniący Muchy
i po pewnym czasie włączają się moi "ulubieńcy" C - "skończcie już o tym gadać".

A i B sobie dyskutują, gorzej, lepiej, ale jest jakaś dyskusja, wymiana opinii, a "psuje" C wszystko wiedzą lepiej.

Sam mam GF w 6 tomach, jeszcze nie czytałem. Raczej wolałbym mieć w 1 tomie więc rozumiem wkurzonych, z drugiej strony rozumiem też decyzję wydawcy, ucieczkę do przodu. Jak im się seria sprzedaje to lepiej mieć ją na rynku (choć zastanawia mnie jak takie wydanie wpłynie na sprzedaż dalej dostępnych tomów 3-6). Pewnie mi się nie będzie chciało wymieniać, bo niby mniej miejsca na półce, ale też grubasy gorzej się czyta i trzeba by się pobawić w sprzedawanie, wysyłanie.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3869 dnia: Pn, 21 Marzec 2022, 21:07:18 »
Tradycyjny temat na forum. Są dwie grupki: 
A - w tym wypadku - wkurzeni na Muchę,
B - broniący Muchy
i po pewnym czasie włączają się moi "ulubieńcy" C - "skończcie już o tym gadać".

A i B sobie dyskutują, gorzej, lepiej, ale jest jakaś dyskusja, wymiana opinii, a "psuje" C wszystko wiedzą lepiej.

Też często zauważam ten schemat, ale moim zdaniem się w niego nie wpisuję. Jako, że napisałem całkiem sporo postów w dyskusji i wszedłem w polemikę to chciałbym doprecyzować - nie jestem wkurzony na Muchę, uważam że integral tej serii to świetna decyzja, mam nadzieję, że w przypadku kolejnych serii będzie tak samo. W związku z tym podejmuję pewną decyzję zakupową (czekanie na integral w przypadku ewentualnych przyszłych serii tego wydawnictwa), którą się dzielę na forum, bo tak rozumiem sens forum. Nie bronię Muchy, bo nie ma przed czym moim zdaniem i na pewno nie namawiam do zakończenia gadania o tym ;)