Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1499059 razy)

sum41

• Gość
Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #3570 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 14:14:14 »
Specem nie jestem ale to wyglada jakby drukowali ze  skanow w malej rozdzielczosci.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3571 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 20:19:25 »
A to nie mogli sobie zeskanować w wyższej?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline andy13

« Odpowiedź #3572 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 20:51:04 »
A to nie jest tak, że Mucha dostaje skany od Marvela?

Offline Death

« Odpowiedź #3573 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 20:58:21 »
Na pewno dostała te skany z Commodore 64. Tylko nie wiadomo kto jest jego właścicielem.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3574 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 21:04:16 »
Jak to kto, Motyl. Sam pisał, że kupował te zeszyty, więc Commodore też musi być jego.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #3575 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 21:09:43 »
A to nie jest tak, że Mucha dostaje skany od Marvela?

Takich lipnych chyba by nie przyslali.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3576 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 22:09:23 »
Jak to kto, Motyl. Sam pisał, że kupował te zeszyty, więc Commodore też musi być jego.

Ja zrozumiałem, że Marvel wysłał to, co posiadał. I wierzę w to, że nie miał lepszych (oryginałów). Ale czemu nie poszukali i nie kupili to serio się dziwię, bo to nie są jakieś kosmiczne pieniądze. Na pewno się zwróci przy wydaniu.

Ultra zajebista obróbka cyfrowa już pewnie nie jest warta zachodu i to też rozumiem. Wyjaśnia to trochę czemu nikt inny po to nie sięgnął.

Offline starcek

« Odpowiedź #3577 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 22:52:13 »
A to nie mogli sobie zeskanować w wyższej?
A to sam proces scanowania poprawia materiał źródłowy? Chyba bez porządnego retuszu, szparowania i podobnych cudów w dalszym ciągu będziesz miał słaby materiał. Tyle, że w zajefajnym ciężkim pliku.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3578 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 10:31:07 »
A to sam proces scanowania poprawia materiał źródłowy?

Materiał źródłowy jest bardzo dobrej jakości:

Jak teraz porównywałem te wydania to zauważyłem jeszcze, że u Muchy są zupełnie inne kolory więc nieprawdą jest, że oni skanowali to z oryginałów (bo chyba Motyl coś tak pisał, jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu):

Może nie zupełnie, ale jednak są inne. Bo od kiedy to w procesie skanowania kolor błękitny zmienia barwę na granatowy?
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Luty 2022, 10:37:43 wysłana przez amsterdream »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #3579 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 10:38:45 »
Mogly byc te same tylko po lub w czasie skanowania zależy jakie parametry ustawisz.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3580 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 11:04:27 »
Albo tą krótką historię na końcu dali w czerni i bieli bo nie było innych materiałów. Jak to nie było, a to co to jest?

Wydawnictwa mangowe skanują połowę rzeczy które wydają bo do wielu mang nie ma cyfrowych materiałów (często nawet do tych całkiem nowych). Dostają oryginalne tomiki, rozrywają na pojedyncze strony i jadą z tematem. Jak widać ten proces przerósł wydawnictwo komiksowe co jest tym bardziej dziwne, że dostęp do takich materiałów jest na wyciągnięcie ręki. Nawet ja bym im użyczył swoich egzemplarzy jakby poprosili, niech stracę.

Offline andy13

« Odpowiedź #3581 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 11:33:19 »
Ten komiks jest większy od standardowego formatu o 1,5 cm. Połowę - jak nie więcej - zajmują marginesy. Zostaje 0,75 cm. Przyjmując, że rysunki są w 3 rzędach, na każdy przypada 0,25 cm. Patrząc na zdjęcie z porównaniem tych wydań, nie bardzo rozumiem co - poza wyższa ceną i większą ilością zajmowanego miejsca - daje ten większy format i czemu niektórzy tak przy nim obstają?
Co do jakości - nie wypowiadam się, ale uważam, że takie komiksy powinny być wydawane na offsecie.

Offline xanar

« Odpowiedź #3582 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 11:56:50 »
Przecież ten temat z tym słabymi zeszytami był już tu przerabiany.
To, że są te materiały wydane na "papierze toaletowym" 30 lat temu jakimś kraju na "wschodzie" Europy to nie znaczy, że są dostępne aktualnie u wydawcy. Nie ma tych zeszytów na Marvel Unlimited i jakoś Marvel też tych wznowień nie wydaje, także może się "zgubiły".

Powiększony format przy tych starych komiksach gdzie są te biały marginesy nie robi wielkiej różnicy, przy tych nowych gdzie grafika jest na całą stronę no to już jakiś tam efekt.
Kiedyś to było tak, że powiększony format to było jakieś tam wydanie premium, lepszy papier itd. teraz to już sam nie wiem co to jest, mówię tu o wydaniach amerykańskich.
U nas mamy coś takiego Marvel Limited, chociaż te Deluxy też mają chyba grubszy papie niż ten normalne wydania, albo mi się wydaje.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline andy13

« Odpowiedź #3583 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 12:51:09 »
Przecież ten temat z tym słabymi zeszytami był już tu przerabiany.
To, że są te materiały wydane na "papierze toaletowym" 30 lat temu jakimś kraju na "wschodzie" Europy to nie znaczy, że są dostępne aktualnie u wydawcy. Nie ma tych zeszytów na Marvel Unlimited i jakoś Marvel też tych wznowień nie wydaje, także może się "zgubiły".
Był, ale może nie został wyczerpany.
Ten materiał wydany na „papierze toaletowym” wygląda lepiej niż na superwypasionej kredzie. I to jest „papier toaletowy” z USA, a nie polski. Dziwne, że parę osób na „wschodzie” Europy ma do tego dostęp, a tak duże wydawnictwo już nie.

Powiększony format przy tych starych komiksach gdzie są te biały marginesy nie robi wielkiej różnicy
Dlatego się dziwię droższemu wydaniu, które - poza tym, że zajmuje więcej miejsca - nic nie wnosi.

Offline misiokles

« Odpowiedź #3584 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 12:58:02 »
Był, ale może nie został wyczerpany.
A na czym ma polegać wyczerpanie tematu?